Βενετία: Μια φθινοπωρινή βαρκάδα στα κανάλια της

Πηγή εικόνας : kathimerini.gr

Αν ξεφυλλίσεις τις σελίδες του χρόνου θα καταλήξεις σε ένα συμπέρασμα. Ένας μεγάλος αριθμός ερωτευμένων ανθρώπων έχουν επιλέξει την Βενετία ως προορισμό τους. Απλή σύμπτωση; Ή μήπως υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος;

Πρόκειται για έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς. Όταν αναφερόμαστε στην Βενετία, αυτόματα μας έρχεται στο νου μία ρομαντική, απαράλλακτη από τον χρόνο πόλη.

Πού βρίσκεται η Βενετία; 

Η Βενετία έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο «το σαλόνι της Ευρώπης». Η Βενετία ή αλλιώς Venezia είναι πόλη της Ιταλίας και συγκεκριμένα βρίσκεται στο βορειοανατολικό κομμάτι της Ιταλίας. Είναι χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 νησιών κι αυτός είναι και ο λόγος που έχει κανάλια, λειτουργούν δηλαδή ως «χωρίσματα» των 118 νησιών. Οι κάτοικοι της είναι 250.000, ενώ καθημερινά ανεξαρτήτου εποχής δέχεται μέσο όρο 50.000 τουρίστες. Ουσιαστικά, το νησί της Βενετίας είναι χτισμένο πάνω σε μια λιμνοθάλασσα.

Πώς μπορώ να πάω στην Βενετία ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορείς να ταξιδέψεις είτε με αεροπλάνο είτε με αυτοκίνητο. Απλά έχε στην άκρη του μυαλού σου πως με αυτοκίνητο θα χάσεις πολύτιμες ώρες από τις διακοπές σου. Επίσης, τα καύσιμα και η ταλαιπωρία από μόνα τους αποτελούν αρνητικό παράγοντα στο να πραγματοποιήσεις αυτή τη διαδρομή οδικώς. Οπότε, η σοφότερη επιλογή είναι το αεροπλάνο. Θα φτάσεις σε χρόνο «αστραπή» χωρίς να ταλαιπωρηθείς καθόλου.

Αν δεν είσαι άνθρωπος της τελευταίας στιγμής, μπορείς να βρεις εισιτήρια σε πολύ οικονομικές τιμές. Ιδιαίτερα αν κάνεις κράτηση 1-2 μήνες πριν το ταξίδι σου, η τιμή του εισιτηρίου θα είναι χαμηλότερη απ΄ό,τι Αθήνα- Θεσσαλονίκη. Η αποβίβασή σου κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στην Μπολόνια, όπου μπορείς να πάρεις τρένο με μια ώρα απόσταση και κόστος να ανέρχεται στα 12 ευρώ το άτομο.

Πότε είναι η καταλληλότερη εποχή για να ταξιδέψω στη Βενετία;

Εαν επιλέξεις να ταξιδέψεις καλοκαίρι, έχει πολλή ζεστή και πλήθος κόσμου. Οι πιο κατάλληλες εποχές είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη. Ο χειμώνα δεν είναι απαγορευτικός, απλά θα πρέπει να πετύχεις τη σωστή περίοδο που να έχει ήλιο, για να μπορέσεις να την απολαύσεις περισσότερο.

Τι θα πρέπει να έχω μαζί μου στο ταξίδι μου στη Βενετία;

Οπωσδήποτε πρέπει να έχεις μαζί σου φωτογραφική μηχανή ή κινητό με κάμερα. Έτσι θα μπορέσεις να απαθανατίσεις τα μαγευτικά τοπία κι εσένα με τον/την αγαπημένο/η σου. Η Βενετία είναι δημοφιλής προορισμός για ερωτευμένους και για νεόνυμφους που πραγματοποιούν εκεί το ταξίδι του μέλιτος. Συχνό φαινόμενο είναι σε πολλά σημεία, και ιδίως στα κεντρικότερα, να συναντήσεις γαμπρούς και νύφες να φωτογραφίζονται.

Δεν θα χρειαστεί να κάνεις αλλαγή στο συνάλλαγμα καθώς κι εκεί χρησιμοποιούν ευρώ. Μη ξεχάσεις να γυρίσεις τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα πίσω.

