Διάσημοι σκηνοθέτες πίσω από τη μικρή οθόνη

Ο χώρος του θεάματος είναι σίγουρα πολύπλοκος κι απασχολεί μεγάλο δυναμικό ανθρώπων οι οποίοι συνεισφέρουν σε αυτόν αποζητώντας κάτι σπουδαιότερο από παχυλές χρηματικές απολαβές: την αθανασία. Στην κατηγορία αυτή πέρα από το προφανές (τους ηθοποιούς) συναντούμε και τους σκηνοθέτες, οι οποίοι βάζουν την υπογραφή τους σε κάθε κινηματογραφική ή τηλεοπτική παραγωγή, μετατρέποντας και στοιχειοθετώντας με καλλιτεχνικό τρόπο σενάρια ή ιδέες σε εικόνες και ήχους στη μεγάλη ή την μικρή οθόνη.

Δε θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε πως το τελικό αποτέλεσμα ενός οπτικοακουστικού έργου αποτελεί στο μεγαλύτερο μέρος ευθύνη του σκηνοθέτη. Μαζί όμως με το μεγάλο φορτίο ευθύνης έρχεται και η αναγνώριση, με αρκετούς σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες να ξεχωρίζουν μέσα σ’ αυτόν τον τόσο απαιτητικό και ανταγωνιστικό χώρο. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα πειραματίζονται και δοκιμάζουν τα όριά τους σκηνοθετώντας και για τον κινηματογράφο και για την τηλεόραση.

Ποια είναι όμως η εμπειρία μερικών από τους πιο διάσημους σκηνοθέτες του πλανήτη στο χώρο της τηλεόρασης;

Ridley Scott: Ο σκηνοθέτης του τρόμου

Μονομάχος, Alien, Θέλμα και Λουίζ, Το Βασίλειο των Ουρανών, Η διάσωση… Λίγοι είναι αυτοί που δεν έχουν απολαύσει έστω και μία ταινία σκηνοθετημένη από τον ταλαντούχο Ridley Scott. Η μοναδική οπτική του που δίνει το στίγμα της σε κάθε δημιούργημά του έχει όμως διεισδύσει και στο χώρο της μικρής οθόνης. Έτσι, μολονότι έχει σκηνοθετήσει μόλις μερικά επεισόδια της σειράς φαντασίας Raised by Wolves (2020), μπορούμε να καταλάβουμε την επιρροή του ως μέλος της παραγωγής πίσω από τηλεοπτικές σειρές όπως τα δημοφιλή The Terror (2018), Mercy Street (2016), The Good Wife (2009), Taboo (2017), The Good Fight (2017) και The Man in the High Castle (2015).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ridley scott τηλεόραση
Πηγή: theblackandblue.com

David Fincher: Κυνηγώντας μυαλά με τον σκηνοθέτη του Se7en

Έχοντας βαριά κληρονομιά στον κινηματογράφο μέσα από ταινίες-θρύλους όπως το Se7en (1995), ο David Fincher είναι από τους πλέον γνωστούς σκηνοθέτες παγκοσμίως. Όταν αποφάσισε να μεταπηδήσει στο χώρο της τηλεόρασης η απόφασή του αυτή στέφθηκε από αξιοσημείωτη επιτυχία με το μνημειώδες House of Cards (2013) να εγκαινιάζει επίσημα την εποχή του binge-watching. Η οξυδερκής και ακριβής σκηνοθετική ματιά του Fincher στάθηκε η κύρια αιτία της επιτυχίας της σειράς ειδικά στην αρχή της (οπότε κι είχε αναλάβει ο ίδιος την σκηνοθεσία), όπως συνέβη άλλωστε και με το πιο πρόσφατο τηλεοπτικό εγχείρημά του, την αστυνομική σειρά μυστηρίου Mindhunter (2017).

σκηνοθέτης fincher
Πηγή: onebauer.media

Jane Campion: Η σκηνοθεσία είναι γυναικεία υπόθεση

Η Jane Campion, αν κι όχι τόσο ευρέως γνωστή όσο οι άρρενες συνάδελφοί της, είναι σίγουρα μία σκηνοθέτης που αξίζει να την προσέξεις κι έχει να επιδείξει αρκετά στο χώρο της τέχνης. Έχοντας στολίσει τη μεγάλη οθόνη με ταινίες-κομψοτεχνήματα όπως τα Sweetie (1989), The Piano (1993), In The Cut (2003) και ματώσει την καρδιά μας με το μελαγχολικά πανέμορφο Bright Star (2009), η Campion τόλμησε να μεταβεί και στη μικρή οθόνη το 2013. Αυτό έγινε με τη σκηνοθεσία της μίνι σειράς μυστηρίου Top of the Lake (2013), η οποία δεν άργησε να κατακτήσει το κοινό τόσο λόγω της ίδιας της ιστορίας όσο και των τεχνικών αρετών της.

jane campion σκηνοθεσία
Πηγή: nofilmschool.com

Steven Spielberg: Ο σκηνοθέτης των μεγάλων επιτυχιών

Έχοντας καθιερωθεί ως ένας από τους εμπορικότερους και διασημότερους σκηνοθέτες όλων των εποχών ο Steven Spielberg δε σταματά στιγμή να εκπλήσσει με το εύρος του ταλέντου του. Η πορεία του προς την κορυφή χαράχτηκε με ταινίες-σταθμούς στην ιστορία του κινηματογράφου, όπως Τα Σαγόνια του Καρχαρία ( 1975), E.T. ο Εξωγήινος (1982) και Jurassic Park (1993). Πέρα όμως από ταινίες δράσης και φαντασίας σκηνοθέτησε και ταινίες που αγγίζουν ανθρωπιστικά θέματα όπως το Ολοκαύτωμα (Η Λίστα του Σίντλερ, 1993), τον πόλεμο (Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν, 1998) και το δουλεμπόριο (Λίνκολν, 2012). Σαν άνθρωπος της τέχνης δοκίμασε τις δυνατότητές του και στο χώρο της τηλεόρασης, σκηνοθετώντας λίγα και επιλεγμένα επεισόδια σειρών όπως το The Psychiatrist (1971) και Amazing Stories (1985). Ενώ όμως δεν τον βρίσκουμε να σκηνοθετεί ικανό αριθμό τηλεοπτικών επεισοδίων, ο Spielberg βρίσκεται πίσω από την παραγωγή διάσημων τηλεοπτικών σειρών όπως τα πολεμικά Band of Brothers (2001) και The Pacific (2010), το ιστορικό Into the West (2005), τις σειρές φαντασίας Under the Dome (2013) και Taken (2002) καθώς και αρκετές άλλες σειρές ευρείας θεματολογίας.

 

steven spielberg σκηνοθεσία
Πηγή: auralcrave.com

James Cameron: Σκηνοθεσία με όχημα τη φαντασία

Η επιρροή και το βεληνεκές του James Cameron ως σκηνοθέτη και παραγωγού δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Όταν μάλιστα ένα ολόκληρο στοιχείο ονομάζεται cameronium προς τιμήν του (έστω κι αν αυτό γίνεται σε μια κωμική τηλεοπτική σειρά όπως το Futureman), τότε καταλαβαίνει κανείς τις διαστάσεις της επιρροής αυτής. Με ταινίες όπως ο Τιτανικός (1997), ο Εξολοθρευτής (1991), Aliens: Η Επιστροφή (1986) και Avatar (2009), ο James Cameron συγκαταλέγεται με άνεση στην ελίτ του χώρου της σκηνοθεσίας. Όσον αφορά τη μικρή οθόνη είναι εύκολο να παρατηρήσουμε πως έχει προτιμήσει να σκηνοθετήσει σειρές με θεματολογία παρμένη (The Sarah Connor Chronicles και Terminator Salvation: TechCom & The Machinima Series) ή σχετική (Dark Angel) με τις ταινίες του.

James Cameron
Πηγή: hollywoodreporter.com

Karyn Kusama: Το πιο “hot¨ όνομα στη σκηνοθεσία

Μπορεί να μην συγκαταλέγεται στην ελίτ όπως οι παραπάνω κύριοι, η Karyn Kusama όμως έχει αποδείξει την αξία της σκηνοθετώντας ταινίες όπως το Jennifers Body (2009) με την Megan Fox,  The Invitation (2015) και  Æon Flux (2005). Αν ψάξει όμως κανείς στο χώρο της τηλεόρασης βρίσκει την Kusama να έχει προχωρήσει αρκετά χιλιόμετρα, διαθέτοντας την ανάλογη τηλεοπτική σκηνοθετική εμπειρία μέσα από επεισόδια σειρών όπως The Man in the High Castle (2015), Billions (2016), Halt and Catch Fire (2014), Casual (2016) και The Outsider (2020).

karyn kusama σκηνοθέτης
Πηγή: thedailybeast.com

Martin Scorsese: Κλασική αξία

Οι συστάσεις είναι περιττές για τον σκηνοθέτη του εμβληματικού Ταξιτζή (1976) με τον Robert de Niro, των συγκλονιστικών To νησί των καταραμένων (2010) και Ο πληροφοριοδότης (2006) καθώς και του αμφιλεγόμενου Ο τελευταίος πειρασμός (1988). Μετά την βράβευσή του ως καλύτερος σκηνοθέτης το 2007, ήταν καιρός για τον Scorsese να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και στη μικρή οθόνη. Έτσι, αν και μεγάλη του αγάπη παρέμεινε τελικά το σινεμά, ο διάσημος σκηνοθέτης έφερε στη ζωή το Boardwalk Empire (2011), κατακτώντας και μ’ αυτόν τον τρόπο τις καρδιές των θεατών. Καμία έκπληξη όταν κέρδισε το βραβείο Εξαιρετικής Σκηνοθεσίας για το πιλοτικό επεισόδιο της σειράς.

