Dark vs Stranger Things: Η μάχη των τιτάνων

Ή αλλιώς Netflix εναντίον Netflix. To Dark και το Stranger Things αποτελούν σίγουρα δυο από τις πιο επιτυχημένες σειρές του Netflix σε παγκόσμιο επίπεδο και αρκετοί άρχισαν να συγκρίνουν τις δυο σειρές ως προς το περιεχόμενο και  την ποιότητα από την πρώτη στιγμή. Ποια είναι όμως η καλύτερη;

Με βάση το IMDB και το Rotten Tomatoes ξεκάθαρος νικητής αναδεικνύεται το Stranger Things, με μικρή – αλλά αρκετή- διαφορά, . Βέβαια, το IMDB διαμορφώνεται από την γνώμη του κοινού, το οποίο δεν ξέρει, αφού σειρές όπως το Riverdale “σκοράρουν” περισσότερο από 5, σε αντίθεση με το Rotten Tomatoes που διαμορφώνεται από κριτικούς οι οποίοι προφανώς και γνωρίζουν λιγότερα από το κοινό, και το αποδεικνύουν περίτρανα κάθε φορά που εκθειάζουν με διθυραμβικό τρόπο την κάθε κουλτουρουπερβολή του εκάστοτε αγαπημένου “σκηνοθέτη” (ονόματα δεν λέμε, όχι σήμερα τουλάχιστον). Για αυτό, στο συγκεκριμένο άρθρο θα κυβερνήσει η λογική, η τουλάχιστον θα προσπαθήσει να κυβερνήσει όσο της το επιτρέπει ο ανθρώπινος υποκειμενισμός που με διακατέχει (όντας… εμ… άνθρωπος), θα προσπαθήσω όμως να κρατήσω την άποψη μου για τον εαυτό μου και να δω τα πράγματα όσο πιο αντικειμενικά γίνεται.

Ας αρχίσουμε να μετράμε πόντους. Οι κανόνες απλοί : +1 πόντο παίρνει η σειρά για κάθε επιπλέον πράγμα που προσθέτει σε σχέση με την άλλη, +2 αν υπερέχει την άλλης και +4 αν υπερέχει υπερβολικά σε σύγκριση με την άλλη: 

Stranger Things +1 

To Stranger Things αποτελεί τη σειρά που ουσιαστικά “έχτισε” το Netflix. Είναι η πρώτη μεγάλη παραγωγή του που αγαπήθηκε τόσο πολύ και όσο κι αν κάποιοι θα αμφισβητήσουν αυτόν τον πόντο η “μαύρη αλήθεια” είναι πως το Stranger Things άνοιξε τον δρόμο για το Dark, το 13 Reasons Why και πολλές ακόμη σειρές και έθεσε γερά θεμέλια για την καλή φήμη που έχει αποκτήσει το Netflix, το οποίο ξεκίνησε το 1997 μα απογειώθηκε τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Stranger Things +4 

Αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Οι άνθρωποι ντύνονται όπως οι χαρακτήρες της σειράς, κάνουν θεματικά πάρτι και αγοράζουν σωρηδόν οτιδήποτε έχει την υπογραφή της. Επειδή, λοιπόν, στην εποχή μας η επιρροή των social media μετράει και τα χρήματα μετράν ακόμη περισσότερο (όπως και σε όλες τις εποχές) το Stranger Thing κερδίζει στους δυο τομείς. Τώρα θα μου πείτε το Stranger Thing είναι στα αγγλικά, έχει πιο γνωστούς ηθοποιούς, δυο ήδη πετυχημένους κύκλους είναι κάπως άνιση αυτή η σύγκριση, αλλά η ζωή δεν είναι δίκαιη και τα δεδομένα δεν αλλάζουν.

Stranger Things +2 

Κατάφερε να φτιάξει πολύ αγαπητούς χαρακτήρες. Ακόμη και οι “κακοί” της υπόθεσης έχουν το κοινό τους, τους λόγους τους και τις καλές τους στιγμές, ενώ οι βασικοί χαρακτήρες είναι απλά αξιαγάπητοι.

Dark +2 

Οι χαρακτήρες του δεν είναι αξιαγάπητοι, δεν θα τους δεις και θα πεις ” Τι γλυκά παιδάκια κι εγώ έτσι έκανα ποδήλατο με τους φίλους μου όταν ήμουν 11″ και όλα τα σχετικά που θα σκεφτείς για τους πρωταγωνιστές του Stranger Things, έχουν καταφέρει όμως κάτι πολύ καλύτερο και πρέπει να το αναγνωρίζουμε αυτό. Οι χαρακτήρες του είναι πολύπλοκοι. Έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον, που τους επηρεάζει άμεσα και φαίνεται σε κάθε ματιά τους από τους πρωταγωνιστικούς μέχρι και τους βοηθητικούς ρόλους. Οι χαρακτήρες του Stranger Thing είναι χαριτωμένοι, έχουν κι αυτοί εντάσεις και ιστορίες, όμως στο Dark θα συναντήσεις πραγματικούς ανθρώπους, όχι απλούς ρόλους.

