Alienist
Πηγή εικόνας: Netflix

Η σειρά μυστήριου Alienist ενσωματώθηκε φέτος στην διάσημη πλατφόρμα ξένων σειρών Netflix. Η σειρά διαδραματίζεται στην Νέα Υόρκη λίγο πριν την έλευση του 20ου αιώνα. Είναι η μεταφορά στην τηλεόραση του ομώνυμου βιβλίου από τον Caleb Carr  (1994)

Η πλοκή

Το Alienist είναι μια σειρά εποχής, δραματική και μυστήριου του 1896. Ένας ψυχίατρος, ένας σκιτσογράφος και μια γραμματέας του γραφείου της Αστυνομίας αναζητούν έναν ψυχικά ασθενή δολοφόνο παιδιών.Προσπαθούν να λύσουν διάφορους γρίφους, ενώ παράλληλα οι σχέσεις μεταξύ τους αλλά και με όλους τους άλλους χαρακτήρες περιπλέκονται. Ο δολοφόνος σκοτώνει μόνο μικρά αγόρια με μια ιδιαίτερη τεχνική και αυτό μόνο τυχαίο δεν ήταν. Ο Λαζλο είναι ένας ιδιόρρυθμος ψυχίατρος που ο μονός στόχος του είναι να μπεί στην θέση του δολοφόνου και να καταλάβει πως σκέφτεται. Η περίεργη ζωή του Τζον και η δυναμική παρουσία της Σάρας συνθέτουν την ανατρεπτική περιπέτεια.

Γιατί Alienist και όχι Psychiatrist;

Το 19ο αιώνα για τα άτομα που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές λεγόταν ότι ήταν αποξενωμένα από την ιδιά τους την φύση. Οι ειδικοί που τα μελετούσαν λεγόντουσαν ειδικοί για εξωγήινους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι γνωστό ότι τα παλαιοτέρα χρονιά η έννοια ψυχική ασθένεια ήταν μια παρεξηγημένη έννοια. Η αντιμετώπιση αυτών των ασθενών ήταν απάνθρωπη και εξευτελιστική. Οι άνθρωποι ντρέπονταν να εκφράσουν ότι πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο. Το alienist παρουσιάζει τις συνθήκες που ζούσαν αυτοί οι ασθενείς και τα στερεότυπα απέναντι τους. Κυρίως φαίνεται πως τους φυλάκιζαν ή τους έκλειναν σε διαφορά ιδρύματα χωρίς να τους παρέχεται μια αξιοπρεπής θεραπεία.

Alienist
Πηγή εικόνας: busnisess insider

Κοινωνικές αντιλήψεις

Το Alienist παρουσιάζει τα στερεότυπα και τον τρόπο σκέψης που είχαν οι κοινωνίες εκείνη την εποχή. Οι γυναίκες αντιμετωπίζονταν ως άτομα χωρίς πολλά δικαιώματα και με περιορισμένους ρόλους. Είναι αρκετές οι φορές που όλοι απορούν με το πως η Δίδα Χάουαρντ, μια νεαρή γυναικά,κατάφερε να μπεί στην Αστυνομία. Φυσικά και ήταν η μοναδική γυναίκα στο τμήμα εκείνη την εποχή. Στο Alienist κατά την διάρκεια της ανάλυσης των στοιχείων αναφέρονται σε σεξουαλικά θέματα, προσπαθώντας να βγάλουν από την συζήτηση την δίδα Χάουαρντ, καθώς αυτή ήταν μια ‘αντρική’ συζήτηση και δεν ήταν πρέπον να συμμετέχει. Ένα ακόμη θέμα που τονίζει έντονα το Alienist είναι ο αντισημιτισμός. Ο Μάρκος και ο Λουκάς είναι εβραίοι και αισθάνονται πολύ έντονα τον ρατσισμό καθώς έχουν περιορισμένα δικαιώματα στην πόλη. Τους φέρονται υπεροπτικά καθως επίσης τους τονίζουν —πολλές φορές έντονα και δημόσια— την ταυτότητα τους υποτιμητικά.

Alienist
Πηγή εικόνας: digital spy

 

Μια άλλη ακόμη πτυχή του Alienist είναι η δύναμη και η εξουσία που έχουν κάποιες οικογένειες. Η αριστοκρατία ήταν στενά συνδεμένη με την πολιτική. Οι οικονομικά και κοινωνικά ισχυρές οικογένειες μπορούσαν να κινούνται εκτός νομού και να είναι υπεράνω πάσης υποψίας. Τέλος, αρκετά περίεργη είναι η στρατηγική που ακολουθεί ο Κόνορ και η οικογένεια του πάνω στην ερευνά.

Κινηματογραφικά και σκηνοθετικά στοιχεία

Η ροή του Alienest είναι αρκετά καλή. Ακολουθείται μια χρονολογική σειρά των γεγονότων χωρίς να κουράζει τον θεατή με περιττές σκηνές. Η ατμόσφαιρα της εποχής έχει αποτυπωθεί αρκετά καλά. Τα κουστουμιά, οι τόποι και τα σκηνικά είναι αξιοπρεπή. Συνολικά, οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών είναι αξιοσημείωτες.

Επίλογος

Το Alienist είναι μια σειρά εποχής που αξίζει να στρέψουμε την προσοχή μας πάνω της. Έχει έντονα δράματα και μια μυστηριώδη ερευνά που κρατάει τον θεατή σε εγρήγορση, αν και όχι τόσο άμεση, σιγουρά όμως ενδιαφέρουσα.

Παρακάτω ακολουθεί και το σχετικό τρείλερ.

πηγή Youtube

 


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 5 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 3

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σπουδάζω ψυχολογία στο Παντείο Πανεπιστήμιο. Μου αρέσουν οι σειρές, οι ταινίες, το gaming και τα φεστιβάλ. Θέλω να δοκιμάζω πράγματα και ασχολούμαι με αρκετά διαφορετικά θέματα ώστε να γεμίζει η κάθε μου ημέρα δημιουργικά. Instagram: @demetrios_chatzis