Band of Brothers: Κερδίζοντας την ειρήνη

From this day to the ending of the world we in it shall be remembered. We lucky few, we band of brothers. For he who today sheds his blood with me shall be my brother.” (Από αυτήν την ημέρα μέχρι το τέλος του κόσμου εμάς θα μας θυμούνται. Εμάς τους λίγους και τυχερούς, εμάς την μπάντα των αδελφών. Διότι εκείνος που σήμερα χύνει το αίμα του μαζί μου, θα είναι ο αδελφός μου).

Το Band of Brothers παρουσιάζει την ιστορία της Easy Company, ενός αμερικανικού λόχου αλεξιπτωτιστών πεζικού που πολέμησε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η σειρά που αποτελείται από 10 επεισόδια απεικονίζει τις αληθινές ιστορίες των στρατιωτών του συντάγματος και κάθε επεισόδιο ξεκινά με την αναφορά των επιζώντων και ασχολείται με τις εμπειρίες τους. Από το πρώτο επεισόδιο της εκπαίδευσης στις ΗΠΑ μέχρι το τελευταίο επεισόδιο όπου αποκαλύπτεται η περίφημη Φωλιά Αετού του Χίτλερ στις Άλπεις, ακολουθούμε τους στρατιώτες μέσα στις μάχες τους στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Βασισμένο στην ερευνά του ιστορικού Stephen E. Ambrose, το Band of Brothers ακολουθεί μια μονάδα αλεξιπτωτιστών πεζικού (εταιρεία Ε, γνωστή ως Easy). Μετά από την απόβαση στην παραλία της Γιούτα, την D-Day, όπου κατέστρεψαν μια γερμανική φρουρά και τη συμμέτοχη των ανδρών σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να φτάσουν στη Γερμανία μέσω της Ολλανδίας (Operation Market-Garden), πηγαίνουν στο Βέλγιο. Εκεί τρέμουν κατά τη διάρκεια του βίαιου βομβαρδισμού στη μάχη του Bulge και στις τελευταίες ημέρες του πολέμου, όταν και καταλαμβάνεται η Φωλιά Αετού, το ορεινό φρούριο του Χίτλερ, κοντά στην Αυστρία. Δεν είναι λοιπόν καθόλου περίεργο το γεγονός ότι η σειρά κόστισε 125 εκατομμύρια δολάρια, ένα πολύ καλά “ξοδεμένο” ποσό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραγωγοί ήταν ο Steven Spielberg και ο Tom Hanks, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί στην ταινία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν (1998). Τα επεισόδια της σειράς μεταδόθηκαν για πρώτη φορά το 2001 στο HBO. Ο Tom Hanks και ο Steven Spielberg, στο Band of Brothers, παρουσιάζουν μια έντονη, εξαιρετικά ρεαλιστική και πολύ γραφική απεικόνιση του πολέμου, η οποία είναι, αναμφισβήτητα, πιο συναρπαστική και σίγουρα πιο ακριβής από το Saving Private Ryan (1998). Η ποιότητα της σειράς Band of Brothers είναι εκπληκτικά καλή και μπορεί, αναμφισβήτητα, να προστεθεί στον κατάλογο των καλύτερων απεικονίσεων του πολέμου επί της οθόνης. Σίγουρα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μου.

Η σειρά αφηγείται πολλές βασικές πτυχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως την προσγείωση στη Νορμανδία, την απελευθέρωση του Αϊντχόβεν, τις μάχες στο Bastogne και τη χαρά στην ανακάλυψη της Φωλιάς Αετού. Το καλύτερο επεισόδιο της σειράς δεν έχει να κάνει με εξορμήσεις βίας ή αδρεναλίνης, αλλά με την ανακάλυψη του στρατοπέδου συγκέντρωσης Kaufering στη Βαυαρία της Γερμανίας, το οποίο παρουσιάζεται στο επεισόδιο 9. Αυτό το επεισόδιο, μακριά από τη σκληρότητα και τη βία της μάχης, τονίζει τη σημασία του πολέμου, μας δείχνει τους στρατιώτες που έχουν χάσει την ανθρωπιά τους από τον πόλεμο και το πώς έχουν καταστραφεί από την εμπειρία.

Η τραγική φύση των φιλιών που έσπασαν ήταν πολύ πιο συγκλονιστική από τα διαμελισμένα πόδια και τις κομμένες αρτηρίες. Το  Band of Brothers δεν είναι απλά μια σειρά που επιδεικνύει αίμα, όπλα και καταστροφή, επιδιώκοντας να καλύψει μόνο τον θεατή που κατευθύνεται από την τεστοστερόνη. Απεικονίζει έναν πόλεμο, μέσα στον οποίο καταστρέφονται φίλιες και χωρίζουν άνθρωποι και μια πραγματικά αυθεντική εικόνα των ιστορικών γεγονότων και των ζωών των στρατιωτών.

Η Easy Company εισήλθε στο Βέλγιο με 145 στρατιώτες τον Ιούνιο του 1944. Μετά τη Μάχη του Bulge, τον Δεκέμβριο του 1944, μόνο 63 απέμειναν.

Φαντάζομαι ότι, όσοι έχετε δει την σειρά, συμφωνείτε με το πόσο καλή είναι. Για εσάς που δεν την έχετε δει, σίγουρα αξίζει να την δείτε και πραγματικά ελπίζω να το κάνετε. Θα σας εντυπωσιάσει, όπως εντυπωσίασε και όλους όσους την είδαν.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λάζαρος Φραγγίδης

Δηλώνω παθιασμένος με οποιαδήποτε μορφή τέχνης από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Λατρεύω ταινίες, σειρές και διάβασμα. Αγαπώ τους ανθρώπους που είναι ειλικρινείς και δεν θέλω κοντά μου κάτι απιονισμένους/ες κύριους/ες. Τέλος να ξέρετε για έμενα ότι μπορώ να σας μιλώ μέχρι το τέλος του κόσμου για κάτι που μου αρέσει και να μαγειρεύω

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;