Στεμνίτσα: το πέτρινο «κόσμημα» της Αρκαδίας

Στεμνίτσα
Πηγή εικόνας :.odigostoupoliti.eu

Όλοι μας, όταν έχουμε διαθέσιμο χρόνο στο πρόγραμμά μας, προσπαθούμε να τον περάσουμε μακριά από τους δύσκολους ρυθμούς της καθημερινότητας. Από μέσα μας πηγάζει έντονα η επιθυμία, κι όχι άδικα, να κάνουμε μια απόδραση κάπου κοντά.

Η αίσθηση, όταν πηγαίνεις κάπου που είσαι «ξένος» και ζεις το όνειρο του ταξιδιώτη, είναι μοναδική. Πολλές φορές μεριμνούμε εγκαίρως και κλείνουμε εισιτήρια για κάποια χώρα της επιλογής μας, στο εξωτερικό. Άλλες φορές, απλά αυθόρμητα παίρνουμε το αυτοκίνητο και κάνουμε μικρές αποδράσεις σε κοντινούς προορισμούς. Η χώρα μας έχει τόσες ομορφιές, που όσο και να ταξιδέψουμε πάλι δεν θα τις χορτάσουμε.

Πρέπει να τιμάμε τον τόπο μας και τις παραδόσεις του. Μια απόδραση στη Στεμνίτσα, το πέτρινο «κόσμημα» της Αρκαδίας, μπορεί να αποτελέσει τον επόμενο προορισμό σου.

Στεμνίτσα χάρτης
Πηγή εικόνας: google.com

Πού βρίσκεται η Στεμνίτσα;

Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό, που απέχει 45 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας, την Τρίπολη. Ανήκει στον Δήμο Τρικολώνων και αποτελεί έδρα του Δήμου, που φέρει το ίδιο όνομα. Είναι ένας όμορφος και στο χρόνο καλοδιατηρητέος οικισμός, χτισμένος σε αμφιθεατρική θέση στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου, στους πρόποδες της Κλινίτσας σε υψόμετρο σχεδόν 1.100 μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στεμνίτσα
Πηγή εικόνας: eirinika.gr

Ιστορικά στοιχεία για την Στεμνίτσα:

Είχε ρόλο κλειδί στην ηρωική Επανάσταση του 1821. Αποτέλεσε το πιο σημαντικό κέντρο εφοδιασμού της Επανάστασης, ενώ πολλοί κάτοικοι της περιοχής υπήρξαν αγωνιστές αλλά και μέλη της Φιλικής εταιρείας. Διαθέτει μια πάρα πολύ πλούσια ιστορία στο πέρασμα των αιώνων διαδοχικά.

Μάλιστα κατά τα αρχαία χρόνια, ήταν η αρχαία πόλη Υψούς, όπου και ξεκινάει η ιστορία της. Στα μέσα του 7ου μ.Χ. αιώνα παίρνει το όνομα Στεμνίτσα το οποίο σημαίνει δασώδης περιοχή και έχει σλαβική προέλευση.

Στεμνίτσα χειμώνας
Πηγή εικόνας: autotriti.gr

Πότε να πάω στην Στεμνίτσα;

Καθότι ορεινό χωριό, ιδανικά η επίσκεψή σου μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τους χειμερινούς μήνες. Τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου, δεν θα έχεις την δυνατότητα να ζήσεις στο απόλυτο την εμπειρία που απλόχερα έχει να σου χαρίσει.

Πώς θα πάω στην Στεμνίτσα;

Έχει απόσταση 45 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 240 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Η διαδρομή είναι βγαλμένη από παραμύθι! Δέντρα, βουνά και πανέμορφα γραφικά δρομάκια βγαλμένα από άλλη εποχή, σίγουρα είναι ικανά να σας μαγέψουν.  Μετά την Δημητσάνα και σε απόσταση 10 χλμ. θα συναντήσετε το πέτρινο κόσμημα της Αρκαδίας, την Στεμνίτσα.

Μπορείτε να μεταβείτε είτε με αυτοκίνητο είτε με λεωφορείο, που ξεκινάει από το ΚΤΕΛ Κηφισού. Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια προς την Τρίπολη. Από εκεί μπορείτε να πάρετε το τοπικό λεωφορείο και σε μια ώρα να είστε στο πέτρινο «κόσμημα» της Αρκαδίας.

Στεμνίτσα
Πηγή εικόνας: kalimeraarkadia.gr

Μερικά πράγματα που αξίζει να γνωρίζω για την Στεμνίτσα:

Η Στεμνίτσα υπήρξε σημαντικό κέντρο χρυσοχοΐας και αργυροτεχνίας. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι χρυσοχόοι που κατάγονται από αυτή τη περιοχή. Μέχρι και σήμερα η Μέση Τεχνική Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, με φοίτηση δύο χρόνια, υπάρχει ακόμα. Την παράδοση συνεχίζουν τα καταστήματα και τα εργαστήρια που υπάρχουν στην κωμόπολη της Στεμνίτσας.

Στην Στεμνίτσα υπάρχει το γνωστό, ειδικά για τους ντόπιους κατοίκους, ύψωμα. Από εκείνο το σημείο η θέα είναι πανοραμική και ταυτόχρονα μοναδική. Από το ύψωμα μπορείς να έχεις θέα το φαράγγι του Λουσίου. Ακόμη, στην Στεμνίτσα μπορείς να πραγματοποιήσεις μια επίσκεψη στο  Νικολετοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, που βρίσκεται στο αναπαλαιωμένο δημοτικό σχολείο, όπου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και συνέδρια τόσο περιφερειακής όσο και πανελλήνιας εμβέλειας.

