Τουρκμενιστάν: Ένα ταξίδι στη Βόρεια Κορέα της Κεντρικής Ασίας

Turkmenistan Flag

Το Τουρκμενιστάν, η μικρή χώρα στην Κεντρική Ασία, ίσως είναι η πιο παράξενη χώρα στον κόσμο όσον αφορά την αρχιτεκτονική και τους περίεργους νόμους, που πρέπει να υπακούσουν οι ντόπιοι υπό τον αυστηρό έλεγχο του Προέδρου. Σε μια περιοχή που κυριαρχείται από πρώην κομμουνιστές ηγέτες, ο Νιγιαζόφ ξεχωρίζει ως ο πιο παράξενος και εγωιστής ηγέτης, δυτικά της Βόρειας Κορέας. Έχει επικριθεί από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την καταστολή της πολιτικής της αντιπολίτευσης, την καταστολή ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και τον περιορισμό της ελευθερίας σκέψης.

Ο Νιγιαζόφ αποφάσισε το 2002 ότι κάθε μέρα της εβδομάδας και κάθε μήνα του έτους θα πρέπει να μετονομαστεί ανάλογα με τον εαυτό του και τα ονόματα των μελών της οικογένειάς του. Ο Ιανουάριος επρόκειτο να ονομαστεί Turkmenbashi που σημαίνει ο αρχηγός των Τουρκμενίων, ο Φεβρουάριος επρόκειτο να ονομαστεί Baýdak όπως  η σημαία του Τουρκμενιστάν, ο Απρίλιος επρόκειτο να ονομαστεί Gurbansoltan όπως ονομάζεται η μητέρα του. Και ο Σεπτέμβριος έπρεπε να ονομαστεί Ruhnama όπως ονομάζεται το βιβλίο του.

Η χώρα, πλούσια σε φυσικούς πόρους, κατατάσσεται στην 178η θέση από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου, ακριβώς μπροστά από την Ερυθραία και τη Βόρεια Κορέα. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης είναι αυστηρά περιορισμένη.

Παραδόξως, ο τουρισμός είναι ευπρόσδεκτος, εφόσον δεν συζητάτε για την πολιτική ή την πανταχού παρούσα αστυνομία ή τον στρατό. Το Τουρκμενιστάν είναι μια ενδιαφέρουσα χώρα με πολλά αξιοθέατα, μνημεία, μοναδικό πολιτισμό και παραδόσεις που διατηρούνται από την αρχαιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κουλ, κρυμμένα και ασυνήθιστα πράγματα που πρέπει να δείτε στο Τουρκμενιστάν:

Νταρβάζα ή αλλιώς «Πύλη της κολάσεως»

Στην καυτή έρημο Καρακούμ στο Τουρκμενιστάν, κοντά στο χωριό Νταρβάζα των 350 ατόμων, βρίσκεται ο γιγαντιαίος αυτός κρατήρας πάνω από 40 χρόνια.

Πώς κατέληξε λοιπόν αυτή η φλογερή κόλαση στη μέση μιας ερήμου στο Τουρκμενιστάν;

Το 1971, όταν η δημοκρατία ήταν ακόμη μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, μια ομάδα σοβιετικών γεωλόγων πήγε στο Καρακούμ αναζητώντας πετρελαιοπηγές. Βρήκαν αυτό που θεωρούσαν σημαντικό πετρελαϊκό πεδίο και άρχισαν να τρυπάνε. Δυστυχώς για τους επιστήμονες, έπεσαν πάνω σε μια σπηλιά φυσικού αερίου που δεν μπορούσε να υποστηρίξει το βάρος του εξοπλισμού τους. Το έδαφος κατέρρευσε, παίρνοντας τον εξοπλισμό μαζί του και αποκαλύπτοντας έναν κρατήρα διαμέτρου 70 μέτρων. Οι επιστήμονες αποφάσισαν να ανάψουν τον κρατήρα στη φωτιά, ελπίζοντας ότι όλο το επικίνδυνο φυσικό αέριο θα καεί σε λίγες εβδομάδες. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε με αποτέλεσμα ο κρατήρας να παραμένει φλεγόμενος μέχρι και σήμερα.

Τουρκμενιστάν

Νεκροταφείο Νοχούρ

Στο νεκροταφείο οι επιτύμβιες στήλες έχουν καρ­φωμένα στην κορυφή τους κέρατα κριαριού. Τα κέρατα κατσίκας πιστεύεται ότι καταπολεμούν τα κακά πνεύματα και βοηθούν τις ψυχές των νεκρών να διασφαλίσουν ένα ασφαλές πέρασμα στον παράδεισο. Εκτός από την εμφάνισή τους στο νεκροταφείο του χωριού, υπάρχουν και κρανία ορεινών αιγών και σε μερικές από τις πόρτες των σπιτιών του χωριού.

Μάθετε πριν πάτε:

Οι τουρίστες δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στο νεκροταφείο. Ωστόσο, μπορείτε ακόμα να θαυμάσετε τους  τάφους με τα κέρατα με σεβασμό έξω από το φράχτη.

Τουρκμενιστάν
Πηγή εικόνας: unfilteredtravelling.com

Σπήλαιο Kyrk Gyz

Το σπήλαιο Kyrk Gyz σημαίνει “Σπηλιά των Σαράντα Κοριτσιών”, ένα όνομα που αναφέρεται σε έναν τοπικό θρύλο σαράντα κοριτσιών που κάποτε κατέφυγαν εκεί, προκειμένου να αποφευχθούν οι βιασμοί και οι δολοφονίες από ληστές. Στο σπήλαιο, τα σαράντα κορίτσια τρέφονταν από μια μυστηριώδη γριά, της οποίας ο τάφος λέγεται ότι βρίσκεται μπροστά από το σπήλαιο. Όταν τους ανακάλυψαν οι ληστές, τα κορίτσια προσεύχονταν στους θεούς, οι οποίοι τους έδειξαν μια διαφυγή από τα σπήλαια. Το πιο παράξενο θέαμα του σπηλαίου είναι κομμάτια λάσπης, από τα οποία κρέμονται λωρίδες υφάσματος στην οροφή. Ωστόσο, η τοποθέτηση λωρίδων υφάσματος με λάσπη στην οροφή του σπηλαίου δεν είναι γνωστό πώς έχει γίνει μέχρι και σήμερα.

Τουρκμενιστάν
Πηγή εικόνας: lifeint-stan.blogspot.com

Ασγκαμπάτ – η λευκή μαρμάρινη πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν

Μετά τον σεισμό του 1948, το Ασγκαμπάτ ξαναχτίστηκε σε σοβιετικό στυλ, αλλά η σύγχρονη ενσάρκωσή του βρίσκεται κάπου μεταξύ του Λας Βέγκας και της Πιονγιάνγκ, με ένα μείγμα από συντριβάνια του Μπελάτζιο, σταλινικά υπουργεία και εθνικά μνημεία.

Η πόλη αυτή είναι από τις πιο περίεργες στον κόσμο και δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε το γιατί.

Το τεράστιο Ρουχνάμα

Το Ρουχνάμα (Το Βιβλίο της Ψυχής) είναι βιβλίο του Νιγιαζόφ, προέδρου του Τουρκμενιστάν από το 1990 έως το 2006. Ο Νιγιαζόφ διέταξε ότι η ανάγνωση του βιβλίου ήταν υποχρεωτική σε όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και ότι όλοι οι νέοι κυβερνητικοί υπάλληλοι έπρεπε να εξεταστούν ως προς τις γνώσεις τους για το περιεχόμενο του βιβλίου. Κάποτε, ανέφερε ο Νιγιαζόφ, ότι ο ίδιος ο Θεός του είπε, πως όλοι όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο θα έρθουν απευθείας στον παράδεισο.

