The Good Place: Κάθε πράξη σου μετράει!

Σε όλες σχεδόν τις θρησκείες υπάρχει ένας σαφής διαχωρισμό για το τι συμβαίνει στον άνθρωπο μετά το τέλος της ζωής του. Αν υπήρξε καλός τότε ένα ουτοπικά πλασμένο μέρος γεμάτο ουράνια τόξα, χαμόγελα και οτιδήποτε είχε ποτέ ονειρευτεί τον περιμένει, αλλιώς μάλλον θα καίγεται, θα βασανίζεται και κάθε μορφής τιμωρία θα βρίσκεται πλέον μπροστά του. Και οι δυο εκδοχές ακούγονται αρκετά κουραστικές αν αναλογιστεί κάποιος το γεγονός πως μιλάμε για την αιωνιότητα, οτιδήποτε από τα δυο θα συμβαίνει για πάντα και όταν κάτι γίνεται συνέχεια είτε είναι το καλύτερο πράγμα στον κόσμο είτε το χειρότερο καταντάει βαρετό.

Το «The Good Place» αποτελεί μια από τις καλύτερες κωμωδίες των τελευταίων χρόνων που κατάφερε να περάσει ουσιαστικά ζητήματα μέσα σε μια σουρεαλιστική κατάσταση. Η ιστορία αναφέρεται στην Eleanor Shellstrop, μια γυναίκα που πεθαίνει και μεταφέρεται στο Καλό Μέρος, το μέρος όπου τα άτομα που έζησαν ενάρετη ζωή κατοικούν μέσα στην αρμονία και κάθε τους επιθυμία γίνεται πραγματικότητα. Η Eleanor όμως από την αρχή αντιλαμβάνεται πως αυτή η ζωή δεν είναι δική της και αν πραγματικά υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο τότε εκείνη σίγουρα θα ανήκε στο Κακό Μέρος. Έτσι εκμυστηρεύεται την αλήθεια στον Chidi, έναν άντρα που ξόδεψε όλη την ζωή του μελετώντας την ηθική, επίσης είναι και η αδελφή ψυχή της Eleanor, αφού παράδεισος χωρίς το άλλο σου μισό είναι μισός παράδεισος. Έπειτα θέλοντας να κερδίσει την θέση της στο Καλό Μέρος ξεκινάει μια σειρά μαθημάτων ηθικής με τον Chidi, που φαίνεται πως πραγματικά την αλλάζουν.

Βασικοί χαρακτήρες της σειράς είναι ακόμη οι γείτονες του ζευγαριού ένας μοναχός που έχει πάρει όρκο σιωπής, ο Jianyu-Li και η Tahani Al-Jamil μια ταλαντούχα γυναίκα με μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, καθώς και η  Janet, ένα «ρομπότ» με την μορφή γυναίκας που κατέχει όλες τις γνώσεις του σύμπαντος και ο Michael, ο αρχιτέκτονας της συγκεκριμένης ουτοπίας και μέντοράς τους στο Καλό Μέρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλοι οι χαρακτήρες αλληλεπιδρούν καθημερινά συνθέτοντας ιστορίες γεμάτες ένταση με τα φινάλε τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου κύκλου να αποτελούν δυο από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην μικρή οθόνη των τελευταίων χρόνων.

Ανεξάρτητα όμως με την πλοκή της ιστορίας, τις εξαιρετικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών και την funky αισθητική με τα έντονα χρώματα που επικρατεί στην σειρά, αυτό που την διαχωρίζει από τις υπόλοιπες είναι η σημασία που δίνει στα μικρά πράγματα, στα ουσιαστικά μικρά πράγματα. Το «The Good Place» δεν έχει σκοπό να κρίνει απλά τους χαρακτήρες τις σειράς για τις εκάστοτε επιλογές του αλλά να πετάξει το μπαλάκι σε όλους όσους πιστεύουν πως κάποια πράγματα σε αυτή την ζωή δεν έχουν τόσο μεγάλη αξία και μερικές πράξεις απλά δεν μετράνε καθόλου. Κάθε κομμάτι της σειράς συνθέτει μια μεγάλη εικόνα σκληρή, ρεαλιστική και απόλυτη που θα μπορούσε να περάσει αρκετά αρνητικά στον θεατή αν δεν την έβλεπε μέσα σε μια κωμωδία. Η εικόνα δείχνει πως ο άνθρωπος επηρεάζεται από το τυχαίο, από αυτόν που για τον Χ λόγο βρέθηκε δίπλα του και επέλεξε να τον βοηθήσει ή να του φερθεί άσχημα, πως η σκέψη πίσω από τις πράξεις μας είναι πολλές φορές πιο σημαντική από αυτές, πως ένα ραγδαίο γεγονός μπορεί να αλλάξει τον τρόπο σκέψης μας, πως η συνήθεια είναι εχθρός του ανθρώπου, πως τα πάντα αλλάζουν μα ταυτόχρονα μένουν ίδια, πως ακόμη και η πιο μικρή πράξη μπορεί να οδηγήσει σε κάτι που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί. Το «The Good Place» τονίζει πως αυτό που κάνει κάποιον «καλό άνθρωπο» δεν είναι μόνο η ηθική του, το πόσο βοήθησε το κοινωνικό σύνολο και οι προθέσεις του, αλλά όλες εκείνες οι μικρές πράξεις που ξεχωρίζουν ένα υπεύθυνο από ένα ανεύθυνο ον και μας φέρνουν καθημερινά αντιμέτωπους με τον εαυτό μας χωρίς πολλές φορές να το αντιλαμβανόμαστε.

Επομένως, αν ψάχνεις κάτι αναπάντεχα αστείο, ουσιώδες και έξυπνο, αυτή η σειρά σίγουρα δεν θα σε απογοητεύσει. Οι πρώτοι δυο κύκλοι ολοκληρώθηκαν μέσα από 13 επεισόδιο ο καθένας και ο τρίτος κύκλος αναμένεται τον επόμενο χρόνο.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Αναστασιάδου

Τα τρία αγαπημένα μου βιβλίο είναι "Ο Μικρός Πρίγκιπας" του Antoine de Saint-Exupéry, "Τα 88 Ντολμαδάκια" του Ευγένιου Τριβιζά και "Το Υπόγειο" του Fyodor Dostoyevsky. Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν μπαίνω σε ένα ξένο σπίτι (αφού βγάλω τα παπούτσια μου) είναι να ανοίξω το ψυγείο. Αγαπώ την βροχή. Θαρρώ πως αυτά είναι αρκετά για μια πρώτη γνωριμία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;