Big Mouth: τα κοινωνικά μηνύματα της 3ης σεζόν

Οι animated κωμωδίες, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, ανεβάζουν τον πήχη όλο και υψηλότερα, με το έξυπνο χιούμορ τους, τα κρυμμένα μηνύματα και, πάνω απ’ όλα, την κοινωνικοπολιτική κριτική (βλ. Bojack Horseman). Σε αυτά τα στάνταρ κατάφερε να ανταποκριθεί επιτυχώς η τρίτη σεζόν του Big Mouth. Το animation του Netflix ξεκίνησε ως μια κωμική σειρά περιστρεφόμενη γύρω από εφήβους που ανακαλύπτουν την σεξουαλικότητά τους. Γρήγορα όμως, απέδειξε ότι έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από τα, εκ πρώτης όψεως, σαχλά αστεία του. Σατιρίζει ένα σύνολο κοινωνικών φαινομένων, ταυτόχρονα ασκώντας στεντόρεια κοινωνική κριτική.

Φεμινισμός

Big Mouth
Πηγή εικόνας: refinery29.com

Ο τρίτος κύκλος του Big Mouth ξεκινάει δυναμικά. To πρώτο επεισόδιο μας εισάγει δύο βδομάδες μετά τα γεγονότα του φινάλε της δεύτερης σεζόν. Ο Andrew, ο πρωταγωνιστής, επιστρέφει στην σχολική κοινότητα, για πρώτη φορά μετά από την ακραία αντίδρασή του στην απόρριψη που έλαβε από την πρώην κοπέλα του, Missy. Η δήλωσή του; «Είμαι έτοιμος να επιστρέψω σαν να μη συνέβη τίποτα».

Λίγες ώρες αργότερα, σε μια μακάβρια τροπή των γεγονότων, ο υπερδραστήριος Jay κόβει το δάχτυλο του Andrew. Προς υπεράσπισή του, ο πατέρας του Jay, κατηγορεί το ντύσιμο μιας συμμαθήτριάς του που τον «απέσπασε». Ύστερα από μια τραγική κλιμάκωση, ένας από τους καθηγητές καλεί γενική συνέλευση. Εκεί, εξηγεί ότι τα αγόρια είναι ανίκανα να ελέγξουν τις ορμές τους, γι’ αυτό και οι κοπέλες οφείλουν να ντύνονται σεμνά. Όταν η φεμινίστρια Jessi προσπαθεί να εισάγει κοινή λογική στη συζήτηση, εκείνος την αποσιωπά, χρησιμοποιώντας εναντίων της τη γλώσσα του κινήματος #MeToo, και επιβάλει dress code.

Η Jessi, ωστόσο, δεν πτοείται. Διοργανώνει διαμαρτυρία, στην οποία καλεί όλες τις κοπέλες του σχολείου να εμφανιστούν με το πιο προκλητικό τους ντύσιμο. Σύντομα, όμως, καταβάλλεται από αμφιβολίες, σχετικά με το τι είδους εικόνα θα ενίσχυε μια τέτοια δράση, όσον αφορά το γυναικείο φύλο. Ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, το οποίο αναφέρεται συχνά σε φεμινιστικές συζητήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεξουαλική παρενόχληση

Big Mouth
Πηγή εικόνας: bustle.com

Η νέα σεζόν του Big Mouth περιλαμβάνει ένα επεισόδιο musical, όπως συχνά συμβαίνει, καλώς ή κακώς, με τις animated κωμωδίες (βλ. Disenchantment). Στο προτελευταίο επεισόδιο της σεζόν, πολλοί από τους χαρακτήρες πρωταγωνιστούν σε ένα musical remake της ταινίας Disclosure. Στο γεμάτο σεξιστικά και ρατσιστικά υπονοούμενα θεατρικό συμμετέχει και η αφελής Lola, την οποία ο καθηγητής – σκηνοθέτης εκμεταλλεύεται, ταυτόχρονα πείθοντάς την πως ό,τι συμβαίνει μεταξύ τους αποτελεί δική της πρωτοβουλία. Όταν οι πράξεις του γίνονται γνωστές και απολύεται, ο ίδιος δηλώνει: «Άλλη μια περίπτωση όπου οι γυναίκες χρησιμοποιούν τη δικαιολογία της σεξουαλικής κακοποίησης για να καταστρέψουν την καριέρα ενός άντρα». Μια δήλωση που υποβιβάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και που δυστυχώς έχει ειπωθεί πολλές φορές από πραγματικά δημόσια (και μη) πρόσωπα.

Σεξουαλική ταυτότητα

Big Mouth
Πηγή εικόνας: radio4.gr

Το Big Mouth είναι γνωστό για την επιτυχημένη αναπαράσταση της LGBTQI+ κοινότητας, με χαρακτήρες όπως ο Jay και ο Matthew. Η τρίτη σεζόν, φροντίζει όχι μόνο να δώσει παραπάνω screen time στους χαρακτήρες αυτούς, αλλά και να αφιερώσει ένα επεισόδιο, όπου αποσαφηνίζονται πολλές από τις διαφορετικές σεξουαλικότητες. Στο 8ο επεισόδιο, εμφανίζεται ο χαρακτήρας της Ali. Πρόκειται για μια καινούρια μαθήτρια η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως pansexual. Ύστερα από ερωτήσεις των υπόλοιπων μαθητών, η Ali εξηγεί διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς. Τα επόμενα 20 λεπτά αφιερώνονται στην κοινότητα, με την Ali να καταρρίπτει πολλούς από τους μύθους γύρω από τα LGBT και, ιδιαίτερα, τα pansexual άτομα (που αναπαρίστανται σπανιότερα από άλλες σεξουαλικές ταυτότητες στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο). Ταυτόχρονα, η παρουσία της επιτρέπει στον Jay να ανακαλύψει την δική του σεξουαλική ταυτότητα και να αισθανθεί περήφανος για αυτή.