σκηνοθέτες
Πηγή: hearstapps.com

Guillermo del Toro: Ισπανικό ταμπεραμέντο

Το αποκορύφωμα της καριέρας και της φήμης για τον Ισπανό σκηνοθέτη ήρθε με την αλληγορική ιστορία τρόμου Ο Λαβύρινθος του Πάνα (2006), η οποία κι αποτελεί σημείο αναφοράς για το είδος. Όταν το 2017 η ταινία Το σχήμα του νερού κατέκτησε την κορυφή, ο κόσμος ξεχώρισε ξανά την υπογραφή του Guillermo del Toro. Γενικότερα, το έργο του αποκαλύπτει την αδυναμία του Ισπανού δημιουργού στην αλληγορία και το χώρο του φανταστικού, κάτι που έχει περάσει και στις τηλεοπτικές σειρές τις οποίες έχει επιμεληθεί, με τις πιο σπουδαίες και γνωστές εργασίες του να περιλαμβάνουν τη σκηνοθεσία επεισοδίων της σειράς φαντασίας και τρόμου The Strain (2014-2017) καθώς και των σειρών κινουμένων σχεδίων Trollhunters (2016-2018) και 3Below: Tales of Arcadia (2018-2019).

Guillermo del Toro
Πηγή: publicbroadcasting.net

David Lynch: Ο σκηνοθέτης του θρυλικού Twin Peaks

Ο αντισυμβατικός και αέναα φιλερευνητικός David Lynch μας έχει χαρίσει ταινίες τόσο αξέχαστες που για πολλούς θεωρείται ο καλύτερος σκηνοθέτης εν ζωή. Η ταινία του Ο άνθρωπος ελέφαντας (1980) αποτέλεσε το εφαλτήριο για μια μεγάλη καριέρα, η οποία συνεχίστηκε με ταινίες όπως το (πλέον) καλτ Dune (1984) και το εφιαλτικά ατμοσφαιρικό νέο-νουάρ Μπλε Βελούδο (1986). Όταν το 1990 στρέφει την καλλιτεχνική του ματιά στην τηλεόραση, η σειρά που αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει γρήγορα εντάσσεται στη σφαίρα του μύθου. Το Twin Peaks (1990-1991) κατακτά κοινό και κριτικούς, με τον Lynch να αναβιώνει το σύμπαν της μυθικής πλέον σειράς μυστηρίου το 2017.

σκηνοθέτες Lynch
Πηγή: variety.com

Krysztof Kieslowski: Σκηνοθεσία με γνώμονα τον άνθρωπο

Μπορεί ο Kieslowski να μην έζησε τόσο όσο θα του επέτρεπε να δημιουργήσει περισσότερο, η παρακαταθήκη που πρόλαβε όμως να αφήσει στο παγκόσμιο σινεμά είναι αναμφισβήτητης αξίας. Για τον Πολωνό σκηνοθέτη η εξερεύνηση της ανθρώπινης ύπαρξης και συνείδησης ήταν το άλφα και το ωμέγα σε ό,τι καταπιανόταν, κάτι το οποίο φανερώνεται σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια στην περίφημη κινηματογραφική τριλογία των χρωμάτων ή αλλιώς στα Τρία Χρώματα του Kieslowski (Μπλε, Λευκό, Κόκκινο). Η βαθιά επιθυμία του να γνωρίσει τον άνθρωπο ήταν αυτή που ενέπνευσε στον Kieslowski την τηλεοπτική σειρά Δεκάλογος (1998-1990), με την οποία καταδύεται στον ανθρώπινο ψυχισμό χωρίς διάθεση διδακτισμού, θεωρώντας χρέος του σαν καλλιτέχνης να γεννήσει γόνιμα ερωτήματα παρά να δώσει εξηγήσεις και να παράσχει ερμηνείες γύρω από ζητήματα που εγείρουν οι Δέκα Εντολές του Θεού.

Kieslowski
Πηγή: thefilmstage.com

Steven Soderbergh: Σκηνοθεσία με διάθεση πειραματισμού

Πειραματιζόμενος με διαφορετικά είδη, από το βιογραφικό δράμα Erin Brockovich (2000) μέχρι τις εμπορικές επιτυχίες Η Συμμορία των Δώδεκα (2004) και Η Συμμορία των Δεκατριών (2007), ο Soderbergh έχει αποδείξει πως ξέρει να εξελίσσεται. Γι’ αυτό και επένδυσε καλλιτεχνικά και στη μικρή οθόνη. Σκηνοθέτησε την τολμηρά ωμή δραματική σειρά The Knick (2014-2015), απεικονίζοντας με ρεαλιστική ματιά τα όσα εκτυλίσσονται στο νοσοκομείο Knickerbocker της Νέας Υόρκης εν μέσω της τεχνολογικής και βιομηχανικής επανάστασης στις αρχές του 20ου αιώνα. Δύο χρόνια αργότερα επανήλθε στη μικρή οθόνη με τη μίνι σειρά μυστηρίου “Mosaic” για το κανάλι του HBO και πρωταγωνίστρια τη λαμπερή Sharon Stone.

σκηνοθέτης Soderbergh
Πηγή: theplaylist.net

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ματίνα Γρόλλιου

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;