Βηθλεέμ: η πόλη όπου όλα ξεκίνησαν

Τα Χριστούγεννα βρίσκονται πλέον στην πόρτα μας. Έχουμε πάψει να μετράμε αντίστροφα και το κλίμα των εορτών μας έχει κατακλύσει. Τα συναισθήματα είναι ανάμικτα, αφού από τη μια η ημέρα που περιμέναμε έφτασε, ενώ από την άλλη η ομορφότερη γιορτή του έτους πλησιάζει στο τέλος της. Ακόμη και εάν δεν μπορείτε φέτος να ταξιδέψετε κάπου ξεχωριστά, η σκέψη ενός ταξιδιού στο μέρος όπου όλα ξεκίνησαν φαντάζει ενδιαφέρουσα και μαγευτική.

Σήμερα, μέσα από ένα αεροπλάνο, τον καναπέ του σπιτιού μας ή παρέα με φίλους θα ταξιδέψουμε μέχρι την μητρόπολη του Χριστιανισμού. Θα φτάσουμε μέχρι τη Βηθλεέμ και θα ανακαλύψουμε την πόλη όπου ένα αστέρι και τρείς μάγοι έκαναν την εμφάνιση τους σαν σήμερα -πρίν μερικές χιλιάδες χρόνια.

Βηθλεέμ

Κυνηγώντας το αστέρι

Πρόκειται περισσότερο για ένα πνευματικό ταξίδι, αφού την ομορφιά της Βηθλεέμ θα νιώσετε περισσότερο στη ψυχή σας. Κάθε βήμα θα σας φέρνει λίγο πιο κοντά στις διδασκαλίες του Ιησού ενώ η ζεστασιά των ημερών θα σας βοηθήσει να βρείτε τη γαλήνη που προσπάθησε να διδάξει μέσα από τις παραβολές του.

Αν βρεθείτε στην Παλαιστίνη και συγκεκριμένα τη Βηθλεέμ, τις ημέρες των εορτών θα συναντήσετε ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει από ολόκληρο τον κόσμο για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν στο Σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Χριστός.  Το θρησκευτικό κλίμα μάλιστα είναι τόσο έντονο, αφού παρά τις δυσκολίες που δημιουργούνται από τον αυστηρό έλεγχο των Ισραηλίτικων αστυνομικών δυνάμεων ή πιστού επιμένουν στο στόχο του ταξιδιού τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απώτερος σκοπός των πιστών είναι το προσκύνημα στο σημείο όπου γεννήθηκε ο Ιησούς, ένας αστέρας που σύμφωνα με τα λεγόμενα είναι το ακριβές σημείο της γέννησης. Παράλληλα, η σημασία των ημερών είναι τόσο μεγάλη σε σημείο χριστιανοί και μουσουλμάνοι να συρρέουν μαζί για να υποδεχθούν τη γέννηση του Θεανθρώπου -οι πρώτοι λόγω πίστης και οι δεύτεροι λόγω θρησκευτικού σεβασμού.

Η ιστορία του Ναού

Ο ναός της Βηθλεέμ, χτίστηκε το 327-333 από την Αγία Ελένη πάνω στο σπήλαιο όπου εκπληρώθηκε η προφητεία του Ησαΐα με την ενσάρκωση του Θείου Λόγου. Ο χώρος με τη μεγαλύτερη θρησκευτική και ιστορική σημασία είναι το Άγιο Σπήλαιο της Γέννησης που βρίσκεται κάτω από το καθολικό του ναού και το Ιερό Βήμα. Το Άγιο Σπήλαιο είναι σκαλισμένο στο φυσικό βράχο και είναι ο αυθεντικός τόπος της Γέννησης.

Κοντά στον τόπο γέννησης βρίσκεται και η Άγια Φάτνη την οποία σύμφωνα με το θρύλο βρήκε η Αγία Ελένη και την αντικατέστησε με ένα μεταλλικό ομοίωμα. Δίπλα στη φάτνη βρίσκεται το προσκύνημα των μάγων, ενώ εξίσου κοντά βρίσκεται μια δεξαμενή από όπου η Παρθένος άντλησε νερό για να ξεπλύνει το Βρέφος.

Η σημασία του ταξιδιού

Η επίσκεψη στους Άγιους Τόπους είναι, πραγματικά, μια εμπειρία που δεν μπορείς να ανταλλάξεις και πρέπει να την ζήσεις για να αισθανθείς την σημασία της. Η πίστη είναι κάτι που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο λόγος όμως του Ιησού είναι αναμφίβολα σωστός και εάν όλοι τον ακολουθούσαμε, θα ζούσαμε σήμερα σε έναν καλύτερο κόσμο. Αξίζει να βρεθείς στη Βηθλεέμ για να προσκυνήσεις την ιδέα αυτού Του ανθρώπου.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φίλωνας Σούκουλης

Γεννήθηκε το 1996 στην Κόρινθο ενώ πλέον ζεί στην Αθήνα. Λατρεύει τις ταινίες,την μουσική και τα ταξίδια ενώ μπορεί να γράψει σχεδόν για τα πάντα. (Διατηρεί επίσης το δικό του blog).

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;