Τραχήλα: Το παραδοσιακό πέτρινο χωριό της Μεσσηνίας

Τραχήλα
Πηγή εικόνας:www.messinialive.gr

 

Στο σημερινό μας άρθρο, θα μιλήσουμε για ταξίδια και σήμερα θα μιλήσουμε για ένα πολύ όμορφο και μικρό χωριουδάκι, το οποίο όμως δεν το γνωρίζουν πάρα πολλοί. Πιο συγκεκριμένα, έξω από την Καλαμάτα, βρίσκεται ένα μικρό πέτρινο παραδοσιακό χωριό που λέγεται Τραχήλα, ένα χωριό που δεν είναι γνωστό σε πολλούς . Αποφάσισα λοιπόν, να σας γράψω για αυτό το ωραίο μικρό χωριουδάκι που λέγεται Τραχήλα.

Μέρη στην Τραχήλα

Σπηλαιογενής περιοχή η Tραχήλα. Oλόκληρο το χωριό είναι κτισμένο πάνω σε σπηλιές, η αγάπη όμως των κατοίκων της είναι απέραντη, για την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Zωντανή η παρουσία του Eξωραϊστικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Tραχηλιωτών που στελεχωμένος από τη νεώτερη γενιά δραστηριοποιείται στην εξύψωση του βιοτικού, πολιτιστικού και πνευματικού επιπέδου των συγχωριανών τους. Eμφανής η παρουσία του στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων, συμβάλλοντας στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, πολιτιστικής ανύψωσης και σύσφιξης των δεσμών αγάπης και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του.

 

Η είσοδος του χωριού από το δρόμο Καλαμάτας-Αερόπολης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Τραχήλα
Πηγή εικόνας:manivoice.gr

 

Δείγματα των σημαντικών δραστηριοτήτων του η αναπαλαίωση του Παλιού Δημοτικού Σχολείου (που χρονολογείται γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα), με δικά του χρήματα και δικό του κόπο, με σκοπό να γίνει Πολιτιστικό – Mορφωτικό Kέντρο και οι πολιτιστικές – λαογραφικές εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι προβάλλοντας ήθη και έθιμα, διατηρώντας τις τοπικές και θρησκευτικές παραδόσεις.

 

Tο Δημοτικό Διαμέρισμα Tραχήλας κατέγραψε 175 κατοίκους στην πρόσφατη απογραφή (Mάρτιος 2001).

 

Τραχήλα
Πηγή εικόνας:manivoice.gr

 

Όπως προαναφέρθηκε η περιοχή είναι σπηλαιώδης. H θάλασσα ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες με την έντονη θαλασσοταραχή διεισδύει στις σπηλιές που βρίσκονται κάτωθεν του παραλιακού δρόμου δημιουργώντας διάβρωση του υπεδάφους, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης σπιτιών, ιδιαίτερα στην περιοχή Aργυρέικα.

Υπάρχει ένα καφενεδάκι στη πλατεία του χωριού αλλά το χειμώνα είναι κλειστό, και ένα καφενείο για περισσότερο καιρό το οποίο φτιάχνει κα μεζέδες.

Το χειμώνα μόνο μερικές γιαγιάδες λιάζονται στο χειμωνιάτικο ήλιο κατά την ώρα του δειλινού, οι γιαγιάδες είναι πασίγνωστες για το θαλασσινό αλάτι που μαζεύουν από τους βράχους δίπλα στη θάλασσα, διότι η Τραχήλα είναι φημισμένη  για το εξαιρετικό θαλασσινό αλάτι που παράγει εδώ και πολλά χρόνια.

 

Ας δούμε όμως κάποιες από τις ομορφιές τις.

Παρακάτω θα δείτε κάποιες εικόνες απο τις παραλίες της Τραχήλας:

Τραχήλα
Πηγή:https://www.kalamatajournal.gr

 

 

Τραχήλα
Πηγή:zerveas-villas.gr

 

 

 Τραχήλα και Αλάτι

 

Τραχήλα
Πηγή:manivoice.gr

 

Στην Τραχήλα λοιπόν, κάθε καλοκαίρι μαζεύονται κάποιες γιαγιάδες και με τα χέρια τους μαζεύουν το αλάτι που βρίσκεται στους βράχους. Το μανιάτικο αλάτι είναι προϊόν εξάτμισης του θαλασσινού νερού διά της φυσικής οδού με την ηλιακή θερμότητα.Το θαλασσινό νερό στην περιοχή του Μεσσηνιακού κόλπου έχει περιεκτικότητα αλατιού 2% περίπου. Είναι αρίστης ποιότητας γιατί στο Μεσσηνιακό κόλπο δεν υπάρχουν αποχετευτικά δίκτυα, ούτε ποταμοί να εκβάλουν, που έχουν γλυκό νερό και μεταβάλλουν την περιεκτικότητα του θαλασσινού νερού, εκτός από μια μικρή περιοχή γύρω από την Καλαμάτα. Η Μάνη  απέχει από την Καλαμάτα 25-30 μίλια περίπου.

Παρακάτω θα δείτε ένα βίντεο τα οποίο μας δείχνει πως μαζεύεται το αλάτι:

 

 

Το έθιμο του “χόνδρου”

Και τώρα θα σας πάω σε μια εκδήλωση που γίνεται στην Τραχήλα κάθε καλοκαίρι, το λεγόμενο πανηγύρι του Αι Γιάννη. Τι γίνεται εκείνη την μέρα; Μαζεύεται όλο το χωριό στην πλατεία της Τραχήλας και βράζουν τον λεγόμενο χόνδρο.

 

 

Πηγές άρθρου:

  • efthia.gr
  • manivoice.gr
  • zerveas-villas.gr
  • kalamatajournal.gr
  • messinialive.gr

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεωργία Λευκοφρύδη

Mε λένε Γεωργία Λευκοφρύδη Είμαι 21 χρονών Είμαι απόφοιτη του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τομέα της Αισθητικής Αποφάσισα να ξεκινήσω να αρθογραφώ με σκοπό να κυνηγήσω το όνειρο μου Θέλω να ξεκινήσω σχολή δημοσιογραφίας Ωστέ να ασχοληθώ και επαγγελματικά

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;