Δράκοι: Πλάσματα που αγαπάμε να φοβόμαστε στην τηλεόραση

Η φαντασία του ανθρώπινου είδους υπήρξε οργιώδης από τις πρώτες στιγμές που περιπλανήθηκε στον πλανήτη. Τα πλάσματα που συναντούσε εξήπταν ακόμη περισσότερο τη φαντασία αυτή, με μια δόση ενθουσιασμού αλλά και φόβου. Όσον αφορά την ομοταξία των ερπετών ειδικότερα, η εμφάνιση και η όλη συμπεριφορά τους δεν άργησαν να αποτελέσουν έμπνευση για τη δημιουργία ποικίλων ιστοριών αλλά και καινούριων φανταστικών πλασμάτων. Έτσι, συνδυάζοντας στοιχεία αληθινών ερπετών (φολίδες, διχαλωτή γλώσσα) κι άλλων ζώων (φτερά), γεννήθηκαν οι δράκοι.

Μυστηριώδη πλάσματα της φαντασίας

Οι δράκοι ανιχνεύονται σε ποικίλους πολιτισμούς και η παρουσία τους έχει και θετικό και αρνητικό πρόσημο. Θετική θεωρείται η παρουσία τους στην κινεζική παράδοση, ενώ η ευρωπαϊκή (δυτική) παράδοση τους θέλει αρκετά εχθρικούς και αιμοβόρους. Φιλικοί ή εχθρικοί όμως, οι δράκοι αποτελούσαν σύμβολο δύναμης, ακόμη και σοφίας. Ακόμη και στις περιπτώσεις που ετίθεντο στην υπηρεσία ανθρώπων, παρέμεναν αδάμαστοι κι απρόβλεπτοι. Λογικό ήταν λοιπόν να εμπνεύσουν μεγάλο αριθμό λογοτεχνικών, κινηματογραφικών αλλά και τηλεοπτικών δημιουργημάτων.

1.Game of Thrones: Τρεις δράκοι και η μητέρα τους

Η Daenerys Targaryen του οίκου των Targaryen δε χρειάζεται πολλές συστάσεις. Από μικρό ευάλωτο κορίτσι που παντρεύεται για να αποκτήσει στρατό ο αδερφός της, η Daenerys μεταμορφώνεται σε μητέρα τριών δράκων σαν πραγματική απόγονος του οίκου της. Όταν τα αυγά σκάνε η ιστορία της Daenerys ξεκινά και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Daenerys Targaryen
Πηγή Εικόνας: bustle.com

2.House of the Dragon: Οι δράκοι των Targaryen

Το επικό ταξίδι φαντασίας στο σύμπαν του Τραγουδιού του Πάγου και της Φωτιάς πρόκειται να συνεχιστεί, με το prequel του Game of Thrones να αναμένεται στη μικρή οθόνη. Εδώ οι δράκοι θα έχουν φυσικά την τιμητική τους, μιας και η ιστορία του House of the Dragon έχει ως κέντρο της την ιστορία του ίδιου του οίκου των Targaryen.

3.Merlin: Σοφία και δύναμη

Ο δράκος τον οποίο συμβουλεύεται ο μάγος Merlin στην ομώνυμη σειρά ανήκει στην κατηγορία εκείνη που συνδυάζει τη σοφία με τη μαγεία. Οι συμβουλές και οι προφητείες που μοιράζεται ο δράκος Kilgharrah με τον διάσημο μάγο διαμορφώνουν τον ιδιαίτερο δεσμό τους και το μέλλον του βασιλείου του Κάμελοτ. Αν μη τι άλλο η βαθιά φωνή του John Hurt σίγουρα αποπνέει προαιώνια σοφία.

Merlin δράκοι
Πηγή Εικόνας: whicdn.com

4.Dota: Dragon’s Blood

Μία πρόσφατη προσθήκη στις σειρές που έχουν ως κεντρικό τους θέμα τους δράκους συνιστά η μεταφορά του βιντεοπαιχνιδιού Dota. Εδώ η μοίρα παίζει ένα άσχημο παιχνίδι στον πρωταγωνιστή Davion, ο οποίος από κυνηγός δράκων καταλήγει να καταλαμβάνεται από έναν από αυτούς. Καλό και κακό μαζί, με τη φύση των δράκων να ομοιάζει αυτή των ανθρώπων, συνδυάζοντας τη μεγαλειώδη σοφία με τα πλέον αρχέγονα ένστικτα.

5.Dragon’s Dogma: Μια ιστορία εκδίκησης

Τι γίνεται όταν ένας πανίσχυρος και αιμοβόρος δράκος καταστρέφει ό,τι αγαπάς; Η απάντηση που δίνει ο Ethan σε αυτήν την περίπτωση είναι μόνο μία: Εκδίκηση. Αυτό που δε λαμβάνει όμως υπόψη του είναι τα λόγια του Friedrich Nietzsche πως «Όποιος παλεύει και μάχεται με τέρατα θα πρέπει να προσέξει, να μην γίνει κι ο ίδιος τέρας. Διότι, όταν κοιτάς συνεχώς την άβυσσο, θα έρθει η στιγμή που η άβυσσος θα σου ανταποδώσει το βλέμμα».

Το δόγμα του δράκου
Πηγή Εικόνας: wccftech.com

5+1.The Dragon Prince: Δράκοι για μικρούς και μεγάλους

Μία σειρά animation για όλη την οικογένεια, το The Dragon Prince τα έχει όλα. Μιας και μιλάμε για δράκους όμως, αρκεί να αναφέρουμε πως στο κέντρο της ιστορίας τίθεται η διάσωση του τελευταίου αυγού του βασιλιά των δράκων από μια ομάδα παιδιών. Δεν πρόκειται για τυχαία παιδιά βέβαια, αφού την ομάδα απαρτίζουν οι δύο γιοι του βασιλιά και ένα κορίτσι-ξωτικό, οι περιπέτειες των οποίων μας ταξιδεύουν στη μαγική ήπειρο της Xadia, όπου συναντούμε βασιλιάδες, μάγους, ξωτικά και φυσικά…. Δράκους!

Επίλoγος…

Εάν θυμάστε ακόμη την εντύπωση που σας έκανε ο Νοσφιστής του Χόμπιτ ή σας συνάρπασαν οι δράκοι στο Χάρι Πότερ, επιλέξτε μία από τις 5+1 αυτές σειρές με δράκους και θα μας θυμηθείτε!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ματίνα Γρόλλιου

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;