4 Μαθήματα ζωής που πήραμε από το Sherlock

Οι Benedict Cumberbatch και Martin Freeman μας έχουν μάθει πολλά περισσότερα πέρα από το να λύνουν εγκλήματα ως Sherlock Holmes και Dr John Watson. Παρακάτω υπάρχουν 4 μαθήματα ζωής που έχουμε λάβει από τον παγκόσμια γνωστό κοινωνιοπαθή ντετέκτιβ και τις περιπέτειες του.

1. Δώσε προσοχή στις λεπτομέρειες

Έχει διαφορά το να βλέπεις με το να παρατηρείς. Τα μάτια μπορούν να ξεγελαστούν. Μια φευγαλέα ματιά δεν είναι ποτέ αρκετή για να αναγνωρίσεις στην ουσία ενός ατόμου ή μιας κατάστασης. Όπως έχει πει και ο Holmes, η αλήθεια βρίσκεται στις λεπτομέρειες. O Sherlock ήταν μία ιδιοφυία, του οποίου η τεράστια επιτυχία βρίσκεται στην ικανότητα του να παρατηρεί και να αναλύει το περιβάλλον γύρω του, δημιουργώντας θεωρίες μόνο μετά που θα έχει μαζέψει όλες τις αποδείξεις που χρειάζεται. Και μόνο με την προσεκτική παρατήρηση μπορούμε να πάρουμε αληθινά αυτά τα μικρά πράγματα που τελικά μας οδηγούν στην διαμόρφωση της αλήθειας. Ακόμα και η μικρότερη λεπτομέρεια, όσο ασήμαντη ή άσχετη μπορεί να φαίνεται, μπορεί να αποδειχθεί η πηγή γνώσης που ψάχναμε.

Οπότε κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά και το μυαλό σας ακόμη περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

μαθήματα ζωής
Πηγή Εικόνας: thebuzzpaper.com

2. Συγκεντρώσου σε αυτό που πραγματικά μετράει

Οι άχρηστες πληροφορίες στο μυαλό είναι σαν να έχεις άχρηστα πράγματα σκορπισμένα σε όλο το δωμάτιο σου. Το κάνει δύσκολο να αποθηκεύεις σημαντικές πληροφορίες ή να βρεις κάτι που χρειάζεσαι. Ο Sherlock αναφέρει ότι οι περιφερειακές αποσπάσεις που κάνουν άνω κάτω το μυαλό μπορούν να εκτροχιάσουν την εστίαση από σημαντικά πράγματα και στόχους. Οπότε πείτε όχι σε δραστηριότητες, ανθρώπους, θέματα και συναντήσεις που σας αποσπούν από τους στόχους που έχετε και δώστε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό.

Listen: [pointing to his head] This is my hard-drive, and it only makes sense to put things in there that are useful. Ordinary people fill their heads with all kinds of rubbish, and that makes it hard to get at the stuff that matters! Do you see?”
~Sherlock Holmes

Sherlock
Πηγή Εικόνας: honknews.com

3. Ένας καλός και ομοιδεάτης φίλος είναι το μόνο που χρειάζεσαι

Πολλοί από μας έχουμε την φιλοσοφία “όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο”. Αλλά, μέσω του Sherlock βλέπουμε ότι ακόμα και ένας φίλος ή λίγοι έμπιστοι είναι αρκετοί. Ο John Watson, ως ο μοναδικός φίλος του Sherlock, ήταν ένας ειλικρινής άνθρωπος που πάντα έλεγε την αλήθεια, όσο και αν δεν άρεσε. Ο Watson ήταν πάντα εκεί και υποστήριζε τον σύντροφό του.  Επομένως μας δίνει ένα μάθημα, ότι έχοντας έναν φίλο που σε καταλαβαίνει, είναι ειλικρινής μαζί σου και σε καθοδηγεί όταν πας προς στην λάθος κατεύθυνση είναι αρκετό. Με αυτόν τον φίλο μπορείς να συζητήσεις τα πάντα, να πεις τις σκέψεις σου και τους προβληματισμούς σου. Δεν είναι, επίσης, απαραίτητο να έχετε ίδιες προσωπικότητες, μια και ο Sherlock και ο John είναι δύο τελείως διαφορετικοί άνθρωποι.

 4. Μην κρίνεις κανέναν από την έκφραση ή την εμφάνιση του

Συνήθως κρίνουμε τους ανθρώπους πολύ εύκολα από την εμφάνιση τους ή τις εκφράσεις στο πρόσωπό τους. Στα μαθήματα ζωής που μας δίνει ο Sherlock συγκαταλέγεται και η αποφυγή αυτής της τάσης. Κάνουμε το λάθος να ταξινομούμε τους ανθρώπους σε κατηγορίες ή βρίσκουμε κάποια εξήγηση για το ποιοι είναι χωρίς να τους γνωρίζουμε. Ο Sherlock μας δείχνει πως και εκείνος μπορεί να κάνει αυτό το λάθος. Αυτό το είδαμε από την αρχική κρίση του Moriarty ως ομοφυλόφιλο και πως αποκαλύφθηκε αργότερα ως εντελώς διαφορετικό άτομο. Ακόμα κι αν ο Moriarty ήταν συγκαλυμμένος με αυτόν τον τρόπο και ήθελε τον Sherlock να τον θεωρήσει γκέι, ο Sherlock τον έκρινε μόνο από την εμφάνιση του και δεν είδε πέρα από αυτό την πρώτη φορά που τον συνάντησε.

Sherlock, μαθήματα ζωής
Πηγή Εικόνας: imdb.com

Ο σπουδαίος ντετέκτιβ εξακολουθεί να έχει πολλά άλλα μηνύματα να μοιραστεί με τον κόσμο. Λαμβάνοντας ως παράδειγμα τον Sherlock, το κάνεις πρόκληση του εαυτού σου να ενισχύσεις τις ικανότητες σου και να προσπαθήσεις να ανακαλύψεις θαμμένα μαθήματα ζωής στην ιστορία του Holmes ή στην επόμενη σειρά/ταινία που θα παρακολουθήσεις ή και σε καθημερινά πράγματα που θα βιώσεις.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;