5+1 αγαπημένες αμερικάνικες σειρές κινουμένων σχεδίων

αγαπημένες αμερικάνικες σειρές κινουμένων σχεδίων

Αμερικάνικες σειρές κινουμένων σχεδίων: Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι τα κινούμενα σχέδια κατατάσσονται απαραίτητα στις ταινίες ή τις σειρές που αφορούν αποκλειστικά τα παιδιά. Ο εύστοχος διαχωρισμός (κινούμενα σχέδια ενηλίκων και παιδικά), είναι ένας κατατοπιστικός οδηγός για να ξεκαθαριστεί σε ποιό κοινό απευθύνεται το εκάστοτε έργο, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι κάποια δεν προσφέρονται για όλες τις ηλικίες. Παρακάτω βρίσκονται μερικές -υποκειμενικά επιλεγμένες- από τις καλύτερες αμερικάνικες σειρές κινουμένων σχεδίων (που κυμαίνονται στις δεκαετίες του ’90 και του ‘00), που λατρεύτηκαν από μικρούς και μεγάλους αλλά και αποτέλεσαν αρχική έμπνευση για αρκετές μετέπειτα.

The Simpsons (1989-)

Δημιουργός: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Πρωταγωνιστούν (
φωνές): Dan Castellaneta, Nancy Cartwright, Harry Shearer
Βαθμολογία στο IMDb: 
8,6/10
Επεισόδια: 707

Advertisements
Ad 14

Πριν από τo «Futurama» και το «Disenchantment», ο θρυλικός δημιουργός κινουμένων σχεδίων Matt Groening, μας παραθέτει ίσως την πιο επιτυχημένη κωμική animation (και προγενέστερη του απόηχου: «Family Guy», «King of The Hill» και «American Dad») σειρά στο Fox, που σατιρίζει εύστοχα την αμερικάνικη οικογένεια και την ζωή των προαστίων. Ο οικογενειάρχης Homer (Simpson) ζει με την -κλασσική αμερικάνικη- οικογένειά του (την γυναίκα του, Marge, τον γιο του, Bart, την μεγαλύτερη κόρη του, Lisa και την βρεφικής ηλικίας κόρη του, Maggie) στο Springfield. Κατακρίνοντας με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο την κοινωνία, τα πολιτικά δρώμενα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μας δίνει την δυνατότητα να εισέλθουμε στην καθημερινότητα της οικογένειας, που αναντίρρητα λάτρεψαν πολλές γενιές. Από το 1989 μέχρι και σήμερα, απολαμβάνουμε ασύστολα μικροί και μεγάλοι μια από τις πιο αγαπημένες αμερικάνικες σειρές κινουμένων σχεδίων, με αμείωτο ενδιαφέρον. Τα θέματά της ακολούθησαν όλα τα εκάστοτε επίκαιρα γεγονότα, κρατώντας μας πάντοτε ενήμερους και ψυχαγωγώντας μας ποιοτικά αλλά και προμηνύοντας ορισμένα σημαντικά γεγονότα για την ιστορία, όπως για παράδειγμα την προεδρία του Donald Trump. Εκτός από τα πέντε μέλη της οικογένειας, απολαύσαμε εξίσου και άλλους χαρακτήρες που πέρασαν από την σειρά, όπως ο πατέρας του Homer (ο παππούς Simpson), ο συντηρητικός γείτονας Ned Flanders και η οικογένειά του, ο μοχθηρός εργοστασιάρχης Burns, ο μικρός Milhouse, οι χαρακτήρες από το αγαπημένο τηλεοπτικό πρόγραμμα των παιδιών «Itchy and Scratchy» (ή αλλιώς «Tom and Jerry») ή ο Krusty ο κλόουν. Επηρεασμένο από τα πάντα σχετικά με τον κόσμο της τέχνης, της πολιτικής και της τηλεόρασης, υπήρξαν πολλές αξιομνημόνευτες αναφορές και μιμήσεις, μερικές εκ των οποίων είναι o Freddy Mercury, o Gandhi, o Bill και η Hillary Clinton. Το theme της σειράς μας παραθέτει ο αριστουργηματικός Danny Elfman.