Image result for dark gif

Stranger Thing +1 

Για την μεγάλη επιστροφή και την εξαιρετική ερμηνεία της Winona Ryderαλλά και γενικότερα για τις καλές ερμηνείες σε όλη την διάρκεια της.

Stranger Things +1 

Καταφέρνει να μεταδώσει απόλυτα την δεκαετία του 80′, μέσα από την μουσική, τα ρούχα και την σκηνοθεσία.

Image result for stranger things gif

Dark +2 

Μπορεί οι ηθοποιοί να μην είναι τόσο γνωστοί, είναι όμως αδιαμφισβήτητα καλύτεροι. Το Dark διακατέχεται από έναν ρεαλισμό που κάνει τον θεατή να ξεχνάει πως πρόκειται για σειρά και παρά τα περίεργα γεγονότα να αντιλαμβάνεται τους χαρακτήρες σαν πραγματικά πρόσωπα. Οι ηθοποιοί αντιδρούν πιο φυσικά, πιο άμεσα, ο τρόπος που παίζουν είναι λιγότερο χολιγουντιανός, δεν βρίσκονται εκεί για την προβολή και την δόξα, ή ακόμη και να το κάνουν δεν βγαίνει προς τα έξω, είναι εκεί γιατί δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν πουθενά αλλού.

Stranger Things +1 

Οι διάλογοι είναι συχνά πιο ευχάριστοι, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές δεν λείπουν τα αστεία, γεγονός που κάνει την σειρά πιο αρεστή στον θεατή που μπορεί να την παρακολουθήσει πιο εύκολα.

Dark +1 

Δεν έχει ευχάριστους διαλόγους, γεγονός που την κάνει πιο ρεαλιστική καθώς όλα όσα βιώνουν οι χαρακτήρες είναι στενάχωρα και καταθλιπτικά.

Dark +4 

Έχει καλύτερο σενάριο. Να μια μεγάλη πρόταση που χρειάζεται πολλή ανάλυση. Το Stranger Things επενδύει στους χαρακτήρες, στα 80s vibes, σε μια ιστορία που κυλάει ευχάριστα και σε δυο πολύ καλές ομάδες στη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία. Το Dark επενδύει στην πλοκή, από την πρώτη κιόλας στιγμή αναφέρει πως μιλάει για μια ιστορία που όλα συνδέονται μεταξύ τους και έπειτα αρχίζει να υφαίνει μια δομή που δεν έχει ξαναειπωθεί με αυτόν τον τρόπο. Σίγουρα τα ταξίδια στον χρόνο δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπα, όπως και τα παιδάκια με ξεχωριστές δυνάμεις, όμως το Dark δεν μιλάει για ένα οποιοδήποτε ταξίδι στον χρόνο, μιλάει για την προσπάθεια ενός ανθρώπου να αποδεχθεί την πραγματικότητα όσο περίεργη κι αν φαντάζει και να καταφέρει να πράξει το σωστό. Πίσω από κάθε γιατί δεν κρύβεται μια συνηθισμένη απάντηση “για την τεχνολογία”, “για ένα καλύτερο αύριο”, “επειδή είμαι πάρα πολύ κακός και διασκεδάζω με την κακία μου”, “επειδή η κατάστασή ξέφυγε” ή οτιδήποτε τέτοιο. Πίσω από κάθε γιατί κρύβεται ένα καλά δομημένο σχέδιο, όχι απλά μια απειλή που θα θέλαμε να ξεφύγουμε, αλλά μια υπόσχεση πως στην άκρη του τούνελ υπάρχει μόνο η αλήθεια και αυτή θα βγει στην επιφάνεια. Το Dark δεν είναι μια σειρά οπτικής γωνίας, δεν μιλάει απλά για την μάχη του καλού και του κακό και δεν ήρθε για να δούμε πως τελικά θα σωθούν οι ήρωές μας, μιλάει για την απόφαση ενός ανθρώπου να μην εθελοτυφλήσει, να μην τα βάλει κάτω στις δυσκολίες, να ξεπεράσει τον εαυτό του και έπειτα να τον βρει. Το σενάριο λοιπόν είναι καλύτερο, αφού ακόμη και ενάντια στο πολύ προσεγμένο σενάριο του Stranger Things καταφέρνει εύκολα να το ξεπεράσει δίνοντας βάθος στις πράξεις, κάνοντας την ιστορία να γυρίζει πολύ πιο πέρα από τις ανθρώπινες σχέσεις, την επιβίωση, την ενηλικίωση, το καλό και το κακό. Το θέμα της σειράς είναι πως ένας άνθρωπος προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό και αυτή είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη κάθε σκεπτόμενου ατόμου.

