Ταξίδι στο χρόνο: 4+1 προορισμοί που θα σας μεταφέρουν σε άλλες δεκαετίες

Ταξίδι στο χρόνο: 4+1 προορισμοί που θα σας μεταφέρουν σε άλλες δεκαετίες
Πηγή εικόνας: br.pinterest.com

Πόσο ωραία φαντάζει μαζί με ένα ταξίδι αναψυχής να συνδυάζαμε ένα ταξίδι στο χρόνο, που θα μαθαίναμε πράγματα τα οποία θα μας κάνανε να εκτιμάμε αυτά που θεωρούμε δεδομένα. Δεν είναι λίγες οι φορές που μια τοποθεσία την γνωρίζουμε για πρώτη φορά μέσα από την μεγάλη οθόνη. Όπως έχει αναφέρει και ο Ταρκόφσκι «Πρώτη φορά στην ιστορία των τεχνών, στην ιστορία της παιδείας, ο άνθρωπος βρήκε τρόπο να αποτυπώσει το χρόνο, και ταυτόχρονα τη δυνατότητα να τον αναπαράγει στην οθόνη κατά βούληση, να τον επαναλαμβάνει και να επιστρέφει σ’ αυτόν. Απόκτησε μια μήτρα του πραγματικού χρόνου…» . Τα ταξίδια στο χρόνο μπορούν να γοητεύσουν την πλειονότητα των ανθρώπων. Είναι εντυπωσιακό μέσα από ένα ταξίδι να νιώθει κανείς ότι μπορεί να ζήσει λίγες στιγμές που ανήκουν σε άλλη δεκαετία ή σε άλλη εποχή. Πρόκειται για τοποθεσίες, που ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει. Για πόλεις που δεν «έσκισε» κανείς την επόμενη ημέρα στο ημερολόγιο. Είναι αλλιώτικες και μοναδικές, χωρίς τάσεις υπερβολής. Άλλωστε, ο άνθρωπος από τη φύση του γοητεύεται με το άγνωστο και το διαφορετικό. Στο σημερινό άρθρο, θα γίνει ένα ταξίδι στο χρόνο: σε 4+1 προορισμούς που θα σας μεταφέρουν σε άλλες δεκαετίες.

Πομπηία, Ιταλία

Στο νότιο κομμάτι της Νάπολης και σε απόσταση αναπνοής από το ηφαίστειο Βεζούβιο βρίσκεται η Πομπηία. Αποτελεί μια περιοχή ορόσημο για τους τουρίστες, όταν επισκέπτονται την Ιταλία. Στις 24 Αυγούστου το 79 μ.Χ., σημειώθηκε η μοιραία έκρηξη του ηφαιστείου με άμεσο αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή της πόλης. Με το πέρασμα του χρόνου και συγκεκριμένα το 1592, κατά τη διάρκεια διαδικασιών που λάμβαναν χώρα για να δημιουργηθεί το υδραγωγείο Τόρε Ανουτσιάτα, ανακαλύφθηκε ένα μέρος της πόλης. Το 1748, πραγματοποιήθηκαν εκτενέστερες ανασκαφές κι έτσι ήρθε στην επιφάνεια μια ολόκληρη (χαμένη ως τότε) πόλη, η Πομπηία.

Με το να επιλέξεις να επισκεφθείς την Πομπηία, είναι σίγουρο ότι αυτόματα θα μεταφερθείς σε μια άλλη εποχή. Μια εποχή, αρκετά μακρινή από αυτή που ζούμε σήμερα. Θα έχεις την δυνατότητα να κάνεις ένα ταξίδι στο χρόνο. Θα μπορέσεις να αντικρίσεις με θαυμασμό τα ερείπια της πόλης, που θα σου δώσουν την αίσθηση, στον απόλυτο βαθμό, του πως ήταν η ζωή των ανθρώπων εκεί. Η Πομπηία διέθετε επτά πύλες εισόδου-εξόδου, όπου πλέον λειτουργούν ως εκδοτήρια εισιτηρίων για τους επισκέπτες. Αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχουν διατηρημένα και φυλασσόμενα τα οστά των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους από την καταστρεπτική έκρηξη του Βεζούβιου.

ταξίδι στο χρόνο
Πηγή εικόνας: Φωτογραφία από Mrdidg από το Pixabay

Κότορ, Μαυροβούνιο

Το Κότορ είναι περιοχή του Μαυροβουνίου που βρίσκεται σε τέτοιο σημείο ώστε να «αγκαλιάζεται» από θάλασσα και βουνά. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις του μεσαίωνα και της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Οι γραφικοί δρόμοι με τα πλακόστρωτα στενά και τα μεσαιωνικά κτήρια τριγύρω, θα αποτελέσουν μερικούς από τους λόγους που θα νιώσετε ότι ταξιδεύετε στο χρόνο. Ένα ταξίδι που θα μοιάζει να έχει «ξεπηδήσει» από τις σελίδες κάποιου παραμυθιού.

Το Κότορ ανακηρύχθηκε ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Επιβλητικά δεσπόζουν τόσο καθολικοί όσο και ορθόδοξοι ναοί, που χρονολογούνται στο μακρινό 13ο με 15ο αιώνα. Αυτό που, αναμφίβολα, θα σταθεί παράγοντας ικανός να λατρέψετε το Κότορ είναι τα παλάτια που διαθέτει. Τα περισσότερα από αυτά λειτουργούν ως χώροι για να τα επισκεφθεί κάθε τουρίστας. Θαυμάζοντας όλα τα μεγαλεπίβολα παλάτια και κτήρια, θα νιώσεις ότι κάνεις ένα ταξίδι στο χρόνο. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει, επίσης, να δοθεί στο θέατρο του Ναπολέοντα. Χτίστηκε το 1810, αλλά εξαιτίας ενός σεισμού η μπροστινή του όψη καταστράφηκε. Η UNESCO, όμως, ανέλαβε την αποκατάσταση του χώρου. Πλέον, διατηρείται σε άψογη κατάσταση και κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κότορ, ταξίδι στον χρόνο
Πηγή εικόνας: sumfinity.com

Χόι Αν, Βιετνάμ

Η πόλη του Βιετνάμ, Χόι Αν, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα της καλοδιατηρημένης πόλης που έχει τις ρίζες της αρκετά πίσω στο χρόνο. Πιο αναλυτικά, η Χόι Αν ήδη από τον 15ο αιώνα ήταν ευρέως γνωστή για το λιμάνι και για τις εισαγωγές κι εξαγωγές που πραγματοποιούσε μέσω αυτού. Από τον 15ο αιώνα είχε δείξει την δύναμή της. Τόσο γεωπολιτικά όσο και γεωστρατηγικά, υπερτερούσε συγκριτικά με άλλες, καθώς λειτουργούσε ως κόμβος. Αποτελούσε σημείο κλειδί, γι’αυτό κάτοικοι από την Ιαπωνία και την Ινδία εγκαταστάθηκαν εκεί. Τη θεώρησαν ως την πόλη της υπόσχεσης, την πόλη του γρήγορου και εύκολου πλούτου.

Ακόμη και σήμερα, η Χόι Άν ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλες τις άλλες γειτονικές και μη περιοχές. Φαντάζει ως μια πόλη που είναι βγαλμένη από κάποιο παραμύθι. Ως μια πόλη που αποτελεί το σκηνικό για μια ταινία. Όμως, η Χόι Αν είναι πέρα για πέρα αληθινή. Σε αυτό συμβάλλουν τα καλοδιατηρημένα στο χρόνο κτήρια και τα παραδοσιακά μαγαζάκια. Επίσης, οι δρόμοι με τις σκαλιστές λεπτομέρειες σε «μαγεύουν» και βοηθάνε το ταξίδι σου στο χρόνο να απογειωθεί.

Χόι Αν, ταξίδι στο χρόνο
Πηγή εικόνας: Φωτογραφία από Hiếu Nguyễn από το Pixabay

Τόμπστοουν, Αριζόνα, ΗΠΑ

Τόμπστοουν, γνωστό και ως το σήμα κατατεθέν της άγριας δύσης. Αποτέλεσε, από τα πρώιμα χρόνια, την πόλη σύνορο ολόκληρης της άγριας δύσης. Πολλοί ίσως τη γνωρίζουν εξαιτίας της μάχης που διεξήχθη το 1881 στο Ο.Κ Corral.

Η αύρα που αναδεικνύει το Τόμπστοουν θα σας ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή. Καθώς θα περπατάτε στους δρόμους της πόλης, θα αισθανθείτε ότι σερίφηδες και cowboys θα ξεπροβάλλουν. Η ησυχία που υπάρχει στην περιοχή δεν θυμίζει στο ελάχιστο τους καυγάδες που λάμβαναν χώρα τα παλαιότερα χρόνια. Με λίγη φαντασία όμως, θα μπορέσετε να νιώσετε την αίσθηση που επικρατούσε εκείνη την εποχή. Άλλωστε, ολόκληρο το τοπίο βοηθάει αρκετά για ένα ταξίδι στο χρόνο. Με τα χαμηλά σπιτάκια, τους παραδοσιακούς ανθρώπους και τους χωματένιους δρόμους έτοιμους να τους ανακαλύψετε.

Ταξίδι στο χρόνο
Πηγή εικόνας: Φωτογραφία από Pierluigi D’Amelio από το Pixabay

Φολέγανδρος, Κυκλάδες, Ελλάδα

Για όσους δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι μέχρι την Αριζόνα ή το Βιετνάμ, υπάρχει η ιδανική επιλογή  και στην Ελλάδα. Ο λόγος για τη Φολέγανδρο. Μόλις μερικές ώρες μακριά από τον Πειραιά, βρίσκεται ένα στολίδι που μπορεί μέσα από το γραφικό της τοπίο να σε ταξιδέψει πίσω στο χρόνο.

