Βουδαπέστη: H βασίλισσα των ιαματικών πηγών

Οι αγαπημένες μας γιορτές έφτασαν και μερικοί από εμάς δεν έχουμε σκεφτεί που να ταξιδέψουμε ώστε να συνδυάσουμε ξεκούραση και διασκέδαση. Θα σας ταξιδέψουμε λοιπόν σε μία από τις δέκα ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης, τη Βουδαπέστη!

Βέβαια, δεν θα σας παρουσιάσουμε τα καλύτερα μνημεία που πρέπει να επισκεφτείτε. Έχουμε μια εναλλακτική λύση και αυτή δεν είναι άλλη από τις τεράστιες ιαματικές πηγές της.

 

Βουδαπέστη

Σύμφωνα με την Huffington Post η Βουδαπέστη είναι η έβδομη μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης και μια από τις πιο φθηνές ευρωπαϊκές πόλεις που μπορεί να επισκεφτεί κανείς. Είναι η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και καταλαμβάνει και τις δύο όχθες του ποταμού Δούναβη. Ενώ συγχωνεύτηκε και έγινε μία πόλη στις 17 Νοεμβρίου 1873 από τις: Buda (Βούδα), Óbuda (Όμπουντα, παλαιά Βούδα) και Pest (Πέστη).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς να πάτε: Η Αθήνα συνδέεται αεροπορικώς με τη Βουδαπέστη με απευθείας πτήσεις της Aegean και της Ryan Air. Η οικονομικότερη πτήση ξεκινά από 150 ευρώ με επιστροφή για πτήσεις τον Ιούλιο (σε αναζήτηση που κάναμε στις 13/6 στις ιστοσελίδες των αεροπορικών εταιρειών).
Το δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς είναι εξαιρετικό. Από το αεροδρόμιο το λεωφορείο 200Ε (κόστος περίπου 1 ευρώ) θα σας πάει έως τη γραμμή 3 του μετρό (κόστος περίπου 1 ευρώ) και από εκεί θα φτάσετε στο κέντρο της Βουδαπέστης.
Το ταξί αεροδρόμιο-κέντρο κοστίζει περίπου 30 ευρώ.

Φαγητό – Ποτό   

• Centràl Café (Karolyi Mihaly utca 9, www.centralkavehaz.hu). Λειτουργεί από το 1887 και υπήρξε αγαπημένο μέρος συνάντησης για πολλούς καλλιτέχνες και λογοτέχνες. Πανέμορφο και κεντρικό, έχει ανακαινιστεί με φροντίδα.

• Halaszbastya (Budai Var, Halaszbastya Északi Hiradastorony, eng.halaszbastya.eu). Στο Halaszbastya (Πύργος των Ψαράδων), εκτός από ένα πολύ ακριβό εστιατόριο, υπάρχει κι ένα πιο προσιτό καφέ. Η θέα του κοινοβουλίου είναι από τις ωραιότερες της πόλης.

• Getto Gulyas (Wesselényi utca 18, www.facebook.com/gettogulyas). Πειραγμένα ουγγρικά πιάτα στο παλιό Εβραϊκό τρίγωνο.

• Pùder (Raday utca 8, www.facebook.com/puderbar). Χαρούμενη διακόσμηση, καλό φαγητό και πρόγραμμα με θεατρικές και λογοτεχνικές εκδηλώσεις.

Τι να κάνετε: Φυσικά να επισκεφτείτε τα αξιοθέατα που θα σας προτείνουμε παρακάτω και μην ξεχάσετε τα ιαματικά λουτρά.

 

Αξιοθέατα

Το κάστρο της Βούδας: Το κάστρο της Βούδας και όλη η περιοχή του κάστρου είναι ανάμεσα στα πιο γνωστά και πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της Βουδαπέστης.

Το βασιλικό παλάτι, όπου πολλές μάχες και πόλεμοι έλαβαν χώρα από τον 13ο αιώνα είναι ένα σύμβολο της Ουγγαρίας. Το βράδυ ο λόφος του κάστρου είναι καταπληκτικός και μπορείτε να τον δείτε από την πόλη ή κάνοντας κρουαζιέρα στο Δούναβη.

 

Κοινοβούλιο: Χτισμένο σε νεογοτθικό στυλ στις όχθες του ποταμού, με 611 δωμάτια, 268 μέτρα μήκος και με ένα τρούλο ύψους 96 μέτρων. Πολύ εντυπωσιακό το βράδυ καθώς φωτίζεται πολύ εντυπωσιακά και αντικατοπτρίζεται στα νερά του Δούναβη.

