Cursed: Αναζητώντας τις ρίζες του μύθου του βασιλιά Αρθούρου

 

Tο όνομα του Βρετανού βασιλιά Αρθούρου, του μάγου Μέρλιν και της καστροπολιτείας Κάμελοτ είναι λίγο ή πολύ γνωστά σε μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Στην τηλεόραση, πολλές φορές έχουμε πάρει μια γεύση του θρύλου του Βρετανού βασιλιά μέσα από σειρές όπως το αθάνατο «Merlin» του 1998 με τον Sam Neill στο ρόλο του θρυλικού μάγου, αλλά και η αγαπημένη κωμική σειρά «Merlin» (2008-2012) με τον Colin Morgan. Λιγότερο ή περισσότερο γνωστές όμως, οι υπάρχουσες παραγωγές παρουσιάζουν το θρύλο μέσα από συγκεκριμένους χαρακτήρες, με αλλαγή κάθε φορά στην οπτική γωνία.

Στις 17 Ιουλίου 2020 η σειρά Cursed έρχεται να μας παρουσιάσει την ιστορία ενός προσώπου του Αρθουριανού κύκλου το οποίο τυλιγόταν πάντα από ένα πέπλο μυστηρίου. Επενδύοντας στα λίγα και συγκεχυμένα πράγματα που έχουν γραφτεί γι’ αυτό, το μόνο σίγουρο είναι πως η φαντασία στη νέα σειρά του Netflix έχει κυρίαρχο ρόλο. Ποιο είναι όμως αυτό το μυστηριώδες πρόσωπο και ποια η ιστορία του;

Ο μύθος του βασιλιά Αρθούρου

Προτού αναφερθούμε στο μυστηριώδες πρόσωπο του Cursed όμως, αξίζει να σημειώσουμε κάποια πράγματα για τον θρυλικό βασιλιά Αρθούρο. Πολλά έχουν γραφτεί για τον βασιλιά αυτό, με πληθώρα μελετητών να συντείνει στο ότι αποτελεί ένα πρόσωπο αμφίβολης ιστορικότητας. Η αμφισβήτηση αυτή όμως της ιστορικότητάς του δεν εμπόδισε να λάβουν αυτός και η ιστορία του διεθνή αναγνώριση. Ιστορικός ή όχι, ο Αρθούρος είναι ο πρωταγωνιστής μιας ιστορίας που ακόμη και σήμερα εμπνέει και συναρπάζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρθούρος
Πηγή: ign.com

Παρότι ξεφεύγει από την πεπατημένη, το Cursed βασίζεται στα κύρια στοιχεία των αφηγήσεων του Αρθουριανού κύκλου. Εκεί ο Αρθούρος παρουσιάζεται να είναι ένας Ουαλός βασιλιάς  του  6ου  αιώνα μ.Χ. Την εποχή εκείνη οι Σάξονες πραγματοποιούσαν επιδρομές στη βρετανική νήσο, με τα φύλα που ήταν ήδη εγκατεστημένα να αντιστέκονται σθεναρά. Στην αντίσταση αυτή ήταν που διακρίθηκε ο Αρθούρος, επαναφέροντας τη Χριστιανική θρησκεία και ιδρύοντας την καστροπολιτεία-πρότυπο, το διάσημο Κάμελοτ. Εκεί ίδρυσε το δόγμα των «Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης», παντρεύτηκε την Γκουίνεβιρ και πολέμησε τον ανιψιό του Μόρντρεντ, για να καταλήξει να αναπαυτεί στο μυθικό νησί Άβαλον.

Τι καινούριο φέρνει το Cursed στις αφηγήσεις του Αρθουριανού κύκλου;

Ο κύριος κορμός των αφηγήσεων που συνθέτουν τον Αρθουριανό κύκλο δεν παρέμεινε ίδιος με την πάροδο των χρόνων. Για αιώνες ολόκληρους εμπλουτιζόταν και επεκτεινόταν με την προσθήκη προσώπων αλλά και (μαγικών) αντικειμένων. Ένα από αυτά είναι και το σπαθί Εξκάλιμπερ, το οποίο και συνδέεται άρρηκτα με τη μοίρα του βασιλέα. Αυτό όμως το οποίο σκοπεύει να μας παρουσιάσει η σειρά Cursed είναι η ιστορία του πρώτου και πραγματικού κατόχου του μυθικού σπαθιού: την Κυρά της Λίμνης (Lady of the Lake), γνωστή και ως Νίμουε (Nimue).

Κυρά της Λίμνης
Πηγή: bustle.com

Την Νίμουε την είχαμε συναντήσει και στη μίνι σειρά Merlin του 1998, οπότε και είχε συνάψει αισθηματικό δεσμό με τον μάγο. Ο μύθος την συνδέει με ποικίλα πρόσωπα, μιας και παρουσιάζεται να δίνει το Εξκάλιμπερ στον Αρθούρο, να σαγηνεύει τον Μέρλιν και να ανατρέφει τον ιππότη Λάνσελοτ. Το καινούριο όμως που μας δίνει το Cursed είναι ένα περιπετειώδες και μαγικό ταξίδι στο παρελθόν της αινιγματικής Κυράς, το πώς δηλαδή έγινε η πραγματική κάτοχος του Εξκάλιμπερ, πώς πέρασε το σπαθί στον Αρθούρο αλλά και πώς ξεκίνησε η σχέση της με τον Μέρλιν.

Cursed: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ηθοποιοί

Η γνωριμία με έναν ελάχιστα μελετημένο αλλά διάσημο (στο χώρο της τηλεόρασης) χαρακτήρα, σίγουρα παρουσιάζει ενδιαφέρον. Το Cursed μας δίνει λοιπόν την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την Κυρά της Λίμνης, την οποία υποδύεται η Katherine Langford (13 Reasons Why).

Στο ρόλο του Μέρλιν συναντάμε τον Gustaf Skarsgard (Vikings), ο οποίος σίγουρα συνιστά μια ενδιαφέρουσα επιλογή.

Cursed
Πηγή: expressen.se

Ο Αρθούρος παρουσιάζεται φυσικά σε νεαρή ηλικία, με τον πολλά υποσχόμενο Devon Terrell (Barry, Ophelia) να ζωντανεύει τον θρυλικό βασιλιά. Η επιλογή βέβαια του εν λόγω ηθοποιού έχει προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις εξαιτίας της μελαψής του επιδερμίδας, μιας και πολλοί θεωρούν ότι δεν ταιριάζει με την καταγωγή του θρυλικού Αρθούρου (Ουαλός-Βρετανός). Εμείς πάντως είμαστε βέβαιοι πως κάτι θα ήξεραν οι παραγωγοί για να επιλέξουν τον Terrell!

Πρεμιέρα

Η πρεμιέρα του Cursed είχε προγραμματιστεί για νωρίτερα μέσα στο 2020, όμως αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού. Ευτυχώς τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν εγκαίρως, ώστε να μη χρειαστεί να περιμένουμε πολύ.

Η ιστορία

Η σειρά Cursed βασίζεται στο ομώνυμο εικονογραφημένο μυθιστόρημα των Frank Miller και Tom Wheeler. Στην ουσία, αποτελεί μια ιστορία ενηλικίωσης πλαισιωμένη από τον διάσημο μύθο. Αντιμαχόμενη την αδικία, το θρησκευτικό φανατισμό και την ανεξέλεγκτη επέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον, η νεαρή ηρωίδα γνωρίζει τον εαυτό της και τον κόσμο.

 

Trailer


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ματίνα Γρόλλιου

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;