Γιώργος Λιάγκας: η πολυσυζητημένη επιστροφή στο Πρωινό.

γιώργος λιάγκας φαίη σκορδά πρωινό
Η φωτογραφία από το instagram της εκπομπής, @toprwino_ant1

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου του σωτηρίου (;) έτους 2021 και ο Γιώργος Λιάγκας επέστρεψε στον ΑΝΤ1, στo Πρωινό με τη Φαίη Σκορδά. Ήρθε φέρνοντας μαζί του τη Νάνσυ Παραδεισάνου και τον Τάσο Τεργιάκη και Το Πρωινό έκανε ξανά έναρξη. Σε αντίθεση με ό,τι περιμέναμε, η επαν-έναρξη της εκπομπής έγινε σιωπηλά, κυρίως με μουσική!

Τις πρώτες διαφημίσεις ακολούθησε βέβαια το επίσημο καλωσόρισμα της Φαίης προς το Γιώργο και τη νέα ομάδα. Ένα αμήχανο στιγμιότυπο στο οποίο ο Γιώργος Λιάγκας δήλωσε πως γύρισε «σπίτι του», στον ΑΝΤ1 και στο πρωινό που πριν 10 χρόνια δημιούργησε με τη Φαίη. Το ζευγάρι υποδέχθηκε στη συνέχεια τους συνεργάτες που θα βρίσκονται μπροστά στις κάμερες και η ροή της εκπομπής ξεκίνησε κανονικά.

Είναι βέβαιο ότι η αμηχανία θα υποχωρήσει σύντομα και η νέα ομάδα θα συντονιστεί. Άλλωστε, όπως πάντα, ο χρόνος θα δείξει. Θα δικαιωθεί η επιλογή καναλιού και συντελεστών ή όχι; Οψόμεθα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η είδηση-βόμβα

Ήταν 11 Ιανουαρίου, τότε που μόλις είχαμε αρχίσει να μπαίνουμε σε ένα πρόγραμμα μετά τις  διακοπές των Χριστουγέννων. Η μέρα που έσκασε σαν βόμβα η είδηση της επιστροφής του Γιώργου Λιάγκα στο πρωινό του ΑΝΤ1. Και ήταν και με δελτίο τύπου του καναλιού. Δε σήκωνε αμφιβολία.

Το δελτίο έδειχνε πως ο ΑΝΤ1 πραγματικά καλωσόριζε το Γιώργο Λιάγκα πίσω στην οικογένειά του. Η πρώτη σκέψη αρκετών όμως δεν ήταν αυτή. Πολλοί σκέφτηκαν πως τώρα που έπεσαν τα νούμερα τηλεθέασης, τώρα που η αρχική ομάδα και ο σχεδιασμός στην εκπομπή Το Πρωινό είχαν αρχίσει να βουλιάζουν, ο Λιάγκας ήρθε για να σώσει την κατάσταση. Κάποιοι μίλησαν για μία ύστατη κίνηση διάσωσης της εκπομπής. Ας δούμε όμως τα γεγονότα.

Γιώργος Λιάγκας – Φαίη Σκορδά

Ο Γιώργος Λιάγκας με τη Φαίη Σκορδά ήταν παντρεμένοι. Ως τηλεθεατές είχαμε παρακολουθήσει το γάμο, τις γεννήσεις των παιδιών τους και το χωρισμό τους. Και γνωρίζαμε ότι οι σχέσεις τους παρέμεναν καλές για το καλό των παιδιών τους. Αλλά δεν ήταν και κολλητοί.

Η Φαίη έχοντας αναλάβει την παρουσίαση της εκπομπής Το Πρωινό μόνη της τα τελευταία 4 χρόνια είχε και έχει επιτυχία. Φέτος όμως ο ανταγωνισμός ήταν πολύ έντονος. Και παραμένει. Είναι πολλές οι εκπομπές και η πίτα μοιράζεται. Οι πρωτιές πάνε κι έρχονται ανάλογα με την επικαιρότητα και τη θεματολογία των εκπομπών. Ο τηλεθεατής κάνει zapping συνεχώς.

Η κατάσταση επομένως δεν ήταν τόσο δύσκολη. Η εκπομπή παρέμενε μέσα στις επιλογές των τηλεθεατών. Τα νούμερα δεν ήταν τόσο χάλια. Γιατί λοιπόν να ξαναφέρουν το Γιώργο Λιάγκα στην εκπομπή με τη Φαίη;

Ο λόγος της επιστροφής

Σίγουρα όλα είναι μέσα στο παιχνίδι. Τα κανάλια είναι επιχειρήσεις και είναι μέρος της αγοράς. Λειτουργούν με τους κανόνες της τελευταίας συχνά, αν όχι πρωτίστως. Εδώ ωστόσο υπάρχει και μία ακόμα παράμετρος.

Ο Γιώργος Λιάγκας με τη Φαίη Σκορδά είχαν δημιουργήσει ένα διαφορετικό είδος πρωινής εκπομπής. Ναι, ήταν ζευγάρι και είχαν δώσει στον τηλεθεατή την αίσθηση «της κλειδαρότρυπας». Αλλά φάνηκε ότι δεν ήταν αυτός ο στόχος τους. Ήταν μία κατάσταση που, ναι, κέντριζε το ενδιαφέρον των τηλεθεατών, αλλά αν δεν μπορούσε να το κρατήσει με το περιεχόμενο, γρήγορα θα το έχανε. Όπως συνέβη με άλλα τηλεοπτικά ζευγάρια που υπήρξαν ζευγάρια και στη ζωή. Στόχος τους, όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος, όταν πρωτο-πήγαν στο Mega τότε, ήταν «[…] να κάνουν μια παρεμβατική, lifestyle εκπομπή λόγου στην αθώα μέχρι τότε πρωινή ζώνη […]». Και την έκαναν. Αυτό μας υπενθύμισε και ο Γιώργος στα πρώτα του λόγια σήμερα.

Ό,τι συζητούσαν στην εκπομπή γινόταν θέμα. Αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, ιντριγκαδόρικες συνεντεύξεις και καλεσμένοι, πικάντικα θέματα και σχολιασμός. Αρκεί να θυμηθούμε και την αρχική ομάδα. Ο Γιώργος συχνά εξέφραζε έντονα την άποψη του (όσο και η Σάσα Σταμάτη).  Ήταν επικριτικός, καυστικός, προκλητικός και δεν είναι λίγες οι φορές που είχε ξεφύγει. Από την άλλη η Φαίη συνήθως προσπαθούσε να μετριάσει την ένταση.

Ο Γιώργος Λιάγκας λοιπόν, ήταν συν-δημιουργός αυτού του είδους πρωινής εκπομπής. Του είδους που ήρθε από και ξαναγύρισε στα μεσημέρια. Επομένως η επιστροφή του, δεν είναι επιστροφή στη εκπομπή της πρώην συζύγου του. Είναι επιστροφή στην εκπομπή που δημιούργησε. Επιστροφή στο Πρωινό. Επιστροφή στον ΑΝΤ1.

Ο Γιώργος Λιάγκας στο παρελθόν

Ο Γιώργος κατά το παρελθόν έχει κάνει αιχμηρές δηλώσεις και σχόλια που έχουν προκαλέσει μέχρι και την αποστολή εξώδικων. Το αποκορύφωμα βέβαια ήταν ο χλευαστικός σχολιασμός της είδησης περί ασέλγειας κοπέλας στο ΑΠΘ στον αέρα της εκπομπής Μεσημέρι με το Γιώργο Λιάγκα. Εξαιτίας αυτού του σχολιασμού επιβλήθηκε πρόστιμο στον ΣΚΑΙ, «μαύρο» στην εκπομπή, και εξάμηνη διαγραφή του Γιώργου από την ΕΣΗΕΑ. Είναι λοιπόν ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, και αυτό τον καθιστά ενδιαφέροντα τηλεοπτικά.

Αυτό το τελευταίο γεγονός ήταν και η επισφράγιση για όσους ήταν απέναντι από το Γιώργο Λιάγκα. Και ήταν αρκετοί. Και δεν μιλάω για μερίδα «κοινού», μιας και οι περισσότεροι εξ’ αυτών δεν τον παρακολουθούσαν, εξ’ αρχής ή πια. Δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν. Το θέμα όμως είναι ποιο είναι τελικά το κοινό; Ποιο είναι το κοινό που βλέπει τηλεόραση; Και ποιο το κοινό που ενδιαφέρει την αγορά;

…και στο σήμερα

Όταν ακούσει κάποιος με προσοχή αυτά που συχνά λέγονται στην τηλεόραση, ακόμα κι αν δεν είναι ευαισθητοποιημένος απέναντι σε κοινωνικά θέματα, για να μην πω ανθρώπινα δικαιώματα, δυσκολεύεται να παρακολουθήσει. Εκνευρίζεται. Δεν είναι εύκολο να βρει περιεχόμενο που να τον ενδιαφέρει, πόσω μάλλον να ακούσει τον Λιάγκα. Φαίνεται όμως ότι αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν μικρή μερίδα του κοινού, και ίσως της κοινωνίας, για αυτό και δεν συνιστούν γνώμονα για τις αποφάσεις. Εάν όμως η κοινωνία πρέπει να αλλάξει, δείχνοντας μεγαλύτερο σεβασμό στα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, τότε και η τηλεόραση, που διατυμπανίζει ότι είναι καθρέφτης της, πρέπει να αλλάξει κι αυτή. Πρέπει να αποκτήσει φωνές διαφορετικές. Ίσως η τηλεόραση πρέπει να αλλάξει πρώτα ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να αλλάξει και η κοινωνία. Τουλάχιστον κάποια τέτοια δείγματα υπάρχουν. Μην τους βάλουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι.

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι η επιστροφή του Γιώργου Λιάγκα δεν θα αποτελέσει πισωγύρισμα σε παλιές τακτικές και προκλητικό λόγο. Ας ελπίσουμε ότι η εμπειρία των παρελθόντων ετών θα δημιουργήσει κάτι νέο. Ένα εμπορικό, ανταγωνιστικό προϊόν με συνεισφορά πέραν της οικονομικής προς το κανάλι.

Υστερόγραφο

Υ.Γ.1 Πολλές οι επιστροφές φέτος. Αν είναι να γίνουν κι άλλες, εγώ πάντως προτείνω Art Attack!

Υ.Γ.2. Η επικαιρότητα δεν μου επέτρεψε να σας βοηθήσω στο scrabble αυτή τη φορά. Αλλά θα επανέλθω!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Κάππα

Hello everyone! Είμαι η Άννα και στα 26 μου αποφάσισα να μην είμαι μία απλή couch potato. Αντί λοιπόν να στολιστώ από πάνω μέχρι κάτω με παγιέτες και στρας για να ξεφύγω από την απλότητα, είπα να μοιραστώ μαζί σας όσα βλέπω, ακούω, διαβάζω, μαθαίνω και δοκιμάζω. Αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη Φιλολογία, βγήκα να το γιορτάσω (πράγμα που δεν σας ενδιαφέρει) και άρχισα να καταπιάνομαι με διάφορα πράγματα για τα οποία θα προσπαθήσω να σας μιλήσω (πράγματα που ελπίζω να σας ενδιαφέρουν). Πάντα με χιούμορ, σεβασμό και αγάπη προς όλους!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;