Bojack Horseman: το πρώτο μέρος της τελευταίας σεζόν

Στεντόρεια κοινωνική κριτική. Χειμαρρώδης ρεαλιστικός συναισθηματισμός. Η καθαυτή ανθρώπινη εμπειρία. Όλα υπό το πρίσμα ανθρωπόμορφων ζώων και ανθρωπόμορφων ανθρώπων, με χιούμορ τόσο όσο. Έτσι μας συστήθηκε το Bojack Horseman, πριν από 5 χρόνια, όταν πρωτοκυκλοφόρησε στο Netflix. Όπως όμως συμβαίνει με όλα τα καλά πράγματα, η αγαπημένη animated σειρά θυσιάστηκε στον βωμό της κερδοσκοπίας. Προς μεγάλη απογοήτευση κάθε θαυμαστή του, αλλά και του ίδιου του δημιουργού Raphael Bob-Waksberg, η πολυεθνική εταιρία αποφάσισε να της δώσει τέλος, κι έτσι σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το κύκνειο άσμα της. Ή μάλλον, το πρώτο μέρος του. Ας αναλύσουμε, λοιπόν, ένα – ένα τα οχτώ καινούρια επεισόδια.

A Horse Walks Into a Rehab

Bojack Horseman
Πηγή εικόνας: alternatiwa.net.pl

Η νέα σεζόν ανοίγει με τον Bojack (Horseman, προφανώς) να βρίσκεται στο κέντρο απεξάρτησης όπου τον άφησε η Diane στο τέλος του 5ου κύκλου. Εξακολουθούν να τον στοιχειώνουν τα λάθη του παρελθόντος και ιδιαίτερα ο ρόλος του στον θάνατο της Sarah Lynn, για την οποία υπήρξε πατρική φιγούρα. Οι πουργατορικοί τίτλοι αρχής, ολίγον αλλαγμένοι αυτοί τη φορά. Δεν κλείνουν με τον Bojack να λιποθυμάει στην πισίνα μεθυσμένος. Υπάρχει, μήπως, ελπίδα να σπάσει ο φαύλος κύκλος; Αν και αρχικά απρόθυμος, ο πρωταγωνιστής μας σταδιακά αποκτά την επιθυμία να ελευθερωθεί από τα νοητά δεσμά του. Πρώτα, ωστόσο, θα πρέπει να κάνει μια αναδρομή στο νοσηρό παρελθόν του. Τα πρώτα του βήματα στο Χόλιγου(ντ), ένα εφηβικό πάρτι, αμελείς γονείς.

The New Client

Bojack Horseman
Πηγή εικόνας: flipboard.com

Το δεύτερο επεισόδιο του Bojack Horseman εστιάζει στον πιο αδικημένο, ίσως, χαρακτήρα της σειράς: στην Princess Carolyn. Μετά από πολλές τραυματικές αποτυχημένες εγκυμοσύνες, η περσική γάτα καταφέρνει να υιοθετήσει έναν μικρό ακανθόχοιρο. Αποκτά, επιτέλους, αυτό που τόσα χρόνια έλλειπε από τη ζωή της. Τώρα, ωστόσο, καλείται να έρθει αντιμέτωπη με μια τρομακτική συνειδητοποίηση: ούτε αυτό την ικανοποιεί εν τέλει. Το ήδη φορτωμένο της πρόγραμμα υπερφορτώνεται με τις υποχρεώσεις που φέρνει στη ζωή της το μωρό και την καταβάλλει. Μέσα στην ταραχή, ωστόσο, βρίσκει μια φίλη στο πιο απίθανο μέρος.

Feel-Good Story

Bojack Horseman
Πηγή εικόνας: moveitmag.gr

Το Feel-Good Story είναι ένα επεισόδιο αφιερωμένο στην Diane. Η μοναχική πρωταγωνίστρια βρίσκει τον εαυτό της να ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της χώρας με τον cameraman της, κάνοντας ρεπορτάζ. Όντας ανέκαθεν ο χαρακτήρας μέσα από τον οποίο το Bojack Horseman ασκεί κοινωνικοπολιτική κριτική, για άλλη μια φορά η Diane καταδικάζει το απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα. Τα ρεπορτάζ της αποκαλύπτουν τις ανήθικες πρακτικές των τεράστιων επιχειρήσεων. Ωστόσο δυσαρεστούν την αρχισυντάκτρια του κατά τα άλλα ευχάριστου και ελαφριού ιστότοπου. Έτσι η Diane διανύει μια επαγγελματική, αλλά και συναισθηματική κρίση. Για άλλη μια φορά έχει αυτό που θέλει, αλλά δεν θέλει αυτό που έχει. Ένα διαρκές μοτίβο στη σειρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Surprise!

Πηγή εικόνας: tv.avclub.com

Ταυτόχρονα ο πρώην σύζυγος της Diane, ο Mr. Peanutbutter, διανύει- ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του- μια σκοτεινή περίοδο. Θέλοντας να δώσει τέλος σε έναν ολισθηρό κατήφορο ψεμάτων και εξαπάτησης, αποφασίζει να σταθεί ειλικρινής απέναντι στην νέα κοπέλα του, την Pickles. Το επεισόδιο είναι χαρακτηριστικότατο των αντιθέσεων που διέπουν το ύφος του Bojack Horseman. Εκ πρώτης όψεως είναι πιο ανάλαφρο, στην πραγματικότητα όμως, είναι εξίσου καταθλιπτικό με τα υπόλοιπα. Δύο προσωπικότητες αφελείς και αισιόδοξες, καταδικασμένες σε έναν φαύλο κύκλο απογοητεύσεων και απάτης.

