Ταξίδι στην Αφρική: Η εμπειρία του Σαφάρι

Safari Africa
Πηγή εικόνας : forbes.com

Όλα τα ταξίδια είναι υπέροχα. Είτε πρόκειται για Ελλάδα, είτε για εξωτερικό. Όταν όμως κάποιος αποφασίσει να ταξιδέψει στην Αφρική και να ζήσει την εμπειρία του σαφάρι, πρόκειται για μια εμπειρία ζωής. Μια εμπειρία που πολλοί θα ΄θελαν να ζήσουν. Λίγοι είναι όμως αυτοί που το τόλμησαν. Εάν αποφασίσεις να ταξιδέψεις ως την Αφρική, και να βιώσεις το σαφάρι τότε σίγουρα θα αποτελέσει ταξίδι – σταθμό στη ζωή σου.

Ένα ταξίδι σαφάρι, είναι ένα ταξίδι που κάθε ένας από εμάς πρέπει να το ζήσει έστω μία φορά στη ζωή του. Η επαφή στον απόλυτο βαθμό με την φύση, είναι αυτό που θα αντιληφθεί όποιος το πραγματοποιήσει. Το πρωτόγονο στοιχείο κυριαρχεί και κάνει ακόμη πιο συναρπαστικό το ταξίδι. Το ένστικτο της επιβίωσης θα «σπάσει» τα κοντέρ. Η άγρια φύση θα δεσπόζει σε κάθε σου βλέμμα μαζί με πολλά «άγνωστα» ζώα.

Τι πρέπει να κάνω πριν πάω

Πρώτο σου μέλημα πρέπει να είναι η υγεία σου. Γι’αυτό το λόγο, καλό θα ήταν να προνοήσεις να εμβολιαστείς εγκαίρως. Πολλοί θα είναι αυτοί που θα σε φοβίσουν εξαιτίας των διαφόρων νοσημάτων. Όμως, είτε πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν πάει, είτε για άλλους που δεν προετοιμάστηκαν και δεν εμβολιάστηκαν εγκαίρως, και σαν αποτέλεσμα νόσησαν.

Μαζί σου θα πρέπει να έχεις ένα φαρμακείο. Εφοδιασμένο με απαραίτητα χάπια και αλοιφές. Με μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο θα μπορέσεις να ενημερωθείς επ’ακριβώς για το τι χρειάζεται να κάνεις και να έχεις μαζί σου. Το ΚΕΕΛΠΝΟ του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη φροντίσει, ώστε να υπάρχουν γραφεία ταξιδιωτικής ιατρικής σε πολλές περιοχές της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως σε κάθε ταξίδι, έτσι και στο ταξίδι σου στην Αφρική θα πρέπει να έχεις μια καλή φωτογραφική μηχανή ή ένα κινητό με κάμερα. Για να αποτυπώσεις κάθε στιγμή, κάθε γωνιά της περιπέτειας σου. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις drone, κατά πάσα πιθανότητα να μην τα καταφέρεις. Αρκετές από τις χώρες της Αφρικής, θεωρούν τα drone κακόβουλα και ύποπτα και κατά συνέπεια θα το κατασχέσουν.

Όπως σε κάθε ταξίδι θέλεις να συναντήσεις τον πολιτισμό, να δοκιμάσεις γεύσεις άγνωστες για σένα, αλλά και να μάθεις την ιστορία πίσω από περιοχές και μνημεία, το ίδιο κάνε και στην Αφρική. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις είναι να ξεκινήσεις το ταξίδι σου στην Αφρική με φόβους, λανθασμένες αντιλήψεις και στερεότυπα που κάποιος άλλος έχει δημιουργήσει για σένα.

Ανθρωποι αφρικη
Πηγή εικόνας : ecoscience.gr

Ζήσε κάθε σου στιγμή. Μπες στη διαδικασία να γνωρίσεις τους ανθρώπους στο μέρος που θα ταξιδέψεις και να δεις από κοντά όλα αυτά που κάθε τόσο βλέπουμε στην τηλεόραση. Μάθε την ιστορία των ανθρώπων εκεί. Θα σε φέρει κοντά τους. Θα σε κάνει να νιώσεις πόσο τυχερός είσαι ακόμη κι αν κάποιες φορές δεν το πιστεύεις. Θα εκτιμήσεις κάθε τι εκεί και θα αντιληφθείς πόσο αχάριστα συμπεριφερόμαστε εμείς οι άνθρωποι στην «κανονική» ζωή. Για μας ένα ποτήρι νερό είναι δεδομένο. Για αυτούς όμως είναι ζητούμενο.

Η Αφρική είναι ίσως η πιο καλοπροαίρετη και καλοκάγαθη ήπειρος στον κόσμο ολόκληρο. Να της δώσεις την ευκαιρία να σε μαγέψει.

Τι πρέπει να ξέρω για το σαφάρι

Πρόκειται για μια εμπειρία ζωής. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο, πρέπει να ενημερωθείς σωστά πριν πας. Κάνε σωστή έρευνα στο διαδίκτυο και κάνε κράτηση για ένα ταξίδι που θα σου μείνει παντοτινά μέσα στο μυαλό και την καρδιά. Θα πρέπει να είσαι προσεχτικός στις εταιρείες, στις τιμές, στα αυτοκίνητα και στις διαδρομές. Υπάρχουν αρκετών ειδών σαφάρι.

Σαφάρι
Πηγή εικόνας: thetravellink.ca

Αρχικά, υπάρχει το open car safari. Φαντάσου ένα αυτοκίνητο χωρίς πόρτες (άρα και χωρίς παράθυρα), θα νιώσεις ένα με την φύση (στην κυριολεξία) με μικρά ζώα να τρέχουν δίπλα σου! Επίσης, υπάρχει το closed car safari, το photo walk safari, το river safari και πολλά άλλα έτοιμα να καλύψουν και τα πιο απαιτητικά γούστα.

Να έχεις υπόψη πως το σαφάρι ξεκινάει πάρα πολύ νωρίς το πρωί, σχεδόν ξημερώματα. Θα πρέπει να είσαι πολύ καλά ντυμένος και εξοπλισμένος με το φαρμακείο για κάθε ενδεχόμενο. Ο λόγος που η διαδρομή για το σαφάρι ξεκινάει αξημέρωτα είναι για να έχεις την δυνατότητα να δείς τα ζώα από κοντά. Τα ζώα γενικότερα είναι πολύ πιο ενεργά τις πρωινές ώρες απ΄ότι τις μεσημεριανές, γιατί ψάχνουν την τροφή τους.

Τι δεν πρέπει να ξεχάσω να πάρω μαζί μου

Ο ήλιος είναι ιδιαίτερα καυτός και επιβλαβής για την υγεία μας και κυρίως για την υγεία του δέρματος. Επιλέγοντας να κάνεις σαφάρι, αυτόματα επιλέγεις να εκτεθείς στον ήλιο από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ. Το αντηλιακό δεν πρέπει με τίποτα να λείπει από το φαρμακείο σου. Χαρτομάντιλα, αλοιφές για τσιμπήματα και σπρέι για να προλάβεις το όποιο τσίμπημα. Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα απαραίτητα που θα πρέπει να έχει το φαρμακείο σου.

Τι πρέπει να φοράω κατά τη διάρκεια του σαφάρι

Επειδή η διαδρομή ξεκινάει πολύ νωρίς το πρωί, χρειάζεται να φορέσεις κάτι ζεστό. Οπωσδήποτε καπέλο για τον ήλιο και ρούχα όσο γίνεται πιο σκουρόχρωμα για να μην προκαλέσεις τα ζώα. Τα έντονα χρώματα, θα τους τραβήξουν την προσοχή και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλει κανείς.

Πόσο κοστίζει ένα σαφάρι

Πολλά θα ακούσεις και θα διαβάσεις για το σαφάρι. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Μπορείς να πας σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο, και όπως θα κλείσεις εισιτήρια και ξενοδοχείο, να συμπεριληφθεί στην τιμή και το σαφάρι. Να ξέρεις πως η τιμή διαφέρει αναλόγως και την περιοχή που θα επιλέξεις, καθώς επίσης και το που θα μείνεις.

Παραδείγματος χάρη, αν θέλεις να διανυκτερεύσεις σε σκηνή το κόστος είναι αρκετά χαμηλό. Αν επιθυμείς να μείνεις σε ένα απλό ξενοδοχείο, η τιμή ανεβαίνει. Ενώ εάν επιλέξεις ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο, η τιμή απογειώνεται.

