Σιένα: Η εντυπωσιακότερη μεσαιωνική πόλη της Ευρώπης

Siena
Πηγή Εικόνας: worldfortravel.com

Η Σιένα στην Ιταλία είναι μια καλλιεργημένη πόλη, μια πόλη της τέχνης και σίγουρα μια πόλη του καλού φαγητού. Είναι επίσης μια πόλη των ιπποδρομιών και η εντυπωσιακότερη μεσαιωνική πόλη της Ευρώπης. Είναι μια μοναδική πόλη με πολλά όμως πρόσωπα. Βρίσκεται στους λόφους της Τοσκάνης και εξακολουθεί να διατηρεί την εμφάνισή της αμετάβλητη. Ο χρόνος στη Σιένα φαίνεται να έχει σταματήσει στον δέκατο τρίτο αιώνα. Τότε η πόλη άρχισε να εμπλουτίζεται με μια καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική κληρονομιά που αφιέρωσε τη δόξα της για πάντα.

Η UNESCO κατέγραψε την Σιένα στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς το 1995, επειδή διατήρησε επιδέξια σημαντικά χαρακτηριστικά της μεσαιωνικής δομής της. Χαρακτηρίστηκε ως «ένα αριστούργημα αφοσίωσης και εφευρετικότητας στο οποίο τα κτίρια σχεδιάστηκαν για να προσαρμοστούν σε ολόκληρο το σχεδιασμό της αστικής δομής». Πάμε λοιπόν να θαυμάσουμε μαζί τα αξιοθέατα της και να απολαύσουμε την παραδοσιακή γαστρονομία της.

Piazza del Campo a Siena

Η Piazza del Campo στη Σιένα θεωρείται μία από τις πιο όμορφες πλατείες στον κόσμο. Έχει ένα χαρακτηριστικό σχήμα κελύφους 9 σφηνών, μια λεπτομέρεια που μπορεί να θαυμάσει κανείς μόνο από την κορυφή του Torre del Mangia. Από το 1300 είναι το κέντρο της ζωής στη Σιένα και έχει χρησιμεύσει ως αγορά και χώρος συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια σημαντικών γεγονότων. Εδώ δυο φορές τον χρόνο στις 2 Ιουλίου και στις 16 Αυγούστου λαμβάνει χώρα το Palio di Siena όπου είναι ένας διαγωνισμός ιπποδρομιών μεσαιωνικής προέλευσης.
Σήμερα η Piazza del Campo είναι ο πιο γνωστός τουριστικός τόπος συνάντησης όλων των επισκεπτών. Στην Piazza del Campo κυριαρχούν εστιατόρια και καταστήματα με σουβενίρ όπου ο κάθε επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί. Ολόκληρη η πλατεία περιβάλλεται από τις όμορφες και επιβλητικές προσόψεις των ευγενών ανακτόρων. Κάτι πολύ θεαματικό είναι να καθίσετε στο έδαφος της πλατείας θαυμάζοντας το κομμάτι του ουρανού που ανοίγει πάνω από την πλατεία. Στην κορυφή της πλατείας βρίσκεται η Fonte Gaia, η πιο όμορφη από τις πηγές νερού Senesi. Αυτό που θαυμάζουν όλοι οι επισκέπτες σήμερα στην Piazza del Campo είναι ένα αντίγραφο της πηγής του Jacopo della Quercia γλυπτό μεταξύ του 1409 και 1419.
Σιένα
Πηγή Εικόνας: artribune.com

Palazzo Pubblico

Το Palazzo Pubblico είναι το δημαρχείο της Σιένας και βρίσκεται στο κέντρο της Piazza del Campo. Είναι ένα παλάτι το οποίο κατασκευάστηκε το 1297 για να χρησιμεύσει ως έδρα της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σιένα. Μέσα στο παλάτι θα θαυμάσετε τις υπέροχες τοιχογραφίες οι οποίες είναι ασυνήθιστες λόγω ότι απεικονίζουν κοσμικά θέματα αντί των θρησκευτικών θεμάτων τα οποία είναι συντριπτικά χαρακτηριστικά της ιταλικής τέχνης εκείνης της εποχής. Οι πιο διάσημες τοιχογραφίες είναι συλλογικά γνωστές ως “Αλληγορία της Καλής και Κακής Κυβέρνησης” του Ambrogio Lorenzetti.
Το Palazzo Pubblico αντιπροσώπευε πάντα το κέντρο της πολιτικής ζωής για τους πολίτες της Σιένα. ‘Εχει βρεθεί συχνά στο επίκεντρο των σημαντικότερων γεγονότων στην ιστορία της πόλης. Η κατασκευή του Palazzo Pubblico κατέδειξε μια έντονη δέσμευση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα (1297-1308) που είχε ως αποτέλεσμα ένα από τα πιο κομψά και λειτουργικά κτίρια όλων των εποχών, αξιοσημείωτο για την αρμονική και συμβιωτική σχέση του με το περιβάλλον του. Σίγουρα μια επίσκεψη θα σας μαγέψει.
Αλληγορία της Καλής και Κακής Κυβέρνησης"
Πηγή Εικόνας: wordpress.com

La Torre del Mangia

Εάν πάσχετε από ίλιγγο, ίσως δεν θα πρέπει να ανεβείτε μέχρι τα 88 μέτρα του Torre del Mangia, αλλά σας προειδοποιούμε ότι θα χάσετε μια εξαιρετική θέα. Από εκεί πάνω η θέα είναι πραγματικά εκπληκτική. Μπορείτε να δείτε όλη τη Σιένα.  Από την Piazza del Campo, τον καθεδρικό ναό μέχρι τους μακρινούς λόφους.
Το Torre del Mangia είναι ένα από τα υψηλότερα κτίρια στην Ιταλία. Χτίστηκε μεταξύ 1325 και 1348. Σύμφωνα με θρύλους που έχουν παραδοθεί στην πόλη για αιώνες, οι πέτρες στις 4 γωνίες του Torre del Mangia περιέχουν τυχερά νομίσματα με χαραγμένα εβραϊκά και λατινικά γράμματα. Αυτό το έθιμο ήταν πολύ κοινό στο Μεσαίωνα και χρησίμευσε για να υπερασπιστεί τους πύργους από την αστραπή και άλλες ατυχίες. Η κατασκευή του πύργου οφείλεται στους αδελφούς Francesco και Muccio του Rinaldo (1338-40).
Torre del Mangia
Πηγή Εικόνας: thesocialpost.it

Museale Santa Maria della Scala

H Santa Maria della Scala ήταν αρχικά ένα νοσοκομείο σχεδιασμένο για να υποστηρίξει τους φτωχούς, τους προσκυνητές και τα εγκαταλελειμμένα παιδιά. Σήμερα η Santa Maria della Scala, που βρίσκεται στη Via Francigena λίγα βήματα από τον καθεδρικό ναό της Σιένα, αντιπροσωπεύει το πιο σημαντικό και επιβλητικό μουσείο της πόλης. Το Μουσείο είναι ικανό να ικανοποιήσει όλα τα είδη των τουριστών με το ευρύ φάσμα των εκθέσεων που κυμαίνονται από την αρχαιολογία έως την σύγχρονη τέχνη. Μια επίσκεψη στο Μουσείο θα σας μείνει αξέχαστη.
Santa Maria Della Scala
Πηγή Εικόνας: siena-agriturismo.it

Il Duomo di Siena

Ο Καθεδρικός Ναός της Σιένας είναι απλά ένα αριστούργημα. Θα εντυπωσιαστείτε απο το εξωτερικό του εντυπωσιακού καθεδρικού ναού σε μαύρο και άσπρο και με το κυκλικό παράθυρο βιτρό που δεσπόζει πάνω από την κύρια πρόσοψη. Όταν επισκεφτείτε τον εσωτερικό του χώρο θα μαγευτείτε από τα πατώματα, τα οποία είναι γεμάτα απόκρυφα σύμβολα και θρησκευτικές ιστορίες.

Στον αριστερό διάδρομο ανοίγει η Βιβλιοθήκη Piccolomini με τοιχογραφίες τον Pinturicchio. Αμέσως μετά τη Βιβλιοθήκη υπάρχει το Παρεκκλήσι Piccolomini, όπου ο Μιχαήλ Άγγελος εργάστηκε από το 1501 έως το 1504 σμιλεύοντας τα 4 αγάλματα με χαμηλότερες κόγχες. Μην χάσετε επίσης τον Άμβωνα, που έγινε από τον Nicola Pisano, με βιβλικές σκηνές και τη ζωή του Ιησού.
Il Duomo di Siena
Πηγή Εικόνας: viagginews.com

Pinacoteca Nazionale di Siena

Μετά τον Καθεδρικό Ναό της Σιένας μπορείτε να επισκεφτείτε την Εθνική Πινακοθήκη της Σιένα. Όλα τα αριστουργήματα της σιενέζικης τέχνης από την προέλευσή της μέχρι τον 16ο αιώνα περικλείονται στους τρεις ορόφους που απαρτίζουν την Εθνική Πινακοθήκη. Από το Duccio στη Simone Martini, από τον Lorenzo Lotto μέχρι τον Pietro και τον Ambrogio Lorenzetti, η πλούσια συλλογή έργων που στεγάζονται στην Pinacoteca σίγουρα θα σας κατακτήσει.

Εθνική Πινακοθήκη της Σιένα
Πηγή Εικόνας: mapitout-siena.com

Η Γαστρονομία και τα Παραδοσιακά Πιάτα της Σιένας

Η Σιένα είναι η πόλη των αρχαίων γεύσεων, της ιστορίας και της παράδοσης οπότε θα ήταν μια ευκαιρία για εσάς να ανακαλύψετε τα παραδοσιακά πιάτα της. Η Σιένα είναι μια πόλη γεμάτη εκπλήξεις και προσφέρει τόσο από πολιτιστική άποψη όσο και από γαστρονομική άποψη. Η σιενέζικη κουζίνα έχει τις ρίζες της στο παρελθόν και βασίζεται σε γνήσια προϊόντα όπως λαχανικά, όσπρια και κρέατα που επιδέξια επεξεργασμένα μετατρέπονται σε περίτεχνα πιάτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν πολλά τυπικά πιάτα Σιενέζικα για να δοκιμάσετε όπως αλλαντικά και τυριά της Σιένα με κρουτόν, Σιενέζ ριμπολίτα, gnudi, pici με αγριογούρουνο ragout. Στο τέλος μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα υπέροχα παραδοσιακά γλυκά όπως μπισκότα με ξηρούς καρπούς και ζαχαρωμένα φρούτα, το copate, το cantucci και το Σιενέζικο panforte.

Panforte
Πηγή Εικόνας: prodottitipiciitaliani.info

Αν θέλεις και εσύ λοιπόν να κάνεις ένα διαφορετικό ταξίδι σε μια πόλη του μεσαίωνα δεν έχεις παρά να ετοιμάσεις τις βαλίτσες σου και να ταξιδέψεις κάπου που θα σου μείνει μια αξέχαστη εμπειρία. Σίγουρα θα ικανοποιηθείς με όλα τα παραπάνω αξιοθέατα και θα βρεθείς πίσω στην ιστορία μιας άλλης εποχής. Θα ταξιδέψεις σε μια μεσαιωνική πόλη γεμάτο ιππότες και μεσαιωνικά κτίρια.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • Cosa Vedere a Siena. Ανακτήθηκε από:https://www.discovertuscany.com/it/siena (Τελευταία Πρόσβαση 30.11.2020).
  • 10 Cose da vedere assolutamente a Siena. Ανακτήθηκε από: https://www.travel365.it/siena-cosa-vedere (Τελευταία Πρόσβαση 30.11.2020).
  • Le 10 cose da fare e vedere a Siena. Ανακτήθηκε από: http://www.10cose.it/siena/cose vedere a Siena  (Τελευταία Πρόσβαση 30.11.2020).

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σοφία Πανούση

Είμαι η Σοφία που μου αρέσει να ταξιδεύω, να διαβάζω λογοτεχνία, να μαγειρεύω και να φροντίζω την οικογένεια μου. Μαζί θα ταξιδέψουμε με τα άρθρα μου και θα γυρίσουμε όλον τον κόσμο!!! Θα σας πάω εκεί που δεν μπορείτε να πάτε αλλά μπορεί ο νους και η καρδιά σας!!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;