A Little Uneven, Is All

Bojack Horseman
Πηγή εικόνας: tv.avclub.com

Ύστερα από τέσσερα επεισόδια που συγκεντρώνονταν σε ξεχωριστό χαρακτήρα το καθένα εγκωμιάζοντάς τους για μια τελευταία φορά, αυτό το επεισόδιο ασχολείται με το σύνολο των χαρακτήρων, όπως συνηθίζει το Bojack Horseman. Το φαινόμενο της πεταλούδας και ιδιαίτερα ο αντίκτυπος των πράξεων του Bojack έχουν κεντρικό ρόλο. Ο ίδιος και η Diane, αλλά κυρίως η τελευταία, δίνουν μια ακόμη μάχη με την κατάθλιψη. Την ίδια στιγμή για κερδοσκοπικούς λόγους ο Mr. Peanutbutter γίνεται το “πρόσωπο της κατάθλιψης“. Όλα αυτά στο υπόβαθρο μιας γενικής απεργίας των προσωπικών βοηθών.

The Kidney Stays In The Picture

Bojack Horseman
Πηγή εικόνας: tv-recaps-reviews.com

Το έκτο επεισόδιο επικεντρώνεται στον Todd και μας δίνει για πρώτη φορά πληροφορίες σχετικά με την οικογένειά του. Η αποξενωμένη μητέρα του, καθώς φαίνεται, βρίσκεται σε κώμα και χρειάζεται μεταμόσχευση νεφρού. Ο θετός πατέρας του Todd εμφανίζεται για να του φέρει τα νέα και να του ζητήσει να γίνει ο δότης. Ο Todd, ωστόσο, έχει πρόσφατα πουλήσει το νεφρό του και έτσι οι δύο τους ξεκινούν μια περιπέτεια για να το πάρουν πίσω. Ταυτόχρονα ο Bojack φτάνει όλο και πιο κοντά στην αυτοκατανόηση και την εύρεση των πηγών των προβλημάτων του, ενώ η Princess Carolyn αποτρέπει την φρικτή εκμετάλλευση των προσωπικών βοηθών, συνειδητοποιώντας ότι κάποτε ήταν μια από αυτούς.

The Face of Depression

Πηγή εικόνας: boards.4chanel.org

Επί πολλές σεζόν το Bojack Horseman θέτει το ερώτημα του πώς θα ήταν η ζωή του Bojack, εάν αποφάσιζε ο ίδιος να την αλλάξει. Σε αυτό το επεισόδιο βλέπουμε για πρώτη φορά κάτι τέτοιο να συμβαίνει. Ο Bojack αποδέχεται την πραγματικότητά του και τον εαυτό του (εσωτερικά και εξωτερικά).  Επισκέπτεται παλιούς φίλους και γνωστούς και προσπαθεί να διορθώσει ό,τι κακό τους προκάλεσε. Βοηθά την Diane με μερικές σημαντικές αποφάσεις στη ζωή της, δίνει στον Mr. Peanutbutter το πολυπόθητο crossover episode και επισκέπτεται την Hollyhock. Η τελευταία του δίνει μια διέξοδο που κανείς δεν τολμούσε να φανταστεί: να γίνει καθηγητής υποκριτικής. Θα μπορούσε, άραγε, να είναι αυτή η καινούρια ζωή του Bojack; Πάντως η σειρά γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει “χαρούμενο τέλος”. Ακολουθεί πάντοτε η επόμενη μέρα.

A Quick One While He’s Away

Bojack Horseman
Πηγή εικόνας: decider.com

To τελευταίο επεισόδιο του πρώτου μισού της σειράς εξασφαλίζει ότι το Bojack Horseman δεν θα μας αφήσει κλείνοντας με χαρούμενη νότα. Δείχνει ότι ακόμα και αν αποφασίσει κανείς να καταπολεμήσει τους δαίμονές του και να φτιάξει όσα χάλασε, το παρελθόν του πάντα θα τον ακολουθεί. Ο δρόμος της εξιλέωσης είναι μακρύς και δύσκολος και το ίδιο ισχύει και για το ανθρωπόμορφο άλογό μας. Όπου και αν πάει, δεν μπορεί να ξεφύγει από τις πράξεις του. Εν αγνοία του, λοιπόν, σε αυτό το επεισόδιο αρχίζουν να συγκεντρώνονται και σταδιακά να διαρρέουν στοιχεία που μπορούν να τον καταστρέψουν, τόσο ως επαγγελματία, όσο και ως άνθρωπο, στα μάτια των ελάχιστων ανθρώπων που πραγματικά νοιάζονται γι’ αυτόν. Είναι μήπως πολύ αργά γι’ αυτόν; Μια απορία που ο ίδιος εξέφρασε στην Diane ήδη από την πρώτη σεζόν. Θα το μάθουμε τον Φεβρουάριο.

Bojack Horseman
Πηγή εικόνας: filmdaily.com

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Παπαδάτου

Φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Αγαπημένοι της σκηνοθέτες ο Jim Jarmusch και ο Gaspar Noé. Aγαπημένος συγγραφέας ο Burroughs. Από μουσική, ακούει πολλή post-punk και indie, με αρκετή shoegaze και δόσεις stoner. Την βασανίζουν οι ερμηνείες του πίνακα The Garder of Earthly Delights.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;