Βέροια: η Βασίλισσα του βορρά

SHARE

Βέροια
Πηγή εικόνας: wikivoyage.org

 

Αν κάποιος θελήσει να κάνει  μια μικρή απόδραση ή έστω ένα roadtrip στην βόρεια Ελλάδα, ο ιδανικός προορισμός είναι η Βέροια. Γνωστή κι ως η «Βασίλισσα του Βορρά». Το προσωνύμιο αυτό της αποδόθηκε διότι είναι στο κέντρο, στην καρδιά της Μακεδονίας, καθώς και λόγω της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου που οι φίλαθλοι την αποκαλούν Βασίλισσα του βορρά ή αλλιώς Γ.Α.Σ Βέροιας.

Ιστορικά στοιχεία:

Το όνομα Βέροια , η κατάληξη –ροια είναι από το ρήμα –ρέω και χρησιμοποιείται για να δείξει ότι είναι πλούσια σε υδάτινα αποθέματα (κάτι που ισχύει για την Βέροια). Επί Τουρκοκρατίας , ήταν γνωστή ως Καραφέρρια. Καρά, που σημαίνει μαύρο και ετυμολογικά σημαίνει Μαύρο-Βέροια λόγω της καταχνιάς που επικρατούσε κατά τους χειμερινούς μήνες. Παλιότερα, γραφόταν με δύο ρω , Βέρροια.

Η πιο σπουδαία εποχή στη ιστορία της Βέροιας ήταν  κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και ιδίως, κατά την διάρκεια της Βασιλείας της τελευταίας δυναστείας των Μακεδόνων. Η Βέροια ήταν η πρώτη έδρα των Μακεδόνων, είχε βουλή, δικό της νόμισμα και εκεί διεξάγονταν αθλητικοί αγώνες . Οι αθλητικοί αγώνες ήταν γνωστοί ως Ολύμπια (το όνομα της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου) ή Αλεξάνδρεια (προς τιμή του  Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Η παρακμή της Βέροιας ξεκίνησε τα πρώτα χρόνια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας , εξαιτίας της επιδρομής των σλαβικών φυλών. Η απελευθέρωση της Βέροιας έγινε στις 16 Οκτωβρίου 1912. Πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας, έγινε η Βέροια το 1946.

Η Βέροια είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Βέρμιου. Ο Πολιούχος της Βέροιας είναι ο Άγιος Αντώνιος. Ο πιο κεντρικός και εμπορικός δρόμος στην Βέροια είναι η οδός Βενιζέλου. Συνήθως οι κάτοικοι της Βέροιας δίνουν τα ραντεβού τους στην πλατεία ρολόι (παλιά είχε όντως ρολόι) ή στην ελιά (κεντρική πλατεία).

Advertisement

Το ποτάμι που διασχίζει την Βέροια, ονομάζεται Τριπόταμος και είναι σε απόσταση αναπνοής από την Εβραϊκή συνοικία και το γνωστό «σπίτι των βλάχων», που λειτουργεί ως πολιτιστικός σύλλογος.

Πώς θα πάω και που θα μείνω:

Η πρόσβαση στην πόλη της Βέροιας είναι αρκετά εύκολη , βρίσκεται στην καρδιά της Μακεδονίας και υπάρχει πληθώρα επιλογών. Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν από την Αθήνα με ΚΤΕΛ , έχει τρία διαφορετικά δρομολόγια κάθε μέρα με διάρκεια έξι ωρών.

Η Βέροια διαθέτει σιδηροδρομικό σταθμό (θα πρέπει πρώτα να αποβιβαστείτε στο Πλατύ κι έπειτα να πάρετε τρένο για Βέροια, διάρκεια είκοσι λεπτά). Αν κάποιος θελήσει να ταξιδέψει με αεροπλάνο , θα πρέπει να προνοήσει να αποβιβαστεί στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Μετά να επιλέξει, αν θα φτάσει στην πόλη της Βέροιας με λεωφορείο, με τρένο ή με αυτοκίνητο.

Αν κάποιος επιλέξει αυτοκίνητο για να ταξιδέψει, πρέπει να γνωρίζει ότι η Βέροια βρίσκεται 505 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας κι τα διόδια ανέρχονται στα 30 ευρώ.

Ο νομός Ημαθίας έχει πρωτεύουσα την Βέροια. Οι άλλες δύο μεγάλες πόλεις του νομού, είναι η Νάουσα και η Αλεξάνδρεια. Βρίσκονται σε απόσταση είκοσι λεπτά. Η μοναδική διαφορά είναι ότι η Νάουσα βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού, ενώ η Αλεξάνδρεια στο νοτιοδυτικό (πλησιέστερα στην Θεσσαλονίκη).

Τι μπορώ να κάνω εκεί ;

Το πιο γνωστό αξιοθέατο της Βέροιας είναι το βήμα του Αποστόλου Παύλου. Αποτελεί το απόλυτο σημείο θρησκευτικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. Κάθε χρόνο προσεγγίζει πλήθος κόσμου. Τον 1ο αιώνα μ.Χ ο Απόστολος Παύλος δίδαξε στη Βέροια. Κάθε Ιούνιο, στο εν λόγω σημείο διεξάγεται εορταστική εκδήλωση, με το όνομα Παύλεια.