Ψυχικές διαταραχές

Big Mouth
Πηγή εικόνας: twitter.com

Όχι ένας, αλλά δύο χαρακτήρες του Big Mouth, αποκαλύπτεται ότι πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή σε αυτή τη σεζόν. Η ατμόσφαιρα στο σπίτι της Jessi είναι δυσάρεστη. Η ίδια καλείται να έρθει αντιμέτωπη με καθημερινές συγκρούσεις μεταξύ των γονιών της, με τον πατέρα της, ο οποίος κάνει χρήση ουσιών και με τη μητέρα της, που τον απατάει με μία άλλη γυναίκα. Οι δύο αποφασίζουν να πάρουν διαζύγιο και η Jessi αισθάνεται διχασμένη, ενώ παράλληλα κατηγορεί τον εαυτό της.

Η καθημερινότητά της αρχίζει σταδιακά να στερείται νοήματος. Η ίδια αρχίζει να κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό της και αρνείται να πραγματοποιήσει ακόμα και τις πιο απλές εργασίες. Σύντομα τη βλέπουμε κλεισμένη σε ένα λευκό αλληγορικό δωμάτιο με μια τεράστια μωβ Depression Kitty να κάθεται πάνω της και να την καταπλακώνει. Το 9ο επεισόδιο του Big Mouth μας δίνει μια ακριβή αναπαράσταση μιας ψυχικής ασθένειας που αγγίζει πάνω από 250 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Στο ίδιο επεισόδιο, ο Jay ανακαλύπτει ότι οι αρνητικές επιδόσεις του στο σχολείο οφείλονται στο ότι πάσχει από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/ υπερκινητικότητας (ADHD) και ξεκινά αγωγή.

Χρήση ουσιών

Big Mouth
Πηγή εικόνας: youtube.com

Στο ίδιο επεισόδιο, οι μαθητές καλούνται να δώσουν ένα τεστ αξιολόγησης των ακαδημαϊκών τους ικανοτήτων. Κάτω από πίεση γονέων, κοινωνίας αλλά και προσωπικών προσδοκιών, αποφασίζουν να καταφύγουν σε ακραία μέσα. Ο Jay, που πρόσφατα διαγνώστηκε με ADHD, έχει στην κατοχή του Adderall, την οποία αποφασίζει να πουλήσει στους απελπισμένους φίλους του. Δεν αργούν, ωστόσο, να φανούν οι αρνητικές επιδράσεις της ουσίας και οι πρωταγωνιστές μας γρήγορα μετανιώνουν την απόφασή τους. Η χρήση της ουσίας αυτής, με τον συγκεκριμένο τρόπο, δεν περιορίζεται στο σύμπαν του Big Mouth. Σημαντικός αριθμός φοιτητών, σε πολλές χώρες του κόσμου καταφεύγει σε αυτή και παρόμοιες ουσίες, προκειμένου να ανταποκριθεί σε μια καπιταλιστική, ανταγωνιστική πραγματικότητα γοργών ρυθμών.

Εμμηνόπαυση

Πηγή εικόνας: bustle.com

Το Big Mouth δεν περιορίζεται μόνο στα θέματα που βασανίζουν τους έφηβους χαρακτήρες του. Στα μισά της σεζόν, η σειρά εστιάζει για πρώτη φορά στη μητέρα του Andrew, η οποία ανακαλύπτει ότι βρίσκεται στην εμμηνόπαυση. Η ίδια και οι γύρω της παρατηρούν σε αυτή πολλά από τα ψυχικά και συναισθηματικά συμπτώματα αυτού του σταδίου. Την παρατηρούμε να κάνει μερικές διεξοδικές συζητήσεις με το δικό της τερατάκι. Αποδίδει τα συναισθήματα και τις σκέψεις που μπορεί να έχει μια γυναίκα όταν παύει σιγά σιγά να είναι γόνιμη. Εν τέλει, ο χαρακτήρας μας συμφιλιώνεται με την, όχι και τόσο δραματική, πραγματικότητα.

Το Big Mouth είναι επιτυχημένο επειδή δίνει μορφή στα τερατάκια που κρύβει ο καθένας μέσα του και τους δίνει το βάθρο.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Παπαδάτου

Φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Αγαπημένοι της σκηνοθέτες ο Jim Jarmusch και ο Gaspar Noé. Aγαπημένος συγγραφέας ο Burroughs. Από μουσική, ακούει πολλή post-punk και indie, με αρκετή shoegaze και δόσεις stoner. Την βασανίζουν οι ερμηνείες του πίνακα The Garder of Earthly Delights.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;