Ο περίπατος της υγείας

Ο περίπατος της υγείας έχει ουσιαστικά δύο διαδρομές. Η πρώτη έχει συνολικό μήκος 8 χιλιόμετρα και η δεύτερη έχει συνολικό μήκος 37 χιλιόμετρα. Μετά την οικοδόμησή του, ο Νιγιαζόφ διέταξε όλους τους υπουργούς, τα μέλη του κοινοβουλίου και τους δημόσιους υπαλλήλους να κάνουν πεζοπορία μία φορά το χρόνο. Περίμενε, επίσης, ότι ο πληθυσμός της πόλης θα κάνει τον περίπατο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Τουρκμενιστάν
Πηγή εικόνας: eurasia.travel

Μνημείο Ουδετερότητας

Ενώ ο Νιγιαζόφ απαγόρευσε τα χρυσά δόντια επειδή τον προσβάλλουν, λάτρευε τα χρυσά αγάλματα του εαυτού του. Το Τουρκμενιστάν είναι το μόνο έθνος που αναγνωρίζεται επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη ως ουδέτερο έθνος στον κόσμο, όταν ο Νιγιαζόφ το 1995 είπε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ότι το Τουρκμενιστάν θα γίνει ουδέτερη χώρα.

 

Τουρκμενιστάν
Πηγή εικόνας: britannica.com

 

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

Ο μόνος τρόπος να αποκτήσετε τη βίζα και να μπείτε στη χώρα αυτή είναι μόνο μέσω οργανωμένων ή ατομικών ξεναγήσεων από τουριστικές εταιρείες  (ακριβώς όπως και στη Βόρεια Κορέα). Ο/Η ξεναγός θα πρέπει να σας συνοδεύει όπου και να πάτε. Τουλάχιστον, αν και ελεγχόμενη, η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι εφικτή.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

  • A peep into the strange world of Turkmenbashi, whose every word is law, The Telegraph. Ανακτήθηκε από: https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/turkmenistan/1460852/A-peep-into-the-strange-world-of-Turkmenbashi-whose-every-word-is-law.html (Τελευταία πρόσβαση 30/4/2020)
  • Here’s what it’s like inside Turkmenistan, the secretive Asian dictatorship that is stricter than North Korea, where the streets are paved with marble and gold, Business Insider. Ανακτήθηκε από: https://www.businessinsider.com/turkmenistan-what-life-is-like-inside-secretive-dictatorship-2019-10 (Τελευταία πρόσβαση 30/4/2020)
  • All the strange and bizarre things you didn’t know about Turkmenistan, Unusual Traveler. Ανακτήθηκε από : https://www.unusualtraveler.com/all-the-strange-bizarre-things-you-didnt-know-about-turkmenistan/  (Τελευταία πρόσβαση 30/4/2020)
  • This Hellish Desert Pit Has Been On Fire for More Than 40 Years, Smithsonian Magazine. Ανακτήθηκε από :  https://www.smithsonianmag.com/travel/giant-hole-ground-has-been-fire-more-40-years-180951247/ (Τελευταία πρόσβαση 30/4/2010)
  • Guide to Turkmenistan, The Atlas Obscura. Ανακτήθηκε από: https://www.atlasobscura.com/things-to-do/turkmenistan/places  (Τελευταία πρόσβαση 30/4/2020)
  • Practical tips for tourists in Turkmenistan, Advantour. Ανακτήθηκε από: https://www.advantour.com/turkmenistan/travel.htm  (Τελευταία πρόσβαση 30/4/2020)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θωμάς Τότσκας

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών.Έχω δουλέψει στο εξωτερικό στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus Placement και του Workaway και έχω συμμετάσχει σε προγράμματα Erasmus Plus. Το πάθος μου είναι τα ταξίδια, οι ξένες γλώσσες (ο κυριότερος λόγος που επέλεξα αυτή την σχολή) και ο εθελοντισμός. Για εμένα τα ταξίδια είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις. So don't be a tourist, be a traveller :)

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;