Κάθε χρόνο, γεμίζει από πλήθος τουριστών που νιώθουν την ανάγκη να γαληνέψουν για μερικές μέρες μακριά από κάθετι που τους βαραίνει στην καθημερινότητά τους. Κομψά δρομάκια με γραφικά και παραδοσιακά στενά, εκκλησίες και βουνοπλαγιές έτοιμες να καθηλώσουν και τα πιο απαιτητικά γούστα. Ένα ταξίδι στο χρόνο, τότε που όλα ήταν πιο απλά. Απαραίτητη μια βόλτα στα παραδοσιακά μαγαζιά με τους καλοπροαίρετους ντόπιους κατοίκους, που είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να προσφέρουν στον επισκέπτη τοπικά εδέσματα. Όμορφα, χαμηλά σπιτάκια βαμμένα σε άσπρο και μπλέ χρώμα (όπως τα περισσότερα στις Κυκλάδες). Παραδοσιακά καφενεία, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει το στοιχείο της πατριαρχίας, είναι μόνο μερικά από αυτά που θα αντικρίσετε στη Φολέγανδρο.

Φολέγανδρος, ταξίδι στο χρόνο
Πηγή εικόνας: itravelling.gr

Ένα ταξίδι στο χρόνο θα συμβάλλει καθοριστικά στη ζωή σας. Θα μπορέσετε να διαπιστώσετε πόσο τυχεροί είναι οι άνθρωποι που κατοικούν μόνιμα σε τέτοια μέρη. Θα εκτιμήσετε απλά πράγματα στα οποία νωρίτερα μπορεί να μη δίνατε την πρέπουσα σημασία. Το σίγουρο είναι ότι θα απολαύσετε το ταξίδι στο χρόνο. Εκτός από τις άγνωστες ίσως -μέχρι στιγμής- τοποθεσίες για εσάς, θα μάθετε την ιστορία τους και θα νιώσετε ότι έχετε γυρίσει πίσω το χρόνο, αναβιώνοντας τα ήθη κι έθιμα που έχουν οι τόποι που θα επισκεφθείτε.

Είναι εξαιρετικό αν αναλογιστείτε ότι παρά το πέρασμα του χρόνου, οι περιοχές αυτές έχουν παραμείνει αναλλοίωτες έτοιμες να τις εξερευνήσετε!

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό:

  • Πομπηία :Πομπηία μια πόλη μυστήριο. Ανακτήθηκε από https://www.huffingtonpost.gr/entry/pompeia-mia-pole-mesterio_gr_5b4204e3e4b09e4a8b2e2a8d ( τελευταία πρόσβαση 01.06.2020)
  •  Κότορ : Κότορ, Μαυροβούνιο – Kotor, Montenegro. Ανακτήθηκε από https://www.globeguide.ca/things-to-do-in-kotor-montenegro/ (τελευταία πρόσβαση 01.06.2020)
  • Κότορ : Μαυροβούνιο πέντε πράγματα που πρέπει να δείτε. Ανακτήθηκε από https://www.clickatlife.gr/taksidi/story/48524 (τελευταία πρόσβαση 01.06.2020).
  •  Χόι Αν : Hoi An μια πόλη…ασιατικό παραμύθι. Ανακτήθηκε από https://www.diaforetiko.gr/hoi-an-mia-poli-asiatiko-paramithi-2/. (τελευταία πρόσβαση 01.06.2020)
  • Φολέγανδρος : Διακοπές στη Φολέγανδρο. Ανακτήθηκε από https://www.lilywashere.gr/my-greece/folegandros.html (τελευταία πρόσβαση 01.06.2020)
  •  Τόμπστοουν : The American Southwest. Ανακτήθηκε από https://www.americansouthwest.net/arizona/tombstone/index.html (τελευταία πρόσβαση 01.06.2020)
  •  Τόμπστουν & Φολέγανδρος : Έξι προορισμοί για ταξίδι στο χρόνο. Ανακτήθηκε από https://www.clickatlife.gr/taksidi/story/146514 (τελευταία πρόσβαση 01.06.2020)
  •  Ταρκόφσικι , Α. (1987), σελίδα 85 . Σμιλεύοντας τον χρόνο, Αθήνα : Νεφέλη.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Σιόκρη

Η Χριστίνα Σιόκρη είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με αντικείμενο την Διακυβέρνηση & τις Δημόσιες πολιτικές και εξειδίκευση στον αμφίσημο όρο του φαινομένου του λαϊκισμού. Της αρέσει να τραγουδάει, να ταξιδεύει και έχει ιδιαίτερη αγάπη στα ζώα αλλά λίγο παραπάνω στο δικό της. Μότο της : Sometimes we need a little magic και being normal is boring. Με ρίζες από την πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ετοιμαστείτε να σας ταξιδέψει..

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;