Ταξίδια για βιβλιοφάγους: Οι απόλυτοι προορισμοί

Ταξίδια για βιβλιοφάγους: Οι απόλυτοι προορισμοί
Πηγή εικόνας: youtube.com

 

Ταξίδια φτιαγμένα για τους λάτρεις των βιβλίων

Εν γένει, η συντροφιά ενός βιβλίου στην διάρκεια κάποιας διαδρομής είναι συνυφασμένη με κάθε είδος ταξιδιού. Μακρινού, πολύωρου ή ακόμη και με μία σύντομη διαδρομή ρουτίνας προς την εργασία ή την σχολή. Το παγιωμένο αυτό “έθιμο” από πολλούς, ίσως βρίσκει τις ρίζες του στην αιτιότητα της αίσθησης της σπατάλης της ώρας σε δρομολόγια και μέσα μεταφοράς. Με την ανάγνωση, ο εν λόγω χρόνος όχι μόνο δεν εξατμίζεται, αλλά μετατρέπεται σε παραγωγικός και μέρος της συνολικότερης εμπειρίας του ταξιδιού. Δεν θα σταθούμε στα προφανή οφέλη του διαβάσματος που ο καθένας έχει νιώσει τόσες φορές όσες και οι σελίδες που έχει διαβάσει, αλλά θα προτείνουμε ταξίδια που ο κάθε βιβλιοφάγος θα βρει απολαυστικά.

1. Ταξίδια για βιβλιοφάγους: Μέρη απαρτιζόμενα από βιβλιοπωλεία

Hay-on-Wye

Η μικρή αυτή πόλη της Ουαλίας, μοιάζει με βγαλμένη από αλληγορικό μυθιστόρημα, από εκείνα που αναδεικνύουν την πραγματική αξία των βιβλίων. Εκεί, λειτουργούν πάνω από 4ο βιβλιοπωλεία με έναν ιδιόρρυθμο τρόπο. Θα συναντήσετε πάγκους και ράφια με βιβλία σαν αφημένους, έξω από μαγαζιά ή και σε δρόμους. Ανεπίβλεπτοι όπως είναι, διαθέτουν μόνο ένα κουτί ζητώντας ένα μικρο αντίτιμο για την αγορά του βιβλίου. Συχνή είναι και ανταλλαγή βιβλίων ανάμεσα σε αναγνώστες. Φόβος δεν υπάρχει μήπως και κλαπούν βιβλία καθώς όπως λένε και πιστεύουν και στο Ιράκ “Αυτός που διαβάζει δεν κλέβει και ο κλέφτης δεν διαβάζει”.

Ταξίδια για βιβλιοφάγους: Οι απόλυτοι προορισμοί
Πηγή εικόνας: everwideningcircles.com

Wigtown

Στο Wigtown της Σκωτίας, ανάμεσα στους μόλις 1.000 κατοίκους που αριθμεί, συγκαταλέγονται 10 βιβλιοπωλεία. Δεν θα μπορούσε να αποτελεί τίποτα διαφορετικό από μία πόλη που εκνδύκνειται για ταξίδια για βιβλιοφάγους. Για αυτό, δεν ξαφνιάζει το γεγονός ότι οι ντόπιοι βρήκαν τον ιδανικό τρόπο να ευχαριστήσουν κάθε βιβλιόφιλο επισκέπτη. Στο airbnb διαμέρισμα, που φέρει την ονομασία The Open Book, ο φιλοξενούμενος έχει την δυνατότητα να το νοικιάσει και να εργάζεται τα πρωινά ως προσωρινός ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου, το στεγάζεται στον κάτω όροφο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταξίδια για βιβλιοφάγους
Πηγή εικόνας: meljoulwan.com

2. Ταξίδια για βιβλιοφάγους: Μέρη από βιβλία

Ο ενθουσιασμός της αντιμέτωπης συνάντησης ενός τοπίου που διάβασες για αυτό σε ένα βιβλίο και το φαντάστηκες, το έπλασες και πιθανότατα ονειρεύτηκες να το επισκεφτείς, είναι αναπόφευκτα μεγάλος και κάθε φορά πρωτόγνωρος. Ποικίλες ιστορίες βιβλίων διαδραματίζονται σε ένα συγκεκριμένο μέρος και χρησιμοποιώντας την τεχνική της περιγραφής, ζωντανεύουν και δίνουν ζωή όχι μόνο σε χαρακτήρες, αλλά και μέρη. Βέβαια, το σημείο αυτό χρήζει μία μικρή προσοχή, καθώς πολλά μέρη βιβλίων είναι προϊόντα φαντασίας. Παρόλα αυτά, παρακινηθείτε να εμπνευστείτε από βιβλία και εμπειρίες συγγραφέων, για να προγραμματίσετε τα ταξίδια που σας ταιριάζουν.

Πρόταση βιβλίου για έμπνευση ταξιδιών: Στο βιβλίο της Λένας Διβάνη, με τίτλο “Τι έμαθα περπατώντας στον κόσμο”, περιγράφονται με ξεχωριστό τρόπο αληθινές ιστορίες της συγγραφέως, που σίγουρα θα σε κάνουν να δεις τον κόσμο με άλλα μάτια.

Ταξίδια για βιβλιοφάγους
Πηγή εικόνας: athensvoice.gr. Φωτογραφία εξωφύλλου στου βιβλίου “Τι έμαθα περπατώντας στον κόσμο”.

3. Ταξίδια για βιβλιοφάγους: Μέρη με τα ιδανικά σημεία διαβάσματος

Washington DC

Ανάμεσα στα ιδανικότερα ταξίδια για βιβλιοφάγους, δεν θα μπορούσε να λείπει η Ουάσινγκτον, πρωτεύουσα των Η.Π.Α. Εκεί, εδρεύει η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, που αριθμεί 32 εκατομμύρια τεκμήρια εγγράφων, βιβλίων, χειρογράφων, μικρών φίλμ, εφημερίδες από όλο τον κόσμο, καθώς και κυβερνητικές εκδόσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράδεισος για κάποιον που επιθυμεί να χαθεί ανάμεσα στην πληθώρα βιβλίων. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι βρίσκεστε την Ουάσιγκτον, μία πόλη με πολλά σημεία ενδιαφέροντος, όπως τον κοντινό στην εν λόγω βιβλιοθήκη Καπιτωλινό Λόφο και το Καπιτώλιο.

Ταξίδια για βιβλιοφάγους
Πηγή εικόνας: openbook.gr

Για το τέλος

Ένας βιβλιοφάγος και ένας ταξιδιώτης έχουν τόσα πολλά κοινά. Ο πρώτος προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο μέσα από σελίδες, γραμμένες από σκέψεις, εμπειρίες, συμβουλές και ιδέες άλλων. Ο ταξιδιώτης, από την άλλη, ανακαλύπτει όλα τα παραπάνω με την φυσική του παρουσία σε πρωτόγνωρα μέρη για αυτόν. Αυτή η αμοιβαία αίσθηση της ανακάλυψης και εξερεύνησης που πηγάζει εκατέρωθεν, αν ενωθεί, σίγουρα θα δημιουργήσει έναν άνθρωπο με μυαλό ανοιχτό, εμπειρίες περίσσιες και με ανακουφισμένη την φυσική ανθρώπινη ορμή της γνώσης.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • I efimerida. (2014). Ο παράδεισος του βιβλιοφάγου – Μία πόλη με 40 βιβλιοπωλεία και 500.000 επισκέπτες τον χρόνο. Ανακτήθηκε από https://www.iefimerida.gr/news/180160/o-paradeisos-toy-vivliofagoy-mia-poli-me-40-vivliopoleia-kai-500000-episkeptes-hrono. (Τελευταία πρόσβαση 08/09/2020).
  • Womantoc. Σε αυτό το Airbnb νοικιάζεις δωμάτιο σε βιβλιοπωλείο και δουλεύεις εκεί τα πρωινά. Ανακτήθηκε από https://www.womantoc.gr/life/article/se-afto-to-airbnb-noikiazeis-domatio-se-vivliopoleio-kai-douleveis-ekei-ta-proina. (Τελευταία πρόσβαση 08/09/2020).
  •  Φερεντίνου, Ε. Τρίμη, Β. Σιγαλά, Μ. Μπάμπαλας, Α. Σολωμός, Θ. Κατσάς, Κ. (2011). Οι 10 μεγαλύτερες βιβλιοθήκες. Ανακτήθηκε από http://5lyk-koryd.att.sch.gr/wp-content/uploads/10_megalyteres_bibliothhkes.pdf. (Τελευταία πρόσβαση 11/09/2020).

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρύσα Αγγελάκη

Φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε του Α.Π.Θ, με μεγάλη αγάπη για την αρθρογραφία. "First i photograph with my eyes, then i write with my heart".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;