Ταξιδεύοντας μόνος: 15 tips για να επιβιώσεις

SHARE

Ένα ταξίδι σε κάποιον απομακρυσμένο, πρωτόγνωρο προορισμό αποτελεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μια απελευθερωτική περιπέτεια, που θυμάται κανείς για πάντα. Υπάρχουν όμως ορισμένοι προορισμοί, στους οποίους αυξάνονται οι πιθανότητες ο ταξιδιώτης να εκτεθεί σε εχθρικά περιβάλλοντα, σε ακραίες περιπτώσεις βίας και σε κίνδυνο. Η καλύτερη πολιτική για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος είναι η καλή προετοιμασία και η γνώση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για όσους σχεδιάζουν ένα ταξίδι μόνοι τους.

 

      1. Κάντε μια εξονυχιστική έρευνα πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας

Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τον προορισμό σας, όταν οργανώνετε ένα ταξίδι μόνος. Όλοι οι έμπειροι ταξιδιώτες έχουν πάντα από πριν οργανώσει το σχέδιο κίνησής τους, φροντίζοντας και για πιθανές δυσκολίες και εναλλακτικές λύσεις. Δώστε προσοχή στις λεπτομέρειες, όπως το κλίμα, τον καιρό εκείνες τις ημέρες, την ώρα που ανατέλλει και δύει ο ήλιος, τις ιδιαίτερες συνήθειες των κατοίκων της χώρας, τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης και τις επικίνδυνες περιοχές. Ιστότοποι, όπως το TripAdvisor, Hostelz και το Oyster, σας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες, ώστε να επιλέξετε μια πιο ασφαλή γειτονιά και να αποφύγετε τις κακόφημες  περιοχές.

     2. Airbnb και couch surfing

Διαβάστε προσεκτικά τις κριτικές που υπάρχουν για το κατάλυμα και φροντίστε αυτές να είναι πολλές. Αν κατά τη διαμονή σας, παρατηρήσετε ότι κάτι δεν πάει καλά, ακούστε το ένστικτο σας και φύγετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Για αυτό το λόγο, φροντίστε να έχετε σημειώσει από πριν κάποιες εναλλακτικές διευθύνσεις άλλων κοντινών καταλυμάτων.

    3. Προσπαθήσετε να δημιουργήσετε φιλία με κάποιο μόνιμο κάτοικο της περιοχής

Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι που έχουν σχεδιαστεί για την άμεση επικοινωνία ταξιδιωτών, ώστε να πληροφορηθείτε ευκολότερα για τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε εκεί ή ακόμα και να κανονίσετε μια ξενάγηση μαζί. Κάποιοι από αυτούς είναι το OpenTable, το Viator και το Tripit. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες τους έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για αυτό το σκοπό το The Travelettes, το Go Girl Travel Network και το Pink Pangea.

Advertisement

ταξίδι μόνος

     4. Επικοινωνία

Αν αποφασίσετε να κάνετε ένα ταξίδι μόνος, φροντίστε να επικοινωνείτε συχνά με κάποιο φιλικό σας πρόσωπο, ώστε να γνωρίζει που βρίσκεστε σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

     5. Τραβήξτε φωτογραφίες από όλα τα σημαντικά σας έγγραφα και ανεβάστε τα στο Dropbox

Διαβατήριο, αστυνομική ταυτότητα, εισιτήρια, κρατήσεις κτλ, αποτελούν απαραίτητα έγγραφα. Με τον τρόπο αυτό,  θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση από οποιοδήποτε υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο, σε περίπτωση που χάσετε κάποιο από αυτά.

    6. Αντίγραφα σημαντικών τηλεφωνικών αριθμών

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ο αριθμός τηλεφώνου του καταλύματος σας, η εταιρία ενοικίασης οχήματος και της άμεσης ανάγκης.

    7. Μη φυλάσσετε όλα τα χρήματα σας σε ένα σημείο

Κρατήστε μερικά χρήματα πάνω σας,  άλλα φυλάξτε τα στην τσάντα και τα υπόλοιπα στο ξενοδοχείο.