αγαπημένες αμερικάνικες σειρές κινουμένων σχεδίων
Πηγή εικόνας: snopes.com

Τίτλοι αρχής/theme: Simpsons Intro HD – YouTube

Beavis and Butt-Head (1993-1997, 2011)

Δημιουργός: Mike Judge
Πρωταγωνιστούν (
φωνές): Mike Judge, Tracy Grandstaff, Kristofor Brown
Βαθμολογία στο IMDb:
7,5/10
Επεισόδια: 210

Διαβάστε επίσης  3 ταινίες μικρού μήκους & κινουμένων σχεδίων που αξίζει να δεις

Ο εξαιρετικά ταλαντούχος δημιουργός κινουμένων σχεδίων, ηθοποιός, μουσικός και σκηνοθέτης, Mike JudgeOffice Space», «Idiocracy»), δημιούργησε δυο εκκεντρικές κωμικές φιγούρες που στιγμάτισαν τα παιδικά, εφηβικά αλλά και ενήλικα χρόνια μας (Beavis και Butt-Head). Ξεκινώντας επίσημα την προβολή του το 1993 στην Αμερική, συνέχισε αδιάκοπα μέχρι το 1997, όπου σταμάτησε για να ξαναγίνει το πολυαναμενόμενο reboot το 2011. Αποτελεί ίσως την πιο «κάφρικη» από τις αμερικάνικες σειρές κινουμένων σχεδίων, κερδίζοντας μια ισχυρή θέση, πολύ υψηλότερα (κατά προσωπική άποψη) από άλλες παραπλήσιου ύφους (όπως το «South Park»). Ενώ το τηλεοπτικό δίδυμο βρισκόταν σε έξαρση, το 1997, μας δόθηκε η ευκαιρία να το απολαύσουμε και στην μεγάλη οθόνη («Beavis and Butt-Head Do America»). Σήμερα, μετά την διακοπή της πριν περίπου μια δεκαετία, συζητιέται έντονα η επιστροφή της και στην τηλεόραση αλλά και στον κινηματογράφο. Οι δύο έφηβοι, ο ύπουλος Beavis και ο Butt-Head με το λάγνο -όμως πολλά υποσχόμενο- βλέμμα του, δηλώνουν λάτρεις της τηλεόρασης και του heavy metal, ενώ είναι και οι δύο εξίσου επιρρεπείς στις σκανταλιές και τα μπλεξίματα. Και οι δυο υποδυόμενοι από την φωνή του ίδιου του Judge, ο οποίος καταφέρνει να μετατρέψει την φωνή του με αβίαστη ευκολία από την έντονα πονηρή χροιά του Beavis, μέχρι την πιο αφελή του Butt-Head. Οι χαρακτήρες εκτός από τους κύριους πρωταγωνιστές συμπληρώνονται από την αιθέρια ύπαρξη της Daria, τον χίπη καθηγητή βιολογίας, τον καναπέ και την πολυπόθητη τηλεόραση μεταξύ άλλων. Κάποτε, το ελληνικό Mtv μας χάριζε απλόχερα το μεγαλείο του Judge και οι τυχεροί που πρόλαβαν τις ένδοξες εποχές, είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν τις περιπέτειες τους χωρίς ενδοιασμούς. Για εκείνους που αναρωτιούνται, τι άλλο προσέφερε ο Mike Judge στην σειρά, η απάντηση βρίσκεται στην σύνθεση του theme της.

αμερικάνικες σειρές κινουμένων σχεδίων
Πηγή εικόνας: consequenceofsound.net

Τίτλοι αρχής/theme: Beavis and Butt-Head (HD Intro) – YouTube

Batman: The Animated Series (1992-1995)

Δημιουργοί: Eric Radomski, Bruce Timm, Bob Kane
Πρωταγωνιστούν (
φωνές): Kevin Conroy, Loren Lester, Efrem Zimbalist Jr.
Βαθμολογία στο IMDb:
9/10
Επεισόδια: 85

To 1992, οι Bruce Timm, Paul Dimi και Mitch Brian, είχαν μια εκπληκτικά ιδιοφυή ιδέα για μια πολύ ιδιαίτερη αποτύπωση του διάσημου ήρωα, δίνοντας κίνηση στα comics της DC. Αναμφίβολα, ο Bruce Wayne/Batman δεν έχει αποτυπωθεί καλύτερα από ότι εδώ και η όψη του αυτή είναι που έχει αφομοιωθεί στην μνήμη μας ως καθοριστική. Η συγκεκριμένη πρόταση, τείνει σίγουρα περισσότερο στην «σκοτεινή» πλευρά των κινουμένων σχεδίων. Μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια από τις λίγες noir σειρές και μάλιστα σε μορφή cartoon. Οι έντονες φωτοσκιάσεις και ο απίστευτος συνδυασμός ενός ρετρό μοντερνισμού, σε ένα χωροχρονικά χαμένο διάστημα μεταξύ 40s και 90s στην ονειρική Gotham, μας αναγκάζουν να λατρέψουμε όλοι ανεξαιρέτως την μορφή του μυστηριώδη χαρακτήρα (Batman). Αποτελεί μακράν την καλύτερη -μέχρι στιγμής- απεικόνιση του, όσα χρόνια και κινηματογραφικές προσπάθειες και να περάσουν παρ’ ότι δεν μας προσέφερε επεισόδια για πολλές σεζόν. Εκθειάστηκε δικαιολογημένα από τους κριτικούς αλλά και από το κοινό, μέσα στο οποίο έιχε την τιμή να βρίσκεται και το ελληνικό. Εκτός από τον αγαπημένο μαυροντυμένο ήρωα, έκλεψαν αρκετοί από τους υπόλοιπους χαρακτήρες την παράσταση, όπως ο Joker (ο οποίος εδώ μεταφέρεται πιο εύστοχα και συναρπαστικά από ποτέ), η ιδιόρρυθμη Harley Quinn και η διασκεδαστική φιλία-διαμάχη της με την αισθησιακή Poison Ivy, η Batgirl, ο Penguin, η Catwoman και η Zatanna μεταξύ άλλων. Είναι χωρίς δεύτερη σκέψη, μια από τις αμερικάνικες σειρές κινουμένων σχεδίων που δεν χορτάσαμε για τα λίγα χρόνια που μας χαρίστηκε, στο οποίο «δάνεισαν» πολλοί ηθοποιοί τις φωνές στις περίφημες φιγούρες αλλά και ο Danny Elfman την μουσική υπόκρουση του χαρακτηριστικού theme. Η σειρά εμφανίστηκε στο κανάλι Fox.

Διαβάστε επίσης  Σου αρέσουν οι λυκάνθρωποι; Δες το Wolf like me και δε θα το μετανιώσεις!
Πηγή εικόνας: imgix-media.wbdndc.net

Τίτλοι αρχής/theme: Batman: The Animated Series | Remastered Opening Titles | Warner Bros. Entertainment – YouTube

Men In Black: The Series (1997-2001)

Δημιουργoί: Duane Capizzi, Jeff Kline, Richard Raynis
Πρωταγωνιστούν (
φωνές): Keith Diamond, Charles Napier, Patrick Pinney
Βαθμολογία στο IMDb:
6,8/10
Επεισόδια: 53

Βασισμένη στο ομότιτλο κόμικ του Lowell Cunningham, η Adelaide Productions μετέφερε τις περιπέτειες του Agent J και του Agent K, σε μια από τις πιο υποτιμημένες αμερικάνικες σειρές κινουμένων σχεδίων. Οι αποστολές τους διένυσαν 4 σεζόν, ενώ ακολούθησε κατά κύριο λόγο δική της θεματολογία, βασισμένη ελάχιστα στην αντίστοιχη ταινία της ίδιας εποχής (το 1997). Δίπλα στο αήττητο ντουέτο, στάθηκαν και άλλοι αγαπημένοι χαρακτήρες όπως η γυναικεία «νότα» της σειράς, η Agent L, το αφεντικό τους, ο Chief Z αλλά και η παντοδύναμη τερατώδη αντιηρωίδα, Queen Bug. Παρά την σχετικά ήπια φήμη της, κατάφερε να αποκτήσει και ένα τηλεοπτικό βραβείο Emmy στην κατοχή της. Τα σχέδια παραμένουν πιστά στην κομικίστικη υπόσταση του έργου και προτείνουν μια ακόμη καρτουνίστικη εκδοχή μιας ιστορίας, που μπορούν όλοι ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσουν μανιωδώς. Με κωμική και παράλληλα φρικιαστική διάθεση, σε ένα ενδιαφέρον -περισσότερο κινηματογραφικό παρά τηλεοπτικό- πλαίσιο με τα χαρακτηριστικά έντονα χρώματα των 90’s, οι δύο πράκτορες έχουν ως απώτερο σκοπό να εξοντώσουν τους εξωγήινους που κατακυριεύουν την ανθρώποκατοικημένη γη (σε ένα μυθοπλαστικό σύμπαν), οι οποίοι κρύβονται σε πρόσωπα που δεν χωράει ο ανθρώπινος νους. Την εκπληκτική πανδαισία της παραγωγής, συμπληρώνει το εντυπωσιακό theme, με μουσική επιμέλεια του Jim Latham. Η σειρά έκανε την πρεμιέρα και την εμφάνισή της στο αμερικάνικο κανάλι, Kids’ WB.

αγαπημένες αμερικάνικες σειρές κινουμένων σχεδίων
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Τίτλοι αρχής/theme: MEN IN BLACK SEASON 1 INTRO (HD) – YouTube

Metalocalypse (2006-2013)

Δημιουργoί: Tommy Blacha, Brendon Small
Πρωταγωνιστούν (
φωνές): Brendon Small, Tommy Blacha, Mark Hamill, Malcolm McDowell
Βαθμολογία στο IMDb:
8,2/10
Επεισόδια: 63

Αυτό το κρυφό διαμάντι, δυστυχώς ούτε μεταφράστηκε αλλά ούτε και παίχτηκε ποτέ για το ελληνικό κοινό, παρά μόνο στο καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο Cartoon Network και συγκεκριμένα στο Adult Swim. Ωστόσο, προτείνεται ανεπιφύλακτα για αυτούς που προθυμοποιούνται να εξερευνήσουν ορισμένα επεισόδια στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μια σατιρική μαύρη κωμωδία με άπλετη βία και μαυρίλα, «ντυμένη» με brutal μουσική. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από το death metal συγκρότημα, «Dethklok» (ο τραγουδιστής Nathan Explosion, οι κιθαρίστες Skwisgaar Skwigelf και Toki Wartooth, ο ντράμερ «Pickles the drummer» και ο μπασίστας William Murderface) και τις συναρπαστικές περιπέτειες αλλά και την καθημερινότητα τους, ως μεγάλοι «αστέρες» της μουσικής. Όντας θανατηφόρα βίαιο και τολμηρό, ίσως να συστήνεται αποκλειστικά για το ενήλικο κοινό και κυρίως για τους λάτρεις της (hardcore) metal μουσικής. Μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, τις φωνές των χαρακτήρων συμπληρώνει και εκείνη του επικού Malcolm McDowell, αλλά και πολλές άλλες guest εμφανίσεις διασήμων (εκτός από συγκροτήματα και μουσικούς που καλύτερα θα γνωρίζουν οι γνώστες της συγκεκριμένης μουσικής) όπως του Jack Black, της Samantha Eggar ακόμη και του Werner Herzog. Οι επιπλέον ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της σειράς, συνοδεύονται από τον γερουσιαστή Stampingston, τον στρατηγό Crozier και τον καρδινάλιο Ravenwood μεταξύ άλλων. Για τους φανατικούς, αξίζει να σημειωθεί ότι κυκλοφόρησε και κόμικ αλλά και βιντεοπαιχνίδι.

Διαβάστε επίσης  5 σειρές που μας δίνουν πολύτιμα μαθήματα ζωής
Πηγή εικόνας: static.independent.co.uk

Τίτλοι αρχής/theme: Metalocalypse Theme Opening (HD) – YouTube

Futurama (1999-2013)

Δημιουργoί: David X. Cohen, Matt Groening
Πρωταγωνιστούν (
φωνές): Billy West, John DiMaggio, Katey Sagal
Βαθμολογία στο IMDb:
8,4/10
Επεισόδια: 140

Μετά την άνθιση των «Simpsons», ο Matt Groening προχώρησε σε ένα πρωτότυπο concept μαζί με τον David X. Cohen (ο οποίος είχε προηγουμένως δουλέψει και στο «Simpsons» και στο «Beavis and Butt-Head»), που παρ’ ότι δεν τα κατάφερε, θα μπορούσε κάλλιστα να ακολουθήσει την διάρκεια της αγαπημένης «κίτρινης» οικογένειας. Ο πρωταγωνιστής Phillip J. Fry, είναι ένας νεαρός ντελιβεράς που κατά λάθος παγώνει βρισκόμενος από το 1999, κατευθείαν μια χιλιετία αργότερα, σε μια διαστημική εταιρεία. Στο μακρινό μέλλον, γνωρίζει το ερωτικό του ενδιαφέρον, την μονόφθαλμη Neela με τα μωβ μαλλιά και τον τενεκεδένιο φίλο του Bender, ο οποίος προκειμένου να «λειτουργήσει» πρέπει να προμηθευτεί με αλκόολ (αντί για βενζίνη). Κέρδισε τις εντυπώσεις για την πρωτοτυπία του θέματός της αλλά και αρκετές υποψηφιότητες και νίκες βραβείων όπως, «Emmy», «Annie» και «Writers Guild of America», καταφέρνοντας να καταστεί ως μια ποιοτική κωμωδία, μια αξιοσημείωτη σατιρική φουτουριστική περιπέτεια και μια από τις προγενέστερες των ιστοριών με science geeks, κάτι χιλιοειπωμένο σήμερα. Μετά από τις έντονες αντιρρήσεις και διαμάχες μεταξύ της παραγωγής και του Groening, εκείνος κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την μοναδικότητά της και να το κάνει με τον δικό του τρόπο, αψηφώντας τον τρόπο που συνηθίζονταν να γίνονται εκείνη την περίοδο τέτοιου είδους σειρές. Στις αναφορές στους χαρακτήρες, φυσικά δεν θα μπορούσε να παραληφθεί εκείνη του καθηγητή Farnsworth ή του καβουρόμορφου γιατρού Zoidberg. Η σειρά εμφανίστηκε και αυτή με την σειρά της, στο κανάλι Fox.

Πηγή εικόνας: slashfilm.com

Τίτλοι αρχής/theme: Futurama (1999-2013) – Intro – YouTube

 

Η Μαρία Δήμου έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και ασχολείται με τη σκηνοθεσία και την αρθρογραφία. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

cowgirl

Cowgirl trend: Πως θα το ενταξεις στα καλοκαιρινά outfit

Το Cowgirl trend είναι ένα trend που έχουμε αγαπήσει μέσα

Έρχεται το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας, FeCHA!

Ο Μάιος φέρνει ένα ακόμα φεστιβάλ για τους φίλους του