Ζαγοροχώρια: Μία ειδυλλιακή εξόρμηση στη φύση

Ζαγοροχώρια
Πηγή εικόνας: taksidi2greece.net

Ο πληθυντικός που χρησιμοποιούμε για να ονομάσουμε τα Ζαγοροχώρια δεν είναι τυχαίος, καθώς πρόκειται για 46 οικισμούς που βρίσκονται στους πρόποδες της οροσειράς της Πίνδου. Ολόκληρη η περιοχή ονομάζεται Ζαγόρι και αποτελείται από διάσπαρτα μικρά χωριουδάκια χαμένα μέσα στην πυκνή βλάστηση. Η αλλοτινή υψίστης σημασίας για την ιστορία περιοχή διατηρεί μέχρι και σήμερα την παραδοσιακή και ιδιαίτερη οργάνωσή της. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ξεχωρίζουν τα χωριά αυτά για την ομορφιά τους.

Η ιδιαίτερη ιστορία τους

Τα Ζαγοροχώρια βρίσκονται στους πρόποδες της οροσειράς της Πίνδου, της μεγαλύτερης στην Ελλάδα. Η προνομιακή τους αυτή τοποθεσία μετέτρεψε την περιοχή σε ένα φυσικό οχυρό, δύσβατο για οποιονδήποτε εισβολέα. Ενώ λοιπόν κατά την διάρκεια των αιώνων τα ελληνικά εδάφη έχουν γνωρίσει πολυάριθμες λεηλασίες και διωγμούς πληθυσμών, αυτό δεν ίσχυε για τα Ζαγοροχώρια. Κατάφεραν να παραμείνουν ανέγγιχτα και να διατηρήσουν τον πληθυσμό, αλλά και τα πολιτισμικά τους στοιχεία. Μάλιστα, κατά τα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας στα Βαλκάνια, τα χωριά αυτά ήταν από τις ελάχιστες περιοχές που κατάφεραν να εξασφαλίσουν την μερική ανεξαρτησία τους. Φυσικά κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο για την εποχή αυτή. Παρόλα αυτά, οι ντόπιοι διατήρησαν την διάλεκτό τους και κατάφεραν να ιδρύσουν σχολεία, δημιουργώντας συνθήκες ευημερίας. Η ιστορία της περιοχής αυτής με την ιδιαίτερη τοποθεσία, μας προσφέρει σήμερα τη δυνατότητα της εξόρμησης σε αυτά τα μοναδικά χωριά που μας προσφέρουν κάτι το μοναδικό. Τον αναλλοίωτο και ανθεκτικό στον χρόνο παραδοσιακό χαρακτήρα τους.

Οι ξεχωριστές εμπειρίες στα Ζαγοροχώρια

Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο

Χωρισμένο στα δύο το Πάπιγκο, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια, έχει να επιδείξει την ομοιομορφία των γραφικών καλντεριμιών που μοιάζουν σαν την συνέχεια των πετρόχτιστων μονοκατοικιών της. Διασχίζοντας τα στενάκια, όλα μοιάζουν ήρεμα καθώς ο μοναδικός θόρυβος που φτάνει στα αυτιά σου είναι αυτός των βημάτων σου πάνω στα ακατέργαστα πετρώματα. Μία τέτοια ηρεμία δημιουργεί της αίσθηση της εξερεύνησης, ότι δηλαδή όσο περισσότερα δρομάκια ανακαλύπτεις άλλα τόσα θα ξεπροβάλλουν μπροστά σου. Πόσο μάλλον όταν το σκηνικό μοιάζει βγαλμένο από παιχνίδι επιστημονικής φαντασίας. Σαν μία αρένα που την έχει τοποθετήσει κάποιος μαζί με εσένα ανάμεσα στα βουνά για να σε απομονώσει και να σου προσφέρει το δώρο να την ανακαλύψεις.

Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο
Πηγή εικόνας: hotelsandrooms.gr

Αυτό το συναίσθημα γίνεται πραγματικότητα στο Πάπιγκο. Από την ηρεμία που βιώνεις, μπορείς να ξεπηδήσεις στη δράση. Από το Μικρό Πάπιγκο ξεκινάει μία διαδρομή 8 χιλιομέτρων και ύψους 2.000 μέτρων. Στο υψηλό αυτό υψόμετρο βρίσκεται η Δρακόλιμνη. Εντυπωσιακό θέαμα με τις γύρω βουνοκορφές να μοιάζουν σαν να κρατούν το νερό να μην ξεχυθεί ολοσχερώς.

