Υπερδνειστερία: Ταξίδι στη σοβιετική χώρα που δεν υπάρχει

Υπερδνειστερία: Ταξίδι στη σοβιετική χώρα που δεν υπάρχει

Φανταστείτε μια κανονική χώρα με σύνορα, μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, σφραγισμένα διαβατήρια για τον πληθυσμό, έναν πρόεδρο και μια σημαία που φέρει – όμως κανείς δεν αναγνωρίζει την ύπαρξή της. Καλώς ήλθατε στην Υπερδνειστερία. Ένα μικρό κομμάτι γης, μόλις τόσο μεγάλο όσο το Ντάλας του Τέξας, η Υπερδνειστερία ανήκε κάποτε στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μολδαβίας. Το 1990, όταν η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε, η Μολδαβία απέκτησε ανεξαρτησία και σχεδίασε την ένωσή της με τη Ρουμανία. Αυτό προκάλεσε την Υπερδνειστερία, με ρωσόφωνη πλειοψηφία, να κηρύξει τη δική της ανεξαρτησία και να σπάσει από τη Μολδαβία. Ακολούθησε ένας τετράμηνος πόλεμος, με 1.500 περίπου θύματα, που τελείωσε με εκεχειρία που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Έκτοτε, η Μολδαβία δεν έχει κανέναν έλεγχο στις αρχές της Υπερδνειστερίας, ενώ πλέον η Υπερδνειστερία ενεργεί ως ανεξάρτητη χώρα, παρόλο που κανένα άλλο έθνος στον κόσμο δεν το αναγνωρίζει. Ο ντόπιος Anton Dendemarchenko, ένας αστικός σκιτσογράφος και ξεναγός, λέει: ” Η εμφάνιση της όμορφης χώρας μου σε ξένους είναι η συμβολή μου στην αύξηση της διεθνούς αναγνώρισης στην πατρίδα μου. Δεν υπάρχει επίσημα, αλλά όταν μας επισκέπτονται οι άνθρωποι, αισθανόμαστε ότι κάπως υπάρχουμε “.

 

Βίζα για την Υπερδνειστερία

Τα πράγματα έχουν γίνει πιο ομαλά για την επίσκεψη στην Υπερδνειστερία, και σχεδόν κάθε εθνικότητα που μπορεί να επισκεφθεί τη Μολδαβία, μπορεί να λάβει βίζα κατά την άφιξή της εκεί. Συνήθως, μόλις φτάσετε στα σύνορα, θα σας δώσουν μια κάρτα μετανάστευσης που ισχύει για τον αριθμό των ημερών που ζητήσατε, και τις οποίες πρέπει να δείξετε κατά την έξοδο, όπως η ισραηλινή βίζα.

Πόσες ημέρες μπορείτε να μείνετε στην Υπερδνειστερία;

Στο γραφείο μετανάστευσης των συνόρων, θα ρωτήσουν πόσες ημέρες σκοπεύετε να μείνετε. Ισχυρίζονται ότι η βίζα σας μπορεί να ισχύει έως και 45 ημέρες, αρκεί να έχετε μια κράτηση ξενοδοχείου που να επιβεβαιώνει τη διάρκεια της διαμονής σας. Ωστόσο, μπορεί να σας ζητήσουν το όνομα του ξενοδοχείου σας, αλλά δεν θα σας ζητήσουν ποτέ την επιβεβαίωση κράτησης. Εάν θέλετε να επεκτείνετε τη διαμονή σας και περάσετε περισσότερο χρόνο ταξιδεύοντας στην Υπερδνειστερία, οι επεκτάσεις βίζας μπορούν εύκολα να ληφθούν σε λίγα λεπτά – και δωρεάν – στο γραφείο μετανάστευσης που βρίσκεται στην οδό Kotovskogo 2a, στην Τιράσπολ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερδνειστερία
Πηγή εικόνας: worldhitchhiker.com

Ένα κοινό πρόβλημα: Μολδαβική σφραγίδα εξόδου / εισόδου

Δεδομένου ότι η Μολδαβία δεν αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως ανεξάρτητη χώρα, οι αρχές της Μολδαβίας δεν θα σας δώσουν ποτέ μια σφραγίδα εξόδου στην είσοδο σας στην Υπερδνειστερία, για τον απλό λόγο ότι, στα μάτια τους, δεν εγκαταλείψατε ποτέ τη Μολδαβία. Επομένως, θα μπορούσαν να υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια στα οποία δεν θα λάβετε αυτόματα τη σφραγίδα εισόδου / εξόδου, οπότε να τι πρέπει να κάνετε:

Φεύγετε από την Υπερδνειστερία μέσω της Ουκρανίας, επομένως δεν θα επιστρέψετε στη Μολδαβία – Σε αυτήν την περίπτωση, στα σύνορα της Ουκρανίας, πρέπει να ζητήσετε το γραφείο μετανάστευσης της Μολδαβίας, αλλά να γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται για αυτόματη διαδικασία, επομένως χρειάζεται να το ψάξετε.

Ταξιδεύετε στην Υπερδνειστερία από την Ουκρανία και στη συνέχεια σκοπεύετε να εισέλθετε στη Μολδαβία – Εάν φτάσετε με τρένο, θα βρείτε το γραφείο μετανάστευσης στον ίδιο τον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κισινάου. Αλλά για άλλη μια φορά, δεν πρόκειται για αυτόματη διαδικασία. Εάν φτάνετε με λεωφορείο και δεν λάβετε τη σφραγίδα εισόδου, σύμφωνα με το φόρουμ Lonely Planet, θα πρέπει να την πάρετε στο Γραφείο Μετανάστευσης στο Κισινάου, αλλά μόνο εάν σκοπεύετε να μείνετε στη Μολδαβία για περισσότερες από 72 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν αναφορές από ταξιδιώτες που λένε ότι δεν κατάφεραν να πάρουν τη σφραγίδα εισόδου για τη Μολδαβία, αλλά, κατά την έξοδο τους, οι αρχές της Μολδαβίας δεν τους δημιούργησαν κανένα πρόβλημα επειδή γνωρίζουν πλήρως την κατάσταση.

Πώς να πάτε στην Υπερδνειστερία

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να ταξιδέψετε στην Υπερδνειστερία:

Πώς να ταξιδέψετε στην Υπερδνειστερία από την Ουκρανία

  • Με τρένο – Το τρένο που πηγαίνει από την Οδησσό προς το Κισινάου κάνει στάση στην Τιράσπολ. Δεν είναι σίγουρο αν υπάρχουν καθημερινά τρένα, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τις ώρες, τις τιμές και να αγοράσετε το εισιτήριό σας στον επίσημο ιστότοπο των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων. Παρεμπιπτόντως, εάν κάνετε κράτηση για τη διαδρομή Οδησσός-Κισινάου, φροντίστε να πληκτρολογήσετε στη ρωσική γλώσσα την λέξη Кишинёв, διαφορετικά, δεν θα το βρείτε.
  • Με λεωφορείο – Εάν χάσετε το τρένο, μπορείτε επίσης να πάρετε το λεωφορείο με διαδρομή Οδησσός-Κισινάου που περνά από την Τιράσπολ. Το τρένο είναι πολύ πιο γρήγορο από το λεωφορείο.
  • Άλλα σημεία εισόδου – Τα σύνορα Ουκρανίας / Υπερδνειστερίας είναι αρκετά μεγάλα, οπότε υπάρχουν και άλλα σημεία εισόδου τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Η πόλη Pervomaisk, που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα βόρεια της Οδησσού, είναι μια πόλη με τακτικά λεωφορεία προς τη Μολδαβία.

Πώς να ταξιδέψετε από Κισινάου προς Τιράσπολ

Με λεωφορείο – Αναχωρεί από τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων στο Κισινάου. Είναι ένα ταξίδι 2 ωρών και κοστίζει 37 lei (νόμισμα της Μολδαβίας).

Με τρένο – Πιστεύω ότι το τρένο λειτουργεί καλά, αλλά το λεωφορείο είναι καλύτερη επιλογή, καθώς υπάρχουν πολλά δρομολόγια καθημερινά, ενώ τα δρομολόγια των τρένων είναι πολύ λίγα.

Tiraspol Railway Station
Πηγή εικόνας: pjdpmr.com

Χρήματα στην Υπερδνειστερία

Η Υπερδνειστερία ενεργεί σαν μια ξεχωριστή χώρα και, σε αντίθεση με άλλες μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες, όπως η Αμπχαζία ή η Νότια Οσσετία, οι οποίες υποστηρίζονται πλήρως από τη Ρωσία και έτσι χρησιμοποιούν το Ρωσικό Ρούβλι, στην Υπερδνειστερία, χρησιμοποιούν το δικό τους νόμισμα: Transnistrian Rubles (PRB).

1 € = 17.50PRB

1MDL = 0,90PRB

Πλαστικά νομίσματα – Στην Υπερδνειστερία, εκτός από τα κανονικά τους νομίσματα και χαρτονομίσματα, χρησιμοποιούν επίσης μερικά περίεργα πλαστικά νομίσματα που μοιάζουν με αστείο, αλλά είναι απολύτως έγκυρα, παρόλο που σύντομα θα τα αφαιρέσουν από την αγορά. Έχουν πλαστικά νομίσματα αξίας 1, 3, 5 και 10PRB.

Πληρωμή με πιστωτική κάρτα και ανάληψη χρημάτων

Μπορείτε να πληρώσετε με πιστωτική κάρτα σε πολύ λίγα μέρη, επομένως είναι καλύτερα να φέρετε μετρητά. Για κάθε περίπτωση, φέρετε επιπλέον μετρητά.

Ανταλλαγή χρημάτων

Αμερικανικά δολάρια, ευρώ, μολδαβικά lei και ρωσικά ρούβλια είναι ευρέως αποδεκτά σε όλα τα γραφεία ανταλλαγής.

Πληρωμή με άλλα νομίσματα

Η τοπική οικονομία στην Υπερδνειστερία παλεύει να επιβιώσει, γι ‘αυτό πάντα θέλουν να δέχονται οποιοδήποτε νόμισμα διαφορετικό από το δικό τους, συμπεριλαμβανομένων MDL, RUR, € ή USD.

Currency Transnistria
Πηγή εικόνας: go-transnistria.com/

Είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στην Υπερδνειστερία;

Κάτι που πρέπει να θυμάστε όταν επισκέπτεστε την Υπερδνειστερία, είναι ότι δεν θα έχετε προξενική εκπροσώπηση, εάν το απίθανο συμβεί (εκτός αν έχετε ρωσικό διαβατήριο), οπότε ταξιδεύετε πάντα με προσοχή. Εκτός από αυτό, η Υπερδνειστερία και το η Τιράσπολ είναι τόσο ασφαλή μέρη όσο το Κισινάου ή οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Τα καλύτερα πράγματα που πρέπει να κάνετε στην Τιράσπολ

1. Ημέρα Ανεξαρτησίας

Η ημέρα της ανεξαρτησίας είναι πιθανώς η καλύτερη μέρα για να ταξιδέψετε στην Υπερδνειστερία. Προφανώς, η Υπερδνειστερία είναι περήφανη για το στρατό της και η ημέρα της ανεξαρτησίας είναι εν μέρει για την επίδειξη της στρατιωτικής της δύναμης. Στις αρχές λοιπόν του Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο στη Τιράσπολ, η μικρή πρωτεύουσα ξυπνά. Οι ντόπιοι εγκαταλείπουν τα συγκροτήματα διαμερισμάτων της σοβιετικής εποχής για να παρακολουθήσουν μια αρκετά συγκρατημένη και σκοτεινή στρατιωτική παρέλαση που γιορτάζει την εθνική ανεξαρτησία. Λίγο αργότερα, οι δρόμοι ξεχειλίζουν με παραδοσιακά ρούχα αγροτών, ψηλά τακούνια και αθλητικά ρούχα. Οι άνθρωποι αρχίζουν να χορεύουν σε κύκλους απολαμβάνοντας τοπική λαϊκή μουσική, να πίνουν τοπικά παραγόμενη βότκα και κονιάκ και να τρώνε τεράστια κομμάτια ψητών κρεατικών μπάρμπεκιου.

