5 όχι και τόσο ιστορικά ακριβή σημεία των Vikings

ΙVikings

Η δημοφιλής σειρά εποχής «Vikings» έχει συμπληρώσει ήδη 4 σεζόν στο History Channel και ετοιμάζεται για την πρεμιέρα της 5ης , στις 29 Νοεμβρίου 2017. Η σειρά ξεκίνησε με αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή τον θρυλικό Βίκινγκ ηγέτη και βασιλιά Ragnar Lothbrok για να πάρουν τη σκυτάλη οι 5 γιοί του μετά τον θάνατό του.

 

Το επίσημο trailer της σεζόν προβλήθηκε στο φετινό Comic Con και προκαλεί ρίγος:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε γενικές γραμμές η σειρά είναι αξιοπρόσεκτα πιστή σε ιστορικά γεγονότα  (έτσι όπως καταγράφηκαν από ιστορικούς και άλλους λόγιους του Μεσαίωνα) και στην αναβίωση της εποχής γενικότερα (τραγούδια, ρούχα, αντιλήψεις κλπ). Ο δημιουργός των Βίκινγκς, Michael Hirst, μάλιστα αναβίωσε 4 «νεκρές» γλώσσες όπως η παλαιά Σκανδιναβική γλώσσα, η Αγγλοσαξονική, η διάλεκτος του Γαλλικού Βορά (γλώσσες Όιλ) και τα Λατινικά, για να ακούσουμε τους ανθρώπους έτσι όπως μιλούσαν κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια στις περιοχές εκείνες.

Είναι φυσιολογικό οι δημιουργοί της σειράς να εντάσσουν στην ιστορία πρόσωπα και καταστάσεις φανταστικές για χάρη της πλοκής. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία άφησαν τη φαντασία τους περισσότερο ελεύθερη και αυτή οδήγησε σε καταστάσεις οι οποίες είναι σαφώς ανακριβείς ιστορικά:


1.
Ο βασιλιάς Αλφρέδος ο Μέγας (
Alfred the Great) ΔΕΝ ήταν γιος του Athelstan και της Judith

Vikings

 

Στην πραγματικότητα, ο Αλφρέδος ο Μέγας  (Alfred the Great) ήταν παιδί του βασιλιά Aethelwulf του Ουέσεξ και της πρώτης του γυναίκας, μιας κόρης Άγγλων ευγενών γοτθικής καταγωγής, της Osburh/Osburga. Έτσι, το να είναι ο Alfred παιδί του Athelstan και της Judith είναι απόλυτα ανακριβές ιστορικά.

 

2.Η Judith υπήρξε κόρη του Φράγκου βασιλιά Καρόλου του Φαλακρού (Charles the Bald) και όχι του βασιλιά της Νορθουμβρίας Έλα (King Ælla of Northumbria)

Vikings

Η βασίλισσα Judith παρουσιάζεται ως ένα ιδιαίτερα «αντιδραστικό» στοιχείο της εποχής στη σειρά Vikings. Πέρα από το γεγονός ότι δεν ήταν η μητέρα του βασιλιά Αλφρέδου του Μέγα (Alfred the Great), δεν υπήρξε ούτε κόρη του βασιλιά Έλα της Νορθουμβρίας (King Ælla of Northumbria). Σύμφωνα με πηγές της εποχής, ήταν κόρη του Φράγκου ηγεμόνα Καρόλου του Φαλακρού (Charles the Bald) και αμέσως μετά το θάνατο του βασιλιά Aethelwulf του Ουέσεξ παντρεύτηκε τον γιό του Æthelbald.

 

3.Η πριγκίπισσα Gisela δεν είναι σίγουρο ότι υπήρξε αλλά και αν υπήρξε, έζησε μετά την πολιορκία του Παρισιού από τους Βίκινγκς το 845 μ.Χ.

Vikings

 

Η δυναμική πριγκίπισσα Gisela του Παρισιού που παντρεύτηκε ο Ρόλο (Rollo) δεν αποτελεί ένα ιστορικά τεκμηριωμένο πρόσωπο. Ακόμη και αν υπήρξε όμως ήταν κόρη του Καρόλου του Απλού (Charles the Simple, 879-929 μ.Χ.) και όχι του Καρόλου του Φαλακρού (Charles the Bald, 823-877 μ.Χ.) ο οποίος ήταν βασιλιάς της Δυτικής Φραγκίας όταν οι Βίκινγκς κατέλαβαν το Παρίσι το 845 μ.Χ. με αρχηγό τον Ragnar Lothbrok.

Για την ακρίβεια, η Gisela και ο Rollo έζησαν κατά μια μεταγενέστερη πολιορκία του Παρισιού το 885-886 μ.Χ. και όχι κατά την πολιορκία του 845 μ.Χ. από τον Ragnar.

 

4.Ο Rollo δεν ήταν αδερφός του Ragnar και μάλιστα έζησε μετά από αυτόν

 Vikings

Σε σύνδεση με το νούμερο 2 της λίστας μας βρίσκεται το γεγονός ότι ο εντυπωσιακός Rollo δεν ήταν αδερφός του Ragnar και έζησε μεταγενέστερα από αυτόν. Μετά την πολιορκία του Παρισιού το 885-886 μ.Χ. παντρεύτηκε την Gisela και θεωρείται και ιδρυτής της Νορμανδικής δυναστείας των Βίκινγκς.

 

5.Ο νεαρός απόστολος Άνσγκαρ (saint Ansgar) ήταν στην πραγματικότητα ο πρώτος κατηχητής του Ευαγγελίου στη Σουηδία και δεν εκτελέστηκε από την Aslaug

 

Στην 3η σεζόν της σειράς βλέπουμε έναν νεαρό Χριστιανό κατηχητή ονόματι Ansgar να καταφτάνει στο Kattegat για να διαδώσει τον λόγο του Κυρίου στους Δανούς (Βίκινγκς). Εκεί τέθηκε σε δοκιμασία από την Aslaug και αποτυγχάνοντας να την πείσει για την αλήθεια της πίστης του, εκείνη έβαλε να τον εκτελέσουν. Ωστόσο, στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καθόλου με αυτόν τον τρόπο για τον Ansgar. Έζησε πολλά χρόνια και έγινε ο πρώτος κατηχητής του Θείου Λόγου στη Σουηδία καταφέρνοντας να θεωρηθεί ο Χριστιανισμός «ανεκτή θρησκεία».

 

 

Η άποψη του δημιουργού των Vikings για το “πάντρεμα Ιστορίας και Φαντασίας”

Παρά τις αρκετές ιστορικές ανακρίβειες της σειράς, ο σκοπός της δεν είναι να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα. Άλλωστε, δεν έχει τον χαρακτήρα ντοκιμαντέρ αλλά συνδυάζει ιστορία με φαντασία επιχειρώντας να ζωντανέψει το πνεύμα των Βίκινγκς.

Τι έχει να πει ο δημιουργός των Vikings Michael Hirst όμως;

Στο παρακάτω βίντεο απαντά σε σχετικές επισημάνσεις λέγοντας χαρακτηριστικά πως:

«Well…I am a dramatist. You know. Not a historian. And it is not a documentary and so…I have to tell a story that it is going to entertain people» («Λοιπόν… είμαι δραματουργός. Ξέρετε. Όχι ιστορικός. Και (η σειρά Vikings) δεν είναι ένα ντοκιμαντέρ οπότε… πρέπει να πω μια ιστορία που να ψυχαγωγήσει τον κόσμο»)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ματίνα Γρόλλιου

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;