Θαλάσσια πάρκα και ενυδρεία της Ελλάδας που αξίζει να επισκεφτείς

Ελλάδα…Ήλιος…Θάλασσα…Παραλία… Κάπως έτσι φαντάζονται όλοι τις καλοκαιρινές τους διακοπές στη χώρα μας και όχι μόνο. Υπάρχουν όμως και κάποιοι από εμάς που δεν θέλουμε όλη μέρα να είμαστε στην  παραλία, αλλά να εξερευνήσουμε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και ότι άλλο ενδιαφέρον διαθέτει το μέρος που θα πάμε διακοπές. Κάτι ιδιαίτερο, κάτι που αξίζει κανείς να δει είναι τα ενυδρεία ή τα θαλάσσια πάρκα, και η χώρα μας διαθέτει αρκετά.

Ας τα γνωρίσουμε λοιπόν.

Aquawolrd και CretΑquarium, Κρήτη

Tο CretΑquarium βρίσκεται στο Ηράκλειο και εξειδικεύεται στην παρουσίαση των ειδών και των οικοσυστημάτων της Μεσογείου, μιας θάλασσας με μοναδική βιοποικιλότητα που γέννησε πανάρχαιους πολιτισμούς και που υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Σε 60 ενυδρεία διαφόρων μεγεθών, με συνολικό όγκο 1.700.000 λίτρων θαλασσινού νερού, φιλοξενεί 2000 άτομα από 200 διαφορετικά είδη της μεσογειακής θάλασσας, αναπαριστώντας με την κατάλληλη σκηνογραφία τους κρητικούς και μεσογειακούς θαλάσσιους βυθούς. Επιπλέον, το Ενυδρείο Κρήτης σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες καινοτόμες υπηρεσίες, περιθάλπει τραυματισμένα ζώα και συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα θαλάσσια είδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη λίστα με τα καλύτερα ενυδρεία στον κόσμο, κατέχει την 23η θέση, κάτι που αμέσως το «ανεβάζει» στα μάτια Ελλήνων και ξένων τουριστών.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ενυδρείου : http://www.cretaquarium.gr/

 

Το Aquaworld βρίσκεται στη Χερσόνησο και  άνοιξε τις πύλες του τον Ιούνιο του 1995 με μερικά ενυδρεία και περίπου τρία ψάρια!  Βρίσκεται στην 7η θέση παγκοσμίως, ενώ τα περισσότερα ψάρια και  ζώα του σώθηκαν από αιχμαλωσία ή ήταν εγκαταλελειμμένα και διασώθηκαν από τους ανθρώπους του πάρκου. Μάλιστα, εκτός από τα θαλάσσια ζώα, μπορείτε να δείτε και ζώα της στεριάς, ερπετά και αμφίβια.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ενυδρείου: http://www.aquaworld-crete.com

 

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

Ίσως από τα πιο γνωστά θαλάσσια πάρκα της χώρας μας, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου ιδρύθηκε το 1999 με σκοπό τη διαφύλαξη και την προστασία της οικολογικής κληρονομιάς και της φυσικής ισορροπίας τόσο της θαλάσσιας όσο και της παράκτιας έκτασης, κατά μήκος της νότιας ακτής του νησιού.

Η Ζάκυνθος είναι διεθνώς συνυφασμένη με τη θαλάσσια χελώνα caretta caretta, καθώς αποτελεί το σημαντικότερο βιότοπο ωοτοκίας της στη Μεσόγειο. Στη προσπάθειά του για επιβίωση, το πανέμορφο αυτό είδος προς εξαφάνιση, βρίσκει καταφύγιο στον κόλπο του Λαγανά όπου μεταναστεύει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ταξιδεύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα από διάφορα μέρη της Μεσογείου.

Εκτεινόμενο από το ακρωτήρι Μαραθιά μέχρι την παραλία του Γέρακα, καλύπτει τη θαλάσσια και τη χερσαία περιοχή του κόλπου του Λαγανά – όπου βρίσκονται και οι σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας –, καθώς και μια ζώνη γης που περιλαμβάνει τον υδροβιότοπο της λίμνης Κεριού, τα νησιά Στροφάδες και τις νησίδες Μαραθονήσι, Πεζούλο και Άγιος Σώστης, που μαζί με τις βορειότερες παραλίες (Γέρακας, Δάφνη, Καλαμάκι, Σεκάνια) αποτελούν τόπους ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας.

Είτε πάτε για μπάνιο σε κάποια από τις παραλίες της προστατευόμενης περιοχής είτε επιλέξετε κάποιο πλοίο (προτιμήστε ένα με γυάλινο πάτο για να βλέπετε τον βυθό),  θα πρέπει να τηρείτε αυστηρά τους «κανόνες». Αν συναντήσετε χελωνάκια, για παράδειγμα, θα πρέπει να τηρείτε μια απόσταση ασφαλείας 15 μέτρων και να αποχωρείτε από τις παραλίες ωοτοκίας με τη δύση του ηλίου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του πάρκου: http://www.nmp-zak.org/

 

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου–Βορείων Σποράδων

Το πρώτο θαλάσσιο πάρκο της Ελλάδας και η μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, δεν είναι άλλο από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου–Βορείων Σποράδων.

Η έκτασή του (2.200 τ.χλμ.) περιλαμβάνει – εκτός από το νησί της Αλοννήσου – τα νησάκια Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάντζουρα, Γιούρα, καθώς και 22 ακατοίκητες βραχονησίδες. Ο ονειρεμένος θαλάσσιος κόσμος του πάρκου προσφέρει θαυμάσιες ευκαιρίες στον επισκέπτη για ψυχαγωγικές, εκπαιδευτικές και επιστημονικές δραστηριότητες και θεωρείται ο σημαντικότερος μοχλός ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Ολόκληρη η γεωγραφική έκταση του πάρκου χαρακτηρίζεται από το μεγάλο φυσικό πλούτο χλωρίδας και πανίδας, αλλά και ιστορικών μνημείων με διαχρονική συνέχεια από τη νεολιθική εποχή, τη βυζαντινή έως και τα νεότερα χρόνια.

Πάνω από 300 είδη ψαριών∙ 80 είδη πτηνών∙ πλήθος ερπετών και θηλαστικών διαβιούν εδώ σε απόλυτη αρμονία με τη φύση. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το αγριοκάτσικο των Γιούρων, ο μαυροπετρίτης (το γεράκι του Αιγαίου), ο αιγαιόγλαρος και φυσικά η διάσημη πρωταγωνίστρια του πάρκου, η μεσογειακή φώκια monachus monachus!

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του πάρκου: http://alonissos-park.gr/

Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου

Το Ινστιτούτο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1936 και τα αντικείμενα μελέτης του ήταν γενικά θέματα βιολογίας και υδρολογίας του Αιγαίoυ, καθώς και πρακτικά πρoβλήματα της σπoγγαλιείας, της αλιείας και της γεωπoνικής εντoμoλoγίας.

Παράλληλα, στο υπόγειο του Ινστιτούτου λειτουργούσε ένα μικρό Ενυδρείο, όπου φιλοξενούνταν ενδιαφέρoντα δείγματα της θαλάσσιας πανίδας της Μεσoγείoυ.

Ο χώρος του ενυδρείου αναπαριστά μια θαλάσσια σπηλιά (φτιαγμένη από πωρόλιθο), με φυσικά κοχύλια. Δίνει έτσι, την εντύπωση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα!

Πάρτε μια μικρή ιδέα μέσα από την ιστοσελίδα του ενυδρείου: http://rhodes-aquarium.hcmr.gr

 

Ενυδρείο Βυρώνειας, Σέρρες

Στον θαυμαστό κόσμο του βυθού –και όχι μόνο– «μυεί» τους επισκέπτες του το Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας, στο νομό Σερρών, ένα από τα τρία ενυδρεία γλυκού νερού που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Το Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας, βρίσκεται στις ακτές της λίμνης Κερκίνης και αποτελεί μία αξιόλογη προσπάθεια με στόχο την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής, την ευαισθητοποίηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών σε θέματα που αφορούν την προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης Κερκίνης, καθώς και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Στο Ενυδρείο Βυρώνειας λειτουργεί και «αίθουσα πληροφόρησης», όπου με προβολή βίντεο ή σλάιντς, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί αναλυτικά για την ιχθυοπανίδα της λίμνης Κερκίνης και του ποταμού Στρυμόνα, καθώς και για το οικοσύστημα της λίμνης Κερκίνης που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ.

Περισσότερα μπορείτε να μάθετε μέσα από την ιστοσελίδα του ενυδρείου: http://diadyktioclub.gr

Ενυδρείο Καστοριάς

Ολοκληρώνουμε την λίστα μας με το μεγαλύτερο ενυδρείου γλυκού νερού στα Βαλκάνια και δεν βρίσκεται σε νησί, ούτε στην πρωτεύουσα, αλλά στη Καστοριά.

Εκεί θα δείτε και θα παρατηρήσετε από κοντά, τα ψάρια της λίμνης. Είναι σχετικά μικρό, «περπατιέται» εύκολα, γι’ αυτό και είναι ιδανικό για μικρά παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του δήμου Καστοριάς:  http://www.kastoria.gov.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λένα Μπίρμπα

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;