Σαν Φρανσίσκο: Η γέφυρα για το δικό σου California dreaming

Όλοι έχουμε ακούσει γι’ αυτό το περιβόητο “Αμερικανικό όνειρο” και τι καλύτερο να το ξεκινήσεις από την Καλιφόρνια και συγκεκριμένα από το Σαν Φρανσίσκο, τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αμερικής, μετά τη Νέα Υόρκη.

Όπως πολλές χώρες της Αμερικής, έτσι και το Σαν Φρανσίσκο είναι αποικία των Ισπανών, και συγκεκριμένα από το 1776, ενώ το όνομα του το πήρε από τον Άγιο Φραγκίσκο.

Πότε να πάτε….

Το καλοκαίρι η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει ποτέ τους 25 βαθμούς, οπότε είναι η κατάλληλη εποχή για να την επισκεφτείτε, εξαιτίας και των διάφορων μουσικών φεστιβάλ που πραγματοποιούνται. Βέβαια και ο χειμώνας είναι ήπιος, οπότε και τότε το ταξίδι σας θα είναι εξίσου διασκεδαστικό.

 

                                                                                        Αξιοθέατα

 

Union Square: Πήρε το όνομά της από τις διαδηλώσεις που λάμβαναν χώρα στην πλατεία πριν και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Διοργανώνονται συναυλίες και εκδηλώσεις, ενώ υπάρχουν εκθέσεις καλλιτεχνών, με γνωστότερη την έκθεση “Καρδιές στο Σαν Φρανσίσκο”, μια συλλογή από ζωγραφισμένες καρδιές που κάθε χρόνο δημοπρατούνται και τα έσοδα πηγαίνουν στο νοσοκομείο της πόλης. Εκτός από την πλατεία, η ονομασία Union Square αναφέρεται και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς τα τριγύρω στενά είναι γεμάτα από καταστήματα, εστιατόρια, ξενοδοχεία και θέατρα.

 

Αlcatraz Island:  Το νησί του Αλκατράζ, γνωστό και ως ο “Βράχος”, βρίσκεται στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, και πάνω του είναι χτισμένα ένας φάρος, ένα στρατιωτικό οχυρό, στρατιωτική φυλακή και ομοσπονδιακή φυλακή. Το όνομα Αλκατράζ στο νησί δόθηκε από τους Ισπανούς το 1775, που το αποκαλούσαν “το νησί των πελεκάνων” (la isla de los alcatraces).  Η ομοσπονδιακή φυλακή για κρατουμένους του κοινού ποινικού κώδικα άνοιξε το 1934, παρέμεινε ανοιχτή για 29 χρόνια και μέσα στα κελιά της βρέθηκαν πολλοί διαβόητοι κακοποιοί, ένας από τους οποίους ήταν και ο Αλ Καπόνε. Το νησί είναι επισκέψιμο σχεδόν όλο το χρόνο και αποτελεί πόλο έλξης από λάτρεις τόσο της ιστορίας όσο και του κινηματογράφου.

Advertisement

 

Chinatown: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινέζικη κοινότητα εκτός Ασίας και την παλαιότερη στη Βόρεια Αμερική, με την ίδρυση της να υπολογίζεται στο 1848. Μία επίσκεψη στην κινέζικη συνοικία του Σαν Φρανσίσκο αποτελεί κυριολεκτικά ένα πολιτισμικό ταξίδι στην Ασία, με τους κατοίκους της περιοχής να έχουν διατηρήσει τα έθιμά τους, τη γλώσσα τους, τις λατρείες τους και όλα τα άλλα στοιχεία της κινέζικης κουλτούρας. Περισσότερα από 300 εστιατόρια, άπειρα καταστήματα, ναοί και στέγες με παγόδα είναι προσβάσιμα για τους επισκέπτες. Το Κινέζικο Κέντρο Πολιτισμού διοργανώνει κάθε χρόνο στα μέσα Σεπτέμβρη το Φεστιβάλ της Σελήνης (Moon Festival), ένα σύνολο πολιτιστικών εκδηλώσεων με επίκεντρο τη σελήνη, ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της κινέζικης κοσμολογίας.

Lombard Street: Η οδός Lombard βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Σαν Φρανσίσκο και συνδέεται με το δρόμο 101, που περνάει πάνω από τη Γέφυρα της Χρυσής Πύλης.  Eίναι διάσημη για το κομμάτι μονής κατεύθυνσης ανάμεσα στις οδούς Hyde και Leavenworth, στο οποίο ο δρόμος έχει οχτώ απότομες στροφές. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός του δρόμου ήταν μία πρόταση ενός μόνιμου κατοίκου της περιοχής, και η ανάγκη δημιουργίας του ήταν για να μειωθεί με κάποιο τρόπο η πολύ απότομη κλίση στο οδόστρωμα, μιας και η κλίση του λόφου στο σημείο εκείνο είναι 27%.

Σαν Φρανσίσκο

Crissy Field: Βρίσκεται στην περιοχή του πρώην στρατιωτικού αεροδρομίου του Σαν Φρανσίσκο και είναι κομμάτι του Εθνικού χώρου αναψυχής της Χρυσής Πύλης, καθώς μπορείτε άνετα να κάνετε picnic, ποδηλασία και άλλες δραστηριότητες.  Άνοιξε για το κοινό το 2001 και σήμερα ο χώρος είναι ένα εξαιρετικό πάρκο και προσφέρει τέλεια θέα του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, του Αλκατράζ και της γέφυρας της Χρυσής Πύλης.

