Τουρίστας ή ταξιδιώτης;

 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η διαφορά μεταξύ τουρίστα και ταξιδιώτη;

Μήπως νομίζετε και εσείς ότι αυτές οι δύο λέξεις είναι ταυτόσημες; Μην ανησυχείτε δεν είστε οι μόνοι. Είναι ένα συχνό λάθος και είμαστε εμείς εδώ για να διαχωρίσουμε τις δύο αυτές έννοιες. Τουρίστες, λοιπόν, δυστυχώς ή ευτυχώς, έχουμε υπάρξει όλοι μας. Είτε από άγνοια, είτε γιατί ήμασταν «πρωτάρηδες» σε ότι αφορά τα ταξίδια, είτε γιατί δεν θέλαμε να ψαχτούμε από μόνοι μας. Τουρίστας είναι αυτός που θα βρεί ένα ταξίδι «έτοιμο», ίσως από κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο, και θα βάλει απλώς τα λεφτά και την όρεξη. Θα φροντίσει να βρεί ένα καλό ξενοδοχείο, στο κέντρο της πόλης, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρείτε. Θα επισκεφτεί τα πιο εμπορικά και τα πιο διάσημα αξιοθέτα, θα βγάλει φωτογραφίες, συνήθως selfie, μπροστά από αυτά, θα πληρώσει για κάποιον ξεναγό, τον οπoίο ελάχιστα θα ακούσει και θα καταλάβει και θα δηλώνει σε όλα τα social media πόσο τέλεια περνάει. Όσον αφορά τη διασκέδασή τους, προτιμούν τα λεγόμενα τουριστικά μαγαζιά. Βρίσκονται κοντά στο ξενοδοχείο ή στα αξιοθέατα που επισκέπτονται, τους τα έχουν προτείνει οι ξεναγοί- ταξιδιωτικοί πράκτορες και δεν θα μπούν στη διαδικασία να ψάξουν για κάτι άλλο, ακόμα και αν το μαγαζί που τους προτάθηκε είναι ακριβό ή κακόγουστο. Στη συνέχεια, θα επιστρέψουν στο ξενοδοχείο τους, θα αποφύγουν να βγούν βόλτα αργά το βράδυ, γιατί σε ξένη χώρα βρίσκεσαι, πού ξέρεις τι κυκλοφορεί, και θα συνεχίσουν όλες τις ημέρες της διαμονής τους στο ίδιο μοτίβο. Φεύγοντας, μάλιστα, θα έχουν την πεποίθηση ότι έζησαν στο έπακρο τις διακοπές τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την άλλη μεριά, ένας ταξιδιώτης απολαμβάνει τη διαδικασία του ταξιδιού του από την αρχή μέχρι το τέλος.

Κανένα μέρος της διαδικασίας αυτής δεν είναι βαρετό. Θα ψάξουν να βρούν τον πιο διασκεδαστικό τρόπο μετακίνησης, ακόμα και αν αυτός είναι πολύωρος και άβολος. Θα μελετήσουν προσεκτικά όλες τις επιλογές διαμονής, χωρίς να τους ενοχλεί αν το ξενοδοχείο ή το δωμάτιό τους βρίσκεται μακρυά από το κέντρο της πόλης. Θα φροντίσουν να κάνουν εξοχυνιστική έρευνα, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένοι. Δεν θα επισκεφτούν μόνο τα διάσημα μνημεία. Θα γυρίσουν όλη την πόλη μόνοι τους με τα πόδια ή με κάποιο Μέσο Μαζικής Μεταφοράς. Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίσουν πραγματικά την πόλη, θα ζήσουν στους ρυθμούς της, θα ανακαλύψουν κρυμμένους θησαυρούς. Θα βγάλουν φωτογραφίες τα αξιοθέατα, τους δρόμους, τον κόσμο, τα τοπία. Θα μπούν  σε μαγαζιά που απλώς τους έκαναν εντύπωση και όχι επειδή τα προτείνει κάποιος ταξιωτικός οδηγός. Θα μιλήσουν εμ τους ντόπιους, θα ανταλλάξουν γνώσεις, γνώμες, ιδέες. Θα σημειώσουν ότι τους έκανε εντύπωση, θα περιγράψουν με λεπτομέρειες κάθε τους εμπειρία. Αν ο χρόνος είναι επαρκείς, θα επισκεφτούν και άλλες περιοχές, πιο επαρχιακές. Το δωμάτιο που θα έχουν κλείσει θα χρησιμεύσει μόνο για ένα μπάνιο και έναν ύπνο. Τέλος, όταν θα έρθει η στιγμή του γυρισμού, θα νιώθουν γεμάτοι από καινούργιες εικόνες, ήχους και γεύσεις. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα  ισχυριστούν ότι τελείωσαν με αυτή την πόλη. Θα ξαναγυρίσουν κάποια στιγμή για να συνεχίσουν από εκεί που το άφησαν.

Και αυτή είναι η διαφορά του τουρίστα με τον ταξιδευτή.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρια Καρυπιδου

Αριστούχος απόφοιτος του Hogwarts, πιστή ακόλουθος της Khaleesi, μόνιμη κάτοικος Gotham City,control freak και μελλοντική πλανητάρχης. Έχω ταλέντο στο να υποτιμάω τον εαυτό μου και να γελοιοποιώ αμήχανες καταστάσεις. Σε μικρή ηλικία ανακάλυψα ότι γίνομαι πιο κατανοητή όταν τυπώνω λέξεις, παρά όταν τις προφέρω. Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν ελάχιστα είδη βιώσιμης μαγείας σε αυτόν τον κόσμο. Η συγγραφή είναι μία από αυτά τα είδη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;