Τα παιδιά παίζουν με όπλα, οδηγούν γαϊδούρια και σκαρφαλώνουν σε εκτοξευτές πυραύλων και διάφορα στρατιωτικά υλικά. Από τον ένα δρόμο στον άλλο, η Τιράσπολ είναι γεμάτη με ζωντανή διασκέδαση, γούνινα παλτό, φορητές γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας και φανταχτερά κλινοσκεπάσματα. Χειροποίητα εθνικιστικά μπιχλιμπίδια μοιράζονται τη δημοσιότητα με φραντζόλες ψωμιού διακοσμημένες με τα σύμβολα του κομμουνισμού. Πραγματικά, η Υπερδνειστερία είναι το αποκορύφωμα της Ανατολικής Ευρώπης.

Independece Day
Πηγή εικόνας: boingboing.net

2. Σοβιετική αρχιτεκτονική

Για όσους ενδιαφέρονται για τη Σοβιετική Ένωση, υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνετε στην Τιράσπολ. Η Τιράσπολ είναι μια κάψουλα χρόνου και μερικές φορές αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι σε ένα υπαίθριο μουσείο της σοβιετικής εποχής. Κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου, θα βρείτε το Σπίτι των Σοβιετικών και το Προεδρικό Παλάτι. Και τα δύο εξακολουθούν να “φυλάσσονται” από το άγαλμα του Λένιν. Αξίζει σίγουρα να μείνετε τη νύχτα και να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να περιπλανηθείτε. Αν κάνετε μερικές αστικές εξερευνήσεις πέρα από το κέντρο, θα αντικρίσετε τρομερά ήσυχες γειτονιές με σοβιετικά διαμερίσματα και εγκαταλελειμμένα εργοστάσια όπου είναι πιθανό να είστε ο μόνος τουρίστας.

Government building
Πηγή εικόνας: theseforeignroads.com

 

3. Μνημείο της δόξας

Καμία σοβιετική πόλη δεν είναι πλήρης χωρίς κάποιο μνημείο πολέμου, και μια επίσκεψη είναι από τα κορυφαία πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Τιράσπολ. Το μνημείο της δόξας στην πλατεία Suvorov θυμάται αυτούς που πέθαναν στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, τον Σοβιετικό πόλεμο στο Αφγανιστάν και τον πόλεμο της Υπερδνειστερίας. Ο πόλεμος της Υπερδνειστερίας το 1992 ήταν σύντομος, αλλά χάθηκαν ζωές και από τις δύο πλευρές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την τρέχουσα κατάσταση, στην οποία οι Ρώσοι ειρηνευτές υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Υπερδνειστερίας που δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα.

Memorial of Glory
Πηγή εικόνας: jainmoldova.blogspot.com

4. Πάρκο της Νίκης

Σε μία απογευματινή σας βόλτα θα δείτε οικογένειες με παιδιά, αλλά και νεαρά ζευγάρια ή παρέες φίλων να απολαμβάνουν το πάρκο. Είναι ένα από τα διασκεδαστικά πράγματα που πρέπει να κάνετε στην Τιράσπολ. Το 1947 το πάρκο κατασκευάστηκε στα περίχωρα της πόλης για αναψυχή. Από τότε η Τιράσπολ έχει επεκτείνει τα σύνορά της. Σήμερα το πάρκο βρίσκεται προς το κέντρο της πόλης και παραμένει δημοφιλές.

Park Pobeda
Πηγή εικόνας: mapio.net

Τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε κοντά στην Τιράσπολ

1. Φρούριο Μπέντερ

Η πόλη Μπέντερ απέχει μόλις 18 χιλιόμετρα από την Τιράσπολ και είναι εύκολο να την επισκεφθείτε. Η κύρια έλξη είναι το οθωμανικό φρούριο του 16ου αιώνα, που γνώρισε έντονες μάχες μεταξύ των Τούρκων και των Ρώσων, πριν γίνει μέρος της Ρωσίας τον 19ο αιώνα. Το φρούριο είναι καλά διατηρημένο και αποτελούσε ρωσική στρατιωτική βάση. Είναι πλέον ανοιχτό για το κοινό και διαθέτει ένα μικρό μουσείο και υπέροχη θέα στον ποταμό. Η στρατιωτική βάση είναι ακόμα εκεί και μπορείτε να δείτε μερικές ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες στους τοίχους, εάν εγκαταλείψετε το φρούριο από τη νότια πύλη. Λάβετε υπόψη ότι δεν είναι καλή ιδέα να φωτογραφίζετε τη ρωσική στρατιωτική βάση.

Πώς να φτάσετε εκεί: Το τρόλεϊ με τον αριθμό 19 ταξιδεύει συχνά μεταξύ Τιράσπολ και Μπέντερ (20 λεπτά). Μπορείτε να βγείτε στην πρώτη στάση μετά τη γέφυρα πάνω από το ποτάμι και να περπατήσετε στο φρούριο.

Λάβετε υπόψη ότι πρέπει να μπείτε μέσα από τη βόρεια πύλη. Είναι μεγάλος ο περίπατος και ίσως σκεφτείτε να πάρετε ταξί. Μπορείτε να βγείτε μέσω της νότιας πύλης και να πάρετε το τρόλεϊ με τον αριθμό 19 πίσω για την Τιράσπολ.

Υπερδνειστερία
Πηγή εικόνας: novostipmr.com

2. Μοναστήρι Νόουλ Νεάμτς

Οι περισσότερες εκκλησίες στη Τιράσπολ είναι νέες, αλλά αυτό το μοναστήρι ανδρών είναι από το 1861 και είναι ένας από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς χώρους στην Υπερδνειστερία. Κατά τη σοβιετική εποχή το μοναστήρι χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο φυματίωσης, αλλά το 1989 ανακαινίστηκε και άνοιξε ξανά την πόρτα του για τους πιστούς.

Πώς θα φτάσετε: Το μοναστήρι βρίσκεται στο χωριό Kitskany, 7 χιλιόμετρα νότια της Τιράσπολ. Πάρτε το οχηματαγωγό πάνω από τον ποταμό Δνείστερο στο ξενοδοχείο Aist και μετά πάρτε το λεωφορείο για το Kitskany (15 λεπτά).

Nooul Neamt
Πηγή εικόνας: trover.com

Η Υπερδνειστερία, και ειδικά η Τιράσπολ, είναι σαν ένα ζωντανό μουσείο σε μια εποχή που πέρασε εδώ και πολύ καιρό. Προσπαθώντας να αποφύγεις φράσεις κλισέ όπως: «Είναι σαν να επιστρέφεις στο παρελθόν», συνειδητοποιείς πως με πολλούς τρόπους είναι πραγματικότητα. Ενώ τα σημάδια του εκσυγχρονισμού εμφανίζονται παντού, χρηματοδοτούμενα ως επί το πλείστον από τη Ρωσία, εξακολουθεί να είναι μια κάψουλα χρόνου στις ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης.

Τουλάχιστον, το να είσαι σε θέση να πεις ότι έχεις επισκεφτεί μια χώρα που κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχει είναι πολύ ωραίο!

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

  • What to see in Transnistria, National Geographic, Ανακτήθηκε από: https://www.nationalgeographic.com/travel/destinations/europe/things-to-see-transnistria/ (Τελευταία Πρόσβαση 22/5/2020)
  • Transnistria, celebrating Independence Day in Country that doesn’t exist ,again, Yomadic, Ανακτήθηκε από : https://yomadic.com/transnistria-tour/ (Τελευταία Πρόσβαση 22/5/2020)
  • Everything to see in Transnistria, David’s Been Here, Ανακτήθηκε από : https://davidsbeenhere.com/2018/07/19/everything-to-see-in-transnistria/ (Τελευταία Πρόσβαση 22/5/2020)
  • How to travel to Transnistria in 2020, Against The Compass, Ανακτήθηκε από : https://againstthecompass.com/en/travel-transnistria/ (Τελευταία Πρόσβαση 22/5/2020)
  • 13 top things to do in Tiraspol : travel to Transnistria, Backpack Advntures, Ανακτήθηκε από : https://www.backpackadventures.org/things-to-do-tiraspol/ (Τελευταία Πρόσβαση 22/5/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θωμάς Τότσκας

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών.Έχω δουλέψει στο εξωτερικό στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus Placement και του Workaway και έχω συμμετάσχει σε προγράμματα Erasmus Plus. Το πάθος μου είναι τα ταξίδια, οι ξένες γλώσσες (ο κυριότερος λόγος που επέλεξα αυτή την σχολή) και ο εθελοντισμός. Για εμένα τα ταξίδια είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις. So don't be a tourist, be a traveller :)

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;