Ταξιδεύοντας στα Χανιά

Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στην υπέροχη Κρήτη και αυτή τη φορά στα μαγευτικά Χανιά που όσες φορές και να τα επισκεφτεί κανείς, φέρνουν νοσταλγία αλλά και γαλήνη…

Η πόλη του Ελευθέριου Βενιζέλου, η πόλη που πολλοί λαοί την ερωτεύτηκαν, καθώς Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Σαρακηνοί, Ενετοί, Τούρκοι θέλησαν να την κάνουν δική τους.

Πάμε να τα γνωρίσουμε καλύτερα…

Ιστορικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Χανιά ή αλλιώς Κυδωνία ιδρύθηκε κατά τα προϊστορικά χρόνια από τον Κύδωνα, γιο του Ερμή και της νύμφης Ακακαλλίδας, κόρης του Μίνωα. Από άλλες ανασκαφές που έγιναν σε διάφορες συνοικίες, όπως αυτή στο Καστέλι, έγινε γνωστό πως η περιοχή ήταν κατοικημένη από τη Νεολιθική εποχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενίοτε τα Χανιά ήταν σπουδαίος εμπορικός δίαυλος σε όλους τους ιστορικούς χρόνους.

Στα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας επιχειρήθηκε ο κατεξοχήν εκσυγχρονισμός της πόλης. Τα Χανιά αναπτύχθηκαν έξω από τα τείχη με τη διάνοιξη νέων δρόμων και τη κατεδάφιση τμημάτων των ενετικών τειχών. Το 1911 ισοπεδώνεται ο προμαχώνας Piatta Forma και επιχωματώνεται η τάφρος για να χτιστεί η Δημοτική Αγορά, ενώ σε κεντρικούς δρόμους της νέας πόλης, όπως στην Ηρώων Πολυτεχνείου, στην οδό Τζανακάκη και στη Βασιλέως Κωνσταντίνου (νυν Ανδρέα Παπανδρέου) οικοδομούνται αρκετά νεοκλασικά κτίρια.  Την εποχή αυτή γνωρίζει σημαντική ακμή και η κοσμική συνοικία της Χαλέπας, η οποία περιλάμβανε πλούσια αρχοντικά, το Παλάτι του Αρμοστή, το σπίτι του Βενιζέλου και την εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής.

 

Εναλλακτικές διακοπές….

Για τους εναλλακτικούς μας φίλους, η ευρύτερη περιοχή των Χανιών προσφέρεται για extreme καταστάσεις και όχι μόνο. Οι παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, οι λίμνες, τα φαράγγια, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα, το ήπιο κλίμα διαμορφώνουν ιδανικές συνθήκες διαβίωσης και ένα μαγευτικό περιβάλλον που προκαλεί τον επισκέπτη να το εξερευνήσει.  Περιοχές, όπως η λίμνη της Αγιάς, το φαράγγι του Θερίσου και η νησίδα των Αγίων Θεοδώρων, έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, όπου η χλωρίδα και η πανίδα προστατεύονται και αναπτύσσονται χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις. Το φυσικό τοπίο συνδυάζει μοναδικής ομορφιάς στοιχεία και εναλλακτικά σημεία ενδιαφέροντος για πεζοπορία, ποδηλασία βουνού και επαφή με τη φύση, λίμνες, οροπέδια, σπήλαια κ.ά. Κάθε σημείο είναι μοναδικό όπως μοναδική είναι και η διαδρομή προς αυτό, με δρόμους όπου ο επισκέπτης είναι διαρκώς σε επαφή με τη φύση, εν μέσω ορεινών όγκων, φαραγγιών ή παραθαλάσσιων διαδρομών.

Αξιοθέατα

Μέσα από εικόνες θα σας ξεναγήσουμε στα Χανιά, μαθαίνοντας παράλληλα και την ιστορία τους με τα σημαντικότερα μνημεία της ευρύτερης περιοχής. Βέβαια, όπου και να πάτε στα Χανιά θα σας μείνει αξέχαστο το ταξίδι.

 Το παλιό ρολόι
Στιβανάδικα στην οδό Σρύδλωφ αποτελούν έναν από τους πλέον δημοφιλείς και εμπορικούς δρόμους των Χανίων.
— ”·¼¿Ä¹ºή ‘³¿Áά §±½ίɽ
  Δημοτική Αγορά Χανίων
¤¿  ±»άĹ
Παλάτι, Χαλέπα
¤¿ £ÀίĹ Ä¿Å •»µÅ¸έÁ¹¿Å ’µ½¹¶έ»¿Å
Το Σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου, πλατεία Χαλέπα
“¿»³¿¸άÂ
Γολγοθάς, τόπος εκτέλεσης από τους Γερμανούς

 

Χανιά
Το Σαντριβάνι ή Πλατεία Μαυροβουνίου
Χανιά
Φρούριο Φιρκά

 

 

 

Αρχαιολογικό μουσείο

 

 

¤¶±¼ί Ä¿Å š¹¿ÅÄÿύº §±Ãά½ (“¹±»ί ¤¶±¼¹Ãί)
Τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν
Η “Βενετία της Ανατολής”, Σπλάτζια
Χανιά
Χουγκιάρ Τζαμισί (Το τζαμί του Ηγεμόνα)
Ÿ ¦άÁ¿Â
Ο Αιγυπτιακός Φαρος
Χανιά
Προφήτης Ηλίας – Τάφοι Βενιζέλων
Χανιά
Μονή της Santa Maria dei Miracoli, Καστέλι
Χανιά
Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λένα Μπίρμπα

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;