Σεγκόβια: Στη δίνη ενός μεσαιωνικού παραμυθιού

Σεγκόβια: Στη δίνη ενός μεσαιωνικού παραμυθιού
Πηγή εικόνας: Φωτογραφία από António Cascalheira από το Pixabay

 

Κάπου στο κέντρο της Ισπανίας, δίπλα στη «λαμπερή» πρωτεύουσα Μαδρίτη και συγκεκριμένα στην αυτόνομη περιοχή Καστίλη και Λεόν, συναντάμε τη «μικρή» Σεγκόβια. Και λέω μικρή, γιατί πρόκειται για μια πόλη με μόλις 350 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση και γύρω στις 56.600 ψυχές να την απαρτίζουν. Ωστόσο, δεν πρόκειται απλά για μια τυπική κωμόπολη, κάπου χαμένη σε μια επαρχία της Ιβηρικής χερσονήσου, αλλά για ένα χαρακτηριστικό πολιτιστικό hot-spot για τους λάτρεις της μεσαιωνικής ατμόσφαιρας και must see για τους απανταχού φιλοτάξιδους και «κουλτουροαναζητητητές» της υφηλίου.

Λίγα λόγια για την ιστορία της πόλης

Με μια βόλτα στο κέντρο της πόλης και στις γύρω γειτονιές, καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι πρόκειται για έναν τόπο ο οποίος έχει δεχτεί πλήθος επιρροών από διαφορετικούς λαούς και κουλτούρες με τη διαδοχή των αιώνων. Και, πράγματι, μια ματιά στην ιστορία του αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Μέχρι τα τελευταία χρόνια της προχριστιανικής ιστορίας, η Σεγκόβια κατοικούταν από τη φυλή των Κελτών, στους οποίους οφείλει την πανάρχαια ονομασία της ως Σεγκομπρίγκα, με την πιο πιστή μετάφραση να την καθορίζει ως «πόλη της νίκης». Ωστόσο γύρω στο 75 π.Χ, η προέλαση των Ρωμαίων έφτασε μέχρι και στη Σεγκόβια, η οποία από εκείνο το σημείο και μέχρι τον 6ο αι. μ.Χ, αποτέλεσε Ρωμαϊκή κι έπειτα, με τη μετονομασία της τελευταίας, Βυζαντινή επαρχία. Προς τα τέλη του 6ου αιώνα, λοιπόν, η άλλοτε ισχυρότατη αλλά, τότε, παραπαίουσα αυτοκρατορία άρχισε να χάνει ένα μεγάλο μέρος των κτήσεων της κι έτσι η Σεγκόβια καθυποτάχτηκε στους Βησιγότθους, κατοικούμενη από μια μίξη Βησιγότθων και Λατινοφώνων.

Περίπου έναν αιώνα μετά, η πόλη, μαζί με όλη την Ιβηρική Χερσόνησο, θα παραδοθεί στη διοίκηση των, τότε, ακμαιοτάτων Αράβων. Και παρέμεινε υπό Ισλαμική διοίκηση μέχρι και το τέλος του 15 ου αιώνα όταν και έπεσε ξανά σε λατινικά «χέρια». Τότε ήταν που η Σεγκόβια γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή στην ιστορία της, καθώς αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εμπορίου μαλλιού και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Στους επόμενους αιώνες, πέρασε περιόδους τόσο παρακμής όσο και οικονομικής άνθισης ως μέρος της Ισπανικής διοίκησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεγκόβια
Πηγή εικόνας: Φωτογραφία από Anne & Saturnino Miranda από το Pixabay

Το επιβλητικό Ρωμαϊκό Υδραγωγείο

Η Σεγκόβια αποτελεί έναν τόπο όπου μπορεί να συναντήσει κανείς πολιτιστικά αξιοθέατα από πολλές διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο είναι σίγουρα ένα από αυτά, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ατραξιόν της πόλης. Θεωρείται το μεγαλύτερο υδραγωγείο που χτίστηκε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο σε όλη την έκταση της, με μήκος 815 μέτρα και ύψος 30 μέτρα. Κατασκευάστηκε περί τον 1ο αιώνα π.Χ. και μετέφερε νερό από τον ποταμό Φουέντε Φρία, 17 χιλιόμετρα από τη Σεγκόβια.

Κατά την ισλαμική περίοδο, ένα μέρος καταστράφηκε, ωστόσο κατά τον 15ο αιώνα υπέστη ριζική αποκατάσταση και σε ορισμένα σημεία ανασκευάστηκε. Αποτελεί το «κόσμημα» της πόλης και η συμβολή του στην υδροδότηση της πόλης για πολλούς αιώνες και μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα ήταν τεράστια. Από το 1884, έχει κηρυχθεί εθνικοαρχιτεκτονικό μνημείο, ενώ μόλις το 2005 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες πλήρως ανακατασκευής του.

Σεγκόβια
Πηγή εικόνας: vtctraslados.com

Κάστρο Αλκαζάρ, το στολίδι της πόλης

Τα ηνία του σπουδαιότερου μνημείου της Σεγκόβια διεκδικεί ισάξια το λεγόμενο «Αλκαζάρ». Πρόκειται για ένα δεσποτικό κάστρο-παλάτι με το σχήμα του να θυμίζει πλώρη πλοίου. Κατασκευάστηκε από τους Άραβες, ωστόσο πήρε την κύρια μορφή που βλέπουμε σήμερα μετά την ανακατάληψη της πόλης από τους Χριστιανούς. Έκτοτε, χρησιμοποιήθηκε ως βασιλική οικεία και ως ένα πολύ σημαντικό φρούριο το οποίο  επεκτεινόταν  όλο και περισσότερο από τους μελλοντικούς βασιλιάδες του βασιλείου της Καστίλλης.

