Σοκολάτα θα πει…ταξιδεύω

Καλοκαίρι, διακοπές, νησιά, τροπικοί προορισμοί! Είπαμε να ξεφύγουμε από τα κλασσικά κείμενα που αφορούν τον τουρισμό και να αφιερώσουμε ένα άρθρο στους…λάτρεις της σοκολάτας! Φυσικά μια τόσο γευστική απόλαυση όπως η σοκολάτα δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει “τόπους λατρείας”. Γι αυτούς που αγαπάνε την σοκολάτα αλλά και τα ταξίδια, παρουσιάζουμε έναν συνδυασμό 2 σε 1! Enjoy…!

About chocolate…

Σήμερα, η κατανάλωση σοκολάτας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων. Γάλακτος, σκούρα, λευκή, με φρούτα, με πραλίνα, γεμιστή ή μη, η σοκολάτα μπορεί να βρεθεί σε χιλιάδες παραλλαγές και ποικιλίες, ταιριάζοντας στα γούστα όλων!

Οι Αζτέκοι και οι Μάγια ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν του σπόρους του κακάο για την παρασκευή σοκολάτας. Το κακαόδεντρο, το οποίο ευδοκιμεί μόνο σε τροπικά μέρη όπως η Βραζιλία, το Μεξικό, η Κολομβία κ.α., αποτελούσε δέντρο λατρείας για τους αρχαίους πολιτισμούς καθώς το θεωρούσαν ως πηγή πλούτου και δύναμης. Υπάρχουν 3 ποικιλίες κακάο. Το Criollo (που είναι η σημαντικότερη ποικιλία και η πιο ακριβή), το Forastero (που είναι η πιο συνηθισμένη και χρησιμοποιείται κατά 80% για την παραγωγή της σοκολάτας) και τέλος το  Trinitario το οποίο προκύπτει από την πρόσμειξη των 2 παραπάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκολατένιοι προορισμοί…

Κι ενώ χρησιμοποιήθηκε από τους Αζτέκους  ως μέσο συναλλαγής, όταν το κακάο έφτασε στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκε ως το κυριότερο συστατικό της σοκολάτας! Η σοκολάτα με την σειρά της έγινε κύριο συστατικό της ζαχαροπλαστικής και… ποιος μπορεί να αντισταθεί στα γλυκά; Αν αποτελείς fan της σοκολάτας, αγαπάς όμως και τα ταξίδια τότε keep reading! Παρακάτω μερικοί γλυκύτατοι προορισμοί, σταθμοί – ναοί  παραγωγής της σοκολάτας.

Ισπανία:

Οι Ισπανοί θεωρούν την σοκολάτα ως εθνικό προϊόν της χώρας και αυτό όχι άδικα, καθώς ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που ήρθαν σε επαφή με το κακάο. Λέγεται πως Ισπανοί καθολικοί ιερείς ήταν αυτοί που έφεραν πρώτοι την σοκολάτα στην βασιλική αυλή, περίπου το 1544. Η σοκολάτα τότε καταναλωνόταν ως ρόφημα. Στην Ισπανία κατασκευάστηκε, το 1780, το πρώτο μηχάνημα παρασκευής σοκολάτας. Κανείς μπορεί να γνωρίσει την ιστορία της σοκολάτας με μια επίσκεψη στο  Museu de la Xocolata. Βρίσκεται στην Βαρκελώνη και παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα μικρότερα μουσεία της πόλης είναι αρκετά ενδιαφέρον. Η μυρωδιά της σοκολάτας καθ’όλη την διάρκεια του tour στο μουσείο, “ξυπνά” βασανιστικά και γλυκά τις αισθήσεις, οπότε η σοκολάτα που προσφέρεται με την είσοδο στο μουσείο ίσως να μην είναι αρκετή!

Και αν αυτή δεν είναι αρκετή τότε μια στάση στις Chocolaterias ή στις Churrerias δεν θα σας αφήσει παραπονεμένους καθώς εκεί οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν σοκολατένιες λιχουδιές με μια ιστορία σοκολάτας περίπου 500 ετών.

Μια επίσκεψη στην πόλη Villajoyosa της Ισπανίας είναι ότι πρέπει για τους λάτρεις της σοκολάτας, καθώς εκεί υπάρχει η έδρα της σοκολατοποιίας Valor Chocolate, προϊόντα της οποίας φημίζονται σε όλη την Ευρώπη. Μια μικρή περιήγηση είναι αρκετή για να… ανέβουν τα επίπεδα σακχάρου!

Ελβετία:

Ναός της σοκολάτας δεν θα μπορούσε να είναι άλλος εκτός από την Ελβετία. Όσοι την έχουν επισκεφτεί σίγουρα έχουν γευτεί αυτό που λέμε “Fine Swiss Chocolate“. Για όσους δεν την έχουν επισκεφτεί, ήρθε η ώρα. Γενέτειρα της απολαυστικής μαύρης σοκολάτας και όχι μόνο, η Ελβετία βρίσκεται στην κορυφή οποιασδήποτε λίστας, όταν πρόκειται για σοκολάτα. Οι Ελβετοί ήταν οι πρώτοι που γέννησαν την ιδέα της σοκολάτας όπως την ξέρουμε σήμερα. Η χώρα διαθέτει δεκάδες γνωστές ανά τον κόσμο σοκολατοποιίες όπως η Lindt, η Toblerone και άλλες, στις οποίες οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια μίνι εκδρομή στις δομές και στα εργαστήρια παρασκευής μαθαίνοντας έτσι τα μυστικά της “καλής” σοκολάτας!

