Barkskins: Οι άνθρωποι του δάσους στη νέα σειρά του National Geographic

Το National Geographic μπορεί να είναι ευρύτερα γνωστό για τα συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ του, εδώ και κάποια χρόνια όμως έχει προχωρήσει και στην παραγωγή τηλεοπτικών σειρών. Ειδικότερα, το δημοφιλές αμερικανικό συνδρομητικό κανάλι έχει επενδύσει σε τηλεοπτικές σειρές με επιστημονικό (Mars) και ιστορικό περιεχόμενο (The Long Road Home), κάτι το οποίο επιχειρεί να κάνει ξανά με το φιλόδοξο Barkskins στις 25 Μαΐου 2020.

Ποια είναι όμως η σειρά με τον περίεργο αυτό τίτλο;

Barkskins: Το βιβλίο πίσω από τη σειρά

Ως πνευματικό τέκνο της αμερικανίδας συγγραφέως Annie Proulx (Άνυ Πρου), το Barkskins διακρίνεται από τις αρετές που διέπουν και το υπόλοιπο έργο της. Από το βραβευμένο με Πούλιτζερ «Ναυτιλιακά Νέα» μέχρι το πολυσυζητημένο «Brokeback Mountain», η Annie Proulx χειρίζεται έξυπνα και όμορφα το λόγο. της για να περιγράψει τη σύνθετη σχέση μεταξύ ανθρώπου, κοινωνίας και φύσης.

Barkskins βιβλίο
Πηγή: fdncms.com

Το ίδιο λοιπόν πράττει και στο τελευταίο της μυθιστόρημα, Barkskins, το οποίο και έχει μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα κι εκδοθεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τίτλο «Οι άνθρωποι του δάσους». Η επική ιστορία του δεν άργησε να κερδίσει το ενδιαφέρον των παραγωγών, με το Barkskins να βρίσκει το δρόμο του για την τηλεόραση, ακολουθώντας τα χνάρια του Brokeback Mountain και των Ναυτιλιακών Νέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση

Βρισκόμαστε στα τέλη του 17ου αιώνα, ενός αιώνα όπου η επιρροή της Ευρώπης στον κόσμο αυξήθηκε ραγδαία με τον αποικισμό του Νέου Κόσμου. Πλούσιοι κι ανεκμετάλλευτοι φυσικοί πόροι έθελγαν το ενδιαφέρον κάθε λογής τυχοδιωκτών και καιροσκόπων αλλά και ανθρώπων που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα.

Το Barkskins ξεκινά με τον ερχομό δύο αδέκαρων νεαρών Γάλλων, του Rene Sel και του Charles Duquet, στη Νέα Γαλλία (σημερινός Καναδάς). Η αρχή τους ταπεινή: αναγκάζονται να δουλέψουν για έναν φεουδάρχη, ώστε να εξασφαλίσουν σε βάθος χρόνου ένα μικρό κομμάτι γης για τους εαυτούς τους. Κόβουν δέντρα, συμμετέχοντας στη συστηματική αποψίλωση του καναδικού δάσους, ώσπου κάποια μέρα ο Duquet το σκάει, για να κυνηγήσει την τύχη του.

Barkskins
Πηγή: bp.blogspot.com

Τα πεπρωμένα των δύο αντρών ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους, που έχουν όμως ως κοινό σημείο πάντοτε την αρχή τους: το δάσος. Η ιστορία δε μένει όμως στους δύο αυτούς άντρες, αλλά προχωρά, αφηγούμενη την γεμάτη δοκιμασίες ζωή των απογόνων τους για τα επόμενα 300 χρόνια. Δοκιμασίες που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμικό αφανισμό των Ινδιάνων, τη στυγνή εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Αμερικής και την καταστροφή των δασών της.

Barkskins και οικολογικός προβληματισμός

Παντρεύοντας το πραγματικό με το φανταστικό, η σειρά Barkskins μας βυθίζει μέσα σε μια επική ιστορία με καίριο οικολογικό προβληματισμό. Οι ζωές των ηρώων της είναι τόσο δεμένες με το δάσος, με το δέρμα τους να είναι σα φτιαγμένο από το φλοιό δέντρων (bark= φλοιός και skin=δέρμα).

Οι άνθρωποι του δάσους
Πηγή: vitalthrills.com

Η ιστορία ξεκινά με τα δάση και τελειώνει με τα δάση. Ξεκινά με την συστηματοποίηση της αποψίλωσής τους και τελειώνει με την αγωνία για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η αρχή της βρίσκεται στα τέλη του 17ου αιώνα, όμως τα όσα έγιναν τότε επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων 300 και βάλε χρόνια μετά.

Μας επηρεάζουν όλους, όσο κι αν εθελοτυφλούμε. Σειρές και βιβλία όπως το Barkskins έρχονται για να μας το θυμίσουν προτού είναι πολύ αργά.

Trailer


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ματίνα Γρόλλιου

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;