Ταξιδεύοντας στα Δωδεκάνησα (Μέρος 1ο)

Ελλάδα…. Μία χώρα με αμέτρητες επιλογές για διακοπές και όχι μόνο.

Την τελευταία φορά ταξιδέψαμε στο Ιόνιο και στα αγαπημένα μας Επτάνησα. Αυτή τη φορά θα πάμε από την άλλη μεριά του χάρτη και θα ταξιδέψουμε στα μαγευτικά Δωδεκάνησα.

Το πλέον ιστορικό, σημαντικό και γνωστό από τα Δωδεκάνησα είναι η Ρόδος, η οποία, εδώ και χιλιετίες, είναι το νησί στο οποίο βρίσκεται η διοικητική έδρα της περιοχής. Από τα υπόλοιπα, η Κως και η Πάτμος είναι ιστορικά τα πιο σημαντικά, ενώ τα υπόλοιπα εννέα είναι η Αστυπάλαια, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Λέρος, η Νίσυρος, η Σύμη, η Τήλος και το Καστελόριζο.

Άλλα νησιά της Δωδεκανήσου είναι το Αγαθονήσι, η Αλιμιά, οι Αρκοί, η Χάλκη, το Φαρμακονήσι, το Γυαλί, η Κίναρος, η Λέβιθα, οι Λειψοί, ο Μάραθος, η Νίμος, η Ψέριμος, η Σαρία, η Στρογγυλή, η Σύρνα και η Τέλενδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καστελόριζο

Από τα πιο όμορφα και γραφικά νησιά της Ελλάδας, το Καστελόριζο, ένα μικρό διαμάντι μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

Το μοναδικό μελανό σημείο στη φήμη του ήταν πριν 7 χρόνια , όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωνε την είσοδο της χώρας μας στο Δ.Ν.Τ.

Το νησί συνοδεύεται από μια μεγάλη ναυτική παράδοση, με έντονα τα σημάδια της ναυτικής και εμπορικής ανάπτυξης που κάποτε γνώρισε. Απέκτησε παγκόσμια προβολή το 1991, όταν γυρίστηκε εκεί η βραβευμένη με Oscar ταινία Mediterraneo.

Αξιοθέατα

Το κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη

Χτίστηκε τον 14ο αιώνα και σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπια του κτίσματος, τα οποία βρίσκονται πάνω στο Καστέλο Ρόσο, τον κόκκινο βράχο απ’ όπου προέρχεται και η ονομασία του νησιού.

Παλαιόκαστρο

Στη δυτική πλευρά του Καστελλόριζου βρίσκεται το σημαντικότερο και αρχαιότερο μνημείο του νησιού, το Παλαιόκαστρο. Πρόκειται για αρχαίο οικισμό με πολλά κτίσματα και δεξαμενές. Στη δωρική ακρόπολη του 3ου αιώνα π.Χ. σώζεται μια επιγραφή που περιλαμβάνει τον όρο Μεγίστη. Στην περιοχή, στη θέση Λιμενάρι, υπάρχουν και τα Κυκλώπεια Τείχη.

Άγιος Γεώργιος του Βουνιού

Από το λιμάνι, 401 σκαλιά οδηγούν στον Άγιο Γεώργιο του Βουνού (ή Βουνιού). Βρίσκεται στην περιοχή του Παλαιόκαστρου και περιστοιχίζεται από τεράστιες φυσικές πλάκες. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχει μια κατακόμβη, ο Άγιος Χαράλαμπος.

Λυκιακός Τάφος
 Πρόκειται για τάφο του 4ου αιώνα π.Χ., λαξευμένο στους πρόποδες του Κάστρου. Οι κάτοικοι της περιοχής της Μικράς Ασίας ονομάζονταν Λύκιοι γιατί ο θεός τους, ο Λύκιος Απόλλωνας, λατρευόταν ως λύκος.
Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο

Το Μουσείο στεγάζεται στο λευκό ιστορικό κτίριο πάνω από το αναπαλαιωμένο Τζαμί, κοντά στα ερείπια του Κάστρου. Στην εποχή της Φραγκοκρατίας, αποτελούσε τον εξωτερικό προμαχώνα του Καστέλο Ρόσο. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αρχαιολογικά ευρήματα εκθέματα ανεκτίμητης αξίας από διάφορες περιόδους της αρχαιότητας, τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, παραδοσιακές στολές, καθώς και αντικείμενα λαϊκής τέχνης.

