Τσεπέλοβο: Οδοιπορικό στο αρχοντικό Ζαγοροχώρι

Τσεπέλοβο

[punica-dropcap]Χ[/punica-dropcap]τισμένο στα 1080 μέτρα, στην καρδιά του εθνικού πάρκου της Βόρειας Πίνδου, το Τσεπέλοβο Ιωαννίνων αποτελεί το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο χωριό του Ζαγορίου. Το γεγονός ότι βρίσκεται στο κεντρικό Ζαγόρι, το καθιστά ως ιδανικό ορμητήριο.

Τσεπέλοβο

Οι λιθόστρωτοι δρόμοι, τα επιβλητικά αρχοντικά και η παραδοσιακή πετρόχτιστη αρχιτεκτονική δένουν αρμονικά με τη φύση. Τα πολλά πέτρινα γεφύρια που βρίσκονται γύρω από το χωριό και ο τρόπος κατασκευής τους δείχνουν την αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους.

Το χωριό διατηρεί τεράστια πολιτισμική κληρονομιά. Εδώ βρήκαν καταφύγιο όταν κυνηγήθηκαν από τον Αλή Πασά, ο ποιητής Ιωάννης Βηλαράς (ο τάφος του βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Τσούφλειου Φαρμακείου) καθώς και ο μεγάλος διαφωτιστής Αθανάσιος Ψαλλίδας ο οποίος δίδασκε για δύο χρόνια και στο σχολείο του χωριού. Επίσης εδώ ο Νεόφυτος Δούκας ήθελε να ιδρύσει ένα ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στο Μοναστήρι του “Αι Γιάννη Ρογκοβού” αλλά το όραμά του δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε διότι ξέσπασε η επανάσταση του 1821. Το Τσεπέλοβο αποτελεί γενέτειρα του Κωνσταντίνου Ράδου, του εμπνευστή της ιδέας για την  ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσεπέλοβο

Το χωριό εκτός από εξαιρετικό φαγητό, ποτό και ευχάριστη διαμονή διαθέτει και πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η πλατεία του Αγίου Νικολάου η οποία φημίζεται για τις αγιογραφίες της. Ανακαινίσθηκε το 1753 και οι αγιογραφίες της είναι έργο των ξακουστών Καπεσοβιτών αγιογράφων το 1786.

Μπορείτε να επισκεφθείτε μερικά από τα πετρόκτιστα γεφύρια, όπως το Παλιογέφυρο, το  γεφύρι Κοβάτσαινας, το γεφύρι του Κονόμου και το γεφύρι του Χάτσιου. Επίσης αξίζει να επισκεφτείτε  την Πινακοθήκη και την  οικία της μητέρας του Βασίλη Τσιτσάνη.

Και για τους λάτρεις των σπορ κάθε τέλη Ιουλίου, διαξάγεται το Zagori Mountain Running. Το Τσεπέλοβο αποτελεί την αφετηρία και τον τερματισμό των αγώνων ορεινού τρεξίματος 44km και 80km, με τους κατοίκους του Τσεπέλοβου να δίνουν δυναμικό  παρόν με την εθελοντική συμβολή τους στον καθαρισμό, στην τροφοδοσία αθλητών, στη φιλοξενία και στη φωταγώγηση της Σκάλας Τσεπέλοβου που αποτελεί  το τελευταίο τμήμα πριν τον τερματισμό των αθλητών.

Τσεπέλοβο

Το Τσεπέλοβο έχει ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά πανηγύρια. Ξεκινάει στις 14 Αυγούστου και διαρκεί 3 βράδια. Στις 17 Αυγούστου το ξημέρωμα, παραδοσιακά και τελετουργικά το πανηγύρι τελειώνει, αφού έχει προηγηθεί χορός με όργανα και τραγούδι προς την βρύση του Κονόμου.

Πρόσβαση: οδικώς μέσω Ιωαννίνων.

Ιωάννινα – Τσεπέλοβο, ώρα διαδρομής: περίπου 45 λεπτά.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβίνα Αλεξανδρή

Η Εβίνα Αλεξανδρή είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά, αλλά την κέρδισαν η τέχνη της φωτοφραφίας, του βίντεο και της αρθρογραφίας. Μεγαλωμένη στην Αθήνα, που όπως λέει δεν αλλάζει με τίποτα το αλαλούμ της πόλης της. Λατρεύει τα ταξίδια, δε χάνει ευκαιρία να παρατηρεί τους ανθρώπους, το φως, να καταγράφει μέρη και να αντλεί την έμπνευσή της από οτιδήποτε θεωρεί μαγικό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;