Μοναδική εμπειρία αποτελεί και η διαδρομή με το Swiss Chocolate Train, ένα vintage τρένο του 1915, το οποίο ξεκινά από Monteux και έχει ως τελικό προορισμό το εργοστάσιο της Nestle στο Broc. Εκεί οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν μια ξενάγηση στα εργοστάσια σοκολάτας της εταιρίας. Αξίζει να σημειωθεί πως καθ΄όλη την διάρκεια της διαδρομής με το τρένο οι επιβάτες έχουν την ευκαιρία να γευτούν νόστιμη ζεστή ή κρύα σοκολάτα.

Βέλγιο:

Το Βέλγιο αποτελεί χώρα άμεσα ταυτισμένη με την σοκολάτα καθώς εκεί παράγονται περίπου 172.000 τόνοι σοκολάτας ετησίως. Είναι πασίγνωστο για την παραγωγή πραλίνας. Διαθέτει 12 εργοστάσια σοκολάτας, πάνω από 10 μουσεία που αφορούν αποκλειστικά αυτή και περισσότερα από 2.000 καταστήματα με σοκολάτα. Οι Βρυξέλλες όχι μόνο αποτελούν πρωτεύουσα του Βελγίου, αλλά και πρωτεύουσα της σοκολάτας, καθώς είναι γεμάτη με μπουτίκ σοκολάτας απ΄όπου κανείς μπορεί να προμηθευτεί ο,τι είδος αυτής επιθυμεί. Μια επίσκεψη στην πλατεία Grand Sablon θα σας δείξει τι σημαίνει αυθεντική βελγική σοκολάτα, καθώς εκεί είναι συγκεντρωμένα τα καλύτερα καταστήματα που την αφορούν.

Μια βόλτα στο Musee du Cacao et du Chocolate θα σας μυήσει αναλυτικά στην παρασκευή της σοκολάτας. Αυτό που δεν πρέπει κανείς να χάσει είναι μια επίσκεψη στην σοκολατοποιία Zaabar, όπου ειδικεύεται στην παραγωγή σοκολάτας με μπαχαρικά και φρούτα στην οποία μπορείτε να συμμετέχετε ως ενεργό μέλος.

Ιταλία:

Η Ιταλία είναι μια χώρα που η σχέση της με την σοκολάτα ίσως να μην είναι τόσο γνωστή όσο στις παραπάνω χώρες. Παρόλα αυτά οι chocolate fans αξίζει να την επισκεφτούν. Κάθε χρόνο, τον Οκτώβρη, στην πόλη Perugia διοργανώνεται το Festa del Cioccolato, ένα φεστιβάλ γεμάτο σοκολάτα. Καθιερώθηκε πρώτη φορά το 1993 και έκτοτε αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ. Διαρκεί εννιά μέρες και όποιος βρεθεί εκεί μπορεί να δοκιμάσει και να αγοράσει πληθώρα σοκολάτας. Εντυπωσιακό θέαμα του φεστιβάλ αποτελούν τα τεράστια γλυπτά από σοκολάτα τα οποία ποικίλουν σε σχέδια και στέκουν όμορφα στου δρόμους, άξια θαυμασμού.

Γαλλία:

Αποτελεί αναμφισβήτητα χώρα με την καλύτερη γαστρονομία και διακρίνεται για την ζαχαροπλαστική της. Η σχέση μεταξύ σοκολάτας και Γαλλίας ξεκίνησε περίπου 400 χρόνια πριν. Με τον γάμο του Γάλλου βασιλιά Louis XIII με την Άννα της Αυστρίας, κόρη του Ισπανού βασιλιά, η σοκολάτα πέρασε από το μονοπώλιο της Ισπανία και στα χέρια της Γαλλίας.  Με μια επίσκεψη στο Παρίσι μπορεί κανείς να δει τις πιο γνωστές chocolateries και να γευτεί  εκλεκτή γαλλική ζεστή σοκολάτα. Η Γαλλία όπως και η Ιταλία, διοργανώνει Φεστιβάλ σχετικά με την σοκολάτα . Πιο συγκεκριμένα κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα, η διεθνής έκθεση σοκολάτας – Salon du Chocolat– όπου οι επισκέπτες μπορούν να λάβουν μέρος στην παραγωγή γλυκών και σοκολάτας και να θαυμάσουν μια επίδειξη ρούχων φτιαγμένα από σοκολάτα.

Οι λάτρεις των ταξιδιών και της σοκολάτας που επισκέπτονται την Γαλλία πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν μια στάση στην πόλη Biarritz και στο Planete Musee du Chocolat για μια σοκολατένια ξενάγηση.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Σοϊλεμεζίδη

Ελένη, Έλενα ή Yelena, ακούω σ'όλα τα παραπάνω και θα με βρεις παντού και πουθενά. Αν σου αρέσουν οι βόλτες, τα events και η εξερεύνηση στη πόλη τότε βρίσκεσαι στην κατάλληλη στήλη. Απόλαυσε υπεύθυνα!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;