Μητρόπολη Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης

Στην πλέον περίοπτη θέση του νησιού, πάνω από το Μανδράκι, δεσπόζει ο μητροπολιτικός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, συνυφασμένος με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του Καστελλόριζου από την ίδρυσή του (περί τα 1835) μέχρι και σήμερα. Ο ναός είναι χτισμένος σε ρυθμό τρίκλιτης θολωτής βασιλικής με πλούσια εικονογράφηση, μαρμάρινα τέμπλα και πανύψηλο μαρμάρινο καμπαναριό. Η στέγη της Μητρόπολης αυτής στηρίζεται σε δώδεκα μονολιθικούς γρανιτένιους κίονες, που μεταφέρθηκαν από το ναό του Απόλλωνα στα Πάταρα της Λυκίας, στην απέναντι Μικρασιατική ακτή. Στο βοτσαλωτό προαύλιο του ναού συστεγάζεται και η Σαντραπεία αστική Σχολή (το σημερινό δημοτικό σχολείο).

Γαλάζια Σπηλιά
Στη νοτιοανατολική μεριά του νησιού, είκοσι λεπτά με το καΐκι από το λιμάνι βρίσκεται η Γαλάζια Σπηλιά του Καστελόριζου. Γνωστότερη με τ’ όνομα «Σπηλιά του Παραστά» ή «Φώκιαλη», από τις φώκιες που κατοικούν μέσα, είναι το μεγαλύτερο από τα ενάλια σπήλαια της Ελλάδας και ένα από τα γνωστά παγκοσμίως για τον πλούσιο  στολισμό από σταλακτίτες που διαθέτει. Βρίσκεται στο νότιο σημείο του νησιού και έχει μήκος 75m και ύψος 35m. Η είσοδος είναι συγκριτικά χαμηλή, στο ύψος μικρού καϊκιού.
Νησάκι της Ρω

Στα δυτικά του νησιού στέκει το μικρό νησάκι Ρω, που μπορεί κανείς να επισκεφτεί με ναυλωμένο καΐκι, γνωστό για την «Κυρά της Ρω», Δέσποινα Αχλαδιώτου (1898-1982), τη μοναδική του κάτοικο, που για δεκαετίες κάθε πρωί ύψωνε την ελληνική σημαία.

 

Κάσος

Η ιστορία τής Κάσου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα ότι η Κάσος, μαζί με άλλα νησιά τής Δωδεκανήσου, έλαβε μέρος σ’ εκείνη τη μεγάλη πολεμική σύρραξη με δικά της “βαθιά” πλοία. Τη μεγάλη αυτή ναυτική ιστορία μεταφέρει η Κάσος μέχρι και τις μέρες μας, με ικανό αριθμό εμπορικών πλοίων να ανήκουν ακόμη σε Κασιώτες εφοπλιστές.

Τα αυθόρμητα γλέντια είναι η πιο αυθεντική έκφραση της ψυχής της Κάσου και από τις πιο δυνατές εκπλήξεις που μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη. Υπάρχουν όμως και τα προγραμματισμένα γλέντια, οι γάμοι – στους οποίους είναι καλεσμένο όλο το νησί – και τα πανηγύρια. Το πανηγύρι της Παναγίας είναι το μοναδικό στην Κάσο που ακόμη στρώνονται οι τεράστιες τάβλες για να φάνε με τη σειρά πρώτα οι γυναίκες και τα παιδιά και μετά οι άντρες.

Στην Κάσο η ζωή αρχίζει νωρίς το πρωί από την Μπούκα, ένα μικροσκοπικό λιμανάκι στο Φρυ, γεμάτο ψαρόβαρκες και μικρά τρεχαντήρια, σπάνιο δείγμα παλιού πειρατικού ορμητηρίου. Κατά το μεσημέρι όλοι οι δρόμοι κατευθύνονται προς τις παραλίες, στον Εμπορειό, τον Αντιπέρατο, τη Χέλατρο, την πιο μακρινή διαδρομή που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης σε άσφαλτο στο νησί (14 χλμ.). Αλλά και τα μονοπάτια, με τα πόδια, για τις μοναχικές παραλίες Αυλάκι (2,30 ώρες απότομη κατάβαση και ανάβαση από το μοναστήρι του Αϊ-Γιώργη στις Χαδιές) και Τριτά.

Το απόγευμα, την απίθανη ώρα του ηλιοβασιλέματος πάνω από τα Αρμάθια, τα σοκάκια στην Αγία Μαρίνα με τις νεοκλασικές αλλά και τις παραδοσιακά κασιώτικες αρχιτεκτονικές πινελιές. Το βράδυ, ηχούν τα παραδοσιακά μελωδικά όργανα, η παλιά λύρα του Αιγαίου με το δοξάρι με τα κουδουνάκια και το λαούτο, δημιουργούνται περίτεχνες μαντινάδες εκείνη τη στιγμή και τραβούν σε μάκρος οι ποιητικές συνομιλίες, όπως και τα βήματα των χορών, της σούστας και του ζερβού.

Τήλος

Η Τήλος για πολλούς θεωρείται το “διαμαντάκι” το Αιγαίου, για εμένα, ένας μικρός και πλούσιος αρχαιολογικός χώρος. Έγινε γνωστή όταν το 1970 ο καθηγητής παλαιοντολογίας Νικόλαος Συμεωνίδης ανακάλυψε στο σπήλαιο Χαρκαδιό, στην περιοχή της Μυσσαριάς, νεκροταφείο ελεφάντων νάνων οι οποίοι βρέθηκαν απομονωμένοι στο νησί μετά την καταβύθιση της Αιγηϊδος, της οποίας οι κορυφές συνθέτουν το σημερινό αρχιπέλαγος του Αιγαίου. Στη νήσο εδρεύει μικρό παλαιοντολογικό μουσείο όπου εκτίθενται κάποια από αυτά τα ευρήματα.

Αξιοθέατα

Το Μεγάλο Χωριό
Είναι η πρωτεύουσα του νησιού με γνήσια αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική. Επισκεφτείτε το Παλαιοντολογικό Μουσείο, όπου εκτίθενται ευρήματα από το Σπήλαιο του Χαρκαδιού με οστά προερχόμενα από νάνους ελέφαντες και την εκκλησία του Ταξιάρχη με τα εντυπωσιακά σταυροθόλια. Ακολουθήστε το μονοπάτι που φτάνει στο Κάστρο των Ιπποτών στην κορυφή του λόφου. Η εκπληκτική θέα θα ανταμείψει την απόφασή σας.

Τα Λειβάδια
Λιμάνι του νησιού με πολυάριθμα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και καφετέριες. Η παραλία του οικισμού είναι μεγάλη με βότσαλα, αρμυρίκια και κρυστάλλινα νερά και φτάνει μέχρι τον Άγιο Στέφανο, που ήταν το μεσαιωνικό λιμάνι του νησιού. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγ. Νικολάου.
Τη Μονή του Αγ. Παντελεήμονα
Το ιστορικό αυτό μοναστήρι του 15ου αι. αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού. Αγναντεύει το πέλαγος από την πλαγιά λόφου σε τοποθεσία εξαίρετης φυσικής ομορφιάς. Θαυμάστε το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις υπέροχες τοιχογραφίες του Παντοκράτορα στον τρούλο. Δροσιστείτε στη σκιά που προσφέρει το κυπαρίσσι, τα πλατάνια και οι καρυδιές στην αυλή της Μονής. Στη μνήμη του Αγίου τον Ιούλιο γίνεται τριήμερο πανηγύρι με προσκυνητές από όλα τα Δωδεκάνησα.

Παραλίες της Τήλου

  • Ο Αγ. Αντώνιος με τους χαρακτηριστικούς φοίνικες, τα αρμυρίκια και το ξωκκλήσι είναι μια όμορφη δαντελωτή παραλία.
  • Η Έρυστος είναι η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού με μεγάλη χρυσή αμμουδιά και καταγάλανα δροσερά νερά.
  • Η Πλάκα που βρίσκεται στον όρμο του Αγ. Αντωνίου ξεχωρίζει για τους ευκαλύπτους και τα παγώνια που τριγυρνούν επιδεικνύοντας τα πολύχρωμα φτερά τους.
  • Τα Λεθρά είναι μια μικρή και απόμερη παραλία με ήρεμη θάλασσα όλο βότσαλο και καθαρά νερά.
  • Τέλος με καΐκι από τα Λιβάδια μπορείτε να προσεγγίσετε τις παραλίες Σκάφη (φτάνει και μονοπάτι), Θόλο και Άγιο Σέργιο.

 

Σύμη

Γραφικό νησί, απίστευτη ομορφιά, απέραντο πράσινο…. Όλα αυτά συνιστούν την αίγλη της Μεσογείου, τη Σύμη.