 

Το νησί της Μαργαρίτας: Το νησί της Μαργαρίτας έχει μήκος 3χλμ και πλάτος 500 μέτρα και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη αναψυχής των κατοίκων της Βουδαπέστης. Δημιουργήθηκε από πολλές ξέρες που ενώθηκαν με την πάροδο του χρόνου και ήταν ήδη κατοικημένο από την ρωμαϊκή εποχή. Σήμερα, είναι ένα μέρος γεμάτο δέντρα, πανέμορφα λουλούδια, αγάλματα, σιντριβάνια και φυσική ομορφιά.

Η γέφυρα Chain: Η γέφυρα φτιάχτηκε το 1839-1849 και όπως οι περισσότερες γέφυρες του Δούναβη καταστράφηκε στον παγκόσμιο πόλεμο και ξαναφτιάχτηκε το 1949. Από εκεί θα έχετε μοναδική θέα προς το Δούναβη με όλες του τις γέφυρες και προς τα ωραιότερα σημεία της Πέστης.

Η εκκλησία Matthias: Η πιο όμορφη και γνωστή την εκκλησία του  Matthias ή αλλιώς Buda Castle Main Coronation Church, βρίσκεται στην πλατεία Szentháromság (Holy Trinity). Στην περιοχή του κάστρου επίσης βρίσκονται πέντε μουσεία, πολλά κτίρια με ιστορικό ενδιαφέρον, μνημεία και θέατρα.  Σημείο αναφοράς για τους περισσότερους τουρίστες αποτελεί ο νεο-ρωμαϊκού ρυθμού Πύργος των Ψαράδων, που χτίστηκε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα.  Αξίζει να σημειωθεί πως ο πύργος περιστοιχίζεται από 7 πυργίσκους που αντιπροσωπεύουν τις 7 φυλές των Mαγυάρων.

Η βασιλική του Αγίου Στεφάνου:  Η εκκλησία πήρε το όνομα της από τον Άγιο Στέφανο που ίδρυσε το βασίλειο της Ουγγαρίας. Ο ναός φαίνεται από κάθε σημείο της πόλης και φυσικά ο τρούλος προσφέρει θέα 360°. Η βασιλική είναι μια από τις μεγαλύτερες τις Ευρώπης.

 

Ιαματικές πηγές

 

Η πόλη κέρδισε το τίτλο “η πόλη των σπα” το 1934, αλλά οι κάτοικοι απολάμβαναν τις ιαματικές ιδιότητες των φυσικών θερμών πηγών από την ρωμαϊκή εποχή. Κάθε μέρα 70 εκατομμύρια λίτρα ιαματικών νερών με θερμοκρασία  21-78 ˚C έρχονται στην επιφάνεια από τις 118 φυσικές πηγές που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα.

Μπορείτε ακόμα να πιείτε ιαματικό νερό από ένα από τα πολλά πηγάδια πόσιμου νερού που υπάρχουν στην πόλη.

Τα Λουτρά Σέτσενι (Szechenyi Bath) δεν είναι μόνο τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή ιαματικά λουτρά στη Βουδαπέστη, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα spa όλης της Ευρώπης.

Το νερό τους παρέχεται από δύο θερμικές πηγές και η θερμοκρασία τους είναι 74 °C και 77 °C αντίστοιχα.
Σε αυτό το νεομπαρόκ παλάτι-συγκρότημα θα βρείτε 18 εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, οι οποίες λειτουργούν κάθε μέρα όλο το χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών αργιών και είναι για άνδρες και γυναίκες.

Τα ιαματικά λουτρά Szechenyi χτίστηκαν το 1913, επεκτάθηκαν το 1927 σε ένα δημόσιο συγκρότημα spa, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1960 δημιουργήθηκαν και τμήματα Φυσικοθεραπείας. Διαθέτουν δεκάδες θερμικά λουτρά, θεραπείες με άλατα και προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία μασάζ (XIV Allatkerti korut 11, ανοικτό από 06:00 -22:00, τιμή από 11 €).

Άλλα γνωστά σπα είναι τα εξής:

  • Dagaly
  •  Gellert’s Art Nouveau
  • Kiraly
  • Lukacs Baths
  • Danubius Health Spa Margitsziget
  • Rudas

Πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα σπα στη Βουδαπέστη και τις τιμές τους θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.spasbudapest.com. Ενδεικτικά: Gellért (Kelenhegyi utca 4, www.gellertbath.hu). Στεγάζoνται μέσα στο ξενοδοχείο Gellért Hotel. Szechenyi (Allatkerti körut 9-11, www.szechenyibath.hu). Διαθέτει εξωτερικές πισίνες και ατμόλουτρο. Kiraly (Fö utca 84, www.en.kiralyfurdo.hu). Από τα πιο παλιά λουτρά της Βουδαπέστης.

 

INFO:

www.wikipedia.com

www.kathimerini.gr

www.boudapesti.info

www.travelstyle.gr

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λένα Μπίρμπα

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;