   8. Πάρτε μαζί σας ένα power bank

Κινητό τηλέφωνο, κάμερα και laptop. Δεν μπορείτε να τα φορτίσετε ταυτόχρονα όλα μαζί, πόσο μάλλον αν βρίσκεστε σε κάποιο hostel. Για αυτό το λόγο, φανείτε προνοητικοί και αγοράστε από πριν ένα power bank, για να μη ξεμείνετε ποτέ.

   9. Προσπαθήστε να ντυθείτε όπως οι ντόπιοι

Με το να ντυθείτε όπως οι μόνιμοι κάτοικοι, θα αποφύγετε να τραβήξετε άσκοπα την προσοχή και δε θα σας αντιμετωπίζουν ως τουρίστα. Ειδικότερα για τις γυναίκες, συνήθως σε χώρες της Ανατολής, όπου ο ρόλος της γυναίκας είναι υποβαθμισμένος, συνίσταται η πιο συντηρητική ενδυμασία.

ταξίδι μόνος

    10. Φορέστε ψεύτικο δαχτυλίδι γάμου

Το U.S. State Department προτείνει στις ανύπαντρες γυναίκες που σκοπεύουν να οργανώσουν ένα ταξίδι μόνες, να φορούν ένα τέτοιο σε χώρες της Ανατολής, όπως η Ινδία και η Σαουδική Αραβία. Έτσι, γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι διαθέσιμες.

Advertisement

    11. Κρατήστε τα στοιχεία του ταξί που χρησιμοποιείτε

Χρησιμοποιώντας Uber η εφαρμογή κρατά τα δικά σας στοιχεία και του οδηγού και η πληρωμή γίνεται μέσω της αυτής με πιστωτική κάρτα. Επιπλέον, χρησιμοποιείστε το Google Maps προσδιορίζοντας τον τελικό σας προορισμό και ενημερώστε τον οδηγό ότι γνωρίζετε ότι βγήκε εκτός διαδρομής.

    12. Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο

Καλό θα είναι να είστε νηφάλιοι και να μη χάσετε το μέτρο στη συμπεριφορά σας. Διαφορετικά, μπορείτε εύκολα να πέσετε θύματα κλοπής ή να σας αναγκάσουν να προβείτε σε ενέργειες που δεν επιθυμείτε.

    13. Για πληροφορίες ρωτήστε γυναίκες ή οικογένειες

Οι πληροφορίες θα είναι πιο κατατοπιστικές και θα αποφύγετε το ενδεχόμενο κάποιος να σας δώσει εσκεμμένα λανθασμένες πληροφορίες.

    14. Μη φοβάστε να πείτε όχι 

Προσπαθήστε να είστε ευγενικοί, αλλά όταν κάποιος επιμένει για κάτι που εσείς δε θέλετε να κάνετε, κάντε του σαφή την αρνητική σας απάντηση. Δεν είστε υποχρεωμένοι να βγαίνετε εκτός του προγράμματός σας, δίχως να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος.

   15. Διαβάστε λιγότερο

Με το να βρίσκεστε χαμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου ναι μεν ωφελείστε νοητικά και αποφεύγετε τα αδιάκριτα βλέμματα, αλλά χάνετε ανεπανάληπτες στιγμές. Παρατηρήστε τη φύση, τους υπόλοιπους ανθρώπους τριγύρω, τον τρόπο με τον οποίο μιλούν και κινούνται και γίνετε ένα μαζί τους. Μη φοβάστε να μείνετε μόνοι και συλλογιστείτε με τον εαυτό σας. Μάθετε να ακούτε τον εαυτό σας, να είστε περήφανοι για αυτόν και πάντα πρόθυμοι να γνωρίσετε μοναδικούς ανθρώπους, προβάλλοντας την καλύτερη εκδοχή του.

 

Πηγές:
buzzfeed.com
travelandleisure.com
independent.co.uk
roughguides.com

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ζει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια και σπουδάζει Αρχαιολογία και Ιστορία Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρεται για τα πάντα, αλλά προτιμά να γράφει και να συζητά κυρίως για αυτά που της αρέσουν περισσότερο από όλα.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG