Σουρεαλιστικά αξιοθέατα: Το ταξίδι της ανακάλυψής τους

Σουρεαλιστικά αξιοθέατα
Πηγή εικόνας: mcamann.com

Τα άξια της θέασης

Σουρεαλιστικά αξιοθέατα μπορεί κανείς να συναντήσει οπουδήποτε στην καθημερινή του ζωή. Κι αυτό γιατί, από ετυμολογικής κιόλας άποψης, αξιοθέατο μπορεί να λογιστεί οτιδήποτε αξίζει να θεαθεί, παρατηρηθεί και – ίσως – περιεργαστεί από τον επισκέπτη. Πρώτη μας μέριμνα όταν επισκεπτόμαστε οποιοδήποτε μέρος είναι να δούμε όσα περισσότερα αξιοθέατα μπορούμε γιατί – ας παραθέσουμε τα ακριβή λόγια – μέσω αυτών μας γνωστοποιείται καλύτερα η κουλτούρα και η ιστορία του εκάστοτε μέρους. Χωρίς να θέσουμε την παραπάνω θέση σε αμφισβήτηση, ας προσθέσουμε την πινελιά της σκέψης που υποστηρίζει ότι τα σουρεαλιστικά αξιοθέατα φέρουν διαφορετική χροιά στην κουλτούρα. Κανείς ενδέχεται να επιλέξει ως αξιοθέατο οτιδήποτε του προξενεί αίγλη στην ματιά, για τον δικό του ακατανόητο λόγο. Σε αυτό ακριβώς έγκειται η ομορφιά τους, ότι μπορεί να βρίσκονται παντού και να προκαλούν στον καθένα ένα ξεχωριστό προσωπικό συναίσθημα.

Σουρεαλιστικά αξιοθέατα ανά τον κόσμο

1. Salvation Mountain, Niland, Καλιφόρνια

Το Salvation Mountain αποτελεί ένα κόσμημα “εξωτερικής τέχνης”, όπως το αποκαλεί και ο δημιουργός του Leonard Knight. Ο πολύχρωμος αυτός βωμός φτιάχτηκε με εμφανέστατο μεράκι από τοπικό πηλό και με βαφή στο χέρι, ως ένδειξη λατρείας προς τον θεό. Άλλωστε, τα πολύκροτα γράμματα στην μέση του με την επιγραφή “God is love” καθιστούν το μήνυμα φανερό. Παραμερίζοντας την σχέση του καθενός με την θρησκεία και – ενδεχομένως – τον δικό του θεό, αυτό το 50 μέτρων αξιοθέατο μπορεί να αποτελέσει μία πηγή ανάβλυσης θετικών συναισθημάτων. Αν τα πολύχρωμα χρώματα σας δημιουργούν μία ξεχωριστή αίσθηση και ταιριάζουν στην αισθητική του χώρου σας, αυτός ο τόπος με το χαμηλό ύψωμα και τα ιγκλού, αξίζει της προσοχής σας.

2. Λίμνη Βαϊκάλη, Ρωσία

Τα σουρεαλιστικά αξιοθέατα μπορεί να κατασκευάζονται απευθείας από την φύση, χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου. Σε αυτήν την κατηγορία σίγουρα υπάγεται η λίμνη Βαϊκάλη, η βαθύτερη και καθαρότερη στον κόσμο. Το βάθος της φτάνει μέχρι τα 1.600 μέτρα. Για να κατανοήσουμε το βάθος της, ας αναλογιστούμε πως το βαθύτερο σημείο που μπορεί να φτάσει το φως κάτω από την επιφάνεια του νερού είναι τα 1.000 μέτρα. Όταν η λίμνη παγώνει, δημιουργεί ένα στρώμα πάγου 2 μέτρων πάχους που μπορεί να κρατήσει μέχρι και 2 τόνους σε βάρος.

Την αντοχή αυτή εκμεταλλεύονται πολλοί λάτρεις της φύσης και ειδικότερα της φωτογραφίας για μία επίσκεψη, καθώς δεν λείπουν και οι λίγο πιο ακραίοι, οι οποίοι δεν διστάζουν να στήσουν σκηνή. Τι τραβάει τόσους φωτογράφους εκεί; Τα ραγίσματα του πάγου στην επιφάνεια δημιουργούν μοναδικά φυσικά σχέδια σε γραμμές, φυσαλίδες, ραγίσματα, κύκλους και ό,τι άλλο μπορεί να “σκεφτεί” η φύση. Θα μπορούσαμε να πούμε πως μοιάζει με μάρμαρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιοθέατα
Πηγή εικόνας: twitter.com

3. Hang Son Doong, Βιετνάμ

Στα σουρεαλιστικά αξιοθέατα δεν θα μπορούσε να λείπει το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής ανακαλυφθέν σπήλαιο, αφού βρέθηκε μόλις το 2010. 5 χιλιόμετρα σε μήκος και 200 μέτρα ύψος, αποτελεί μέρος ενός ακόμη μεγαλύτερου αξιοθέατου, του εθνικού πάρκου Phong Nha-Ke Bang, με την αλλόκοσμη ομορφιά του. Στο αξιοζήλευτο κράτος του Βιετνάμ, όπου το πράσινό του θα έπρεπε να έχει εμπνεύσει περισσότερους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν, η σπηλιά δίνει την τελική δόση ανάγκης για εξερεύνηση. Ωστόσο, η επίσκεψη εκεί αφορά ένα ταξίδι πολυήμερης περιπέτειας. Χρήζει δύο ολόκληρες ημέρες, όχι ιδιαίτερα ήρεμης, πεζοπορίας μέσω της ζούγκλας και των ποταμών, για να φτάσετε τελικά στον προορισμό σας. Εκεί φυσικά θα χρειαστεί να κατασκηνώσετε και να ανακαλύψετε την επόμενη μέρα το μοναδικό σπήλαι0, με το δικό του κλίμα καιρού και τον ποταμό του, πάντοτε υπό την συνοδεία ενός ειδικού.

Για μία εμπειρία εξερεύνησης του σπηλαίου σε 360º από την National Geograpgic, πατήστε εδώ.

Για το τέλος

Τα σουρεαλιστικά αξιοθέατα δεν διαθέτουν το καθένα ένα πατρόν μίας διαδεδομένης αξίας ή ομορφιάς για το ανθρώπινο μάτι. Έχουν, αντίθετα, την ιστορία που τους προσδίδει ο κάθε επισκέπτης. Έτσι, άλλα μπορεί να έχουν εκατοντάδες ιστορίες, άλλα μόνο ελάχιστες ενώ μερικά που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη από τα κατάλληλα πρόσωπα, ίσως προσωρινά καμία. Στην ουσία, παρακινηθείτε να ανακαλύπτετε την ομορφιά που εσείς θα ορίσετε σε κάθε παγιωμένο ή γνωστό στον κόσμο αξιοθέατο, αλλά μην περιορίζεστε εκεί. Ανακαλύψτε και τα δικά σας, σουρεαλιστικά αξιοθέατα.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο: 

  • Salvationmountain.us. Salvation Mountain. Ανακτήθηκε από https://salvationmountain.us/. (Τελευταία πρόσβαση 23/09/2020).
  • Lifo. (2017). Η βαθύτερη λίμνη του κόσμου πάγωσε-20 μαγευτικές φωτογραφίες της Βαϊκάλης στη νότια Σιβηρία. Ανακτήθηκε από https://www.lifo.gr/now/world/129457. (Τελευταία πρόσβαση 23/09/2020).
  • Salem, J. (2017). Explore Hang Son Doong, the world’s largest cave. Ανακτήθηκε από https://edition.cnn.com/travel/article/vietnam-hang-son-doong-cave/index.html. (Τελευταία πρόσβαση 23/09/2020).

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρύσα Αγγελάκη

Φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε του Α.Π.Θ, με μεγάλη αγάπη για την αρθρογραφία. "First i photograph with my eyes, then i write with my heart".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;