Στην διαμόρφωση της τιμής, σημαντικό ρόλο έχει το εάν θέλεις να μείνεις μόνος ή με το γκρούπ που θα κάνετε μαζί σαφάρι. Αν επιλέξεις μόνος η τιμή είναι πιο ανεβασμένη, ενώ εάν επιλέξεις με το γκρούπ τότε είναι πιο οικονομικά.

Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η διάρκεια του σαφάρι. Αν κάποιος επιλέξεις 3-4 μέρες, η τιμή προφανώς είναι πιο ανεβασμένη από κάποιον που θα επιλέξει 12 ώρες σαφάρι, με τιμή να ανέρχεται περίπου στα 80-100 ευρώ.

σαφάρι
Πηγή εικόνας : evarest-adventures.com

Αν για παράδειγμα, κάποιος επιλέξει να μείνει με το γκρούπ σε σκηνή, η πιο οικονομική  τιμή είναι 150 ευρώ. Εάν κάποιος επιλέξει να μείνει μόνος του σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο, η τιμή ανέρχεται στα 1000 ευρώ περίπου. Προτεινόμενες περιοχές για σαφάρι είναι: η Ουγκάντα, η Κένυα, η Μποτσουάνα και άλλες.

Τι πρέπει να προσέξω κατά την διάρκεια του σαφάρι

Όπως κάθε χώρα που θα επισκεφθείς έχει τους δικούς της κανόνες που πρέπει να υπακούσεις και να σεβαστείς, έτσι γίνεται και στο σαφάρι. Δεν βρίσκεσαι στο δικό σου χώρο, αλλά στο δικό τους. Οι νόμοι της φύσης είναι ισχυρότεροι από κάθε άλλον. Είσαι στο δικό τους περιβάλλον και είσαι επισκέπτης. Οφείλεις να είσαι όσο το δυνατόν πιο διακριτικός.

safari
Πηγή εικόνας : tovima.gr

Τα ζώα αυτά είναι εξοικιωμένα με τα αυτοκίνητα, όχι όμως με τους ανθρώπους. Για κανέναν λόγο δεν θα κατέβεις από το αυτοκίνητο π.χ. για να τραβήξεις μια φωτογραφία. Μπορεί το ζώο να σταθεί ακριβώς μπροστά από το αυτοκίνητο και να κοιτάζει επίμονα για ώρα. Να ακούς προσεχτικά τις συμβουλές του οδηγού σου.

Το βασικότερο όλων, σε περίπτωση που επιλέξεις photo walking tour μην χάσεις από τα μάτια σου το γκρούπ. Το πιθανότερο είναι να χαθείς μέσα στη ζούγκλα, κάτι που κανείς δεν το θέλει. Μην κάνεις θόρυβο και μην κάνεις κίνηση να τα χαϊδέψεις. Παρατήρησέ τα, τράβηξέ τα φωτογραφία, αλλά μην ξεχνάς δεν είσαι σε ζωολογικό κήπο. Βρίσκεσαι σε σαφάρι. Μια μεγαλειώδεις περιπέτεια που πολλοί θα ήθελαν να ζήσουν.

σαφάρι αφρική
Πηγή εικόνας : qantas.com

Το σαφάρι αδιαμφισβήτητα είναι μια εμπειρία ζωής. Εφοδιάσου με τα απαραίτητα. Κάνε σωστή έρευνα πριν πάρεις την απόφαση να ταξιδέψεις. Οργανώσου σωστά και ζήσε την μεγαλύτερη εμπειρία της ζωής σου.

 

Πηγές άρθρου…

  1. athinorama.gr
  2. news247.gr
  3. maryhop.com

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Σιόκρη

Η Χριστίνα Σιόκρη είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με αντικείμενο την Διακυβέρνηση & τις Δημόσιες πολιτικές και εξειδίκευση στον αμφίσημο όρο του φαινομένου του λαϊκισμού. Της αρέσει να τραγουδάει, να ταξιδεύει και έχει ιδιαίτερη αγάπη στα ζώα αλλά λίγο παραπάνω στο δικό της. Μότο της : Sometimes we need a little magic και being normal is boring. Με ρίζες από την πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ετοιμαστείτε να σας ταξιδέψει..

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;