Ταξίδι με παιδιά: 4+1 λόγοι να το τολμήσεις

Ταξίδι με παιδιά
Πηγή εικόνας: wanderingwagars.com

Όταν το κουδούνι χτυπά, για να σημάνει την λήξη του σχολικού έτους, οι ανησυχίες των γονέων διαφοροποιούνται. Πώς να τα απασχολήσω τους καλοκαιρινούς μήνες; Πώς να περάσω δημιουργικό χρόνο μαζί τους; Σίγουρα, η οργάνωση ενός ταξιδιού με τα παιδιά σας δεν αποτελεί την πρώτη σας επιλογή. Είναι κάτι που φοβίζει τους περισσότερους γονείς, καθώς έχουν διαφορετικές ανάγκες από τους ενήλικους και συχνά ταλαιπωρούνται, αν δεν υπάρξει σωστή διαχείριση. Παρ’όλ’ αυτά, υπάρχουν 5 πολύ σημαντικοί λόγοι να πραγματοποιήσει κανείς κάποιο ταξίδι με παιδιά.

1. Ζουν την περιπέτεια

Τα ταξίδια είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να ζήσουν καινούριες περιπέτειες. Δεν έχει σημασία πού ταξιδεύουν, τα παιδιά σας σίγουρα θα ανακαλύψουν την περιπέτεια, στο δρόμο. Με αυτόν τον τρόπο, βγαίνουν απο το “comfort zone” τους και δοκιμάζουν καινούρια πράγματα. Αποκτούν, δηλαδή, εμπειρίες που δεν θα είχαν την ευκαιρία να τις αποκτήσουν από το σπίτι.

Ταξίδι με παιδιά
Πηγή εικόνας: redtri.com

2. Μαθαίνουν να είναι ευπροσάρμοστα

Είναι γνωστό ότι πάντα στα ταξίδια δημιουργείται μια νέα, διαφορετική ρουτίνα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι, αυτές τις μέρες, κάνουν πράγματα που δεν έκαναν στην καθημερινότητά τους. Επίσης, λόγω του ότι βρίσκονται μακριά από το οικείο τους περιβάλλον, είναι πιθανό να υπάρξουν και ορισμένες αναποδιές. Αυτό αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για τα παιδιά να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν. Ακόμη, αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα στη ζωή δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλουμε και μαθαίνουν να βλέπουν την θετική πλευρά των πραγμάτων.

3. Έρχονται σε επαφή με τη φύση

Λουλούδια, ζώα, δέντρα, λαχανικά. Πράγματα που όλοι μας θεωρούμε δεδομένα στις πόλεις που ζούμε. Στα ταξίδια, όμως, υπάρχει χρόνος για ενασχόληση με κάτι διαφορετικό και έτσι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φύση και τη μαθαίνουν με βιωματικό τρόπο. Έχουν την ευκαιρία να εκτρέψουν κάποιο ζώο ή να ασχοληθούν μαζί του φροντίζοντάς το, μυρίζουν τα λουλούδια, κόβουν κάποιο καρπό από κάποιο δέντρο… Αφουγκράζονται, λοιπόν, τη φύση, αντιλαμβάνονται ότι ορισμένα πράγματα χρειάζονται συγκεκριμένη διαδικασία για να συμβούν και μαθαίνουν να τα εκτιμούν.

Ταξίδι με παιδιά
Πηγή εικόνας: treckeffect.com

4. Συσφίγγονται οι δεσμοί της οικογένειας

Τα ταξίδια αποτελούν τρόπο για να ξεφύγει κανείς από την πίεση της καθημερινότητας. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να περάσουν χρόνο με τους γονείς τους, και εκείνοι να δώσουν όλοι τους την προσοχή στα παιδιά τους. Τα ταξίδια, λοιπόν, είναι αποδεδειγμένο ότι βοηθούν στη σύσφιξη όλων των σχέσεων και ειδικά εκείνη γονέων-παιδιών. Μοιράζονται ανησυχίες, όμορφες στιγμές και φτιάχνουν εμπειρίες. Και είναι ευκαρία να πραγματοποιούνται αυτά τα ταξίδια, όσο τα παιδιά είναι ακόμα μικρά, γιατί σύντομα θα έρθουν οι πρώτες διακοπές με φίλους ή τον/την σύντροφο και τότε θα είναι αργά για κάτι τέτοιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταξίδι με παιδιά
Πηγή εικόνας: trekeffect.com

5. Κοινωνικοποιούνται

Σίγουρα τα παιδιά κοινωνικοποιούνται στο σχολείο μέσω της αλληλεπίδρασης με συνομήλικους τους. Παρ’όλ’αυτά, η κοινωνικοποίηση στα ταξίδια είναι πολύ διαφορετική. Έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά, που συχνά μπορεί να είναι από άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου, γενικότερα. Έτσι, μοιράζονται εμπειρίες και συνήθειες, βλέπουν με άλλο μάτι τον κόσμο γύρω τους και αντιλαμβάνονται καλύτερα την έννοια της διαφορετικότητας. Γίνονται πιο ευγενικά και μαθαίνουν να αγαπούν τους εαυτούς τους και τους άλλους, όπως ακριβώς είναι.

Πηγές άρθρου:

  • 12 reasons why travelling is beneficial for kids: https://trekeffect.com/blogs/travel/12-reasons-traveling-beneficial-young-children
  • 7 reasons to travel with kids, no matter how young they are: https://redtri.com/7-reasons-to-travel-with-kids-no-matter-how-young-they-are/slide/1
  • 8 amazing reasons why you should travel with kids: https://wanderingwagars.com/8-reasons-travel-kids/
  • 5 reasons to travel with your kids NOW: https://www.2idiotstravel.com/5-reasons-to-travel-with-your-kids-now/

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ειρήνη Παντελή

Είμαι 20 χρονών και γεννήθηκα στα Γιάννενα.Σπουδάζω Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.Λατρεύω τα ταξίδια,ασχολούμαι με το ρεμπέτικο τραγούδι και γράφω ανελλιπώς.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;