Δρακόλιμνη Πάπιγκο
Πηγή εικόνας: maxmag.gr

Αυτή τη φορά ανάμεσα στα 2 χωριά, που απέχουν 3 χιλιόμετρα μεταξύ τους, το ρέμα Ρόγκοβο δημιουργεί στο πέρασμά του τεχνητές πισίνες. Οι κάτοικοι, προκειμένου να διατηρήσουν το θαύμα αυτό της φύσης, βοήθησαν να διατηρηθούν οι λεγόμενες Κολυμπήθρες με πέτρινα τείχη. Έκτοτε απολαμβάνουν κρύα μπάνια καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρόγκοβο Πάπιγκο
Πηγή εικόνας: pronews.gr

Το φαράγγι του Βίκου

Το διάσημο αυτό φαράγγι κατέχει το ρεκόρ Guinnes για το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1.100 μέτρων και βάθους 900 μέτρων και βρίσκεται στα Ζαγοροχώρια. Για να το διασχίσεις ολόκληρο θα χρειαστείς 12 χιλιόμετρα, δηλαδή 6-7 ώρες. Αν και μπορείς να καλύψεις το φαράγγι μόνος σου, καθώς υπάρχουν παντού κίτρινες καθοδηγητικές πινακίδες, ενδείκνυται η συνοδεία έμπειρου οδηγού αν αναλογιστείς την ώρα και την καθοδήγηση που θα χρειαστείς. Όποιον τρόπο κι αν διαλέξεις να ζήσεις αυτήν την μοναδική εμπειρία, θα συναντήσεις σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Το φαράγγι φιλοξενεί σπάνια είδη ζώων όπως καφέ αρκούδες, γκρίζο λύκο, αγριόγατους, βίδρες, ζαρκάδια, αλεπούδες, λαγούς κ.τ.λ. Μάλιστα, κάποιοι επισκέπτες που είχαν επισκεφθεί και το Grand Canyon, έγραψαν σε ένα βιβλίο επισκεπτών στο Μονοδένδρι πως το φαράγγι του Βίκου τους επιφύλασσε περισσότερες εκπλήξεις.

Φαράγγι του Βίκου
Πηγή εικόνας: thesprotia24.gr

Ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη

Αν πάλι θέλεις να δοκιμάσεις κάποια extreme δραστηριότητα, αλλά δεν έχεις εμπειρία, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ο Βοϊδομάτης είναι ο δάσκαλος του ράφτινγκ, καθώς ενδείκνυται για αρχάριους στο σπόρ. Επίσης αν αποτύχετε στην προσπάθεια σας και πέσετε στο νερό μην διστάσετε να το ξανά κάνετε, καθώς στον Βοϊδομάτη στα Ζαγοροχώρια ρέουν από τα πιο καθαρά νερά. Αυτό άλλωστε δικαιολογεί και την διαβίωση των βιδρών, όπως προαναφέραμε, οι οποίες ζουν αποκλειστικά και μόνο σε πεντακάθαρα νερά.

Οι ιδιαίτερες γεύσεις στα Ζαγοροχώρια

Οι ταβέρνες στα Ζαγοροχώρια αποτελούν μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις. Διατηρούν την μεσογειακή κουζίνα, με τα μαγειρευτά και τις σαλάτες να κυριαρχούν στους καταλόγους. Αυτό που ξεχωρίζει είναι τα ολόφρεσκα κρέατά τους. Η πλούσια πανίδα της περιοχής επιτρέπει στους μαγαζάτορες να προσφέρουν καθημερινά φρέσκα, αλλά και ιδιαίτερα κρεατικά όπως αρκούδα, γίδα κ.λ.π. Την σφραγίδα τους όμως οι ντόπιοι βάζουν στις πίτες. Φτιάχνουν πίτες πραγματικά με οποιαδήποτε γέμιση μπορείς να φανταστείς. Χορτόπιτα, τυρόπιτα, μανιταρόπιτα, αλευρόπιτα και την σπεσιαλιτέ τους, κασόπιτα.

Πηγές άρθρου:

  • Wikipedia.org
  • Vikosaoosgeopark.com
  • Newsbeast.gr
  • Tripadvisor.com.gr

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρύσα Αγγελάκη

Φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε του Α.Π.Θ, με μεγάλη αγάπη για την αρθρογραφία. "First i photograph with my eyes, then i write with my heart".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;