 

Σαν Φρανσίσκο

Buena Vista Park: Είναι το παλαιότερο πάρκο στο Σαν Φρανσίσκο, καθώς ιδρύθηκε το 1867.  Η απότομη κλίση του λόφου αποτελεί πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για τους επισκέπτες, καθώς προσφέρει πολύ καλή θέα της πόλης, κυρίως στα βόρεια, καθώς και εντυπωσιακή φυσική ομορφιά. Στην κορυφή του λόφου υπάρχει λιβάδι, όπου προσφέρει εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις, και κυρίως στη γέφυρα της Χρυσής Πύλης. Τα μονοπάτια στη δυτική πλευρά έχουν υδρορροές φτιαγμένες από μάρμαρο που προέρχεται από νεκροταφείο της περιοχής. Το πάρκο έχει πολύ συχνή συγκοινωνία και είναι προσβάσιμο από όλες τις πλευρές του.

Advertisement

 

Coit Tower: Χτισμένος το 1933 στο λόφο Telegraph μετά από δωρεά της Lillie Hitchcock Coit, μιας πολύ εκκεντρικής προσωπικότητας της πόλης του Σαν Φρανσίσκο. Γεννημένη το 1843, η Coit σε ηλικία 15 ετών έγινε μάρτυρας σε μια προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς από ομάδα πυροσβεστών. Πέταξε κάτω τα βιβλία που κουβαλούσε και ξεκίνησε να βοηθά τους πυροσβέστες, ξεκινώντας έτσι μια μακρόχρονη εθελοντική προσφορά στο πυροσβεστικό σώμα. Μετά το θάνατό της, και σύμφωνα με τη διαθήκη της, το ένα τρίτο της περιουσίας της δόθηκε στην πόλη του Σαν Φρανσίσκο. Το αποτέλεσμα ήταν ο Πύργος Coit, αφιερωμένος στην ίδια και το πυροσβεστικό σώμα. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο, αν και εξαιτίας της τοπογραφίας του λόφου το πάρκινγκ είναι πολύ μικρό και δημιουργείται μεγάλη ουρά, με λεωφορείο ή με τα πόδια, αν και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι, καθώς ο λόφος είναι πολύ απότομος, το ίδιο και οι σκάλες.

 

Σαν Φρανσίσκο

California Academy Of Sciences: Η Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια είναι από τα μεγαλύτερα μουσεία φυσικής ιστορίας στον κόσμο. Η Ακαδημία ξεκίνησε το 1853 ως μια κοινωνία μαθητείας και εξακολουθεί να πραγματοποιεί ένα μεγάλο μέρος της αρχικής έρευνας, ενώ γίνεται μια σημαντική προσπάθεια από το μουσείο κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα να επικεντρωθεί σε εκθέματα και στην εκπαίδευση. Οι χώροι που μπορεί να επισκεφθεί κανείς στο μουσείο, είναι η οροφή, καλυμμένη όλη με φυτά της περιοχής, το πλανητάριο, το μουσείο φυσικής ιστορίας μοναδικό στο είδος του, με ύψος τεσσάρων ορόφων τροπικό δάσος, το ενυδρείο και μια ψηφιακή επίσκεψη στα νησιά Γκαλαπάγκος και Μαδαγασκάρη.

Pier 39: Ένα από τα βασικότερα αξιοθέατα της πόλης, το Pier 39 είναι ένα εμπορικό κέντρο χτισμένο στο λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο, ένα τεράστιο ενυδρείο με 20.000 θαλάσσια είδη της περιοχής, θέατρο και χώρους ψυχαγωγίας για παιδιά. Στους δρόμους του εμπορικού πραγματοποιούνται όλη τη διάρκεια της ημέρας υπαίθριες παραστάσεις από ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργούς και μουσικούς, προσβάσιμες για όλους. Εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα σπορ όπως ποδηλασία ή ιστιοπλοΐα.

Advertisement

 

Σαν Φρανσίσκο

Golden Gate Bridge: Αφήσαμε το καλύτερο αξιοθέατο για το τέλος, καθώς η γέφυρα της Χρυσής Πύλης  είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της πόλης παγκοσμίως και έχει χαρακτηριστεί η πιο πολυφωτογραφημένη γέφυρα διεθνώς. Είναι ο μοναδικός τρόπος σύνδεσης του Σαν Φρανσίσκο με το βορρά, και στα πλάγια έχει πεζοδρόμια που χρησιμοποιούνται τόσο από πεζούς όσο και από δικυκλιστές. Ανοιχτό για το κοινό είναι μόνο το πεζοδρόμιο που βλέπει στην πόλη και προσφέρει μια μαγευτική θέα της. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την κατασκευή της, στην ομάδα των μηχανικών που δούλευαν με τον Strauss για την πραγματοποίηση του έργου υπήρχε και ένας Έλληνας, ο Charles Alton Ellis.

Όποια εποχή και αν επιλέξετε να πάτε, είναι σίγουρο ότι το Σαν Φρανσίσκο θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς….

 

info: wikipedia.com, calacademy.org/ , goldengatebridge.org/ , sanfranciscochinatown.com/ , alcatrazcruises.com/

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:


SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Leave a Reply

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG