Ep.03 – Τα πιο αγαπημένα soundtracks σειρών

Χαίρετε χαίρετε. Η αρχισυνταξία σε τούτη εδώ τη στήλη αγαπάει τη μουσική όσο και την τηλεόραση και το άρθρο αυτό είναι η αφορμή να συνδυαστούν τα δύο. Ναι, ενδεχομένως αυτό το άρθρο να έχει εμφανιστεί ξανά στις οθόνες σας από άλλους συναδέλφους, αλλά παρακάτω θα δείτε τις περιπτώσεις που εγώ αγάπησα το τραγούδι σχεδόν όσο και τη σειρά – αν όχι και περισσότερο. Κοινώς, αυτό είναι το πρώτο μέρος με τα δικά μου αγαπημένα τραγούδια από ελληνικές σειρές. Ίσως αργότερα, σε κάποιο άλλο #EditorsChoice, να ακολουθήσει το αντίστοιχο άρθρο και για τα soundtracks που συνόδευσαν τις αγαπημένες μας ξένες. Προς το παρόν, απολαύστε ελληνικά.

 

1. “Ο Μεγάλος Θυμός” | Τραγούδι : “Αγάπη”

Ξεκινάμε με το soundtrack από το Μεγάλο Θυμό, που έπαιξε στο Mega το 1998. Πρωταγωνιστές ήταν ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Καρυοφιλιά Καραμπέτη, η Βίκυ Βολιώτη, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, η Πέγκυ Τρικαλιώτη, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και η Υβόννη Μαλτέζου, ενώ στη σκηνοθεσία ήταν ο Κώστας Κουτσομύτης. Το τραγούδι των τίτλων έχει τον τίτλο “Αγάπη”, με τους στίχους και τη μουσική του Βασίλη Δημητρίου να ερμηνεύονται υπέροχα από την αισθαντική φωνή του Χρήστου Θηβαίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


2. “Αναστασία” | Τραγούδι : “Αναστασία”

Επόμενη στάση – και πάλι από το Mega – η Αναστασία. Μυρτώ Αλικάκη, Άλκης Κούρκουλος και Μηνάς Χατζησάββας δημιουργούν ένα…οικογενειακό ερωτικό τρίγωνο, που ντύνει με τη μουσική του ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και με τη φωνή της η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Κα όπως λέει και η Λίνα Νικολακοπούλου με τους στίχους της… τελικά η ζωή, τρία γράμματα.


3. “Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά” | Τραγούδι : “Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά”

Βασίλης Δημητρίου ξανά, και στο στίχο και στη μουσική, Κώστας Αρζόγλου και Καριοφυλλιά Καραμπέτη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και το μυθιστόρημα του Κώστα Μουρσελά μεταφέρεται στη μικρή οθόνη από τον Βαγγέλη Γκούφα, τον Κώστα Κουτσομύτη και τον Ant1 τη σεζόν 1992-1993. Το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύει με  το δικό του ξεχωριστό τρόπο ο Γιώργος Νταλάρας. Κάποια χρόνια αργότερα, σε τηλεοπτική εκπομπή (ναι, το Στην Υγειά Μας με τον Σπύρο Παπαδόπουλο εννοώ) με θέμα τα soundtracks των ελληνικών τηλεοπτικών σειρών, το τραγούδι ερμήνευσε με το δικό της τρόπο τα Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά.


4. “Μάγισσες της Σμύρνης” | Τραγούδι : “Στάλσιμο” 

Η σειρά βρέθηκε στις οθόνες μας από το Mega κατά τη σεζόν 2005-2006 και αποτελούσε μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος της Μάρας Μεϊμαρίδη, από τον Κώστα Κουτσομύτη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είδαμε τις Φιλαρέτη Κομνηνού, Μαρία Καβογιάννη, Μαρίνα Καλογήρου και Μαρία Τζομπανάκη, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν και οι Τάσος Νούσιας, Νίκος Ψαράς και Αντώνης  Φραγκάκης. “Ποια φωνή θα με βγάλει στο φως, ποιο τραγούδι, νεκρός αδερφός” αναρωτιέται στους στίχους του ο Διονύσης Καψάλης. Το τραγούδι των τίτλων από τις “Μάγισσες της Σμύρνης”, σε μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου, ερμηνεύει η Φωτεινή Δάρρα.


5. “Πρόβα Νυφικού” | Τραγούδι : “Πρόβα του Νυφικού”

Τη σεζόν 1995-1996 παίχτηκε στον Ant1 η σειρά εποχής “Η Πρόβα του Νυφικού”, με τον Γρηγόρη Βαλτινό και την Αλεξανδριανή Σικελιανού στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και τον Κώστα Κουτσομύτη και τον Βαγγέλη Γκούφα στη σκηνοθεσία και το σενάριο αντίστοιχα. Τους τίτλους αρχής της σειράς ντύνει με τη φωνή της η Μαρινέλλα, στο ομότιτλο τραγούδι του Βασίλη Δημητρίου.


6. “Έτσι Ξαφνικά” | Τραγούδι : “Κεραυνός κι Αστραπή” 

Στη σειρά του Mega “Έτσι Ξαφνικά”, το σενάριο της οποίας υπογράφει η Μιρέλλα Παπαοικονόμου και τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Γιώργος Σιούγας, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και ο Αιμίλιος Χειλάκης συγκρούονται -όχι για μοναδική φορά- για την καρδιά της Βικτώριας Χαραλαμπίδου. Στο συγκεκριμένο δίλημμα εμείς ψηφίζουμε Αιμίλιο πάντως. Εκεί που δεν υπάρχει δίλημμα, όμως, είναι στο αν το τραγούδι των τίτλων της σειράς θα μπει στη λίστα μας ή όχι. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να μην μπει όταν πρόκειται για το “Κεραυνός και Αστραπή”, σε στίχους του Δημήτρη Φασουλά και μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου, που ερμηνεύεται με την υπέροχη ευαισθησία της φωνής του Παντελή Θαλασσινού.


7. “Τελευταία Παράσταση” | Τραγούδι : “Ο Ηθοποιός”

Κάπου εδώ κάνει την είσοδό του και ο Alpha με τη βιογραφική σειρά “Η Τελευταία Παράσταση” για τη ζωή της Έλλης Λαμπέτη. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο απολαύσαμε τη Μαρίνα Καλογήρου και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η οποία ερμήνευσε και το γνωστό τραγούδι του Μάνου Χατζηδάκι “Ο Ηθοποιός” για τους τίτλους αρχής της σειράς. Το σενάριο -που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Φρίντας Μπιούμπη- υπογράφουν η Μαρία Αθήνη και ο Βασίλης Σπηλιόπουλος, ενώ στο τιμόνι της σκηνοθεσίας βρίσκεται η Ρέινα Εσκενάζυ. Στη σειρά είδαμε επίσης τον Γιώργο Καραμίχο, τον Άρη Λεμπεσόπουλο αλλά και τον Χρήστο Λούλη.


8. “Τρίτο Στεφάνι” | Τραγούδι : “Τρίτο Στεφάνι”

Σταμάτης Κραουνάκης και Άλκηστις Πρωτοψάλτη, “δεμένη μοίρα σερπαντίνα”. Το δίδυμο του δημιουργού και της ερμηνεύτριας κοσμεί τους τίτλους αρχής της σειράς του Γιάννη Δαλιανίδη – βασισμένης στο μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή-  που παίχτηκε στον Ant1 τη σεζόν 1995-1996. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Νένα Μεντή, η Λήδα Πρωτοψάλτη και ο Γιώργος Αρμένης.


9. “Λένη” | Τραγούδι : “Στου Καιρού τη Ζυγαριά”  

Φυσικά και το τραγούδι αυτό δεν θα μπορούσε να πάρει απουσία από τη λίστα μας, καθώς όταν παιζόταν η σειρά γινόταν χαμός. Το ντουέτο που δημιούργησε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου σε στίχους Νίκου Γκάτσου και τραγούδησε η Φωτεινή Δάρρα με τη (μικρή) Δήμητρα Δουμένη είναι τόσο γλυκό και αέρινο που θα μπορούσε να είχε βγει από άλμπουμ με παιδικά τραγούδια. Αν δεν το έχετε αναγνωρίσει, μιλάμε για το γνωστό “τρέχει, τρέχει, τρέχει το νερό” που ακουγόταν στους τίτλους αρχής της σειράς του Mega, “Λένη”, κατά τη σεζόν 2003-2004  με πρωταγωνίστρια την Κάτια Δανδουλάκη. Στο σενάριο βρισκόταν η Μιρέλλα Παπαοικονόμου και στη σκηνοθεσία ο Λάμπης Ζαρουτιάδης, ενώ στους υπόλοιπους πρωταγωνιστικούς ρόλους είδαμε τον Γιώργο Βογιατζή, τη Σούλα Αθανασιάδου, την Αλεξάνδρα Σακελαροπούλου και τον Γιώργο Καραμίχο.

https://www.youtube.com/watch?v=QcC-z-lV8Hg


10. “Δυο Μέρες Μόνο” | Τραγούδι : “Δυο Μέρες Μόνο”

Πολλά μπορούμε να προσάψουμε στον Χριστόφορο Παπακαλιάτη για τις σειρές του – και ειδικά για τα “Κλείσε τα Μάτια” και “Δυο Μέρες Μόνο” – αλλά το τραγούδι που συνοδεύει τους τίτλους αρχής τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης δεν είναι ανάμεσά τους. Για τα σενάριά του οι απόψεις μπορεί να διίστανται, αυτό που είναι αναμφισβήτητο όμως, είναι ότι οι μουσικές του επιλογές είναι από τις καλύτερες που έχουν παιχτεί στην ελληνική τηλεόραση. Η πρώτη βρίσκεται εδώ και είναι το “Δυο Μέρες Μόνο” σε στίχους Παρασκευά Καρασούλου και μουσική και ερμηνεία της αισθαντικής Δήμητρας Γαλάνη. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Χριστόφορος, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους -πάντα δίπλα στον Παπακαλιάτη- συναντήσαμε τη Βίκυ Παπαδοπούλου και τον Χρήστο Λούλη.


Bonus Track | Η Παραγγελιά No. 1

Ρωτώντας φίλους και (κυρίως) φίλες για τη λίστα αυτή, πήρα και απαντήσεις που δεν ανήκαν στις δικές μου προσωπικές επιλογές -ούτε σε αυτές που είδατε σε αυτό το Πρώτο Μέρος ούτε και σε εκείνες που θα δείτε στο Δεύτερο. Ανάμεσά τους ήταν και το τραγούδι που ακολουθεί. Είναι το soundtrack από το “Σημάδι του Έρωτα”, με πρωταγωνιστές τη Βάνα Μπάρμπα, τον Στράτο Τζώρτζογλου και τη Τζένη Μπότση (ναι, αυτή είναι η σειρά που λέει την ατάκα-θρύλο “Τι έγινε Κωστάκη; Σε γουστάρει η χωριάτισσα;”) σε σενάριο του Λευτέρη Καπώνη και σκηνοθεσία του Δημήτρη Σοφιανόπουλου που παίχτηκε στο Mega τη σεζόν 1998-1999. Τους στίχους, τη μουσική και την ερμηνεία μας χαρίζει ο Γιάννης Πάριος. Απολαύστε τον (εσείς που τον ζητήσατε)!

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Παρασύρη

Πειραιώτισα με καταγωγή από την Κρήτη, γεννημένη πριν από περίπου ένα τέταρτο του αιώνα (του 20ού τσεκαρισμένο, αν και απίστευτο καμιά φορά!) και λάτρης της Jane Austen! Marketer, fashion lover, TV junky, βιβλιοφάγος, παιδί των 90s και γενικότερα ονειροπόλος, καθότι Ιχθύς!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;