Τι δυσκολία θα αντιμετωπίσω στη Βενετία;

Οι μεταφορές γίνονται με θαλάσσια λεωφορεία,ταξί και γόνδολες, οπότε αν θελήσεις να διανυκτερεύσεις εκεί, ίσως αντιμετωπίσεις μια δυσκολία. Είναι πολύ λογικό να έχεις μαζί σου αποσκευές, τις οποίες θα πρέπει να έχεις μαζί σου στο θαλάσσιο λεωφορείο/ταξί. Αν όμως έχεις πολλά πράγματα είναι δύσκολο να τα κουβαλάς μέχρι να φτάσεις στο κέντρο της Βενετίας. Σε αυτή την περίπτωση, προτείνεται η διανυκτέρευση απέναντι στο Μέστρε.

Τι να περιμένω να δω στη Βενετία;

Με το που θα φτάσεις, αυτό που θα παρατηρήσεις είναι ότι η τέχνη είναι διάχυτη παντού. Στους δρόμους, στα σπίτια, στις γέφυρες, μέχρι και στην συμπεριφορά των ανθρώπων. Είναι αυτό που οι Ιταλοί ονομάζουν molto speciale .

Αν επιλέξεις να ταξιδέψεις στην Βενετία τον Φεβρουάριο, αξίζει να διασκεδάσεις στο καρναβάλι. Αν όμως το ταξίδι γίνει κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, τότε σίγουρα όλα τα άλλα είναι υπεραρκετά για να σου «αιχμαλωτίσουν» καρδιά και μυαλό.

Τι ξεχωριστό μπορώ να συναντήσω στην Βενετία ;

Γόνδολα Βενετία
Πηγή εικόνας : arttravel.gr

Οι διαδρομές στην Βενετία γίνονται μέσω των καναλιών, με την χρήση των δικών τους μέσων μαζικής μεταφοράς όπως θαλάσσια ταξί, θαλάσσια λεωφορεία και γόνδολες. Το παραπάνω θυμίζει αρκετά τα Ελληνικά νησιά Ύδρα και Σπέτσες, όπου οι μεταφορές γίνονται εξ ολοκλήρου μέσω της θάλασσας, με καραβάκια.

Μπορείς να προμηθευτείς μια κάρτα για τα θαλάσσια Μεταφορικά Μέσα, με 20 ευρώ για μία μέρα με απεριόριστες διαδρομές ή 30 ευρώ για δύο μέρες.

Όλοι μας έχουμε μια μικρή εικόνα για το πως είναι οι γόνδολες. Τόσες διαφημίσεις έχουμε δει με τους γονδολιέρηδες να σερβίρουν καφέ κατά την διάρκεια της βαρκάδας και να κάνουν κουπί. Όλα αυτά δεν είναι ουτοπικά, γίνονται στην πραγματικότητα.

Η βόλτα με γόνδολα είναι μία από τις πιο σημαντικές και απαραίτητες δραστηριότητες που πρέπει να κάνεις στην Βενετία. Η τιμή της βόλτας ανέρχεται στα 70 ευρώ για μισή ώρα. Έχεις την δυνατότητα να μοιραστείς την γόνδολα άρα και την βόλτα με άλλα άτομα, έτσι ώστε να σου βγει πιο οικονομικά. Η γόνδολα χωράει έως έξι άτομα.

Στα ανατολικά κανάλια η τιμή μπορεί να είναι και χαμηλότερη. Στα κεντρικά κανάλια όμως έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις όλη την ειδυλλιακή θέα.

Ποιό είναι το πιο τουριστικό μέρος της Βενετίας;

Πλατεία Αγίου Μάρκου Βενετία
Πηγή εικόνας : 10thingstodoandsee.com

Το πιο πολυσύχναστο κομμάτι της πόλης, όπου μπορείς να δεις και τις περισσότερες παραδοσιακές γόνδολες, είναι η πλατεία San Marco. Είναι η μοναδική που αναφέρεται ως piazza, ενώ όλες οι υπόλοιπες αναφέρονται ως campi. Ολόκληρο το εικοσιτετράωρο είναι γεμάτη με κόσμο.

