Αντώνη αγάπη μου έλα πάρε με από εδώ: πώς προέκυψε η viral ατάκα;

Αντώνη αγάπη

 

Πώς προέκυψε η μυθική πλέον ατάκα «Αντώνη, αγάπη μου, έλα πάρε με από εδώ»; Ποια η ιστορία πίσω από αυτή και που βρίσκονται σήμερα οι πρωταγωνιστές της;

Αφορμή για να γράψω αυτό το σύντομο άρθρο ήταν η προσωπική μου άγνοια σχετικά με τα παραπάνω ερωτήματα. Η απορία μου γεννήθηκε συγκεκριμένα όταν άκουσα για εικοστή, νομίζω, φορά το παρακάτω κομμάτι. Ένα ομολογουμένως πιασάρικο, μιξαρισμένο κομμάτι με μοναδικό στίχο το «Αντώνη, αγάπη μου, έλα πάρε με από εδώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τότε συνειδητοποίησα ότι πέρα από τη φιγούρα της γυναίκας που το λέει, δεν θυμόμουν τίποτα άλλο. Και έτσι έκανα μια μικρή έρευνα. Τα αποτελέσματα αυτής είπα να μοιραστώ μαζί σας.

Η αγανακτισμένη wanna-be παπαδιά

Είμαστε στο 2011. Στην τελευταία χρονιά των Παρατράγουδων της Αννίτας Πάνια, της «ιδιαίτερης» αυτής εκπομπής που για 10 χρόνια μεταδίδονταν από τη συχνότητα του ALTER. Μεσημέρι Σαββατοκύριακου, η Αννίτα υποδέχεται το επόμενο «παρατράγουδο». Στο πλατό μπαίνει τότε η Παναγιώτα (η «Αντώνη αγάπη μου έλα πάρε με από εδώ») και ο Γιώργος.

Το πρόβλημα της Παναγιώτας ξεκινάει από το ότι ο Γιώργος την παντρεύτηκε υποσχόμενος ότι θα γίνει παπάς. Ο Γιώργος όμως δεν τήρησε την υπόσχεση του και η Παναγιώτα είχε γίνει πια έξαλλη, γιατί θέλει διακαώς να γίνει παπαδιά. Κατηγορεί λοιπόν τον άντρα της ότι δεν σεβάστηκε την υπόσχεσή του. Τον κατηγορεί και ότι δεν σεβάστηκε ούτε τον κόπο και τις αξίες που έδωσαν στη ίδια οι γονείς της, αφού την κορόιδεψε. Αυτό είναι το βασικό περιεχόμενο του τσακωμού που εξελίσσεται σε ιδιαίτερα έντονους τόνους στις οθόνες μας.

Το «Αντώνη, αγάπη μου, έλα πάρε με από εδώ» έρχεται…

Κάποια στιγμή η Αννίτα ζητάει από όλους να σιωπήσουν, να ηρεμήσουν, για να πέσουν οι τόνοι. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα σιωπής, η Παναγιώτα δεν έχει ηρεμήσει. Έχει απελπιστεί. Και τότε κοιτάει ευθεία στην κάμερα και αναφωνεί «Αντώνη, αγάπη μου, έλα πάρε με από εδώ». Όλοι μένουν με το στόμα ανοιχτό. «Έχεις βρει άλλον;» την ρωτάει απορημένη η παρουσιάστρια. Η Παναγιώτα δεν λέει τίποτα και η εκπομπή  συνεχίζει (μάλλον) κανονικά.

Το «Αντώνη, αγάπη μου, έλα πάρε με από εδώ» επαν-έρχεται…

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, η ατάκα «Αντώνη, αγάπη μου, έλα πάρε με από εδώ» γίνεται ξανά viral μέσα από το ΤΙΚ ΤΟΚ. Θες η καραντίνα; Θες που η τηλεόραση, όπως έγραψα σε προηγούμενο άρθρο, ήταν κι αυτή σε παύση; Όποιος κι αν ήταν ο λόγος, η πραγματικότητα ήταν ότι χιλιάδες χρήστες ξεκίνησαν να ανεβάζουν βίντεο κάνοντας Lip-sync με την αγανακτισμένη Παναγιώτα. Το δε #papadia ανέβηκε στην κορυφή των τάσεων τους πρώτους μήνες της καραντίνας. Εξακολουθεί όμως μέχρι και σήμερα να έχει καινούριο υλικό. Πλέον έχει πια φτάσει τις 4,3 εκατομμύρια προβολές! Κι αν λάβουμε υπόψη και τα βίντεο σε άλλες πλατφόρμες, ο αριθμός φτάνει περί τα 10 ολόκληρα εκατομμύρια!

Φυσικά και όλος αυτός ο ντόρος είχε ως αποτέλεσμα η Αννίτα Πάνια και οι συνεργάτες της να σκαλίσουν ξανά την υπόθεση. Τον Μάιο του 2020 η εκπομπή προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Παναγιώτα και τον Γιώργο, όμως δεν μπόρεσε να τους βρει. Και μάλιστα δεν μπόρεσε, ενώ μέχρι πριν ένα χρόνο οι ίδιοι έρχονταν συχνά σε επαφή με την εκπομπή.

Η αποκάλυψη του «Αντώνη αγάπη μου».

Στην αρχή της φετινής σεζόν, και ενώ η ατάκα συνέχιζε να ακούγεται παντού, γίνεται η αποκάλυψη του Αντώνη. Το «Αννίτα ΚΟΙΤΑ» μας αποκαλύπτει ότι πρόκειται για έναν δημοσιογράφο της εκπομπής. Ο Αντώνης συνεργάζεται με την Αννίτα τα τελευταία 16 χρόνια και συναναστρέφεται τους καλεσμένους πριν βγουν στον αέρα. Η Παναγιώτα, όπως αποδείχθηκε, τον αγάπησε σφόδρα. Ο έρωτάς της όμως δεν βρήκε ανταπόκριση. Ποιος να της το έλεγε όμως ότι ενώ δεν κέρδισε τον Αντώνη, 10 χρόνια μετά θα κέρδιζε ξανά πρόσκαιρη δημοσιότητα και μόνο με την απελπισμένη επίκλησή του!

Το virality του «Αντώνη, αγάπη μου, έλα πάρε με από εδώ».

Η φράση έχει πλέον καταγραφεί ανάμεσα στις πιο αξέχαστες της ελληνικής τηλεόρασης. Για αυτό και πλέον την βρίσκεις σε κούπες, μπλούζες, τετράδια, τσάντες κ.α. Έχει ακόμα προσαρμοστεί σε διάφορες συνθήκες και έχει ακουστεί επανειλημμένα από τα χείλη ανθρώπων που βλέπουμε στην τηλεόραση. Και φυσικά ποιος ξεχνάει ότι κυριάρχησε στο τέλος το 2020 ως «2021 αγάπη μου έλα πάρε με από εδώ».

Αντώνη αγάπη
Βασιλόπιτα από το ζαχαροπλαστείο @capcapgr

Υπάρχει άραγε επιμύθιο;

Αυτή λοιπόν είναι η ιστορία του «Αντώνη, αγάπη μου, έλα πάρε με από εδώ». Έχει όμως κάτι να μας πει; Αν παραλείψουμε τη συζήτηση εν γένει για τις εκπομπές της Αννίτας και παρόμοιων με αυτές, νομίζω ότι κάτι έχει να μας πει.

Από τη μία γίνεται ένα ενδεικτικό παράδειγμα για το πώς επιβιώνει η ποπ κουλτούρα σήμερα. Αρκεί μία πολύ χαρακτηριστική εμφάνιση, μία κίνηση ή μία ατάκα για να μείνεις αποθηκευμένος στο πίσω μέρος του μυαλού. Αρκεί μία συγκυρία, η κατάλληλη στιγμή, για να ανασυρθείς και να γίνεις ξανά επίκαιρος. Για να κεντρίσεις ξανά το ενδιαφέρον, όχι ως κλασικός αλλά ως cult. Και να γίνεις ξανά τάση. Τόσο δυνατή τάση, ώστε να τυπωθείς σε καθημερινά αντικείμενα και να γίνεις σλόγκαν για τη νέα χρονιά.

Από την άλλη μαρτυρά πόσο, σχεδόν σοκαριστικά, ανεξίτηλο είναι το ψηφιακό μας αποτύπωμα. Αρκεί μία απλή ανάρτηση του τηλεοπτικού υλικού, για να μην πάψεις ποτέ να υπάρχεις στο διαδίκτυο. Τα λίγα λεπτά τηλεοπτικού αέρα που δόθηκαν στην Παναγιώτα το 2011, μπορεί να μην τα θυμόμασταν ποτέ, αν δεν γίνονταν ξανά viral. Και δεν θα γίνονταν ποτέ viral, αν δεν συγκέντρωναν κάποια χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής και εκείνου του είδους εκπομπών. Δεν θα γίνονταν όμως και viral, αν δεν ήταν εύκολο να βρεθεί, να επεξεργαστεί και να κοινοποιηθεί το υλικό αυτό.

Η ιστορία του «Αντώνη, αγάπη μου, έλα πάρε με από εδώ» δείχνει με ποιο τρόπο τηλεόραση, διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται σε έναν ατέρμονο κύκλο ανατροφοδότησης. Έναν κύκλο που αν είχε αρχικά εμπορική αξία ως τηλεοπτικό προϊόν, επεκτείνεται. Επεκτείνεται και αποκτά νέα αξία στο εμπόριο, αφού δημιουργεί καινούρια προϊόντα, από κούπες και βασιλόπιτες μέχρι νέο τηλεοπτικό χρόνο.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Κάππα

Hello everyone! Είμαι η Άννα και στα 26 μου αποφάσισα να μην είμαι μία απλή couch potato. Αντί λοιπόν να στολιστώ από πάνω μέχρι κάτω με παγιέτες και στρας για να ξεφύγω από την απλότητα, είπα να μοιραστώ μαζί σας όσα βλέπω, ακούω, διαβάζω, μαθαίνω και δοκιμάζω. Αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη Φιλολογία, βγήκα να το γιορτάσω (πράγμα που δεν σας ενδιαφέρει) και άρχισα να καταπιάνομαι με διάφορα πράγματα για τα οποία θα προσπαθήσω να σας μιλήσω (πράγματα που ελπίζω να σας ενδιαφέρουν). Πάντα με χιούμορ, σεβασμό και αγάπη προς όλους!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;