Ταξίδι με ταξιδιωτικό γραφείο ή μόνος;

Ταξιδιωτικό γραφείο
Πηγή εικόνας: explorervibes.gr

Το σημαντικό για ένα ταξίδι είναι η επιλογή του προορισμού. Έπεται να αποφασίσετε αν προτιμάται ένα ταξίδι με ταξιδιωτικό γραφείο ή μόνος. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο ή περνώντας έξω από ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο σίγουρα είδατε το πακέτο με την προσφορά. Ποιος τρόπος είναι καλύτερος; Σίγουρα οι απόψεις διίστανται, διότι ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες.

Ας ανακαλύψουμε, λοιπόν, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα ενός ταξιδιού με ταξιδιωτικό γραφείο ή μόνος. Στη συνέχεια, θα δώσετε απάντηση στο αρχικό σας δίλημμα.

Ταξίδι με ταξιδιωτικό γραφείο ή μόνος;

  • Οργάνωση ταξιδιού

Αν διαλέξετε να ταξιδέψετε με ταξιδιωτικό γραφείο δεν χρειάζεται να οργανώσετε τίποτα. Είναι υπεύθυνοι να κανονίσουν οτιδήποτε αφορά το ταξίδι σας. Χωρίς δεύτερη σκέψη, σε περίπτωση που δεν έχετε χρόνο λόγω προσωπικών ή επαγγελματικών υποχρεώσεων, η λύση είναι να απευθυνθείτε σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο.

Αντίθετα, αν ταξιδεύετε μόνοι, αφού επιλέξατε προορισμό, τώρα πρέπει να βρείτε ημερομηνία/εισητήρια/διαμονή/μετακινήση/αξιοθέατα/διατροφή/φαγητό κτλ. Ακούγονται πολλά; Σίγουρα είναι. Όμως μην αφήσετε το ταξίδι σας στα χέρια άλλου όταν είστε από τα άτομα που σας αρέσει να σχεδιάζετε καθετί στη ζωή σας. Επίσης, έχετε ευελιξία αφού ανά πάσα στιγμή μπορείτε να αλλάξετε εξ ολοκλήρου το πρόγραμμα της ημέρας.

  • Ξεναγός – οδηγός

Τις περισσότερες φορές ο ξεναγός σας είναι ντόπιος συνεργάτης του ταξιδιωτικού γραφείου. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να σας δώσει πληροφορίες για κάθε αξιοθέατο και να λύσει τυχόν απορίες για τον τόπο. Είναι αυτός που γνωρίζει μέρη άγνωστα για τους ταξιδιώτες. Βέβαια, την ίδια δουλειά μπορεί να κάνει και ένας ντόπιος κάτοικος. Γι’ αυτό, αν ταξιδεύετε μόνοι και χρειάζεστε βοήθεια μην διστάσετε να μιλήσετε με ντόπιους. Μ’ αυτό τον τρόπο θα γνωρίσετε καλύτερα τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Ασφάλεια

Αρκετοί απ’ αυτούς που ταξιδεύουν με γκρουπ νιώθουν πιο ασφαλείς. Σε περίπτωση που καθυστερήσετε σε κάποια συνάντηση σας, σίγουρα κάποιος θα σας ψάξει. Θα είστε με άλλα άτομα όπου ανά πάσα στιγμή θα έχετε βοήθεια. Ακόμη, πρέπει να προσέχετε τα πορτοφόλια, κινητά, φωτογραφικές μηχανές και γενικά τα προσωπικά σας αντικείμενα. Αν στην χώρα προορισμού οι ντόπιοι δεν γνωρίζουν καλά αγγλικά, τότε είναι καλό να σημειώσετε κάποιες βασικές λέξεις της τοπικής γλώσσας.

ταξιδιωτικό γραφείο
Πηγή εικόνας: versustravel.eu
  • Φαγητό

Τις περισσότερες φορές στην τιμή συμπεριλαμβάνονται κάποια γεύματα της ημέρας. Αυτό σας βοηθάει να εξοικονομήσετε χρήματα. Από την άλλη, τα γεύματα είναι προγραμματισμένα για συγκεκριμένη ώρα και μπορεί να μην έχετε πεινάσει. Αντίθετα, όταν ταξιδεύετε μόνοι σας τρώτε ό,τι θελετε και ό,τι ώρα θέλετε.

  • Κέρδος

Αν είστε από τα άτομα που αποφασίζουν τελευταία στιγμή να πάνε κάπου, αποφασίστε να ταξιδέψετε με γκρουπ. Είναι η κατάλληλη επιλογή, διότι τα ταξιδιωτικά γραφεία επιτυγχάνουν καλύτερες τιμές αφού κλείνουν εισιτήρια ή διαμονή για μεγάλο αριθμό ατόμων. Αντίθετα, θα πληρώσετε πολλά χρήματα αν ψάχνετε εισιτήριο για τις επόμενες βδομάδες ή και μέρες. Και η αλήθεια είναι πως αν βρείτε ακριβή μετακίνηση και/ή διαμονή μπορεί να ακυρώσετε το ταξίδι σας χωρίς λόγο.

Επίσης, όταν ταξιδεύετε με ταξιδιωτικό γραφείο τις περισσότερες φορές συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο εισιτήρια για την είσοδο σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα. Όταν ταξιδεύετε μόνοι σας σίγουρα θα επιβαρυνθείτε με αυτά τα έξοδα αφού διαμορφώνονται διαφορετικές τιμές σε γκρουπ.

  • Λιγότερη αναμονή

Με την παρουσία του ξεναγού έχετε άμεση πρόσβαση σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα. Ο χρόνος αναμονής στις ουρές μειώνεται σημαντικά για τα γκρουπ.

Αντίθετα, όταν ταξιδεύετε μόνοι σας ειναι προτιμότερο να κλείσετε εισιτήρια για κάποιο αξιοθέατο μέσω διαδικτύου (εάν είναι εφικτό). Αν και είναι πιο ακριβό σε σύγκριση με γκρουπ, έχετε την προτεραιότητα και δεν περιμένετε με τις ώρες στην μεγάλη ουρά. Να κάνετε καλή και σωστή έρευνα στο διαδίκτυο όταν πρόκειται να ταξιδέψετε. Στις μέρες μας, το διαδίκτυο λύνει τα χέρια των ταξιδιωτών.

Πηγή εικόνας: arttravel.gr
  • Μεμονωμένο ταξίδι

Μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο προκειμένου να σας οργανώσουν το ταξίδι. Η διαφορά είναι πως ταξιδέυετε μόνοι σας, ενώ τα κανόνισε άλλος για σας. Ακόμη, με μια έρευνα στο διαδίκτυο θα βρείτε οργανωμένα ταξίδια που προτείνουν τα ταξιδιωτικά γραφεία με αναρτημένο το πρόγραμμα των ημερών. Διαβαζοντάς το, μπορείτε να πάρετε ιδέες και να ανακαλύψετε τα σημαντικά αξιοθέατα της χώρας προορισμού.

  • Προκαθορισμένο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του ταξιδιού είναι συγκεκριμένο για όλους τους ταξιδιώτες και ο καθένας οφείλει να προσαρμοστεί σ’ αυτό. Βέβαια, σε περίπτωση που θέλετε να δείτε ένα αξιοθέατο που δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα μην διστάσετε να το ζητήσετε από τον ξεναγό σας. Σίγουρα θα σας δώσει τις κατάλληλες πληροφορίες και θα σας δώσει τον χρόνο να το επισκεφθείτε. Αντίθετα, όταν ταξιδεύετε μόνοι έχετε την ελευθερία να καθορίσετε και να αλλάξετε το πρόγραμμα βάση των δικών σας προτιμήσεων.

  • Πρωινό ξύπνημα

Σίγουρα το ξυπνητήρι θα χτυπάει πολύ νωρίς το πρωί προκειμένου να δείτε όσο το δυνατόν περισσότερα αξιοθέατα. Ακόμη και τα “10 λεπτά ακόμη” τα χάνετε, όταν σας περιμένουν αρκετά άτομα στην είσοδο για να αναχωρήσετε. Σε άλλη περίπτωση μπορείτε να καθυστερήσετε την αναχώρηση σας από το ξενοδοχείο και να αλλάξετε λίγο το πρόγραμμα της ημέρας σας.

  • Άγνωστος μέσα σε αγνώστους

Το κάθε άτομο έχει εντελώς διαφορετική προσωπικότητα, που οφείλει να προσαρμοστεί στο πρόγραμμα του ταξιδιού. Αν δεν φημίζεστε για την υπομονή σας, είναι προτιμότερο να κάνετε όσα πραγματικά σας αρέσουν την ώρα και με την σειρά που επιθυμείτε μόνοι σας.

Να θυμάστε πως είτε ταξιδέψετε με ταξιδιωτικό γραφείο είτε μόνοι, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Οι εμπειρίες γίνονται αναμνήσεις ζωής. Γνωρίστε όσο καλύτερα γίνεται τον κάθε τόπο και ζήστε το. Φύγαμε για ταξίδι!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημούδη Ιωάννα

Τελειόφοιτη του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΑΤΕΙ Καστοριάς. Σύμμαχός της πάντοτε η αλήθεια, και δίπλα της μετρημένοι άνθρωποι. Πιστεύει πως η συγγραφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξετυλίξει τις σκέψεις της.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;