Στην συγκεκριμένη πλατεία θα σου δοθεί η ευκαιρία να θαυμάσεις το διάσημο μπλέ αστρολογικό ρολόι της Βενετίας κι από πάνω το σύμβολο της πόλης, το φτερωτό λιοντάρι. Επίσης, εκεί βρίσκεται ο επιβλητικός ναός της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.

Είναι η κατάλληλη τοποθεσία για να απολαύσεις ένα ζεστό ρόφημα, καθώς σου δίνεται η δυνατότητα να πιεις τον καφέ σου στα δύο πιο ιστορικά cafe της πόλης με την συνοδεία κλασσικής μουσικής. Βρίσκονται εκεί από τον 17ο και 18ο αιώνα. Οι τιμές είναι κάπως ανεβασμένες, αλλά σίγουρα αξίζει.

Τι άλλα μέρη μπορώ να δω στη Βενετία;

Γέφυρα Ριάλτο Βενετία
Πηγή εικόνας : takeatour.gr

Μια βόλτα στην πιο διάσημη γέφυρα της Βενετίας είναι απαραίτητη. Η γέφυρα αυτή ονομάζεται Rialto. Έως τον 19ο αιώνα ήταν ο μοναδικός τρόπος να περάσει κανείς με τα πόδια από την μια πλευρά της Βενετίας στην άλλη. Έχει ύψος 7,5 μέτρα κι επιλέχθηκε το σχέδιο που έχει για να διευκολύνει τις μετακινήσεις των γαλέρων των Βενετών. Αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά σημεία ολόκληρης της Βενετίας. Πρέπει να έχεις μεγάλη υπομονή μέχρι να μπορέσεις να βρεις μια εσοχή και να τραβήξεις μια φωτογραφία.

Παλάτι Δόγηδων
Πηγή εικόνας : viaggi.fidelityhouse.eu

Το παλάτι των Δόγηδων είναι από τα μέρη που επιβάλλεται να επισκεφθείς. Ευρύτερα γνωστό ως Palazzo Ducale. Ήταν το «σπίτι» όλων των ηγετών όταν η Βενετία ήταν εμπορική υπερδύναμη. Εκεί δίπλα θα συναντήσεις την γέφυρα των στεναγμών που ενώνει το παλάτι των Δόγηδων με τις ενετικές φυλακές. Στην γέφυρα αυτή, φημολογείται ότι από τα παλαιότερα χρόνια ήταν το μέρος που τα ζευγάρια έδιναν όρκους αιώνιας αγάπης και ότι αυτό γίνεται μέχρι και σήμερα.

Τι γεύσεις μπορώ να δοκιμάσω;

Στην πλατεία Καστέλο υπάρχουν τα καλύτερα εστιατόρια και καφέ της πόλης. Το φαγητό που αδιαμφισβήτητα πρέπει να δοκιμάσεις είναι τα μακαρόνια. Άλλωστε, πρόκειται για την χώρα παραγωγής τους. Η πίτσα στην Βενετία έρχεται δεύτερη στην προτίμηση. Τέλος, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν θαλασσινά που έχουν «πιαστεί» στα δίχτυα ψαράδων στην λιμνοθάλασσα.

Ένα ταξίδι στην πόλη της Βενετίας μπορεί να είναι και ένα ταξίδι στον χρόνο, με την αρχιτεκτονική και όλο το τοπίο να βοηθάει αρκετά σε αυτό. Μην ξεχάσεις να αγοράσεις μια βενετσιάνικη μάσκα, που αποτελεί το νούμερο ένα σουβενίρ που επιλέγουν οι τουρίστες κατά την διάρκεια των διακοπών τους στην Βενετία.

Πηγές άρθρου…

  1. happytraveller.gr
  2. clickalife.gr
  3. in2life.gr

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Σιόκρη

Η Χριστίνα Σιόκρη είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με αντικείμενο την Διακυβέρνηση & τις Δημόσιες πολιτικές και εξειδίκευση στον αμφίσημο όρο του φαινομένου του λαϊκισμού. Της αρέσει να τραγουδάει, να ταξιδεύει και έχει ιδιαίτερη αγάπη στα ζώα αλλά λίγο παραπάνω στο δικό της. Μότο της : Sometimes we need a little magic και being normal is boring. Με ρίζες από την πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ετοιμαστείτε να σας ταξιδέψει..

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;