Black lives matter: Τι πρέπει να παρακολουθήσετε για να γνωρίσετε το κίνημα

Το Black lives matter αποτελεί πρωταρχικό σύνθημα των διαδηλωτών στην Αμερική αυτές τις μέρες. Η άδικη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ στην Μινεσσότα από 4 αστυνομικούς αποτέλεσε το αποκορύφωμα του ρατσισμού απέναντι στους μαύρους. Οι Αμερικανοί ξεσηκώθηκαν απαιτώντας την δικαίωση του, ενώ παράλληλα οι διαδηλώσεις πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις, κάνοντας λόγο για αλλαγή του συστήματος δικαιοσύνης που υπονομεύει τους μαύρους. Τα παραπάνω γεγονότα κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά όχι μόνο για τους Αμερικανούς αλλά και για όλο τον κόσμο. Ο ρατσισμός αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο έχει γερές βάσεις στην κοινωνία  μας. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να κατανοήσουμε τις διαδηλώσεις και πως λειτουργεί το σύστημα δικαιoσύνης σε σχέση με τους αφροαμερικανούς, είναι να παρακολουθήσουμε ντοκιμαντέρ και σειρές, που μας πληροφορούν.

1. 13th ( 2016 )

Σκηνοθεσία: Ava DurVenay

Βαθμολογία στο IMB: 8.2/10

Ντοκιμαντέρ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το  13th  αποτελεί ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ του Νέτφλιξ,το οποίο έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση, κερδίζωντας αρκετά βραβεία. Ο τίτλος οφείλεται στην 13η τροπολογία, που ορίζει την κατάργηση της δουλείας. Έτσι λοιπόν το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην φυλετική διάκριση των ανθρώπων και πώς λειτουργεί το σύστημα διακαιοσύνης. Σημαντικές προσωπικότητες όπως ακτιβιστές, ακαδαμαϊκοί, πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα κάνουν ιστορική αναδρομή, εξηγώντας τους οικονομικούς λόγους της σκλαβειάς και τις συνθήκες που συνέβαλλαν στην συνέχειά της. Επίσης τίθεται και το ζήτημα του μεγάλου αριθμού φυλακισμένων, που υπάρχει στην Αμερική και την φυλετική ανισότητα μέσα στις φυλακές. Θα παρακολουθήσουμε άρα πώς οι Αμερικανοί κατάφεραν να καταργήσουν την δουλεία των αφροαμερικανών,για να μπορούν νόμιμα πλέον να τους φυλακίζουν. Εάν λοιπόν θέλετε να μάθετε ή να εμπλουτίσετε περισσότερο τις γνώσεις σας πάνω στα ζητήματα αυτά είναι το κατάλληλο ντοκιμαντέρ.

2. When they see us ( 2019 )

Σκηνοθεσία: Ava DuVernay

Βαθμολογία στο IMB: 8.9/10

Σεζόν: 1

Αριθμός Επεισοδίων: 4

Το “When they see us”,το οποίο είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία μας βοηθάει να κατανοήσουμε το Black lives matter. Η μίνι σειρά του Νέτφλιξ, πραγματεύεται την ιστορία 5  Αφροαμερικανών εφήβων, οι οποίοι κατηγορούνται άδικα για τον βιασμό και την απόπειρα δολοφονίας μιας λευκής κοπέλας.Τ α νεαρά αγόρια ηλικίας 14 εώς 16 ετών βρέθηκαν με φίλους ένα βραδύ στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, όταν ξαφνικά η αστυνομία καταφθάνει λόγω κάποιων μικροκλοπών και ζημιών που προκαλούσαν κάποια άλλα παιδιά. Η αστυνομία συνέλαβε και τους πρωταγωνιστές μας χωρίς να διασταυρώσει εάν ήταν και οι ίδιοι υπαίτιοι, για να βρεθούν ξαφνικά βασικοί ύποπτοι για βιασμό. Η σειρά μας δείχνει την φυλάκιση τους και το πως η έλλειψη στοιχείων και οι ανακρίβειες δεν την εμπόδισαν. Η ίδια αποτελεί μία αρκετά διαφωτιστική σειρά για την αδικία και την στοχοποίηση των Αφροαμερικανών.

3. SEVEN SECONDS ( 2018 )

Σκηνοθεσία: Yuri Bykov

Βαθμολογία στο IMB: 7.7/10

Σεζόν: 1

Αριθμός Επεισοδίων: 10

Η μίνι σειρά επικεντρώνεται στην δολοφονία ενός νεαρού Αφροαμερικανού, τις έρευνες της αστυνομίας και την απώλεια που βίωσε η οικογένεια. Στο “Seven seconds”,το οποίο είναι βασισμένο στην ρώσικη ταινία “The Major” παρακολουθούμε το θάνατο  ενός μαύρου νεαρού από ένα διερχόμενο αυτοκίνητο ενός λευκού αστυνομικού. Ο θάνατος του συγκαλύπτεται από τον αστυνομικό και τους συναδέλφους του. Ερωτήματα όπως, εάν αστυνομικός θα άφηνε έναν λευκό στην άσφαλτο να αργοπεθαίνει ή  εάν η αντιμετώπιση της κατάστασης θα ήταν η ίδια γίνονται έντονα αντιληπτά. Η συγκάλυψη της δολοφονίας πάντως φέρει επιπτώσεις και στους δράστες αλλά και στην οικογένεια του θύματος.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι διαδηλώσεις στην Αμερική μας αφορούν άμεσα καθώς υπερασπίζονται ανθρώπινες ζωές, οι οποίες αντιμετωπίζονται υποδεέστερα λόγω του χρώματος τους. Εν έτει 2020 το φαινόμενο αυτό δυστυχώς συνεχίζει να καταστρέφει ζωές, για αυτό το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να πληροφορηθείς για το ζήτημα σωστά και επαρκώς. Το κίνημα Black lives matter είναι σημαντικό και μας αφορά όλους!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αντζελα Τζαφερρι

Ονομάζομαι Άντζελα και σπουδάζω Δημοσιογραφία.Μου αρέσει να ασχολούμαι με κοινωνικά θέματα,θα παρατηρήσετε όμως ότι το περιεχόμενο των άρθρων μου είναι λίγο διαφορετικό,αφορά την Τηλεόραση.Ασχολούμαι με ψυχαγωγικά άρθρα,διότι πιστεύω ότι χρειάζεται να παίρνουμε μία ανάσα από την τεταμένη επικαιρότητα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;