Τζουμέρκα: η εμπειρία του ράφτινγκ στον Άραχθο

Τζουμέρκα
Πηγή εκόνας: epirusadvisor.gr

Για όσους δεν γνωρίζουν τα Τζουμέρκα ενώνουν τρεις νομούς της χώρας μας: Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων. Τα χωριά Τζουμέρκα ξεδιπλώνονται σαν να βγαίνουν από παραμύθι. Ένα παραμύθι για τους λάτρεις της φύσης. Συναντάτε γραφικά χωριά, φαράγγια, ποτάμια και βουνά καθώς διασχίζετε την περιοχή. Πολιτιστικά μνημεία, μοναστήρια και μουσεία για να γεμίσετε με γνώσεις καθώς ταξιδεύετε. Ο ποταμός Άραχθος ομορφαίνει το μέρος όπου κλέβει τις εντυπώσεις κάθε επισκέπτη. Ο Άραχθος διαρρέει ανάμεσα από πανέμορφα τοπία και είναι επισκέψιμος ιδανικά από λάτρεις του ράφτινγκ. Είσαι κι εσύ ένας απ’ αυτούς;

Τα Τζουμέρκα κρύβουν θυσαυρούς όπου αναμεσά τους βρίσκονται τα χωριά: Συρράκο, Καλαρρύτες, Μελισσουργοί, Καταρράκτης και Άγναντα.

Συρράκο

Πηγή εικόνας: HikingExperience.gr

Τι να πεις για την ομορφιά αυτού του χωριού! Η πρόσβαση στο Συρράκο είναι σχετικά δύσκολη, αλλά κάθε ωραίο αξίζει την ταλαιπωρία. Σε μια κάθετη πλαγιά στέκονται τα εντυπωσιακά πετρόχτιστα σπίτια σε ένα φυσικό τοπίο. Και μόλις φτάσετε έξω από το χωριό, θα συνειδητοποιήσετε πως δεν κινείται κανένα όχημα. Σίγουρα παράξενο, αλλά συνάμα εντυπωσιακό. Κρατήστε δυνάμεις, γιατί θα χρειαστεί περπάτημα για να γυρίσετε τα γεφύρια, σοκάκια, καλντερίμια, ταβερνάκια και οτιδήποτε αποφασίσετε να δείτε. Το χωριό συνδέεται με την χαλάρωση και την ηρεμία.

Καλαρρύτες

Τζουμέρκα
Πηγή εικόνας: Mygreekholiday.gr

Οπωσδήποτε με μια επίσκεψη στο Συρράκο ή στους Καλαρρύτες ανακαλύπτεις άγνωστα μέρη. Στο όλο σκηνικό κλέβουν την παράσταση τα γκρίζα σπίτια, και είμαι σίγουρη πως ο καθένας μας για πρώτη φορά τα αντικρίζει. Το χωριό πνίγεται ανάμεσα στις αποχρώσεις του πράσινου και η ψύχη ξεκουράζεται αντικρίζοντάς το.

Μελισσουργοί

Πηγή εικόνας: in.gr

Εδώ, ο χρόνος μοιάζει να σταματάει και το τοπίο σε ταξιδεύει στο παρελθόν. Εξαιτίας της εργατικότητας των κατοίκων που δούλευαν σαν μέλισσες και των συνθηκών εργασίας, το χωριό ονομάστηκε Μελισσουργοί. Θα μείνετε εντυπωσιασμένοι από τον αριθμό των πηγών που θα συναντήσετε κατά την ξενάγησή σας. Ένα χωριό μέσα στη φύση κι ένας περίπατος είναι ό,τι καλύτερο για μια πρώτη γνωριμία.

Καταρράκτης

Πηγή εικόνας: www.naturagraeca.com

Συναντάει κανείς τους λεγόμενους δίδυμους καταρράκτες βόρεια της Άρτας. Είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε το παραδοσιακό χωριό τους μήνες Οκτώβριο με Ιούνιο, για να απολαύσετε το τρεχούμενο νερό. Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη και εύκολη. Είναι μοναδικό να διασχίζεις ένα μονοπάτι ανάμεσα σε τόσο πράσινο φυσικό τοπίο. Από μακριά ακούγεται το νερό και η δροσιά του αναβλύζει από τα βάθη του βουνού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγναντα

Τζουμέρκα
Πηγή εικόνας: traveltzoumerka.gr

Τα περισσότερα χωριά στα Τζουμέρκα έχουν μικρό πληθυσμό, αλλά οι άνθρωποι είναι αρκετά φιλόξενοι. Στα Άγναντα έρχεσαι σε επαφή με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των κατοίκων. Αξίζει μια επίσκεψη στον διατηρητέο νερόμυλο, ένα μέρος όπου παλιά οι κάτοικοι έπλεναν τα ρούχα τους. Κάντε μια βόλτα ανάμεσα στα έλατα, στα πλατάνια, στα πεύκα και αναπνεύστε υγιή και καθαρό αέρα.

Και αν επισκεφθείς τα Τζουμέρκα για ράφτινγκ στον Άραχθο, η εμπειρία σας θα είναι κάτι παραπάνω από θετική.

 

Τζουμέρκα
Πηγή εικόνας: trekking.gr
Τζουμέρκα
Πηγή εικόνας: peliontours.gr
Τζουμέρκα
Πηγή εικόνας: discovertzoumerka.com

Υπάρχουν τέσσερις διαδρομές για να επιλέξετε με κριτήριο τον βαθμό δυσκολίας και το επίπεδό σας. Οι διαδρομές για ράφτινγκ στον Άραχθο είναι από τις πιο εντυπωσιακές στην χώρας μας. Μια απολαυστική κατάβαση στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού, δίπλα σε καταπράσινες πλαγιές και ανάμεσα από φαράγγια.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημούδη Ιωάννα

Τελειόφοιτη του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΑΤΕΙ Καστοριάς. Σύμμαχός της πάντοτε η αλήθεια, και δίπλα της μετρημένοι άνθρωποι. Πιστεύει πως η συγγραφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξετυλίξει τις σκέψεις της.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;