Dark +2 

Έχει ξεκάθαρο πρωταγωνιστή. Ακόμη και αν παρουσιάζεται μέσα από διαφορετικούς ηθοποιούς ο Jonas Kahnwald είναι ο πρωταγωνιστής της σειράς και από την πρώτη κιόλας στιγμή προσπαθούμε να βρούμε πώς συνδέονται τα πάντα με αυτόν και αυτός με τα πάντα. Προφανώς και μαθαίνουμε για όλους τους χαρακτήρες, είναι όλοι σημαντικοί, έχουν βάθος, εξέλιξη και λόγο ύπαρξης, για αυτό η σειρά είναι τόσο καλή και έχει σωστή δομή, όμως ο Jonas είναι ο συνδετικός κρίκος και το κεντρικό πρόσωπο του Dark, αυτός που μαθαίνει τα περισσότερα, εμπλέκεται σε όλα και ουσιαστικά είναι η αρχή και το τέλος αυτής της ιστορίας.

Stranger Things +2 

Η μουσική. Τόσο το τραγούδι των τίτλων, τα τραγούδια της σειράς και όλοι οι ήχοι είναι πολύ καλύτεροι.

Image result for stranger thing gif

Stranger Things +2 

Tα εφε. Το Upside Down μοιάζει απίστευτα ρεαλιστικό, σκοτεινό και τρομακτικό, όπως και οι κάτοικοί του.

Dark +2 

Οι ανατροπές. Όλοι γνωρίζαμε πως 11 θα γυρίσει και πως τελικά θα τον κερδίσουμε τον κακό τον “τερατάκο” που μας ταλαιπωρεί, η ερώτηση ήταν και συνεχίζει να είναι το “πως θα το κάνουμε;”, όμως το ότι θα το κάνουμε είναι 99,9% σίγουρο. Στο Dark δεν συμβαίνει το ίδιο, 33 χρόνια πίσω, 33 χρόνια μπροστά, όπου και να βρεθείς, το πώς συνδέονται όλα αυτά με τον Jonas δεν γίνεται αμέσως αντιληπτό, εκτός από το ποιος ήταν τελικά ο πατέρας του που θα μπορούσε κάποιος να το καταλάβει σχετικά εύκολα, τα υπόλοιπα παραμένουν στο μεταίχμιο και τίποτα δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη.

Dark +1 

Είναι μια από τις πρώτες ξενόγλωσσες παραγωγές που αποκτά τόσο μεγάλο κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο, ανοίγει τον δρόμο στο Netfix για καινούργια πράγματα και ανανεώνει την οπτική του θεατή, που πλειοψηφικά έχει συνηθίσει τις αμερικάνικες σειρές και κινηματογράφο.

 Dark και Stranger Things  

  1. Οι τίτλοι. Απλοί, λιτοί και ξεκάθαροι. Το stranger things προσθέτει το επιπλέον επίπεδο στα ήδη περίεργα πράγματα που μπορεί να συμβαίνουν και το dark δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η σειρά, κρατώντας τους θεατές στο σκοτάδι, όπως και τον πρωταγωνιστή της σειράς.
  2. Έχουν ξεκάθαρη επιρροή από τον Stephen King, κάτι που φανερώνεται και ενδυματολογικά.
  3. Καταφέρνουν να προκαλέσουν ενδιαφέρον στον θεατή από το πρώτο κιόλας επεισόδιο.
  4. Έχουν πολλά περισσότερα να πουν από μια υπόθεση εξαφάνισης.

Μάλλον φτάσαμε σε ισοβαθμία. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσα να κλείσω αυτό το άρθρο τονίζοντας πόσο εξαιρετικές είναι και οι δύο σειρές και πόσο πολύ αναμένουμε όλοι τους επόμενους κύκλους, όμως δεν θα το κάνω αυτό, είναι συνηθισμένο και δεν ωφελεί κανέναν, γίνεται μια μάχη και πρέπει να υπάρξει ένας και μόνο ένας νικητής. Μπορεί οι παραπάνω πόντοι να προστέθηκαν αξιοκρατικά και να στηρίχτηκαν με επιχειρήματα αυτός ο τελευταίος όμως πόντος θα κριθεί από μια μόνο ερώτηση:

Αύριο μεταναστεύεις στον Αμαζόνιο και αφήνεις το σπίτι, την δουλειά και το internet, διότι αποφάσισες πως πλέον δεν τα χρειάζεσαι όλα αυτά, θα ζήσεις ελεύθερος, μόνος και ευτυχισμένος, αλλά θέλεις πριν φύγεις να δεις μια πολύ καλή σειρά όντας φανατικός οπαδός των σειρών για να έχεις κάτι να θυμάσαι. Έτσι με ρωτάς “Ποια σειρά να δω; Το “Dark” ή το “Stranger Things”;” 

Η απάντηση είναι μια: “Το Dark” 

Νικητής με απόσταση αναπνοής και σχετικά αντικειμενικό τρόπο το “Dark”


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Αναστασιάδου

Τα τρία αγαπημένα μου βιβλίο είναι "Ο Μικρός Πρίγκιπας" του Antoine de Saint-Exupéry, "Τα 88 Ντολμαδάκια" του Ευγένιου Τριβιζά και "Το Υπόγειο" του Fyodor Dostoyevsky. Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν μπαίνω σε ένα ξένο σπίτι (αφού βγάλω τα παπούτσια μου) είναι να ανοίξω το ψυγείο. Αγαπώ την βροχή. Θαρρώ πως αυτά είναι αρκετά για μια πρώτη γνωριμία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;