Ταξιδεύοντας Σπέτσες με την My Road Trip

Αν και το καλοκαίρι μπήκε σιγά σιγά και πολλοί προγραμματίζουμε τις διακοπές του Αυγούστου, δεν παύει αυτός ο μήνας να απέχει πολύ από το παρόν. Πέρα από αυτό, για αρκετούς η άδεια δεν θα μας φτάσει κι έχουμε ανάγκη για περισσότερες εξορμήσεις, έστω ολιγοήμερες. Κι επειδή με το που βγαίνει ο ανοιξιάτικος ήλιος τα μυαλά μου παίρνουν αέρα, έτσι αποφάσισα να πάρω την My Road Trip και να κλείσω ένα μονοήμερο στις μαγευτικές Σπέτσες.

Ειλικρινά τα νησιά του Αργοσαρωνικού είναι όαση, για όσους μένουμε στην Αθήνα και τα συνιστώ ανεπιφύλακτα σ’ όλους. Ειδικά οι Σπέτσες συγκαταλέγονται στα πλέον αγαπημένα μου, καθώς είναι μεν μικρό νησί, αλλά με πολλά πράγματα να κάνεις και να δεις.

Η μέρα μου λοιπόν ξεκίνησε νωρίς το πρωί καθώς έφτασα στο πούλμαν της My Road Trip, στο κέντρο της Αθήνας. Δεν περίμενα να ανταποκρίνεται τόσος πολύς κόσμος σε εκδρομές με πούλμαν. Τελικά, απ΄όσο έμαθα αρκετοί επιλέγουν αυτό τον τύπο ταξιδιού και μάλιστα, πολύ συχνά. Μια τέτοια εκδρομή είναι η καλύτερη επιλογή που θα κάνεις, αν θες να ξεφεύγεις από τη ρουτίνα και το γκρίζο της πόλης. Αν και για μια στιγμή αγχώθηκα με τον τόσο κόσμο και για τον τρόπο που θα ταξιδέψουμε, τα παιδιά της My Road Trip ήταν τόσο οργανωμένα και τόσο εξυπηρετικά, που ένιωσα λες και πήγαινα ξανά σχολική εκδρομή. Το κλίμα ήταν τόσο όμορφο κατά τη διάρκεια της εκδρομής με το κάθε πούλμαν να έχει τον δικό του υπεύθυνο, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας έδινε πληροφορίες για όσα βλέπουμε, καθώς και για τον προορισμό μας, με ένα τρόπο πολύ ευχάριστο και με αρκετό χιούμορ. Ένα γεγονός που σπάνια συναντάς σε εκδρομές τέτοιου είδους.

Στα μισά της διαδρομής κάναμε μια στάση στον Ισθμό της Κορίνθου για ένα σύντομο διάλειμμα και για μερικές λήψεις πάνω από τη γέφυρα του Ισθμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φτάνοντας στις Σπέτσες

Το πούλμαν μας άφησε στον οικισμό Κόστα, από τον οποίο υπάρχουν τοπικά καΐκια και θαλάσσια ταξί που σε μεταφέρουν στο νησί των Σπετσών. Η διαδρομή κρατάει περίπου 10 λεπτά και μακάρι να διαρκούσε περισσότερο , καθώς όση ώρα βρίσκεσαι σ’ αυτή την όμορφη βαρκάδα μπορείς να απαθανατίσεις τόσο το νησί, όσο και το υπέροχο Πόρτο Χέλι, που βρίσκεται λίγο πιο πέρα από τον οικισμό Κόστα.

Το πρώτο βήμα στο νησί θα γίνει στο «Λιμάνι της Ντάπιας».  Στην Ντάπια, το σημερινό λιμάνι, ήταν στημένα τα κανόνια που υπεράσπιζαν την πόλη. Σήμερα γύρω από το λιμάνι βρίσκεται το εμπορικό κέντρο των Σπετσών.

Αυτό που θα αντικρίσεις πρώτο, είναι τα άλογα με τις άμαξες, σήμα κατατεθέν για τις Σπέτσες, αλλά και για τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού. Στο νησί δε θα συναντήσεις πέρα από 2-3 αυτοκίνητα, καθώς δεν επιτρέπονται. Συνεπώς το σύνηθες φαινόμενο είναι να δεις πολλές άμαξες, σκούτερ και ATV ως τα βασικά μεταφορικά μέσα του νησιού. Προτείνω να πάρετε ένα σκούτερ, ώστε να είστε ελεύθεροι να γυρίσετε όλο το νησί.

Το μουσείο και η πλατεία της Μπουμπουλίνας

Από το λιμάνι της Ντάπιας ξεκινάμε αμέσως για το Μουσείο της Μπουμπουλίνας, αφού μετά τις 2 θα το βρείτε κλειστό. Το μουσείο δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από το πραγματικό σπίτι της Μπουμπουλίνας, το οποίο ανακαινίστηκε από τους κάτοικους του νησιού κι αποτελεί σήμα κατατεθέν για τις Σπέτσες. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης που θα σας γίνει, θα δείτε αρκετά αντικείμενα με ιστορική αξία και θα μάθετε λεπτομέρειες για τον βίο ενός από τα σημαντικότερα πρόσωπα τις Νέας Ελληνικής Ιστορίας.

Φεύγοντας από το μουσείο κατηφορίστε ξανά προς το λιμάνι της Ντάπιας.

Ξεκινώντας από τον βοτσαλωτό χώρο του λιμανιού και πηγαίνοντας βορειοδυτικά, περνάμε μπροστά από το «Ποσειδώνιο», που κτίσθηκε από τον Σ.Ανάργυρο, στις αρχές του αιώνα μας και διατηρεί όλη την παλιά του αίγλη, με την εξαίσια αρχιτεκτονική του, καθώς οι θαυμάσιοι διακοσμημένοι εσωτερικοί χώροι του, το καθιστούν ακόμα και σήμερα πόλο θαυμασμού μιας άλλης αρχιτεκτονικής αντίληψης. Αποτέλεσε τόπο διαμονής διάσημων, πολιτικών, επιχειρηματιών και καλλιτεχνών.

Το «Ποσειδώνιο» βρίσκεται στην πλατεία της Μπουμπουλίνας, στην οποία πραγματοποιούνται όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις του νησιού με πιο σημαντική την αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών το 1822, γνωστή ως «Αρμάτα». Δεσπόζουσα θέση στο κέντρο της πλατείας έχει το επιβλητικό άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, δημιουργία της γλύπτριας Ναταλίας Μελά.

Από την Ντάπια προς το “Παλιό Λιμάνι” και τον “Φάρο”

Γυρνώντας πίσω στη Ντάπια μπορούμε να κάτσουμε για ένα καφέ στα τοπικά μαγαζάκια, έχοντας θέα το λιμάνι των Σπετσών, τα γραφικά στενάκια του νησιού στα οποία συναντάς αρκετά βοτσαλωτά ψηφιδωτά -άλλο ένα σήμα κατατεθέν του νησιού. Κι αφού ξεκουραστούμε, κατευθυνόμαστε προς τον Φάρο και το Παλιό Λιμάνι των Σπετσών. Η καλύτερη επιλογή είναι να πάτε με τα πόδια και στο γυρισμό σας για την Ντάπια, να πάρετε μια άμαξα και να απολαύσετε χαλαρώνοντας τα χρώματα του δειλινού .

Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο λοιπόν, συναντάμε την παραλία του Αγ. Νικολάου και τα φημισμένα αρχοντικά της, μερικά κτισμένα από τον 18ο αιώνα, δείγμα της πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης που είχε το νησί εκείνη την περίοδο. Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγ. Νικολάου, εκτός από το κτίσμα του Ναού, στον προαύλιό του έχει το μνημείο των Ηρώων, έργο του γλύπτη Β. Κεσσέ. Είναι από τις παλαιότερες εκκλησίες των Σπετσών, με το αριστουργηματικής τέχνης καμπαναριό, όπου υψώθηκε η σημαία της Επανάστασης του 1821.

Στη συνέχεια της διαδρομής μπαίνουμε στο βάθος του μυχού του «Παλαιού λιμανιού» (Μπάλτιζας) περνώντας από τα παραδοσιακά καρνάγια, που διατηρούνται μέχρι σήμερα μεταφέροντας από γενιά σε γενιά τα μυστικά του καλαφατίσματος των σκαριών. Βλέπουμε πανέμορφα κτίσματα -παλιά και νέα- που διατηρούν το νησιώτικο χρώμα και την αρχιτεκτονική παράδοση. Ένα υπέροχο δείγμα σύγχρονης οικιστικής παρέμβασης που έγινε σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον του νησιού είναι ο οικισμός της «Πυτιούσας» με την όμορφη πλατεία και το γραφικό της ουζερί.

Εδώ μπορούμε να κάνουμε μια στάση σε μια από τις τοπικές ψαροταβέρνες και να απολαύσουμε τοπικά εδέσματα σε συνοδεία με αρωματισμένο ούζο. Ένα από τα πλέον φημισμένα στέκια της περιοχής είναι και το εστιατόριο «Ορλώφ» το όνομα του οποίου προέρχεται από τους αδελφούς Ορλώφ, οι οποίοι ήταν Ρώσοι αξιωματικοί και  συμμετείχαν σε αρκετές επαναστατικές ενέργειες στις Σπέτσες.

Στο τέλος της διαδρομής βρίσκεται το «Φανάρι», εκεί όπου στεγάζεται η εκκλησία της «Παναγίας της Αρμάτας», εκκλησάκι που κτίστηκε για να τιμήσει την Παναγία, που βοήθησε την ημέρα των «γενεθλίων» της (8 Σεπτεμβρίου) τους Σπετσιώτες στη ναυμαχία με τον τουρκικό στόλο το 1822. Στο εσωτερικό της εκκλησίας μπορούμε να θαυμάσουμε τον πίνακα του Ι. Κούτση που απεικονίζει την ναυμαχία στον κόλπο των Σπετσών, έργο του 1887.
Στον περίβολο του ναού υπάρχουν τα δύο επιτύμβια που τιμούν τη μνήμη του ναυμάχου Ι.Γ. Κούτση και του ιστορικού Ανάργυρου Χ. Αναργύρου. Στην περιοχή αυτή υπάρχει και ο κήπος του κανονιοστασίου -χώρος ιστορικής μνήμης και αναψυχής- με αναστηλωμένο το παλιό κανονιοστάσιο του Χ.Γιάννη Μέξη και το πάρκο περιπάτου, το οποίο έχει διακοσμήσει με τα χάλκινα γλυπτά της η καλλιτέχνης Ναταλία Μελά.
Στο άκρο του «Φαναριού» και μπροστά στα υπολείμματα του παλιού φάρου του νησιού βρίσκεται σε δεσπόζουσα θέση ο ανδριάντας του πυρπολητή Κοσμά Μπαρμπάτση, έργο και αυτό της Ν.Μελά.

Κι αφού απολαύσετε την τοπική κουζίνα, μη χάσετε την ευκαιρία να περπατήσετε στο παλιό λιμάνι κι αν αντέχετε, να ανηφορίσετε για τον μαγευτικό Φάρο των Σπετσών.

Από το λιμάνι της Ντάπιας μέχρι το «Καστέλι»

Επανερχόμαστε στην Ντάπια. Πάνω από το λιμάνι και σε απόσταση πεντακοσίων περίπου μέτρων από αυτό βρίσκεται το Καστέλι, η πόλη των προεπαναστατικών χρόνων, από τα χαλάσματα της οποίας σώζονται μόνο οι εκκλησίες της. Το Καστέλι ήταν ο πρώτος μεσαιωνικός οικισμός που ήταν περιτειχισμένος και είχε την ακρόπολή του στο λόφο, όπου βρίσκεται σήμερα ο ναός του Αγίου Βασιλείου. Ένα φυσικό οχυρό του περιτειχισμένου οικισμού των παλαιών χρόνων που μέχρι σήμερα παραμένει αναλλοίωτο, είναι οι χείμαρροι του Αγίου Γεωργίου προς την Ανατολή  και της Κουνουπίτσας προς τη Δύση. Για να φθάσουμε στο Καστέλι παίρνουμε τον μοναδικό δρόμο που ξεκινά από το σημείο, που είναι αραγμένα τα αμαξάκια με τα άλογα με κατεύθυνση προς το βουνό. Στο ύψος της παλιάς φημισμένης ταβέρνας του Λαζάρου, ο δρόμος προς τα δεξιά πηγαίνει προς το «Καστέλι», στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το γραφικό εκκλησάκι της «Αγ. Τριάδας» με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Πέρα από την Περιήγηση στην πόλη, όπως είπα, μπορείτε να νοικιάσετε ένα σκούτερ και να εξερευνήσετε και το υπόλοιπο νησί. Μερικά από τα σημαντικότερα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος αποτελούν τα εξής:

  • Η σπηλιά του Μπεκίρη, παλιό καταφύγιο των αγωνιστών, στους Αγίους Αναργύρους, στο πίσω μέρος του νησιού, στο οποίο οι παλιοί Σπετσιώτες έκρυβαν τα γυναικόπαιδα την περίοδο της τουρκοκρατίας.
  • Η παραλία των Αγίων Αναργύρων, μια οργανωμένη, πολυσύχναστη παραλία με άμμο και βότσαλα, με βαθιά νερά, κατάλληλα για θαλάσσια σπορ.
    Η παραλία βρίσκεται σε έναν όμορφο, καταπράσινο όρμο και διαθέτει υποδομή για θαλάσσια αθλήματα και δραστηριότητες, ενώ υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και καφέ.
  • Η παραλία Κουζουνός, απέναντι από την κατάφυτη Σπετσοπούλα. Είναι από τις πιο ήσυχες και φυσικές παραλίες των Σπετσών, με πεντακάθαρα νερά, στρωμένη με λεπτό χρωματιστό βότσαλο, ιδανική για κολύμπι.
  • Η Ζωγεριά, μια αμμώδης παραλία με καταγάλανα νερά σε μια πευκόφυτη περιοχή, στην οποία υπάρχουν κάποιες παραδοσιακές νησιώτικες ταβέρνες. Η παραλία της Ζωγεριάς είναι μία από τις καλύτερες παραλίες του νησιού. Το θαυμάσιο τοπίο με πεύκα που φθάνουν μέχρι τη θάλασσα, τα πεντακάθαρα νερά και το ήρεμο περιβάλλον, δημιουργούν μια υπέροχη εικόνα για τις διακοπές σας. Στην παραλία της Ζωγεριάς μπορείτε να πάτε με καΐκια που διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές.

Ο δρόμος της επιστροφής ήταν εξίσου ήρεμος με το πούλμαν της My Road Trip να μας οδηγεί μέσα από καταπράσινα βουνά με μαγευτική θέα και τον ξεναγό του γραφείου να μας δίνει πληροφορίες για όσα βλέπαμε. Φτάνοντας αργά το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας δεν είχα καταλάβει που βρίσκομαι ακόμα, καθώς το μυαλό μου είχε χαθεί στα σοκάκια των Σπετσών και την μαγευτική ατμόσφαιρα του νησιού.

Ήθελα να το ξαναζήσω αυτό, για μένα το να ξεφεύγω, έστω και λίγο, από τη ρουτίνα της πόλης είναι ουτοπία. Γι’ αυτό και πριν αποχαιρετήσω τον ξεναγό μας, φρόντισα να ρωτήσω για μελλοντικές ολιγοήμερες αποδράσεις που πραγματοποιούν εβδομαδιαίως στην My Road Trip.

Οι εκδρομές τους αναρτώνται καθημερινά με νέες προσφορές στην ιστοσελίδα τους και στη σελίδα τους στο Facebook από την οποία μπορείς να έχεις άμεση επικοινωνία μαζί τους και να οργανώσεις κι εσύ τι δική σου απόδραση.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θάνος Μπαμπης

Είμαι 24 ετών και σπούδασα Βιομηχανική Διοίκηση & Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Παρ' όλα αυτά το μυαλό μου ήταν χαμένο στο πως θα ανακαλύψω τον κόσμο, να τον απαθανατίσω και θα μοιραστώ τον ενθουσιασμό μου με άλλους. Γι αυτό και ταξιδεύω συχνά, φωτογραφίζω συχνότερα και κάνω πλάκες συνέχεια. Όταν δεν ασχολούμαι με τα παραπάνω μου αρέσει να λιώνω σε βιβλία και game (κυρίως games), και να δοκιμάζω νέα πράγματα με αρκετή δόση αδρεναλίνης.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;