Ταγγέρη: Η θρυλική πόλη των βιβλίων και των ταινιών

Από όλες τις πόλεις της Αφρικής, η αριστοκρατική Ταγγέρη είναι αυτή που αιχμαλώτιζε το ενδιαφέρον και προκαλούσε ανέκαθεν τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική συγκίνηση. Μαρακές, Καζαμπλάνκα και Φες είναι μερικές από τις πιο γνωστές πόλεις του Μαρόκου, όμως η Ταγγέρη είναι η θρυλική πόλη των βιβλίων και των ταινιών. Σε αυτήν κυριαρχεί ο έντονος ρομαντισμός της Ανατολής και το μυστήριο της έχει εμπνεύσει μερικούς από τους πιο σπουδαίους ανθρώπους.

Ταγγέρη

Χτισμένη αμφιθεατρικά σε μικρούς λόφους στον ομώνυμο κόλπο στο Στενό του Γιβραλτάρ σε καλεί να χαθείς στα χρωματιστά σοκάκια της, τα οποία είναι ποτισμένα από βαριά αρώματα μπαχαρικών και από το εθνικό τους φαγητό, το κουσκούς. Η πόλη γίνεται εύκολα αναγνωρίσιμη σε ταινίες και καρτ ποστάλ, λόγω της χαρακτηριστικής της όψης με τους μιναρέδες, τους τρούλους και τις πολύχρωμες αγορές. Η πόλη αποτελείται από το αρχαίο μουσουλμανικό κέντρο και το πιο σύγχρονο με τα ευρωπαϊκά κτίρια, με το μεγάλο εμπορικό της λιμάνι να ανοίγει προς τον Ατλαντικό ωκεανό. Ο πληθυσμός της αγγίζει περίπου τους 670.000 κατοίκους και αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο βιομηχανικό κέντρο του Μαρόκου μετά την Καζαμπλάνκα, με κύρια πηγή εσόδων τον τουρισμό. Κάποτε η Ταγγέρη θεωρούνταν μια από τις πιο κακόφημες πόλεις, λόγω του εμπορίου ναρκωτικών και του σωματεμπορίου. Σήμερα η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει και μπορείς να περπατήσεις ήρεμα, ανάμεσα σε εξωτικά χρώματα, σε έναν τόπο περισυλλογής, μέσα στο κοσμοπολίτικο τουριστικό νέο ύφος και με τη γοητεία της να απογειώνεται κατά κύριο λόγο από την απλότητα της.

Η Ταγγέρη είναι επισκέψιμη όλο το χρόνο, λόγω του εύκρατου και ωραίου κλίματός της. Από τα κυριότερα αξιοθέατα αποτελεί το «Μεγάλο Σουκ», δηλαδή η μεγάλη αγορά, η οποία είναι στρωμένη με μάρμαρο, και το «Μικρό Σουκ», στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά μαγαζιά με πολύχρωμα χαλιά, αντίκες, ρούχα, αλλά και αρώματα, αιθέρια έλαια και πολύτιμα σαπούνια.

Ταγγέρη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να παραλείψετε την επίσκεψή σας στο Μουσείο de la Kasbah. Εκεί θα μάθετε για την ιστορία και τον πολιτισμό του Μαρόκου και θα θαυμάσετε το εσωτερικό ενός μαροκινού παλατιού, με εμφανή τα χαρακτηριστικά της αραβικής αρχιτεκτονικής.

 

Ταγγέρη

Σήμερα η Ταγγέρη είναι μία κοσμοπολίτικη πολιτεία που μαγεύει τον επισκέπτη και του φέρνει στο μυαλό σκηνές από ταινίες και μυθιστορήματα. Η μοναδικότητά της και η σοφιστικέ της πλευρά έγκειται στο ότι στο παρελθόν αιχμαλώτισε με τη γοητεία της μεγάλους λόγιους και ποιητές, όπως ο Tennessee Williams, ο  Samuel Beckett, ο Jean Genet, και ο Joseph Kessel. Ο αμερικανός συγγραφέας Paul Bowles έκανε γνωστή την Ταγγέρη με το βιβλίο του «Τσάι στη Σαχάρα», που κυκλοφόρησε το 1949 και αργότερα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Ο Paul Bowles δεν τόλμησε ποτέ του να εγκαταλείψει την ονειρική πόλη. Φωτογράφοι, σκηνοθέτες, σχεδιαστές και ζωγράφοι κατέφευγαν στη μυστηριώδη πόλη για νέα καλλιτεχνικά ερεθίσματα και έμπνευση. Φαντάζει μακρινό το παρελθόν με τα γυρίσματα των ταινιών, φιλμ νουάρ, όμως έργα όπως το «Τα μυστήρια της Ταγγέρης» και «Ενέδρα στη Ταγγέρη» σε μεταφέρουν -νοητικά τουλάχιστον- στη μαγευτική πόλη με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Ταγγέρη


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βενετία Καψογεώργη

Ζει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια και σπουδάζει Αρχαιολογία και Ιστορία Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρεται για τα πάντα, αλλά προτιμά να γράφει και να συζητά κυρίως για αυτά που της αρέσουν περισσότερο από όλα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;