Στεμνίτσα
Πηγή εικόνας: a6a.gr

Τι αξίζει να δω στην Στεμνίτσα;

Αποτελεί ένα χωριό που κυριολεκτικά θα σας καθηλώσει, θα σας μαγέψει και θα σας συναρπάσει. Σε αυτό σημαντικό στοιχείο είναι τόσο τα πέτρινα ψηλά σπίτια και το φυσικό καταπράσινο τοπίο του, όσο και η γεωγραφική θέση που κατέχει ανάμεσα στο Μαίναλο και το φαράγγι του Λουσίου που το καθιστούν ιδανικό προορισμό για χειμερινές διακοπές, εκδρομές και αποδράσεις.

Αξίζει να επισκεφθείς πολλά μέρη στην Στεμνίτσα, σχεδόν όλα. Παρακάτω παρουσιάζονται ενδεικτικά μερικά από αυτά.

Αδιαμφισβήτητα, πρέπει να επισκεφθείς τον νερόμυλο του Τσαγκούρου. Είναι ο μοναδικός νερόμυλος, που σώζεται στην Στεμνίτσα και βρίσκεται στο λόφο της Ζωοδόχου Πηγής. Τα παλαιότερα χρόνια το νερό για την λειτουργία του νερόμυλου ερχόταν από την πηγή με όνομα, «Μάνα του Νερού».

Μια επίσκεψη στο Νικολετοπούλειο Πνευματικό Κέντρο κρίνεται απαραίτητη. Βρίσκεται στο αναπαλαιωμένο δημοτικό σχολείο, και εκεί διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και συνέδρια.

Αν βρεθείς στη Στεμνίτσα, μην παραλείψεις να επισκεφθείς το Λαογραφικό Μουσείο. Θα το συναντήσεις ακριβώς απέναντι από την γραφική εκκλησία Τρείς Ιεράρχες, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Στεγάζεται σε ένα από τα εντυπωσιακότερα σπίτια – πύργο της περιοχής, το αρχοντικό Χατζή του 18ου αιώνα. Το μουσείο ιδρύθηκε μόλις μερικά χρόνια πριν το 1985.

Στους πρόποδες ενός βραχώδη λόφου θα συναντήσετε την Μονή της Ζωοδόχου Πηγής. Χρονολογείται στο μακρινό 15ο αιώνα. Η έδρα της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας, από το Μάιο μέχρι τον Ιούνιο του 1821, βρίσκεται στο 2ο κελί της Μονής, μέχρι και σήμερα.

Στεμνίτσα
Πηγή εικόνας: eboulevard.gr

Πού θα μείνω στη Στεμνίτσα;

Στη Στεμνίτσα υπάρχουν πολλοί παραδοσιακοί ξενώνες και ξενοδοχεία που σε συνδυασμό με τους ζεστούς, πρόσχαρους και φιλόξενους κατοίκους θα αποτελέσουν μια ονειρεμένη διαμονή. Τα εστιατόρια, οι ταβέρνες και καφετέριες θα μπορέσουν να αφήσουν πλήρως ικανοποιημένο και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Τηλέφωνα που ίσως χρειαστώ στην Στεμνίτσα:

Δήμος Τρικολώνων
27950 81387
ΚΤΕΛ Αθήνας
210 5134575
Αγροτικό Ιατρείο Στεμνίτσας
27950 81277
ΚΤΕΛ Τρίπολης
2710 222560
Κέντρο Υγείας Δημητσάνας
27950 31401-2
ΟΣΕ Αθήνας
210 5240646
Αστυνομία Στεμνίτσας
27950 81236
ΟΣΕ Τρίπολης
2710 222402
Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας
27950 81252
Ορειβατικός Σύλλογος Τρίπολης
2710 232243
Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας
27950 81227
Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου
6985 063909
Πνευματικό Κέντρο Στεμνίτσας
27950 81237

 

Στεμνίτσα
Πηγή εικόνας: mamierostravel.gr

Η χώρα μας έχει πάρα πολλές ομορφιές, αρκετές από αυτές καλά κρυμμένες. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στα «δικά μας» μέρη! Όπου κι αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε, να φροντίσετε να έχετε την κατάλληλη παρέα, ώστε το ταξίδι σας να «απογειωθεί»!

Πραγματοποιώντας ένα ταξίδι στο πέτρινο «κόσμημα» της Αρκαδίας, θα μπορέσετε να ανακαλύψετε την ομορφιά που είναι κρυμμένη πολύ καλά ανάμεσα στις παρυφές!

 

Πηγές άρθρου:

1. kathimerini.gr

2.webgreece.gr

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Σιόκρη

Η Χριστίνα Σιόκρη είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με αντικείμενο την Διακυβέρνηση & τις Δημόσιες πολιτικές και εξειδίκευση στον αμφίσημο όρο του φαινομένου του λαϊκισμού. Της αρέσει να τραγουδάει, να ταξιδεύει και έχει ιδιαίτερη αγάπη στα ζώα αλλά λίγο παραπάνω στο δικό της. Μότο της : Sometimes we need a little magic και being normal is boring. Με ρίζες από την πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ετοιμαστείτε να σας ταξιδέψει..

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;