Σερβία: Road trip σε Νις, Βάλιεβο, Νόβι Σαντ

Σερβία: Roadtrip σε Νις, Βάγιεβο, Νόβι Σαντ
Πηγή εικόνας: Serbia.com

Ένα ταξίδι με αυτοκίνητο που μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι από την Ελλάδα μέχρι τη Σερβία. Αν κάποιος έχει αντοχές ή άλλον οδηγό μαζί του, σε 12 ώρες περίπου, έχει φτάσει στο Βελιγράδι. Όμως, στόχος του ταξιδιού είναι η απόλαυση της διαδρομής.

Πρώτη στάση Σκόπια

Όταν κάνεις ένα τόσο μεγάλο ταξίδι, που ξεπερνάει τα 1000 χιλιόμετρα, είναι «αναγκαίο» να κάνεις στάσεις. Στάσεις για φαγητό, τουαλέτα ή έστω έναν καφέ. Η διαδρομή για τη Σερβία είναι πολύ όμορφη. Φτάνεις μέχρι τα σύνορα της Ελλάδας στους Εύζωνες και περνάς στα Σκόπια. Ο δρόμος μέχρι εκεί είναι πολύ καλός, κυρίως η εθνική οδός, ενώ στα Σκόπια, δεν είναι και τόσο κακός όσο πιστεύεις. Αναλόγως φυσικά και από πού έχεις ξεκινήσει, μία μεγάλη στάση για να κάνεις και μία γρήγορη βόλτα, είναι ωραία να κάνεις στην κεντρική πόλη των Σκοπίων. Μπορείς να φας, σε πολύ ωραία μαγαζιά που υπάρχουν στο κέντρο και να ρίξεις μία γρήγορη ματιά σε αυτή την πόλη, που πολλά έχουμε ακούσει, αλλά λίγα έχουμε δει. Και η αλήθεια είναι, πως αξίζει. Πρόκειται για ένα όμορφο μέρος που πολλοί από εμάς δεν είχαμε / έχουμε / ιδέα πριν το επισκεφτούμε.

Σκόπια, Σερβία
Πηγή εικόνας: zoover.nl

Νις

Αν υποθέσουμε ότι στόχος μας είναι να φτάσουμε στη Σερβία και λόγω του πολύωρου ταξιδιού έχουμε ξεκινήσει μεσάνυχτα, στα Σκόπια δεν θα κάτσουμε πολλή ώρα και θα συνεχίσουμε προς τον στόχο μας. Από εκεί δεν θέλουμε πολύ για να μπούμε στα σύνορα της Σερβίας. Περίπου 3 ώρες. Και πρώτη μας μεγάλη στάση, αλλά και διαμονή, προτείνεται η πόλη «Νις». Πρόκειται για μία εκ των μεγαλύτερων περιοχών της Σερβίας, που σίγουρα δεν μπορείς να την δεις σε λίγες ώρες. Συγκεκριμένα, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και με μεγάλη ιστορία! Η διαμονή, αν θες να πάρεις μια γερή γεύση, είναι απαραίτητη, ώστε να ξεκουραστείς και το επόμενο πρωί να περπατήσεις, να φας, να πιεις τον καφέ σου και να δεις αυτή την «περίεργη» ομορφιά της πόλης.

Σερβία
Πηγή εικόνας: serbiatour.rs

Νόβι Σαντ

Επόμενη στάση Νόβι Σαντ Για το Βελιγράδι, σίγουρα έχετε διαβάσει πολλά όμορφα πράγματα που όλα ισχύουν. Όμως, η ομορφότερη πόλη στη Σερβία ακόμα και για τους ίδιους τους Σέρβους, είναι το Νόβι Σαντ. Ένα «παρατσούκλι» που έχει αυτή η περιοχή, είναι «η πόλη του χαμόγελου». Έχοντας ένα πολύ μεγάλο Κάστρο – Πάρκο (Petrovaradin), σε λόφο, όπου από πολλά σημεία του θα δεις απίστευτη θέα, δε θα θες να σταματήσεις να περπατάς. Μικροπωλητές και μικρά μαγαζάκια, έχουν «θαύματα» που μπορείς να πάρεις για να θυμάσαι αυτή την όμορφη βόλτα σου… Σίγουρα, πολλοί θα έχετε ακούσει για το Νόβι Σαντ ότι διοργανώνει ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ μουσικής, το Exit Festival. Και αυτό γίνεται σε αυτό το κάστρο, που αλλάζει μορφή και φιλοξενεί τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο.

Σερβία
Πηγή εικόνας: novisad360.com

Βάλιεβο και επιστροφή

Ένα μέρος στη Σερβία που δεν έχει ακουστεί τόσο πολύ, αλλά είναι πολύ όμορφο, κυρίως τους μήνες της άνοιξης – καλοκαιριού – αλλάκαι Σεπτεμβρίου – Οκτώβρη που δεν έχει πολύ κρύο, είναι το Βάγιεβο. Με πληθυσμό περίπου 60,000 μόνιμους κατοίκους, πρόκειται για μια πόλη που είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Κολουμπάρα. Ο συγκεκριμένος ποταμός είναι παραπόταμος του Σάβου. Η διαδρομή προς τα εκεί, θα σε κάνει να θες πολλές στάσεις, αφού περνάς φοβερές εκτάσεις με πράσινο, που μπορείς να τις περπατήσεις και να κάνεις ωραίες βόλτες. Στο Βάγιεβο, αξίζει η διαμονή (μιάμιση ώρα από Βελιγράδι), αλλά αν θες να μείνεις στην πρωτεύουσα, πρέπει τουλάχιστον να περάσεις μία ολόκληρη μέρα εκεί. Έτσι, θα απολαύσεις την κουλτούρα των ανθρώπων, που θα καταλάβεις ότι είναι πολύ απλοί. Πρόκειται για μία πόλη πανέμορφη, αγνή, χωρίς να έχει καταπατηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σερβία
Πηγή εικόνας: wikidata.org

Tips για το road trip στη Σερβία

  • Καλό είναι να μην υπάρχει ένας οδηγός για την διαδρομή, γιατί πρόκειται για μεγάλες αποστάσεις και η εναλλαγή είναι απαραίτητη. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε περισσότερα μέρη και «χωριά», αφού θα μπορείτε να κινείστε περισσότερο χωρίς να κουράζεστε.
  • Πρόκειται για ένα ταξίδι στο οποίο πρέπει να σκεφτείτε ότι 2 μέρες είναι το πήγαινε-έλα. Συνεπώς, για να γυρίσεις γεμάτος και να έχεις δει αυτά που πρέπει χρειάζονται περίπου 8 μέρες…
  • Γεμίστε βενζίνη στα Σκόπια. Είναι πολύ φτηνά…
  • Για να βγει το αυτοκίνητό σας εκτός Ελλάδας, χρειάζεται πράσινο φύλλο από την ασφάλειά σας. Ρωτήστε τον ασφαλιστή σας και θα σας ενημερώσει…
  • Ταυτότητες, διπλώματα και διαβατήρια οπωσδήποτε, γιατί αλλιώς θα φτάσετε στους Εύζωνες και θα γυρίσετε πίσω…

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώργος Κονδύλης

Τα ταξίδια και η φωτογραφία είναι οι μεγάλες μου αγάπες. Ονειρεύομαι επίσης ότι μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο όπου θα κυριαρχεί η ειρήνη και όχι οι εξουσίες...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;