Όσο εντυπωσιακό είναι εξωτερικά, άλλο τόσο αποτελεί και το εσωτερικό του.. Βγαλμένο κατευθείαν από τις νοσταλγικές εικόνες που φανταζόμασταν μικροί όταν διαβάζαμε ιστορίες της μεσαιωνικής εποχής, το Αλκαζάρ διαθέτει τα πάντα. Εντυπωσιακές αίθουσες θρόνου, βασιλικές κάμαρες, χρυσοτάβανες σάλες, αίθουσες ιπποτών με κομψοτεχνημένη διακόσμηση και έργα τέχνης, πλήθος τοιχογραφιών, παραμυθένιους πύργους, ακόμα και τάφρο με ανασηκωμένη γέφυρα.

Κάστρο Αλκαζάρ
Πηγή εικόνας: travelstyle.gr

Οι γραφικοί ναοί της Σεγκόβια

Ένα ακόμα σημάδι της κληρονομάς που έχει αποκομίσει από το παρελθόν της η Σεγκόβια, αποτελεί το μεγάλο πλήθος εντυπωσιακών ναών που έχουν διατηρηθεί. Στη Σεγκόβια, μπορεί κανείς να συναντήσει τόσο αρχαίους ρωμαϊκούς χώρους λατρείας και παλιές εβραϊκές συναγωγές, όσο και καθολικούς ναούς εποχής με πολλά εξίσου καλοδιατηρημένα μοναστήρια του μεσαίωνα.

Ωστόσο ο πιο επιβλητικός ναός της πόλης δεν είναι άλλος από τον Καθεδρικό. Αποτύπωμα της γοτθικής αρχιτεκτονικής και κατασκευασμένος προς τα τέλη του Μεσαίωνα και στις αρχές της Αναγέννησης, ο καθεδρικός ναός αποτελεί ένα ακόμα «λιθαράκι» στη μεσαιωνική βόλτα του επισκέπτη. Πανέμορφες εικόνες και πίνακες, τα 21 γραφικά παρεκκλήσια που τον κατακλύζουν και, φυσικά, το πανύψηλο καμπαναριό 88 μέτρων συνθέτουν ένα ακόμα συγκλονιστικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα που δεν πρέπει να λείπει από την ατζέντα κάθε ταξιδιώτη της περιοχής.

Σεγκόβια
Πηγή εικόνας: kevmrc.com

Ένα ταξίδι στο παραμύθι

Ο όρος «παραμυθένια πόλη» για τη Σεγκόβια δεν αποδίδεται μονάχα για τα παραπάνω επιβλητικά κτίσματα, αλλά και για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών και του κυρίως μέρος της πόλης. Με έναν απλό περίπατο στο κέντρο της πόλης, ο επισκέπτης συναντά πολλά μικρά παλάτια, μεσαιωνικές προσόψεις, πλακόστρωτες αυλές, ασπίδες και πυργίσκους καθώς και πανέμορφες πλατείες. Η δομή των σπιτιών είναι παραδοσιακή και με κεραμίδια διακοσμημένα με όμορφα γκράφιτι, ενώ ακόμα και οι ταβέρνες, τα μικροσποικά σοκάκια και τα μικρομάγαζα δεν υστερούν σε γραφικότητα.

Άποψη της Σεγκόβια
Πηγή εικόνας: news1.gr

Μία επίσκεψη στη Σεγκόβια θεωρείται πάντα μια μνημειώδης εμπειρία για κάθε επισκέπτη καθώς σπάνια σε μια τόσο μικρή πόλη συναντώνται τόσο έντονα τα χαρακτηριστικά διαφορετικών εποχών, λαών και τάσεων. Αποτελεί ένα παραμύθι δε θέλει κανείς να αφήσει, ένα όνειρο στις εποχές που μόνο στις ταινίες και στα ντοκιμαντέρ βλέπει κανείς, ένα μέρος που όλοι έχουμε φανταστεί αλλά στη «μαγική» πόλη της Σεγκόβια είναι απλά η πραγματικότητα.

Πηγές άρθρου:

  • Σπανέα Σπυριδούλα (2018). Σεγκόβια: Μεσαιωνικό παραμύθι. Ανακτήθηκε από www.kathimerini.gr (Τελευταία πρόσβαση: 03/03/21)
  • Σεγκόβια: Γνωρίστε την ισπανική «πόλη της νίκης» με τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα (2021). Ανακτήθηκε από www.travelstyle.gr (Τελευταία πρόσβαση: 03/03/21)
  • Ρεκονκβίστα: Όταν η Ισπανία έγινε και πάλι Χριστιανική…(2021). Ανακτήθηκε από www.euroletter.gr (Τελευταία πρόσβαση: 03/03/21)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νίκος Ψιλόπουλος

Η τάση για ανακάλυψη του κόσμου είναι κάτι μοναδικό. Κι αυτό είναι που με χαρακτηρίζει. Λατρεύω την αναζήτηση ελληνικών και ξένων τόπων, γνωστών και άγνωστων καθώς και κάθε χαρακτηριστικά του, την ιστορία του, τα σημαντικότερα μέρη και τοπία και φυσικά...τους ανθρώπους του.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;