Η Σύμη αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς στη Μεσόγειο, για όσους αναζητούν διακοπές με στυλ, για όσους αναζητούν να συνδυάσουν τον κοσμοπολίτικο αέρα με την αρχοντιά της παράδοσης, την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό με τα ακριβά γιοτ και τα ιστιοφόρα που καταφθάνουν καθημερινά από τη γειτονική Τουρκία.

Αξιοθέατα

Γιαλός, με χρώμα… νεοκλασικό
Ώχρα, σομόν, κόκκινο, γαλάζιο, μπλε, γκρι: Τα νεοκλασικά αρχοντικά στο λιμάνι της Σύμης, τον Γιαλό, κρατούν ζωντανό το χρώμα του παρελθόντος και σας μεταδίδουν την ίδια αίγλη. Βρίσκεστε σε μια πολιτεία που μοιάζει να ξεπήδησε από σελίδες παλιού βιβλίου! Μην ξεχάσετε να δείτε τα αξιοθέατα: τον Καθεδρικό ναό του Τιμίου Προδρόμου του 1838, το Τελωνείο, την Ψαραγορά, το πέτρινο γεφύρι, το άγαλμα του μικρού ψαρά, το ρολόι του 1881 και τον παλιό ταρσανά στη συνοικία Χαράνι.

Ανεβαίνοντας την Καλή Στράτα
Πεντακόσια πέτρινα, φαρδιά σκαλοπάτια σας οδηγούν από το Γιαλό στο Χωριό, την Άνω Σύμη. Κάποτε ήταν ο μοναδικός δρόμος από τον έναν στον άλλον οικισμό. Αυτή είναι η Καλή Στράτα: σπίτια και εμπορικά μαγαζιά στην πιο πλούσια και όμορφη περιοχή. Στην κορυφή σας υποδέχονται καφέ με τα τραπεζάκια τους έξω. Από εδώ, καθώς το ηλιοβασίλεμα λούζει το Γιαλό, θα απολαύσετε θέα απερίγραπτη. Όλο το Αιγαίο στα πόδια σας!

Η αρχοντιά του Χωριού
Φτάσατε στο Χωριό! Εδώ, οι ντόπιοι θα σας τα δείξουν όλα: τη Σπετσαρία, το παλιό δημοτικό φαρμακείο με τα γυάλινα δοχεία και τις χαρακτηριστικές επιγραφές σε κτήριο του 1884. Την οικία Χατζηαγαπητού-Χατζηϊωάννου με την εντυπωσιακή σάλα. Την οικία Φαρμακίδη που στεγάζει το Αρχαιολογικό-Λαογραφικό μουσείο. Ανηφορίστε τα λιθόστρωτα καλντερίμια ως το Κάστρο, εκεί θα θαυμάσετε θέα στο Αιγαίο που θα σας απογειώσει.

Ο Ταξιάρχης Μιχαήλ ο Πανορμίτης
Εδώ οι προσκυνητές κάνουν ουρά, αλλά η αναμονή αξίζει: η ενέργεια είναι διάχυτη στο ναό. Διάσημος για τα θαύματα του ο Πανορμίτης αποτελεί μεγάλο προσκύνημα στο Αιγαίο. Η μονή υπάρχει από τον 15ο αιώνα και η εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ θεωρείται θαυματουργή. Δίπλα στο μοναστικό συγκρότημα, τα κελιά διατίθενται για φιλοξενία.

Το συμιακό γαριδάκι
Είναι φημισμένο και παραδοσιακό της Σύμης. Μικρό και πεντανόστιμο θα το δοκιμάσετε τηγανητό στις ταβέρνες του Γιαλού και του Χωριού.

Το Ναυτικό Μουσείο
Σπογγαλιεία με σκάφανδρα και άλλες ενδιαφέρουσες «υδάτινες ιστορίες» σας περιμένουν στο μουσείο που στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο, στον παλιό κεντρικό ταρσανά της Σύμης. Στις διακοπές σας εδώ, πρέπει σίγουρα να το επισκεφθείτε.

Οι παραλίες της Σύμης
Το καραβάκι θα σας πάει σε όποια παραλία της Σύμης διαλέξετε: Αϊ-Γιώργη Δυσάλωνα, Αγία Μαρίνα, Νανού, Φωκοσπηλιά. Και, καθώς ξεμακραίνει, θα ξαναθαυμάσετε τη νεοκλασική ανωτερότητα του Γιαλού.

 

info: wikipedia, discovergreece


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λένα Μπίρμπα

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;