Η ρωμαϊκή κυριαρχία, κατά τους δημοκρατικούς αλλά και αυτοκρατορικούς χρόνους, χαρακτηριζόταν από επιθετική επεκτατική πολιτική. Οι χώροι της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης έχουν ζωντανέψει αυτή τη δίψα των Ρωμαίων για κατακτήσεις ουκ ολίγες φορές. Από τους Αστερίξ και Οβελίξ μέχρι την Κλεοπάτρα και την τηλεοπτική σειρά Britannia, το μεγαλείο της Ρώμης μεγάλωνε μέσα από την καταπίεση και οικονομική εκμετάλλευση των «βαρβάρων» (Barbarians).

«Βάρβαροι» κατά Ρωμαίων

Από τα χρόνια της δημοκρατίας και των πολέμων του Ιουλίου Καίσαρα, οι Ρωμαίοι είχαν τον έλεγχο της περιοχής ανατολικά του Ρήνου ποταμού. Με τα φύλα που κατοικούσαν στην περιοχή αυτή να θεωρούνται σκληρά κι άξεστα από τους Ρωμαίους, η κατάκτησή τους φάνταζε φυσική και δικαιολογημένη. Η πολιτική αυτή συνεχίστηκε με αμείωτη σφοδρότητα και κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους, οπότε οι Ρωμαίοι συνέχισαν ακάθεκτοι να ενισχύουν το μεγαλείο της αυτοκρατορίας με φόρους, δούλους και οικονομική αφαίμαξη των ντόπιων πληθυσμών.

 

Barbarians: Υπόθεση

Η καθυπόταξη των «βάρβαρων» γερμανικών φύλων δεν αποτέλεσε βέβαια εύκολη υπόθεση για τους Ρωμαίους. Μία από τις πλέον κομβικές στιγμές της περιόδου αυτής λοιπόν μας παρουσιάζει η απίστευτα επιτυχημένη σειρά του Netflix  με τίτλο «Barbarians».

Στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα, η σειρά ζωντανεύει τις ημέρες πριν τη μεγάλη μάχη που κλόνισε την παντοδυναμία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στη επαρχία της Γερμανίας (Germania). Σε αντίθεση με άλλες παραγωγές, πρωταγωνιστές στη σειρά είναι οι ίδιοι οι «Βάρβαροι», οι οποίοι μάχονται για να διατηρήσουν την ταυτότητά τους παρά τις όποιες αντιπαλότητές τους. Η ισοπεδωτική πολιτική της Ρώμης βρίσκει αντιπάλους έτοιμους να θυσιαστούν αλλά και να θυσιάσουν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Τευτοβούργιος Δρυμός: Η μάχη που άλλαξε τον ρου της ιστορίας

Οι ενέργειες πρωταγωνιστικών και μη προσώπων του «Barbarians» φέρνουν τα πράγματα στο σημείο μηδέν: τη μάχη του Τευτοβούργιου Δρυμού. Το 9 μ.Χ. (όταν αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο Οκταβιανός Αύγουστος) ο στρατός των συνασπισμένων γερμανικών φύλων (κοντά 15.000) αντιμετώπισε με στρατηγική και τόλμη τρεις αξιόμαχες ρωμαϊκές λεγεώνες (20.000 με 25.000). Μέσα σε 3 μέρες σχεδόν ολόκληρος ο ρωμαϊκός στρατός εξοντώθηκε κι όσοι επέζησαν υποδουλώθηκαν.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το συγκεκριμένο γεγονός στάθηκε ικανό να αποτελέσει έμπνευση για τη δημιουργία τηλεοπτικής σειράς. Η είδηση της συντριπτικής ήττας ανέκοψε την ανηλεή επεκτατική πορεία της Ρώμης, επιδρώντας ευεργετικά στο ηθικό των ντόπιων πληθυσμών ανατολικά του Ρήνου. Έκτοτε τα πράγματα ποτέ δεν ήταν πια εύκολα για τους Ρωμαίους στην επαρχία αυτή, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την Ευρώπη.

Thusnelda Barbarians
Πηγή: newsweek.com

Barbarians: Η επιτυχία

Η νίκη των γερμανικών φύλων στη  μάχη του Τευτοβούργιου Δρυμού στάθηκε όμως και νίκη για το Netflix. Επενδύοντας σε μια παραγωγή με πρωτότυπη υπόθεση, φρέσκα πρόσωπα και γυρισμένη στη γερμανική γλώσσα (στοιχείο που προσδίδει αληθοφάνεια στο όλο εγχείρημα), η πλατφόρμα βγήκε και πάλι ασπροπρόσωπη.

Η αλήθεια είναι πως ο φωτισμός μιας λίγο-πολύ άγνωστης πτυχής της Ιστορίας δικαίως κέρδισε το ενδιαφέρον του φιλοθεάμονος κοινού. Η παραγωγή είναι γενικώς προσεγμένη και τη διακρίνει η ισορροπία ανάμεσα στα πραγματικά και φανταστικά γεγονότα, με πολλούς να τη συγκρίνουν με σειρές όπως οι Vikings.

 

Είναι οι «Βάρβαροι» του Netflix οι νέοι «Βίκινγκς»;

Οι αρετές της τηλεοπτικής σειράς «Barbarians» είναι πολλές, η σύγκριση όμως με το Vikings αποκαλύπτει πως δύσκολα θα καταφέρει ό,τι η σειρά του History Channel. Έτσι, παρότι ο 1ος κύκλος του «Barbarians» αφήνει ανοικτά μέτωπα στην ιστορία των πρωταγωνιστών, το γεγονός ότι η μάχη έχει πλέον λάβει τέλος προβληματίζει.

Ήδη σε ένα σημείο η σειρά φάνηκε πως χωλαίνει από άποψη υπόθεσης, με ορισμένες σκηνές και καταστάσεις να καταλαμβάνουν περισσότερο χρόνο απ’ όσο θα θεωρούνταν ιδανικό. Το ενδιαφέρον διατηρείται χάρη στην αναμονή για τον υποσχόμενο συνασπισμό των γερμανικών φύλων και την τελική μάχη, όμως αυτό λαμβάνει τέλος με το πέρας του 1ου κύκλου. Συνεπώς, το «Barbarians» μοιάζει να στηρίζεται περισσότερο στις προσωπικές ιστορίες των κεντρικών χαρακτήρων του, προκαλώντας απορίες για το πώς θα συνεχιστεί η ιστορία.

 

Η υπόσχεση του 2ου κύκλου

Το προβληματικό αυτό στοιχείο μπορεί βέβαια να ξεπεραστεί αν το «Barbarians» διαχειριστεί έξυπνα το ιστορικό υλικό που προσφέρεται. Η μάχη του Τευτοβούργιου Δρυμού δε σήμανε το τέλος της ρωμαϊκής παρουσίας στην περιοχή ανατολικά του Ρήνου, οπότε η συνέχεια έχει τη δυνατότητα να είναι εξίσου ενδιαφέρουσα. Εάν μάλιστα διατηρηθεί καλή ισορροπία μεταξύ ιστορικών γεγονότων και φαντασίας, τότε μπορούμε να αναμένουμε ένα δεύτερο κύκλο που θα φωτίσει περισσότερες πτυχές μιας αρκετά άγνωστης εποχής.

Trailer


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 4.5 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 4

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.