Στην πόλη της Βέροιας μπορεί κανείς να συναντήσει τις περισσότερες εκκλησίες, που μπορεί να βρεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 48 βυζαντινές εκκλησίες ενώ γενικά στο σύνολο ανέρχονται στις 72. Πολλοί είναι αυτοί που ονομάζουν τη Βέροια μικρή Ιερουσαλήμ.

Advertisement
Βέροια
Πηγή εικόνας: sansimera.gr

Αρκετοί είναι αυτοί, που όταν φέρνουν στο μυαλό τους τη Βέροια, σκέφτονται τη Βεργίνα. Κι αυτό δεν γίνεται άδικα , διότι η Βεργίνα αποτελεί ένα από τα σημεία που είναι ευρέως γνωστά για τον νομό Ημαθίας. Στην Βεργίνα, βρέθηκε ο τάφος του Βασιλιά Φίλιππου Β΄ (πατέρας  του Μεγάλου Αλεξάνδρου) και γενικότερα οι Βασιλικοί τάφοι των Βασιλέων της εποχής.

Βέροια
Πηγή εικόνας: discoververia.gr

Ένα άλλο πολύ γνωστό σημείο της πόλης είναι η Μπαρμπούτα , σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία ρολόι. Πρόκειται, για μια περιοχή που οφείλει το όνομα της σε μια βρύση που χρονολογείται από το 50 μ.Χ. μέχρι και σήμερα. Λιθόστρωτοι δρόμοι και μικρά καλντερίμια με σπίτια που έχουν διατηρηθεί και χρησιμοποιούνται ως χώροι αναψυχής. Όλα τα παραπάνω, είναι αυτά που περιγράφουν στον απόλυτο βαθμό το τι μπορεί να συναντήσει κανείς στην Μπαρμπούτα.

Όποιος βρεθεί στην Βέροια κατά τους χειμερινούς μήνες, αξίζει να δοκιμάσει να κάνει σκί. Μπορεί να μεταβεί στο χιονοδρομικό κέντρο Σελίου, που είναι το πρώτο χιονοδρομικό της Ελλάδας.

Η Βέροια, είναι αρκετά γνωστή για το άθλημα της χειροσφαίρισης (το χάντμπολ ). Η πιο δημοφιλής ομάδα της πόλης είναι ο Φίλιππος Βέροιας.

Τι γεύσεις αξίζει να δοκιμάσω ;

Το πιο γνωστό έδεσμα της περιοχής, είναι ο φασουλονταβάς Βεροίας. Δηλαδή, φασόλια στο φούρνο. Ταβάς στα Τουρκικά σημαίνει ταψί, από εκεί προέρχεται το όνομα. Γνωστό πιάτο, είναι τα μπαρμπούρια, δηλαδή τα κεφτεδάκια.

Οι παραδοσιακές πίτες είναι από τα πιο δημοφιλή εδέσματα στην περιοχή της Ημαθίας. Αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν, είναι το χοντρό και σκληρό φύλλο κρούστας, με γέμιση που ποικίλει, είτε πράσο, είτε χόρτα ή και μπάτζο (ένα είδος παραδοσιακού τυριού).

Βέροια
Πηγή εικόνας: pagenews.gr

Για όσους αρέσκονται να γεύονται γλυκές λιχουδιές και κυριώς σιροπιαστά γλυκά, η Βέροια θα αποτελέσει κομμάτι της καρδιάς τους. Το ρεβανί  ή αλλιώς ραβανί, οι λουκουμάδες και οι μπαμπάδες ή αλλιώς μπαμπαδάκια, είναι τα παραδοσιακά γλυκά του νομού.

Advertisement

Όποιος θέλει να κάνει ένα εναλλακτικό ταξίδι και να ξεφύγει τα συνηθισμένα, στην Βέροια θα βρεί αυτό που πραγματικά ψάχνει. Η Βασίλισσα του Βορρά είναι ιδανική κατά την χειμερινή περίοδο.

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ονομάζομαι Σιόκρη Χριστίνα είμαι 20 (plus ) δεν λέμε πόσο ακριβώς! Είμαι απο μια περιοχή δίπλα στην Θεσσαλονίκη και είμαι απόφοιτος τ ου Τμήματος Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και κάνω το μεταπτυχιακό μου ως ακαδημαϊκή υπότροφος πάνω στην Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές στο ίδιο πανεπιστήμιο.Στο παρελθόν σπούδασα Βυζαντινή Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η φοιτητική ζωή είναι ωραία και την διαιώνισα! Ορκισμένη βορειοελλαδίτισσα κατέβηκα στην Κόρινθο να σπουδάσω και κατέληξα παθιασμένη με την Πελοπόννησο! Μου αρέσει να γράφω και μάλιστα είναι κάτι που το κάνω απο μικρή ηλικία. Δεν αισθάνομαι να κουράζομαι ίσα ίσα νιώθω ότι με ταξιδεύει. Για αυτό κάθε εβδομάδα, θα μοιράζομαι μαζί σας μέρη που έχω πάει και προτάσεις για το τι να κάνετε αν σας βγάλει ο δρόμος σας προς τα εκεί αλλά κι σε μέρη που θα ήθελα κι εγώ η ίδια να πάω. Μπορείς να με βρείς στο instagram : ( its__krista) & στο facebook (Χριστίνα Α. Σιόκρη) , ώστε να μου προτείνεις μέρη που θα ήθελες να ταξιδέψεις, μέρη που θα ήθελες να γράψω για αυτά αλλά φυσικά για να με διορθώσεις σε κάτι που έχω πει και δεν είναι σωστό ! Stay tuned for more!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG