Τρανσυλβανία: Στο σπίτι του Κόμη Δράκουλα

SHARE

Μύθοι για αιμοδιψείς βρυκόλακες, λύκους που ουρλιάζουν και φυσικά για τον περιβόητο Κόμη Δράκουλα. Τοποθετημένη στην καρδιά της Ρουμανίας, η Τρανσυλβανία ή αλλιώς η «γη πέρα από το δάσος», όπως πολλοί την αποκαλούν, αποτελεί έναν από τους πιο μυστηριώδεις και ανεξερεύνητους προορισμούς της Ανατολικής Ευρώπης. Οι δύο μεγάλες μεσαιωνικές πόλεις της περιοχής, το Brasov και η Sighisoara, τα πανέμορφα κάστρα των Rasnov και Bran, καθώς και ο πασίγνωστος θρύλος του Δράκουλα περιμένουν να καταπλήξουν τον κάθε επισκέπτη που θα επιθυμήσει να ανακαλύψει αυτή την πανέμορφη πλευρά της Ρουμανίας.

Brasov

Δοκιμασία κονταρομάχων στο κάστρο της Παλιάς Πόλης

Η ιστορική πόλη του Brasov, περικυκλωμένη από τα Καρπάθια Όρη και με την ξεχωριστή γοτθική και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική είναι μία από τις πιο δημοφιλείς σε ολόκληρη την Ρουμανία. Η πόλη ιδρύθηκε το 1211 από τους Τεύτονες Ιππότες και γνώρισε περαιτέρω ανάπτυξη από τους Σάξονες. Οι Σάξονες ασχολούνταν κυρίως με το εμπόριο και την βιοτεχνία, ενώ η θέση του Brasov ως το σταυροδρόμι των εμπορικών δρόμων μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Δύσης βοήθησε στην απόκτηση οικονομικού πλούτου από τους κατοίκους του. Σήμερα, ιστορικά αξιοθέατα και μνημεία, κατά κύριο λόγο από τον Μεσαίωνα, κοσμούν την πανέμορφη αυτή πόλη. Πιο συγκεκριμένα, η Παλιά Πόλη, η Μαύρη Εκκλησία, το βουνό της Tampa με την χολιγουντιανή πινακίδα του Brasov και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου αποτελούν μόνο μερικούς από τους δεκάδες λόγους για να επισκεφτείς την πόλη.

Η εντυπωσιακή Μαύρη Εκκλησία

Sighisoara

Ηλιοβασίλεμα στην Sighisoara

Για πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο, μέρη σαν την Sighisoara απλά δεν υπάρχουν. Η ιστορία της συγκεκριμένης πόλης ξεκινάει από το μακρινό 12ο αιώνα, εποχή κατά την οποία οι Σάξονες της Τρανσυλβανίας αποφάσισαν να χτίσουν μία νέα ακρόπολη στην περιοχή που προηγουμένως οι Ρωμαίοι είχαν δημιουργήσει μια οχύρωση με το όνομα Σάνταβα. Τον 21ο αιώνα, η Sighisoara εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις ομορφότερες μεσαιωνικές πόλεις στην Ευρώπη, γεγονός που φαίνεται και από την αναγνώρισή της ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το πανέμορφο αυτό κόσμημα της Ρουμανίας περιλαμβάνει εννέα πύργους, εκατοντάδες πολύχρωμα και πλακόστρωτα δρομάκια, σημεία με μαγευτική θέα και περίτεχνες εκκλησίες που σαγηνεύουν τον καθένα, που περιπλανιέται στα σοκάκια της πόλης. Είναι επίσης η γενέτειρα του Vlad Tepes (ή αλλιώς Vlad Dracula), ηγεμόνα της επαρχίας της Βλαχίας την περίοδο 1456-1462. O Tepes ήταν και εκείνος που ενέπνευσε τον Bram Stoker να δημιουργήσει τον σκοτεινό θρύλο του Κόμη Δράκουλα.

Advertisement

 Το φρούριο του Rasnov

Το εντυπωσιακό φρούριο του Rasnov

Η μικρή πόλη του Rasnov ιδρύθηκε το 1225 από Τεύτονες Ιππότες. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πόλης αυτής είναι το εντυπωσιακό φρούριο που κτίστηκε τον 14ο αιώνα για να προστατέψει τους κατοίκους του Rasnov και των γύρω χωριών από τις πολυάριθμες εισβολές εκείνης της περιόδου. Κατά την διάρκεια των εισβολών, οι κάτοικοι έπαιρναν τα βοοειδή τους και κατέφευγαν στο φρούριο. Η τελευταία χρήση του φρουρίου ως καταφύγιο ήταν κατά τις επαναστάσεις του 1821 και του 1848, όταν και το χρησιμοποιούσαν Ρουμάνοι πρόσφυγες και επαναστάτες.

Παρόλο που μεγάλο μέρος του φρουρίου έχει ανακαινιστεί την τελευταία δεκαετία, συνεχίζονται εργασίες σε ορισμένα κτίρια. Η θέα από την κορυφή του φρουρίου πάνω από τις πεδιάδες και τα βουνά είναι μαγευτική και η έλλειψη τουριστών κάνει τον τόπο να νιώθει πολύ πιο αυθεντικός από το Κάστρο του Bran.

Το σπίτι του Κόμη Δράκουλα

Το κάστρο του Bran

Χτισμένο σε εντυπωσιακούς βράχους, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί το κάστρο του Bran επιλέχθηκε για να αντιπροσωπεύσει την κατοικία των πιο τρομακτικών πλασμάτων, όπως του ίδιου του Vlad Tepes (Dracula). Το κάστρο ήταν αρχικά ένα οχυρό, που χτίστηκε από τους Τεύτονες Ιππότες το 1212. Μέχρι τα τέλη του 1200, το κάστρο είχε καταληφθεί από τους Σάξονες που το χρησιμοποίησαν για να προστατεύσουν το Brasov. Το 1370 το φρούριο αποτέλεσε οχυρό για την αντιμετώπιση της εισβολής των Τούρκων, ενώ παρέμεινε ένα σημαντικό φεουδαρχικό φρούριο κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα.

Ο Μύθος

                           Εικονογράφημα του Vlad Tepes

Advertisement

Ο χαρακτήρας του Κόμη Δράκουλα συχνά συσχετίζεται με εκείνον του Vlad Tepes. Καθώς το μεγαλοπρεπές κάστρο του Bran είναι το μόνο σε ολόκληρη την Τρανσυλβανία που ταιριάζει στις προδιαγραφές του Bram Stoker για το πως έμοιαζε το σπίτι του Δράκουλα και είναι ευρέως γνωστό ως το Κάστρο του Δράκουλα.

Ο χαρακτήρας του Stoker εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο μυθιστόρημά του “Dracula”, που κυκλοφόρησε στην Αγγλία το 1897. Το όνομα «Δράκουλα» όμως, προέρχεται στην πραγματικότητα από την οργάνωση του Σταυρού του Δράκου με την οποία είχε συσχετιστεί τόσο ο Vlad Tepes, όσο και ο πατέρας του. Ο υπόλοιπος μύθος του Δράκουλα προέρχεται από τους θρύλους και τις λαϊκές πεποιθήσεις στα φαντάσματα και τα βαμπίρ που κυριαρχούν σε ολόκληρη την Τρανσυλβανία. Ο θρύλος του Κόμη Δράκουλα και η προσωπικότητα του Tepes συνδέονται κυρίως λόγω της σκληρότητας και της δίψας για αίμα και των δύο προσώπων.

Η Τρανσυλβανία αποτελεί μία περιοχή εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς που ικανοποιεί κάθε είδους ταξιδιώτη. Τα Καρπάθια Όρη, οι εντυπωσιακές πόλεις, η ξεχωριστή  αρχιτεκτονική, η σκοτεινή ατμόσφαιρα των χρόνων του Μεσαίωνα και του μύθου του Δράκουλα συνδυάζονται για να σου δημιουργήσουν συναισθήματα που μόνο λίγα μέρη σε όλο τον πλανήτη μπορούν να στα ζωντανέψουν.

Γι αυτό λοιπόν συσκεύασε τα σκόρδα σου και ετοιμάσου για ένα ανεπανάληπτο ταξίδι περιπέτειας στην χώρα των βρυκολάκων…

Υ.Γ: Όλες οι φωτογραφίες είναι δικές μου εκτός από την πρώτη και εκείνη της Sighisoara

 

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG