Τα πιο περίεργα Πρωτοχρονιάτικα έθιμα στον κόσμο

Τα πιο περίεργα Πρωτοχρονιάτικα έθιμα στον κόσμο
Πηγή εικόνας: g-switch.org

 

Τα πιο περίεργα  Πρωτοχρονιάτικα έθιμα στον κόσμο που πραγματικά κανείς δεν μπορεί να φανταστεί για τις παραδόσεις που έχει ο κάθε λαός. Μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά όλες έχουν ως κοινό παρονομαστή την ελπίδα για μια καλύτερη χρονιά. Καθώς πλησιάζει η νέα χρονιά, κανείς δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του. Στην Ελλάδα, το γούρι, η κρεμμύδα, το σπάσιμο του ροδιού στην εξώπορτα, η βασιλόπιτα είναι ίσως από τα πιο παραδοσιακά έθιμα που υπάρχουν στον πλανήτη Γη. Σε άλλες γωνιές του κόσμου πετάνε έπιπλα, συσκευές, ενώ άλλοι τρώνε δώδεκα ρώγες σταφυλιού μόλις ο χτύπος του ρολογιού χτυπήσει μεσάνυχτα. Κάποιοι άλλοι λαοί επιδίδονται σε ένα γαστρονομικό όργιο με επτά, εννιά και δώδεκα γεύματα την παραμονή. Ιδιαίτερα έθιμα με έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα η νέα αρχή που φέρνει μαζί της ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς.

Το καλωσόρισμα της νέας χρονιάς είναι αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο γεγονός για όλο τον πλανήτη. Οι παραδόσεις μεταξύ των εθνών κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον για να τις ανακαλύψετε. Το ταξίδι ξεκινά με σαμπάνια, αισιοδοξία, τραγούδι και χορό. Ενδιαφέρουσες ιστορίες από χώρες με τα πιο παράξενα και ανατρεπτικά ήθη και έθιμα θα καθηλώσουν και τον πιο αυστηρό traveller, που σίγουρα θα βάλει μια κουκκίδα στον ταξιδιωτικό του χάρτη.  Μια κουκκίδα για να του υπενθυμίσει ότι μια Πρωτοχρονιά θα πρέπει να ζήσει το διαφορετικό. Αν ψάχνετε για τέτοιες εορτές ασυνήθιστες, τότε προσδεθείτε and get ready να απογειωθείτε μέσα από τις παρακάτω γραμμές. Κάντε μια ευχή και ελάτε να τραγουδήσουμε παρέα “Πάει ο παλιός ο χρόνος” γιατί η αντίστροφή μέτρηση ξεκινάει. Πέντε, τέσσερα, τρία, δύο, ένα. ” Happy New Year”.

Από τον Βορρά ως το Νότο, φιλιά και παλιές συσκευές καλωσορίζουν τον νέο χρόνο, Ιταλία

Η γειτονική Ιταλία ανοίγει τη λίστα με τα πιο περίεργα πρωτοχρονιάτικα έθιμα ανά τον κόσμο. Όλοι γνωρίζουμε το ιταλικό ταπεραμέντο και την έννοια του Λατίνου “εραστή”. Στη Βενετία με τα κανάλια και τις γόνδολες, ομαδικά φιλιά πλημμυρίζουν την πλατεία του Αγίου Μάρκου. Χιλιάδες Ιταλοί και τουρίστες συγκεντρώνονται στην ομώνυμη πλατεία και ανταλλάζουν φιλιά την ώρα που το ρολόι χτυπά δώδεκα τα μεσάνυχτα. Στη Νότια Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στη Νάπολη, πετούν έξω από το σπίτι παλιές συσκευές, έπιπλα. Το έθιμο συμβολίζει την απαλλαγή από το παλιό και την προσμονή για μια νέα αρχή. Πλέον στις μέρες μας, πετούν μικρότερα αντικείμενα (παλιά όμως) για την αποφυγή τραυματισμών.

Πρωτοχρονιά στην ρομαντική Βενετία
Πηγή εικόνας: venicefirst.com/

Στα παγωμένα νερά φυτεύονται δέντρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Σιβηρία

Στη μακρινή Σιβηρία ο ερχομός του νέου χρόνου βρίσκει τους κατοίκους στις παγωμένες λίμνες και ποτάμια. Το περίεργο πρωτοχρονιάτικο έθιμο της συγκεκριμένης περιοχής εξυμνεί τη φύση μέσα από το φυσικό και υγρό στοιχείο. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι άνθρωποι βουτούν στις κρυστάλλινες παγωμένες λίμνες και στα κατεψυγμένα νερά των ποταμών και φυτεύουν δέντρα. Αυτή η κίνηση συμβολίζει το τέλος της παλιάς χρονιάς και το ξεκίνημα μια νέας αρχής με περισσότερη ευημερία και τύχη. Αν βρεθείτε ποτέ στη Σιβηρία, θα τολμούσατε άραγε να βουτήξετε στα παγωμένα νερά και να αναδασώσετε το βυθό (τροφή για σκέψη). Αν ναι, τότε κλείστε εισιτήρια για να ζήσετε το ταξίδι στο παγωμένο παραμύθι με τα περίεργα έθιμα την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτοχρονιά με περίεργα έθιμα στην Σιβηρία
Πηγή εικόνας: themoscowtimes.com

Θέλεις να μάθεις αν θα παντρευτείς, τότε πρέπει να βρεθείς την Πρωτοχρονιά στη Λευκορωσία

Η άφιξη της νέας χρονιάς και η εύρεση γαμπρού είναι ιεροτελεστία για τις ελεύθερες γυναίκες στη Λευκορωσία. Το παράδοξο με το έθιμο αυτό είναι ότι οι ελεύθερες γυναίκες για να μάθουν αν θα παντρευτούν ρωτούν έναν κόκορα. Στο παιχνίδι που στήνεται, πρωταγωνιστές είναι τα σπυριά καλαμποκιού που τα ρίχνουν μπροστά στις ελεύθερες γυναίκες και ένας κόκορας. Περιμένουν με αγωνία από ποια θα επιλέξει να φάει πρώτα το πτηνό το καλαμπόκι. Η τυχερή που θα επιλέξει πρώτη ο κόκορας, προφανώς θα είναι αυτή που θα παντρευτεί πρώτη τη νέα χρονιά. Μόνο για αυτό τον ευφάνταστο λόγο, δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα με τα πιο περίεργα έθιμα στον κόσμο. Το σίγουρο είναι  πάντως αν είστε ελεύθερη, τότε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να βρεθείτε στη Λευκορωσία την Πρωτοχρονιά για να αποκατασταθείτε γρήγορα αν είναι το πεπρωμένο σας.

Το περίεργο πρωτοχρονιάτικο έθιμο της Λευκορωσίας
Πηγή εικόνας: belikeyou.gr

Τα πνεύματα των ζώων φέρνουν τύχη τη νέα χρονιά, Ρουμανία

Η Ρουμανία είναι μια χώρα βαθιά παραδοσιακή, ειδικά τα χωριά της και οι κωμοπόλεις της. Η βραδιά της παραμονής της Πρωτοχρονιάς περιλαμβάνει χορούς και τελετές για τον θάνατο και την αναγέννηση. Οι χορευτές μεταμφιέζονται με μάλλινες ξύλινες φορεσιές-μάσκες σε ζώα όπως κατσίκες, άλογα και αρκούδες. Χορεύουν από σπίτι σε σπίτι για να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα που στοίχειωσαν τα σπίτια τους την προηγούμενη χρονιά. Βάσει της προχριστιανικής παράδοσης, εάν μια αρκούδα έμπαινε σε ένα σπίτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σήμαινε ότι το σπίτι θα είχε καλοτυχία και υγεία. Αν ποτέ βρεθείτε στη Ρουμανία την περίοδο αυτή, κλείστε μια εκδρομή σε ένα χωριό στην ύπαιθρο για να ζήσετε την “travel” εμπειρία αυτού του περίεργου πρωτοχρονιάτικου εθίμου.

Η παραδοσιακή Ρουμανία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με ένα περίεργο αλλά ταυτόχρονα ιερό έθιμο
Πηγή εικόνας: dailymail.co.uk

Η τύχη των πολύχρωμων εσωρούχων, Λατινική Αμερική

Σε διάφορες χώρες  της Λατινικής Αμερικής όπως το Μεξικό, τη Βολιβία και τη Βραζιλία, το χρώμα των εσωρούχων παίζει μεγάλο ρόλο για το πώς θα εξελιχθεί η νέα χρονιά. Χιλιάδες Μεξικανοί και Βραζιλιάνοι τρέχουν την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς στα μαγαζιά για να διαλέξουν το ανάλογο χρώμα των undies τους. Θέλει προσοχή στην επιλογή γιατί ανάλογα με το χρώμα έτσι θα εξελιχθεί και η χρονιά. Αν διαλέξεις κόκκινο χρώμα, η παράδοση λέει ότι θα έχεις έναν παθιασμένο χρόνο γεμάτο από έρωτα και ρομάντζο. Το κίτρινο χρώμα συμβολίζει τον πλούτο και την επιτυχία. Το άσπρο αντιπροσωπεύει την αρμονία και την ειρήνη, ενώ το πράσινο συμβολίζει τη σωματική ανάπλαση και την καλύτερη φυσική κατάσταση.  Όποιο χρώμα και αν διαλέξετε, όποτε βρεθείτε στη Λατινική Αμερική, θα σας μαγέψει το τοπίο αλλά και τα περίεργα έθιμα. Το σίγουρο είναι ένα, δε ξέρετε ποτέ τι μπορεί η νέα χρονιά να σας φέρει.

Πρωτοχρονιά στην Λατινική Αμερική με ένα περίεργο έθιμο
Πηγή εικόνας: news.cgtn.com

Το κόκκινο της φωτιάς φέρνει καλοτυχία όταν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα, Τουρκία

Στην γειτονική Τουρκία εκτός από το αλάτι που ρίχνουν στις εξώπορτες την παραμονή για να τους φέρει καλοτυχία και το σπάσιμο του ροδιού, συναντάμε το έθιμο με το κόκκινο εσώρουχο. Όπως στην Λατινική Αμερική, έτσι και στην Τουρκία. Όλοι οι κάτοικοι ξεχύνονται στα μαγαζιά για να αγοράσουν κόκκινα εσώρουχα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο λόγος όμως εδώ είναι ότι αν φοράς κόκκινο την ώρα που μπαίνει ο νέος χρόνος, θα έχεις σίγουρα καλή τύχη και ευημερία. Το κόκκινο, το χρώμα της φωτιάς σε συνδυασμό με τον χορό της κοιλιάς στον Βόσπορο και μεζέδες στον Γαλατά, θα απογειώσει κάθε “traveller” που θα επισκεφθεί την Τουρκία. Και που ξέρετε, αυτό το περίεργο έθιμο μπορεί όντως να σηματοδοτεί την έναρξη μιας τυχερής χρονιάς.

Ένα από τα περίεργα έθιμα της Πρωτοχρονιάς στην Τουρκία
Πηγή εικόνας: tooistanbul.com

Κομμάτια μολύβδου δείχνει τι θα φέρει η νέα χρονιά, Γερμανία

Οι τελευταίες γραμμές με τα πιο περίεργα έθιμα στον κόσμο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς περιλαμβάνουν και τα κομμάτια μολύβδου της Γερμανίας.  Ποιος δεν θα ήθελε να ξέρει τι θα του φέρει η νέα χρονιά; Οι Γερμανοί λιώνουν κομμάτια μολύβδου σε ένα κουταλάκι πάνω από τη φλόγα ενός κεριού. Στη συνέχεια, ρίχνουν το λιωμένο μίγμα σε ένα ποτήρι παγωμένο νερό. Το περίεργο σχήμα που θα πάρει συμβολίζει τι χρονιά θα έχει κάποιος. Εάν πάρει σχήμα μπάλας-σφαίρας, τότε η τύχη είναι με το μέρος του. Από την άλλη, αν έχει σχήμα κορώνας σημαίνει πλούτος, ενώ σε σχήμα σταυρού σημαίνει θάνατος. Όμως αν το μείγμα πάρει τη μορφή αστεριού, τότε ο τυχερός πρέπει να περιμένει ευτυχία τη νέα χρονιά. Ένα ακόμη παράξενο έθιμο με μαντικές ιδιότητες, που ο καθένας θα ήθελε να συγκαταλέξει στα αρχεία του με τις διαφορετικές κουλτούρες κάθε λαού.

Το περίεργο έθιμο της Πρωτοχρονιάς στην Γερμανία
Πηγή εικόνας: fodors.com

Η νύχτα των επιθυμιών

Κάθε λαός φροντίζει να υποδεχθεί το νέο έτος με έθιμα που οι ρίζες τους χάνονται στον χρόνο. Από την Ελλάδα και την Ιταλία, από την Τουρκία ως τη θερμή Λατινική Αμερική και την παγωμένη Σιβηρία προσδοκούν από την νέα χρονιά να τους φέρει τα πιο σημαντικά αγαθά. Αγάπη, ευημερία, τύχη και υγεία. Η Πρωτοχρονιά συμβολίζει για όλο τον κόσμο μια καινούργια αρχή, ένα καινούργιο κεφάλαιο και μια ελπίδα πως το νέο έτος θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, έθιμα είτε παραδοσιακά είτε περίεργα είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι των ημερών αυτών. Αν η μαγεία των ημερών σας φέρει σε κάποιο από αυτούς τους προορισμούς, τότε αδράξτε την ευκαιρία και ζήστε όπως οι ντόπιοι.

Γεμίστε τις αποσκευές σας με όμορφες αναμνήσεις και θετική διάθεση-σκέψη για τη νέα χρονιά που σας υπόσχεται πολλές εκπλήξεις. Η νύχτα των επιθυμιών γεμίζει το κουτί της Πανδώρας και μόλις οι χτύποι των ρολογιών δείξουν δώδεκα τα μεσάνυχτα, ανοίγει δια μαγείας και σκορπίζει όλη την ελπιδοφόρα λάβα στα κεφάλια, στις ψυχές των ανθρώπων. Η νέα χρονιά έφτασε, Ζήστε την νέα αρχή στο έπακρο.

Πηγές άρθρου:

  • 12 weird new years eve traditions around the world ανακτήθηκε από fodors.com (τελευταία πρόσβαση 28/12/2020 12:00)
  • 10 unusual wacky new years eve traditions around world ανακτήθηκε από newsweek.com (τελευταία πρόσβαση 28/12/2020 12:50)
  • Τα πιο παράξενα πρωτοχρονιάτικα έθιμα στον κόσμο ανακτήθηκε από www.itrofi.gr (τελευταία πρόσβαση 28/12/2020 16:50)
  • 12 περίεργα έθιμα ανά τον κόσμο για την πρωτοχρονιάτικα ανακτήθηκε από ladylike.gr (τελευταία πρόσβαση 28/12/2020 17:30)
  • Strange new years eve traditions from around the world ανακτήθηκε από earth (τελευταία πρόσβαση 28/12/2020 18:10)
  • New Year in Turkey ανακτήθηκε από www.growinguptwo.com (τελευταία πρόσβαση 28/12/2020 19:25)
  • 15 bizarre new years eve traditions from around the world ανακτήθηκε από edinburghshogmanay.com (τελευταία πρόσβαση 28/12/2020 20:42)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρήστος Saady Καρατζιάς

Γειά σας, είμαι ο Χρήστος ή Kris, ένας ενθουσιώδης οικονομολόγος με εξιδίκευση πάνω στον τουρισμό και μεγάλο πάθος για τα ταξίδια .... με λίγα λόγια ένας Grand Wanderlust. Aγάπη για την κουλτούρα, την ιδέα του diverse, τον πολιτισμό, την φωτογραφία και με μια μεγάλη ανάγκη να μοιραστώ με όλο τον κόσμο την ομορφιά να ταξιδεύεις. Η φράση της Mary Anne Radmacher "I am not the same having seen the moon shine on the other side of the planet" με αντιπροσωπεύει απόλυτα. Έχοντας ζήσει στο Λονδίνο και επιρροή από multicultural οικογένεια, πάντα είχα το μικρόβιο το να είσαι ανοιχτόμυαλος σημαίνει να ταξιδεύεις. Μόλις μάθεις την κουλτούρα του ταξιδιού, δεν θα θες να σταματήσεις. Therefore, begin to travel and stop wars against humanity and cultural origins.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;