7 Minutes of Soul: Ο θρύλος του Σπύρου Λούη

Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο “7 Minutes of Soul” ο Πάνος Βλάχος μας καλεί σε μία αναζήτηση για το θαύμα του πρώτου νικητή μαραθωνίου Σπύρο Λούη και επιχειρεί μία αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα.

To 1896 ήταν μία ιστορική χρονιά για την Ελλάδα, κάτι που οφείλει στον μεγάλο Γάλλο φιλέλληνα, Πιερ Ντε Κουμπερτέν. Ο φιλόσοφος και ιστορικός αναβίωσε τους ιστορικούς Ολυμπιακούς Αγώνες και η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε τότε, ήθελε να διακριθεί. Κάπως έτσι ξεκινάει το ταξίδι του ιστορικού δρομέα και χρυσού Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη και ο -παθιασμένος με το τρέξιμο- Πάνος Βλάχος ξεψαχνίζει την ιστορία στο “7 Minutes of Soul”, ώστε να μάθει τα πάντα. Έχοντας συγκεντρώσει αρκετό υλικό, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης τοποθετεί τα κομμάτια του παζλ στα σωστά σημεία και παραθέτει στον κόσμο τα ευρήματα του.

Το “7 Minutes of Soul” ξεκινάει αναφέροντας την ιστορία όπως την γνωρίζει το ευρύ κοινό, δηλαδή την σύντομη εκδοχή της. Ο  Σπύρος Λούης εργαζόταν ως νερουλάς και καθημερινά διέσχιζε αμέτρητα χιλιόμετρα για να μεταφέρει το νερό. Του ζητήθηκε να τρέξει στον πρώτο μαραθώνιο της σύγχρονης εποχής και ο ίδιος ανταποκρίθηκε, κερδίζοντας την πρώτη θέση. Η ιστορία όμως κρύβει πολλά στοιχεία ακόμη. Το ντοκιμαντέρ καταφέρνει με ένα μοναδικό τρόπο να συνδυάσει τα στοιχεία ανθρώπων που γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες παραπάνω, αρχειακό υλικό, αλλά φυσικά και την βοήθεια της τεχνολογίας με την επιστήμη. Το αποτέλεσμα δικαιώνει και τον 36χρονο ηθοποιό, αλλά φυσικά και τους θεατές.

7 Minutes of Soul

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχειακό υλικό

Το ντοκιμαντέρ  χρησιμοποιεί αρκετό υλικό που έχει διασωθεί από τις εφημερίδες της εποχής και φυσικά  κάτι τέτοιο προσδίδει μεγάλη δόση  αξιοπιστίας στο ιστορικό γεγονός. Εφημερίδες όπως η «Άστυ», η φιλοβασιλική «Στριπ» και η μέχρι και σήμερα σε κυκλοφορία «Εστία», εμπεριείχαν σημαντικές πληροφορίες για το χρονικό της ιστορικής νίκης. Πότε έλαβε μέρος ξανά ο Σπύρος Λούης σε αγώνα μαραθωνίου και ποιοι άλλοι Έλληνες μετείχαν στον αγώνα. Το γεγονός κατέλαβε αρκετές σελίδες στα ρεπορτάζ της εποχής.

Πρόσωπα

Πολλοί άνθρωποι μίλησαν στο “7 Minutes of Soul”, ώστε να καταθέσουν την δική τους οπτική επί των γεγονότων. Ο μεγάλος υπεραθλητής Γιάννης Κούρος, ο οποίος κρατάει πολλά παγκόσμια ρεκόρ στο τρέξιμο και έχοντας διανύσει εκατομμύρια χιλιόμετρα. Ο συνονόματος εγγονός του Χαρίλαου Βασιλάκου, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος στον μαραθώνιο και πολλοί υποστηρίζουν πως αυτός τερμάτισε πρώτος και ο Λούης βοηθήθηκε, ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Νίκος Τσώνης, ο πιο έμπειρος δημοσιογράφος στίβου της χώρας και πολλοί άλλοι. Άνθρωποι γνώστες του αντικειμένου, απαντούν αλλά και θέτουν ερωτήματα για το ιστορικό αυτό γεγονός.

Τεχνολογία

Η απόσταση που διάνυσε ο Λούης, στον χρόνο που το έκανε και λαμβάνοντας υπόψιν ότι πριν 5 μέρες είχε τρέξει και πάλι σε μαραθώνιο, έβαλε σε σκέψεις τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ. Έτσι μπήκαν στην διαδικασία να μιλήσουν με ειδικούς αθλητίατρους, να κάνουν ειδικά τεστ μετρήσεις και εξετάσεις, ώστε να τρέξουν ακριβώς όπως και ο ιστορικός δρομέας. Έτρεξαν δύο μαραθώνιους σε πέντε ημέρες συγκρίνοντας τα αποτελέσματα και έλαβαν υπόψιν τους όλους τους εξωγενείς και μη παράγοντες.

Το “7Minutes of Soul” ξεψαχνίζει την υπόθεση που απασχόλησε τον Ελλαδικό χώρο τότε και φωτίζει όλες τις πλευρές, ακόμη και αυτές που η κοινή γνώμη δεν γνωρίζει. Το αποτέλεσμα δεν αφήνει αναπάντητα ερωτήματα, παρά μόνο ένα. Πόση ψυχή διαθέτει κάποιος για να αψηφήσει τους κανόνες;

Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο στην ελληνική διαδικτυακή πλατφόρμα Cinobo.

Το trailer:


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;